Ziua de naștere a Principesei Elena

Principesa Elena își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La mulți ani Alteței Sale Regale!

Cea de-a doua fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana s-a născut în ziua de 15 noiembrie 1950, la Lausanne. A fost botezată în confesiunea ortodoxă, la Biserica Ortodoxă din Lausanne. A petrecut copilăria în Anglia, alături de părinți și de surorile ei Margareta și Irina.

Principesa Elena şi-a început studiile în Italia, la Florenţa, împreună cu sora sa mai mare, Principesa Margareta. A urmat gimnaziul la Şcoala Internaţională din Elveţia, apoi la Daneshill House School, Hampshire, unde a rămas până în 1965, încheindu-şi studiile la Bexhill-on-Sea.

În ultima parte a adolescenţei, Principesa Elena a călătorit, pentru o perioadă de 19 luni, în Asia de sud-est, făcând parte dintr-un grup coral care cuprindea mai mult de 100 de persoane din 56 de ţări. Cu această ocazie, Principesa a vizitat India, Malaysia, Hong-Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Papua-Noua Guinee, Iran, Malta şi provincia Tirol din Italia. Astfel, şi-a descoperit pasiunea pentru călătorii şi dorinţa de a afla cât mai multe despre oamenii şi culturile din diferite colţuri ale lumii.

La întoarcerea în Europa, la vârsta de 20 de ani, Principesa a lucrat la vestita casă de licitaţii Christie’s din Geneva, unde s-a ocupat de bijuterii şi obiecte de artă. La 20 ianuarie 1975 s-a mutat la Londra, unde a urmat un curs de administraţie. După absolvirea acestuia, Principesa Elena a lucrat la Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Londra, în cadrul unui proiect dedicat ajutorării copiilor cu probleme auditive. La doi ani după aceea, Principesa Elena şi-a început activitatea în cadrul unei organizaţii care se ocupă de copiii cu probleme de auz.

Timpul petrecut la Christie’s a lăsat o amprentă puternică asupra Principesei Elena, care a ajuns astfel să aprecieze frumuseţea, măiestria şi calitatea obiectelor de artă şi ale antichităţilor. Prin urmare, Principesa Elena a fost iniţiată în restaurarea obiectelor de artă în Londra, devenind asistenta unui expert în restaurări şi lucrând în paralel şi la Muzeul Anton Ulerich din Hanovra, la restaurarea unei colecţii de ceramică.

În 1982, Principesa Elena s-a întors în Anglia, unde s-a căsătorit cu Robin Medforth-Mills, tatăl copiilor ei, Nicolae şi Elisabeta-Karina. Şi-a petrecut doi ani din căsnicie în Sudan, unde a descoperit sărăcia extremă în care mulţi oameni îşi duceau viaţa, dar şi căldura şi prietenia culturii arabe. Fiul său, Nicolae, născut la Geneva, în 1985, şi-a împărţit primele 18 luni de viaţă între Anglia şi Sudan.

În 1989, anul revoluţiei române, s-a născut fiica Principesei Elena, Elisabeta-Karina. După revoluţie, Principesa Elena a înfiinţat o fundaţie care era destinată, iniţial, strângerii de fonduri menite să ajute, pe de-o parte, copiii cu handicap sau condiţii precare de viaţă din zona de nord-est a Angliei, acolo unde principesa îşi are în acest moment reşedinţa, iar pe de altă parte, copiii cu dificultăţi din România. În 1991, după divorţ, Principesa Elena a rămas în Marea Britanie, iar astăzi locuieşte, în nord-estul Angliei, alături de Excelenţa Sa Alexander Phillips Nixon, cu care s-a căsătorit în 1998. În septembrie 2013, la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Principesa Elena și dl Nixon au celebrat căsătoria religioasă, în rit ortodox, într-o ceremonie oficiată de Înalt Preasfinția Sa Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei.

Principesa şi-a continuat activitatea caritabilă, strângând fonduri prin amabilitatea organizaţiilor locale şi prin galele private de caritate, organizate în Marea Britanie. Fundaţia Principesa Elena a fuzionat cu Fundaţia Regală Margareta a României, unde Principesa Elena a devenit membru al Comitetului Director.

Principesa Elena păstrează legături strânse cu românii din Marea Britanie şi, bucurându-se de sprijinul soţului ei, este angajată în promovarea intereselor culturale şi economice ale României. Cuplul sprijină şi încurajează iniţiativele menite să dezvolte relaţiile dintre România şi Marea Britanie.

Alexander Phillips Nixon s-a născut la 22 octombrie 1964 în Anglia, într-o familie cu ascendenţă în Northumberland şi Irlanda. Are o diplomă în drept, domeniile sale principale de interes fiind dreptul constituţional şi cel administrativ. Timp de 25 de ani a fost Director Asociat al Şcolii de vară de studii religioase de la Oxford şi a lucrat în organizații nonguvernamentale. În anii 2007-2017 a fost Consilier al Regelui Mihai şi a sprijinit proiectele Familiei Regale. Alexander Phillips Nixon a fost implicat în perioada de început a restaurării Domeniului Regal Săvârşin şi o susţine pe soţia sa în îndeplinirea rolului său public.

Alteța Sa Regală petrece mai multe săptămâni pe an în țară, în special de Crăciun și în luna mai.

3 comentarii

 1. Alexandru says:

  Alteta Voastra Regala,

  Va rog sa primiti din partea mea cele mai calde urari de sanatate, fericire si putere in munca ce o depuneti pentru promovarea Tarii noastre!

  La Multi Ani!
  Nihil Sine Deo!

 2. Diana Lucia Zotescu says:

  Altetei Sale Regale Principesei Elena

  Cu fericitul prilej al aniversarii zilei de nastere a Altetei Voastre, doresc sa Va transmit urarile mele cele mai alese de fericire, sanatate, ani indelungati si succese in toate, alaturi de familia Altetei Voastre si de intreaga Familie Regala.

  Ma bucur foarte mult oridecateori veniti in Romania, stiind ca si in Anglia sunteti implicata in actiuni benefice pentru romanii de acolo dar si din Romania.

  LA MULTI ANI, Alteta Voastra !

 3. Herzliche Glückwünsche, Prizessin Helene-Elena von Rumänien
  Geundheit, Zufriedenheit und alles, alles Gute aus Deutschlanf-Germania-Germany
  Va rog sa primiti din partea mea cele mai calde urari de sanatate, fericire si putere in munca ce o depuneti pentru promovarea färii noastre!

  La Multi Ani cu sänätate!
  Nihil Sine Deo!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50974466
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate