Vizită regală la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a vizitat în dimineața zilei de luni, 15 ianuarie 2018, Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul din Capitală. La vizită a luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu.

Custodele Coroanei a dorit să le mulțumească, în numele său și al Familiei Regale, tuturor ofițerilor și militarilor brigăzii care au contribuit la impecabila desfășurare a funeraliilor naționale ale Regelui Mihai I al României. De asemenea, Majestatea Sa a dorit să amintească excepționala prezență a militarilor marii unități la funeraliile naționale ale mamei sale, Regina Ana a României.

Majestatea Sa și Principele Radu au fost întâmpinați la intrarea în clădirea principală a brigăzii de comandantul marii unități, colonelul Bogdan Cernat. Majestatea Sa a fost salutată la intrare de o gardă militară constituită în onoarea vizitei sale și apoi a vizitat comandamentul.

După ce a semnat în cartea de onoare, Majestatea Sa și Principele Radu s-au deplasat la sala de conferințe a brigăzii, unde s-au întâlnit cu un număr mai mare de ofițeri, subofițeri și soldați care au luat parte la ceremoniile militare ale conducerii pe ultimul drum a Majestății Sale Defuncte. Custodele Coroanei a luat cuvântul, mulțumind militarilor pentru aportul lor desăvârșit la cele cinci zile de ceremonii funerare și a sublinat faptul că țara întreagă, continentul european și țări din întreaga lume au apreciat la superlativ evenimentul istoric petrecut la București. Funeraliile Regelui Mihai I au fost o carte de vizită pentru România anilor noștri.

Cuplul regal a vizitat apoi muzeul brigăzii, precum și biserica marii unități. La finalul vizitei, Majestatea Sa și Principele Radu au aprins lumânări în memoria celor dispăruți și pentru sănătatea celor vii și și-au luat rămas bun de la gazde.

A fost pentru prima oară când Custodele Coroanei vizitează Brigada 30 Gardă. Predecesorii Majestății Sale, începând de la fondatorul dinastiei naționale, Regele Carol I, au avut în toate timpurile și în toate împrejurările istorice legături strânse cu această mare unitate militară, care a evoluat de-a lungul timpurilor moderne până la forma și structura de astăzi.

Brigada are o istorie de aproape 160 de ani și a colaborat, în ultimii ani, în foarte multe ocazii cu Casa Majestății Sale, în evenimente oficiale și publice cu caracter național și internațional.

 

Fotografii de Daniel Angelescu

26 comentarii

 1. Aurel V. Zgheran says:

  Șubredul, șovăielnicul spătar…!

  Patruzeci de zile…! Triste, lungi, răzbite de singurătate…! Patruzeci de zile de când Majestatea Sa Regele Mihai I a zărit fereastra cerului deschisă şi s-a-nvoit, bun şi înţelept să privească blând ultimul asfinţit, spre-a primi-mbrăţişarea renaşterii…! Se despărţea de nouăzeci şi şase de amurguri peste umărul lumii, şi-l chema primul răsărit sub brâul veşniciei şi divinităţii.
  Nu se schimbase nimic în măreţia numelui Majestăţii Sale, nu i se stinsese nici o rază a aurei eroice, nu se-nstrăinase, deşi sosise ziua rămasului bun şi ţara-l slăvea, îl plângea, îl aclama sub bolţi de flori şi ploi de lacrimi, în regesc ceremonial de doliu…! Majestatea Sa, măreţul rege loial lumina ca un fulger pe afetul de tun şi călăuzea încă poporul Său, în faţa talazurilor de oameni de aici şi de pretutindeni, de la talpa patriei şi de la jilţurile ei de sus, ale vremelnicilor demnitari ai României prezente şi ai lumii, precum şi în prezenţa membrilor familiilor regale ale Europei şi Asiei. Într-o uniformă durere îngânată de dangătele clopotelor din întreaga ţară, în rugă, lacrimi, tăceri, suspine, ovaţii, Majestatea Sa era eroul propriilor funeralii regeşti, căruia Armata Română îi acorda Onorul la Amiral, niciodată până azi atât de grandios în România.
  Patruzeci de zile de la despărţirea trupească de Majestatea Sa Regele Mihai I şi tot atâtea de la contopirea Sa cu eternitatea istoriei lumii! Tristă fărâmă de timp în care ţara a plâns, dar şi câte un ungher de clipe cinice în care inepţii ideologiei moscovito-securisto-comuniste, de care n-am scăpat încă definitiv şi în totalitate, se poartă în continuare nedebarasaţi de vechile metehne, neîncetând cu ura şi diversiunea; cu fiecare zi, cu fiecare gest, cu fiecare cuvânt, aceștia argumentează faptul că îşi aparţin tot mai puţin ei lor, că sunt nedezminţit la dispoziţia unor clici nelămurite nici până azi că pentru ei, în lumea în care trăiesc este deja prea târziu. Pe toate le-au reluat iar şi iar, la rând, înspăimântător de versatil, reuşind să-şi desăvârşească mişelia, iar azi au mai descoperit o sursă de belşug de manipulări, invective, ură, vulgaritate, agresiune: suspendarea dreptului la reşedinţă în Palatul Elisabeta din Bucureşti a Familiei Regale a României. Pete cenuşiu-cărunte, îngălbenite de uraganul furiei stăruie să maculeze încă o dată obrazul poporului român. Însă, adevăratul suflet al neamului nostru este acel care s-a văzut la funeraliile regale, adevărata credinţă a sa se oglindeşte şi se va străvede veacuri la rând pe icoana inimii României unite în tristeţe şi regret în sumbrul decembrie al rămasului bun de la Regele nostru. Neclintita fidelitate faţă de regalitate palpită în iubirea pentru Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, respectul şi preţuirea pentru Alteţa Sa Regală Principele Radu, Prinţul Consort al României, încrederea în valorile Familiei Regale a României şi monarhia constituţională. Sub aceste coordonate morale se situează ţara şi n-avem cum a ne lăsa căzuţi în genunchi şi bătând din palme la ursuzele mănunchiuri de conspiratori de partea vrăşmaşilor patriei.
  Şi-atunci, cum şi de ce să părăsească Majestatea Sa Palatul Elisabeta, care încă de la construcţie a avut destinaţia de reşedinţă a Familiei Regale?!
  Cinici grenadieri contra liniştii, decenţei, înţelepciunii pe care şi le doreşte recâştigate poporul român! Ieftinătatea unor ultime răbufniri politruce securisto-comuniste are o sursă la care se sondează un eventual reazem: taciturnul de la Palatul Victoria! Şubred spătar, pe-atât de şubred, pe cât de şovăielnic este şi va fi întotdeauna oricine se ridică absurd contra istoriei patriei sale, culturii, tradiţiei, spiritualităţii propriului neam…!
  Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

 2. Aurel V. Zgheran says:

  “onorul la Mareşal”

 3. morman octavian says:

  este un eveniment istoric, mare de tot, prin care sper din suflet ca aici nu vor mai avea ce cauta comunistii

 4. Clara says:

  Frumos si emotionant. Meritau din plin aceasta distinsa vizita.

 5. feier georgeta says:

  Frumos gest !!!

 6. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  COROANA, BISERICA SI ARMATA SUNT ELEMENTE DEFINITORII ALE NEAMULUI ROMANESC !

 7. Schlett Valentina says:

  Minunat articol!
  Cu respect, prof. istorie Schlett Valentina Smaranda

 8. Mesaje FB says:

  Anca Ramona Ce frumos!!
  #
  Brandusa Grigore Foarte frumos!
  #
  Elena Petrescu O unitate de elita !!!
  #
  Silvia Tanase Tineri care sunt frumoși ca exemplu….Da, o unitate de elita! Felicitări,dragi tineri ostași de elita!!!
  #
  Mariana Micu Asta și trebuia că drept mulțumire! Sa trăiești 30 Garda,fals armatei!
  #
  Mariana Micu Mîndrie armatei!
  #
  Klarika Budai Felicitari tuturor !
  #
  Albu Monica Foarte frumos
  #
  Liliana Alupoaei Felicitari!
  #
  Mrio Cozzi Felicitari acestei trupe de elita a Armatei Romane.
  #
  Marioara Chivulescu Frumos
  #
  Truta Ioan doamne ajuta sa traim cat mai curand intr-o tara normala!.
  #
  Familia Petrus Felicitări!!
  #
  Cristina Radu Un gest magistral!!! Traiasca Majestatea Sa Margareta a Romaniei!!!
  #
  Andrei Marinescu Corina Daniela Marinescu
  #
  Aurel Halasu Ma bucur cand mai vad si ceva frumos si veritabil in tara asta! Sper sa apucam ziua in care sa vedem asta si la nivel de stat Regal!
  #
  Dorina Ignat Un gest frumos din partea Măriei Sale Regina Noastra Margareta a României!
  #
  Paul Muntean Frumos gest!!!
  #
  Mia Olteanu Am sentimentul de seriozitate si multă decentă!Asta e normalitate.
  #
  Magda Darastean Foarte frumos gestul!
  #
  Elena Roşu Respect si recunostinta…!!Aceasta alaturare face cinste poporului Roman!Multumim Reginei noastre!
  #
  Cristiana Niusu Calancea Mulțumim Principesei Margareta..sper ..Regina Margareta a României..!
  #
  Clara Cozma Frumos, inaltator si in acelasi timp de prevazut. Suntem toti aceiasi in simtire.

 9. Adriana Porumbel - Galați says:

  Dragi ostași ai Țării mele!
  Prin faptul că ați purtat pe brațele voastre trupul Majestății Sale Regele Mihai l ați șters lacrimile soldatului care plângea in gara din Sinaia la plecarea LUI in exil așa cum plângeam și noi ROMANII !

 10. […] Vizită regală la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul […]

 11. Anna Maria says:

  Gest frumos!!! Respect!

 12. Anca Andrea Varga - București says:

  Daca imi permite Majestatea Voastra, va prezint sincerele noastre condoleante, si din partea mamei mele, a bunicii si a strabunicii mele, care intotdeauna laudau Casa Regala mai mult decat pe bijutierul Ribalco sau pe ceilalti semeni. Lauda si in viitor, Casei Regale a Romaniei, intruca aceasta Casa va fi necesara, asa cum Ea este si acum pentru societatea si statul Roman. Restauratie constitutionala, dicteaza logica istorica instituitoare de ordine, daca vom putea da la o parte “poluarea mentala” indusa de communism. Lauda, Voua, Majestate.

 13. Mihai Maria says:

  Frumos gest din partea Majestati sale! Și un început bun și promițător pt Casa Regală ! Felicitări Brigada 30 Mihai Viteazul!

 14. Negrea Adrian says:

  Un gest caracteristic nobleții Majestății Sale !

 15. Ioana Rusu says:

  Felicitari Majestatii Sale Margareta pentru aceasta vizita, intotdeauna o prezenta distinsa, eleganta, gratioasa si frumoasa! Monarhia salveaza Romania!

 16. Cristian Sandu says:

  Onor la Regina! Felicitari Colonelului Bogdan Cernat si tuturor militarilor Brigazii “Mihai Viteazul”!

 17. Marius Glava, Stuttgart says:

  D ZEU SAL ODIHNEASCA PE MS REGELE MIHAI I UN REGE DE ODEOSEBITA VALOARE D ZEU SA APERE COROANA ROMANIA SI CUSTODELE COROANEI PENTRU CARE EU PERSONAL AM UN DEOSEBIT RESPECT CU D ZEU INAINTE ASA SA NE AJUTE D ZEU TRAIASCA REGINA MARGARETA COROANA SI ROMANIA

 18. Ionel Ungureanu says:

  Foarte Frumos Respect pt BG30 si Casa Regala

 19. Florin Leonte says:

  Gest frumos!!! Respect!

 20. Valerian Stan says:

  În decembrie 1990, într-un interviu publicat de revista Expres, vorbeam despre cât de importantă ar fi fost revenirea la Regalitate. Pentru că, tânăr ofițer fiind, militasem pentru decomunizarea armatei și pentru clarificarea implicării unor generali în reprimarea manifestanților din decembrie ’89 (între care și Stănculescu), Ion Iliescu și numitul general, ministru la acea dată, m-au dat afară din armată. Am continuat însă să sper că va veni o zi în care Coroana și Armata se vor regăsi în destinul țării. Ziua aceasta a fost azi.

 21. Bogdan & Mihaela Ciolanescu - Saint John, NB, Canada says:

  Condoleantele nostre pentru cel ce a fost unul dintre cei mai mari romani. Dreptate si Credinta
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

 22. Anca Andrea Varga - Bucuresti says:

  Daca imi permite Majestatea Voastra Principesa, va prezint sincerele noastre condoleante, si din partea mamei mele, a bunicii si a strabunicii mele, care intotdeauna laudau Casa Regala mai mult decat pe bijutierul Ribalco sau pe ceilalti semeni. Lauda si in viitor, Casei Regale a Romaniei, intruca aceasta Casa va fi necesara, asa cum Ea este si acum pentru societatea si statul Roman. Restauratie constitutionala, dicteaza logica istorica instituitoare de ordine, daca vom putea da la o parte “poluarea mentala” indusa de communism. Lauda, Voua, Majestate.

 23. radu madalina says:

  Respect si felicitari Brigada 30 si Majestatii Sale Pricipesa Margareta pentru aceasta vizita, o prezenta distinsa, eleganta, gratioasa si frumoasa! Monarhia salveaza Romania!

 24. Stefanescu Cristiana says:

  Sunteti Majestate, demn urmas al Regelui Mihai I al Romaniei. Acum, cand incepem sa trecem incet si greu, peste durererea si imensa pierdere a fiecaruia dintre noi, dupa plecarea Regelui, prindem speranta privind si recunoscand in Majestatea Voastra statura morala a inaintasilor Familiei care au facut din micul principat supus turcilor, Regatul Romaniei si, mai apoi Romania Mare. Acum, cand istoria adevarata devine tot mai cunoscuta, cand in sfarsit gandirea romanilor s-a eliberat, cand pot vedea si judeca, e nevoie mai mult ca oricand sa ne recapatam demnitatea europeana si locul pe care l-am avut in Europa si numai Monarhia si Familia Regala a Romaniei ne poate reaseza.

 25. Diana Lucia Zotescu says:

  Impresionanta si simbolica este vizita Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei, si a Altetei Sale Regale Principelui Consort Radu la Brigada 30 Garda “Mihai Viteazu” pentru a le multumi personal militarilor pentru rolul lor deosebit in ampla si perfecta desfasurare a tristului dar elaboratului ceremonial al Funeraliilor Nationale organizate pentru ultimul drum al Marelui Rege Mihai.

  Cred ca nu este doar impresia mea, dar ceremonia pregatita de gazde Majestatii Sale si Pincipelui Consort a fost una demna de primirea unui Sef de Stat. Pentru ca astfel trebuie perceputa – indiferent de ocazie – prezenta Majestatii Sale Margareta.

  Pentru ca trebuie sa o spunem raspicat celor aflati in impardonabila eroare in privinta acestui aspect:

  – LA DISPARITIA UNUI SEF DE STAT R E G E , MOSTENITORUL / MOSTENITOAREA SA MOSTENESTE, ODATA CU COROANA (ma refer aici la ceea ce simbolizeaza Coroana, nu la obiectul in sine), SI CALITATEA DE SEF DE STAT – indiferent daca este sau nu o Monarhie functionala -.

  – Ceea ce nu se petrece in cazul celorlalti fosti Sefi de Stat (precum Iliescu, Constantinescu, Basescu, etc). Copiii lor nu vor mosteni titlul de sefi de stat de la parintii lor, ei fiind cetateni obisnuiti. Asta pentru a raspunde celor care au indraznit sa aduca in discutie falsa asemanare cu – de exemplu !!!! – vestita EBA a ignobilului locatar de la Cotroceni de pana in decembrie 2014.

 26. […] 15 ianuarie 2018, Custodele Coroanei a vizitat pentru prima oară Brigada 30 Gardă. Predecesorii Majestății Sale, începând de la fondatorul […]

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 36882581
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate