Vizita Principelui Radu în Turkmenistan

În zilele de 24 – 26 aprilie 2015, Alteța Sa Regală Principele Radu a efectuat o vizită oficială în Turkmenistan. Vizita a avut loc în capitala țării, Așgabat.

Este a patra vizită externă a Familiei Regale a României, în anul 2015. În luna februarie, Principele Radu și Principele Nicolae s-au aflat în Republica Moldova, iar în luna martie Principesa Maria a vizitat Parisul și a luat parte la deschiderea pavilionului românesc de la Salon du Livre.  În luna aprilie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au sărbătorit Paștele în Republica Moldova.

Este prima vizită a unui membru al Familiei Regale în Turkmenistan. Principele Radu a mai efectuat vizite în regiunea Caucaz și Asia Centrală, în anul 2004, în Azerbaidjan și în anul 2006, în Georgia.

Sâmbătă, 25 aprilie 2015, Principele Radu a fost primit, la Reședința de Stat, de către președintele țării, domnul Gurbangulî Berdâmuhamedov. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre relația dintre cele două țări, proiectele pentru viitor și perspectivele istorice. La primire a fost prezent ministrul de Externe al Turkmenistanului, domnul Rashid Meredov, precum și ambasadorul Mihnea Constantinescu, consiler de Stat la Guvernul României.

De asemenea, în cursul aceleiași zile, Alteța Sa Regală a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, domnul Rashid Meredov. Discuțiile purtate au vizat cooperarea bilaterală între România și Turkmenistan în cadrul unor proiecte privind domeniul economic și învățământul universitar.

Vineri, 24 aprilie 2015, Principele Radu a vizitat Institutul pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe din Turkmenistan, care cuprinde patru facultăți: Relații Internaționale, Jurnalism, Drept și Economie. Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu reprezentanții Institutului, precum și cu studenții celor patru facultăți.

Cu ocazia vizitei, Principele Radu a susținut o prelegere în fața unui număr de peste o sută cincizeci de studenți ai Institutului. Alteța Sa Regală a propus colaborarea cu instituții de învățământ superior din România în vederea oferirii expertizei europene în domeniile economic, diplomatic, jurnalistic și al relațiilor internaționale.

Duminică, 26 aprilie 2015, Principele Radu a vizitat Ambasada României în Turkmenistan. Cu acest prilej, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Turkmenistan, veniți din România și din Republicii Moldova.

În cursul vizitei în Turkmenistan, Principele Radu a participat, în zilele de sâmbătă, 25 aprilie și duminică, 26 aprilie, la concursul hipic anual aflat sub patronajul președintelui Turkmenistanului. Competiția ecvestră s-a desfășurat cu ocazia Zilei Calului Akhal Teke, simbol național al statului turkmen.

 

 

 

4 comentarii

 1. Liliana Sora

  Tot respectul și toată considerația pentru ASR Principele Radu , un reper, un exemplu moral și intelectual de înaltă ținută, de demnitate umană, de prestanță și responsabilitate, de inteligență și sobrietate, decență și eleganță în exprimare, respect și dorința de a fi alături de oameni de aici și de oriunde, de iubire și dragoste de oameni și omenire. Este un real model pentru politicienii noștri , pentru care ” … politica este o afacere din care se poate câștiga. ” Din păcate, ” … nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor , decât priveliștea corupției și a nulității recompensate… Această priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării în merit. Dându – le zilnic exemplu că , fără a ști ceva și fără a fi muncit , cineva poate ajunge bogat și un om cu vază …, contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni. ” spunea Eminescu . Cuvintele și ideile sunt, din nefericire, atât de actuale și pentru timpurile pe care le trăim Norocul nostru este că , MS Regele Mihai și întreaga Familie Regală , prin tot ceea ce este și prin tot ceea ce face este un simbol național, moral și istoric al României, al conștiinței, identității și demnității naționale . Trăiască Regele !

 2. Sebastian Brinzas

  Alteta Sa Regala ne reprezintă cu demnitate interesele si ne promovează adevarata noastră imagine si calitatile acestui minunat popor. Trebuie sa arătam mult respect si sa avem toată consideratia pentru diplomația si profesionalismul de care da dovada Familia Regala a Romaniei in tot ceea ce fac.

 3. Diana Lucia Zotescu

  Rasa de cai Akhal Teke,numarand un numar de doar cateva mii de exeemplare, aceasta minune cabalina cu parul de matase de culoare alb-roz este de departe cea mai frumoasa din lume, as zice nefiresc de frumoasa, care depaseste cu mult imaginatia – desi calul este un animal frumos indiferent de rasa.

  Ador acest cal si Il felicit pe Alteta Sa Regala Principele Radu ca a avut, in sfarsit, ocazia sa-l admire direct, si nu doar din fotografii. Sper ca a avut de asemenea timp, in ciuda agendei Sale incarcate, sa vada si sa admire si rasa speciala de caini ce este specifica Turkmenistanului si din care, dupa cate stiu, presedintele acestei tari are cateva exemplare care ii sunt foarte dragi.

  Cresterea si selectia calului Akhal Teke, dar si a acestei rase de caini se face cu mare grija si sub supravegherea personala a Presedintelui, fiind socotite avutie nationala.

  Sper din suflet ca vreo asociatie hipica si chinologica sa doreasca si sa reuseasca achizitionarea si aducerea catorva exemplare si in Romania.

  M-ar bucura imens ca Familia noastra Regala sa posede o pereche de astfel de cai si, de ce nu, si de caini de Turkmenistan.

  Diana Lucia Zotescu

 4. vladut mihaela

  Ii multumim Altetei Sale Regale Principele Radu pentru promovarea Romaniei in lume si pentru tot ce face pentru poporul sau. Traiasca Casa Regala a Romaniei!

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 28691548
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate