Seara regală pentru Corpul Diplomatic, o tradiție de 156 de ani

La sfârșitul primului an de domnie, Principele Suveran Carol I, Domnitorul României, primea în decembrie 1866 primii trimiși oficiali străini la București.

În anul 1878, România a stabilit relații diplomatice cu Rusia și Imperiul Austro-Ungar, în 1879 cu Imperiul Otoman, Bulgaria și Italia, în 1880 cu Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Grecia, iar în 1881 cu Spania.

În cei 48 de ani ai României sub sceptrul Regelui Carol I, au fost deschise la București multe alte legații, apoi ambasade, reprezentând majoritatea țărilor importante ale acelei epoci.

Începând cu anii 1870, diplomația regală a fost unul dintre domeniile definitorii ale acțiunii publice a Coroanei Române, până la mijlocul secolului al XX-lea. Diplomația regală a continuat chiar și în anii exilului, 1948-1997, și, desigur, în ultimele decenii, după revenirea în țară a Familiei Regale.

În cea mai mare parte a lor, serile dedicate Corpului Diplomatic au avut loc în Sala Tronului de la Palatul Regal.

În anii domniei Regilor Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I, seara a avut loc la fiecare sfârșit de an (uneori în primele zile ale anului nou), fără întrerupere. În primele patru decenii ale secolului al XX-lea, Corpul Diplomatic acreditat în România s-a mărit semnificativ, ca urmare a intensificării fără precedent a relațiilor diplomatice bilaterale și multilaterale ale Regatului României.

În anul 1997, Regele Mihai a reluat tradiția serilor date de Familia Regală în onoarea diplomaților străini acreditați la București. Primul eveniment a avut loc în decembrie 1997, într-o reședință din București oferită de Guvernul Victor Ciorbea Majestății Sale și Familiei Regale, în preajma Crăciunului și a Anului Nou. Ultima seară oferită de Regele Mihai la București avusese loc la Palatul Regal cu o jumătate de secol înainte.

În secolul XXI, Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic a avut loc în prezența Regelui Mihai I și apoi a Majestății Sale Margareta, găzduită în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, apoi în Holul de Onoare de la Castelul Peleș și, din anul 2016, în Sala Tronului de la Palatul Regal, locul tradițional al evenimentului.

După 25 de ani de la începerea vizitelor oficiale NATO ale Regelui Mihai I, palmaresul diplomației regale, efectuată neîntrerupt, cu sprijinul instituțiilor statului, arată astfel: 374 vizite regale externe și 187 de întâlniri cu șefi de Stat, Parlament și Guvern din 56 de țări (135 în străinătate și 52 la București).

4 comentarii

  1. […] recepție de acest fel a avut loc acum 155 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol […]

  2. […] recepție de acest fel a avut loc acum 155 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol […]

  3. Mulțumesc Ție Doamne că avem o Casă Regală și binînșeles pe Majestatea Sa Regina Margareta a Regatului României. Gândesc că a sosit momentul ca România să termine o dată pentru totdeauna cu starea haotică de republică, stare statală ilegală împusă de Rusia teroristă, care nu ne-a eliberat în 1944, dar Armata Națională Regală a Regatului României a eliberat Patria de hitleriști, după care din nou a fost ocupată de hoardele de lăcuste ale Rusiei teroriste conforma talciocului de la Yalta sub privirile galeșe ale Vestului … VIVAT MS REGINA MARGARETA A REGATULUI ROMÂNIEI, VIVAT MONARHIA ÎN VECII VECILOR ! NIHIL SINE DEO, Cu adînc respect Emilian TEODORESCU

  4. […] recepție de acest fel a avut loc acum 156 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol […]

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 44444578
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate