Seara Palatului Elisabeta dedicată Fundației Culturale Roșia Montană

DSC_4063

Luni 27 iunie 2011 a avut loc ultima Seară a Palatului Elisabeta din această vară. Înainte de a muta centrul activităților Familiei Regale la Săvârșin, pentru lunile iulie și august, Principesa Moștenitoare și cu mine am găzduit o seară dedicată Fundației Culturale Roșia Montană. Cu acest prilej, Alteța Sa Regală a înmânat domnului Ioan Piso, directorul fundației, certificatul regal de Înalt Patronaj. A fost o seară plină de spirit civic, respect și devotament pentru principiile sănătoase ale societății noastre. A fost, de asemenea, multă lume, de toate vârstele și din toate straturile vieții românești.

Președintele Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc, a venit, ca de fiecare dată, să susțină cauza Roșiei Montană. El a făcut un discurs vibrant, convingător și a atras în mod implacabil atenția asupra pericolului de distrugere a uneia dintre cele mai frumoase și mai importante părți a patrimoniului nostru istoric, cultural și natural.

Vă prezint, mai jos, discursul Principesei Moștenitoare.

DSC_4008

DSC_4012

DSC_4020

DSC_4030

DSC_4032

DSC_4052

DSC_4314

DSC_4362

Sala Regilor Panorama

Discursul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta
Luni, 27 iunie 2011
Seara Palatului Elisabeta dedicată Fundaţiei Culturale Roşia Montană

Înmânarea Certificatului de Înalt Patronaj Regal

Virtuțile și personalitatea Roșiei Montană își trag seva din destinul ei aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate în vreme, vorbesc despre epoca daco-romană, despre cea medievală și despre cea modernă.

Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.

Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din Mileniul III. Din păcate, felul în care ținutul a fost tratat în ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul și viitorul lui.

Casa Regală a României, care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roșiei Montană în viitor. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.

Felicit Fundaţia Culturală Roşia Montană pentru programele şi proiectele pe care le-a dezvoltat pe parcursul celor trei ani de activitate şi pentru realizarea şi lansarea, în luna mai 2011, a ghidului cultural-turistic dedicat Roşiei Montane. Acest ghid este un instrument preţios – o adevărată monografie prin intermediul căreia putem descoperi istoria, arhitectura şi frumuseţea acestei regiuni.

Acord, astăzi, Înaltul Patronaj Regal Fundaţiei Culturale Roşia Montană luând în considerare nobilul ţel al acesteia de promovare şi conservare a bogăţiilor naturale şi a valorilor comunităţii din această regiune unică a Munţilor Apuseni.

Ţara noastră are nevoie de valori durabile, de oameni şi proiecte care să contribuie la păstrarea patrimoniului regiunilor din România. Cu fiecare nouă activitate, Fundaţia Culturale Roşia Montană va ajuta comunitatea de aici să se afirme şi să devină vizibilă pe plan naţional şi european.

DSC_4373

DSC_4375

DSC_4118

DSC_4145

DSC_4151

DSC_4163

DSC_4191

DSC_4383

12 comentarii

 1. Florin says:

  asteptam cu ardoare instalarea monarhiei in romania,asta e singura solutie pt tara,noi va vom sustine sa ajungeti acolo unde va este locul cu adevarat!!!succes!!!

 2. Cory Muresan says:

  Sambata va avea loc la Viena la Biserica Capucinilor inmormantarea ASIR Arhiducele Otto de Habsburg-Lorena si a ASIR Arhiducesa Regina de Habsburg (nascuta Principesa de Saxa-Meiningen).Cine va participa din partea Familiei Regale a Romaniei la acest eveniment?Defunctul Arhiduce( fiu al MS Imparateasa Zita, nascuta Principesa de Burbon-Parma) era verisor primar cu MS Regina Ana (fiica a ASR Principele Renè de buorbon-Parma).

 3. moldoveanu nicoleta says:

  FELICITARI FAMILIEI REGALE.FACETI PASI MICI DAR SIGURI.VIVA , FAMILIA REGALA.AVEM NEVOIE DE VOI.

 4. Este bine ca Romania se reintoarce prin vointa familiei Regale la o cale noua si sigura pe care nimeni nu o poate dezminte.Romania va inflori din nou.

 5. Altetele Voastre Regale,

  E o onoare sa va stim alaturi de toti cei care simt ca Rosia Montana merita pastrata cu patrimoniul ei intact, pentru a se bucura de ea si generatiile care vor urma. Localnicii de acolo, aceia care nu vor cu nici un chip sa-si vanda pamantul companiei miniere, au nevoie de sprijinul nostru in lupta pe care o duc. Ei ne reprezinta pe noi toti romanii si o fac in chip admirabil, cu sacrificii enorme, avand constiinta ca ceea ce apara are mai mult de-a face cu identitatea nationala decat cu un simplu petic de pamant. Salut eforturile Fundatiei Culturale RM, ca si al Asociatiei Alburnus Maior si miilor de experti si voluntari din toata tara care au ales sa apere acest colt de Romanie.

  Cum zilele acestea se pune in discutie chiar valoarea culturala a Galeriilor Romane, demonstrata de expertii arheologi, insa trecuta cu vederea de reprezentantul unui guvern fara principii, va invit pe toti sa aratam ca ne pasa, apeland la metodele de protest care ne sunt la indemana: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ad-astra-solicita-demisia-lui-kelemen-hunor-incepe-hunoriada-proteste-la-bucuresti-si-cluj-impotriva-ministrului-culturii-65653.html

  Cu stima,
  Theodor Brasoveanu

 6. […] susţinerii pe care canadienii o pot primi. Mai sus de preşedinte nu există decât Dumnezeu şi Regele. Şi nici unul din ei nu pare să fie de partea […]

 7. […] se face că cei care iubesc Roşia Montană sunt apreciaţi, chiar dacă au avut de aşteptat 60 de ani, iar cei care vor distrugerea Roşiei […]

 8. […] Casei Regale nu este nouă, ci e reafirmată pe fondul […]

 9. […] anul 2011, Majestatea Sa Margareta a acordat Înaltul Patronaj Fundației Culturale Roșia Montană. Fundația și-a propus promovarea şi conservarea bogăţiilor naturale şi a valorilor din […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51853548
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate