Remembrance Day, 11 noiembrie 2012

Astăzi, Principesa Moștenitoare și cu mine am asistat, la Londra, la emoționanta ceremonie numită “Remembrance Day“. Este ziua tuturor eroilor britanici care și-au sacrificat viața pentru ca națiunea lor să rămână liberă, întreagă, prosperă, stăpână pe ea însăși.

Ceremonia a avut loc la Cenotaph, monumentul londonez al Eroului Necunoscut.

În fiecare an, la ora unsprezece, în a unsprezecea zi a lunii a unsprezecea, britanicii, purtând un mac roșu la piept, își amintesc de sacrificiul acelora din familia lor care au dispărut pe câmpul de luptă.

În această dimineață, 11 noiembrie 2012, la ora 11, Big Ben, orologiul de la Palatul Parlamentului, a bătut de unsprezece ori, în liniștea absolută pe care au păstrat-o miile de oameni prezenți, sub un cer însorit, fără niciun nor.

Regina Elisabeta a II-a a depus o coroană rotundă de maci la baza monumentului Cenotaph, ca în fiecare an al domniei Majestății Sale. Regina a fost însoțită de Ducele de Edinburg și de Ducesa de Cambridge.

La începutul secolului trecut, “Remembrance Day” a fost creată pentru a sărbători eroii britanici ai Primului Război Mondial, iar luna, ziua și ora au fost alese pentru a onora Armistițiul. După Al Doilea Război Mondial, comemorarea a fost extinsă în omagierea eroilor celor două războaie ale secolului XX. Iar începând cu anii 1980, sunt comemorați și eroii contemporani, cei dispăruți în recentele conflicte militare din lume.

În a doua duminică din noiembrie a fiecărui an, la ora 11, se păstrează două minute de tăcere pe tot întinsul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și în țările din Commonwealth. De asemenea, britanicii care se află în afara țării lor sau a Commonwealth-ului aduc acest omagiu eroilor lor, oriunde s-ar afla. Este un exemplu de păstrare intactă a memoriei și a demnității naționale.

În România, “Remembrance Day” este comemorată în fiecare an la Cimitirul Eroilor Britanici de la Tâncăbești.

5 comentarii

  1. Terezia Filip says:

    Alteţele Voastre Regale i-aţi onorat pe eroii căzuţi pentru libertate iar aceasta înseamnă a omagia însăşi ideea de libertate şi demnitate umană!

    Piluitor gestul şi momentul “Remembrance Day“ – 11 noiembrie ora 11. Emoţionantă prezenţa reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

    Pietate şi reculegere în amintirea celor care au murit oriunde pe pământ pentru libertatea şi dreptatea popoarelor lor!

  2. Mi-as dori ca Alteta Voastra Regala, Principele Radu, sa o invite pe Majestatea Sa Regina Elisabeta II in Romania prin 2013. Regina Elisabeta II si Regele Mihai sunt persoane fermecatoare, adevarate ICOANE si SIMBOLURI ale SECOLELOR XX/XXI. Ar fi formidabil ca Regina Angliei sa vina in vizita de stat la noi macar o zi, doua si sa o vedem alaturi de Regele Mihai! Romanii s-ar bucura mult sa o vada pasind pe pamant romanesc!

  3. Marina Rotaru says:

    Exista o sacralitate in anumite ceremonialuri publice britanice pe care locuitorii insulelor stiu sa o aduca in viata lor si sa o perpetueze de la o generatie la alta. Faptul ca Remembrance Day se celebreaza in fiecare an in a unsprezecea luna a anului, a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luna calendaristica si la ceasurile 11.00 reprezinta un simbol care potenteaza aceasta sacralitate, oferindu-i o cale de a ajunge la omul obisnuit care, este astfel ajutat sa se conecteze cu generatiile anterioare. Exemplul suveranei britanice este unul demn de urmat iar maniera simpla, dar incarcata de semnificatie in care este celebrat Eroul Necunoscut la britanici ar trebui studiata si la noi. Noi suntem o tara care nu are un ceremonial public bine definit. Nu exista o lege a ceremonialului de stat. SIngurul ceremonial coerent pe care il avem este ceremonialul regal.

  4. Liliana Alupoaei says:

    Cum spune d-na Marilena Rotaru: asa si-a pastrat poporul britanic maretia peste secole!

  5. VIVAT / BRINDISI / …..Cu deosebit respect pentru CASA REGALA A ROMANIEI shi CASELE REGALE MONDIALE /

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50478109
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate