Regina Elena, 120 de ani de la naștere

Acum două zile s-au împlinit 120 de ani de la nașterea Reginei Elena a României. Regina-mamă s-a născut la Atena, în ziua de 2 mai 1896, drept Principesă a Greciei și Danemarcei. A fost fiica Regelui Constantin I și a Reginei Sofia ai elenilor.

În anul jubiliar 2016, Familia Regală va sărbători cei 120 de ani de la nașterea Reginei Elena în două ocazii publice:

Joi, 5 mai 2016, la ora 11, va fi inaugurată Școala „Regina-mamă Elena” din București, sectorul 6, strada Fabricii nr. 22. Cu această ocazie va fi dezvelit portretul Reginei Elena, realizat de pictorul Valentin Tănase. Vor fi prezentate volumele “Regina Elena” de Arthur Gould Lee (Editura Humanitas) și “Elena. Portretul unei regine” de Principele Radu al României (Editura RAO).

Vineri, 6 mai 2016, la ora 12, la Templul Coral din București, va avea loc o ceremonie organizată de Federația Comunităților Evreiești din România. În anul 1993, la unsprezece ani de la moartea Reginei-mamă Elena, Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit titlul de „Drept Între Popoare” pentru zecile de mii de vieți de evrei salvate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La ambele evenimente vor lua parte Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon și Principesa Maria.

Accesul presei este liber.

 

9 comentarii

 1. Pantea Alexandru - Sorin says:

  Daca cineva m-ar pune sa-I asemuiesc viata Reginei Mama Elena as putea spune ca a fost o stanca si in acelasi timp un copac.

  Oricate nenorociri s-au abatut asupra Ei si a familiei Sale, atat cea greceasca cat si cea romaneasca, nu S-a lasat doborata. Viata a intarit-O. Am in minte o poza realizata prin anii 20. Cred ca in anii Regentei. Principesa Elena in rochie alba, lunga stand in picioare. Era poza unei adevarate Regine.

  A fost tot ceea ce o femeie si-ar putea dori: fiica, sotie, regina (cu toate ca si-a purtat coroana mai mult in exil sau in razboi). Dar mai presus de orice a fost Mama. A fost copacul sub care Regele Mihai si actuala generatie conducatoare a Dinastiei s-au putut adaposti. Copacul ce le-a oferit adapost si seva.

  Am vazut o poza a mormantului Ei de la Geneva. Cat de simplu este. Si cat de mult poate spune despre viata Ei.

 2. Liliana Sora says:

  Regina Elena a României a fost şi rămâne triumful puterii feminine, al forței interioare, al curajului , loialităţii şi respectului, generozităţii şi modestiei…, un caracter puternic , format de o gândire fermă şi nobilă, un caracter frumos care a strâns, în nevoia Sa de împlinire, frânturi din fericirea şi nefericirea celorlalţi oameni.
  Ne înclinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa istoriei, în faţa trecutului şi a adevărului, cu admiraţie şi profundă afecţiune în faţa Familiei Regale a României ! Trăiască Regele !

 3. Comentarii pe Facebook says:

  Gigi Gigel Adevaratele femei sfinte ( DEMNE) ….. care ….nu prea mai exista.!!!!
  …… sint pe cale de.disparitie !!!!
  EA SFINT,… EL INGERAS !!!!!
  #
  Ica Popa Super femeie
  #
  Valy Pilat Adevărate modele….
  #
  Maria Iancovici O femeie de admirat.
  #
  Carmen Suditu Trăiască regele !
  #
  Marius Spataru De vom lua ridurile de pe fata majestatii sale vom vedea acelas chip de inger care sta in bratele reginei mame inima nu trebuieste schimbata este aceiasi
  #
  Livia Snaider Traiasca Regele!!!
  #
  Dorina Bacer ADEVĂRATĂ REGINA!
  #
  Mirela Andrea Boros Silvasan Am citit cartea despre viata ei…o adevarata lectura. Merita citita.
  #
  Jana Stavri Am adorat-o si o voi iubi toata viata .A fost unica!
  #
  Roxana M. Gabriela Un gand pios se indreapta spre cer, raiul in care salasluieste sufletul binecuvantat al Reginei . … Este frumusetea si nobletea specifice Monarhiei, dainuitoare de-a lungul secolelor. Mai presus de orice insa, regasim in personalitatea Reginei Elena , bunatatea sufleteasca , daruirea fata de patrie. Sublimul Ei launtric se reflecta – luminescenta si estetica deosebita pe chipul Sau serafimic. Imaginea este unica, minunata (posibil si prin ceea ce pastram in suflet, prin admiratia si respectul fata de Monarhie).
  #
  Elena Balasescu O MARE DOAMNA, MAMA SI REGINA.
  #
  Ioana Constantin Panescu Odihneasca-se in pace,regina Elena! Majestatii sale ,multa sanatate impreuna cu regina Ana!
  #
  Lazar Stela Aneta REGINA MAMA ELENA a fost o forta feminina si istorica,a stiut sa stea DREPT in fata vicisitudinii vremurilor,istorice mai ales,dar si in viata de familie ,a fost mereu langa Regele nostru Mihai I al Romaniei,o femeie demna de admirat si care ramane una din marile regine a tuturor timpurilor.
  #
  Dorina Lexen Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
  #
  Roxana Nichifor O Regina cat 1000 de presedinti .Traiasca Regele si Monarhia !
  #
  Teodora Boiangiu SA IA EXEMPLU DE LA REGINA MARIA CEI CE NE CONDUC AZI,SA AIBA MACAR UN DRAM DIN PATRIOTISMUL EI !
  #
  Doina Grigoras DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA IN PACE !
  #
  Dumitru Stela Ozina,o sfinta…o Regina!
  #
  Daniela Mihu Respect !
  #
  Flory Muziciuc O adevarata Regina mul respect ptr fam Regala !!!
  #
  Angi Catrina O PERSONALITATE IREPETABILĂ!
  #
  Angi Catrina ÎMI PARE RĂU CĂ ÎN CAPITALISMUL ĂSTA NEOCOMUNIST REGALITATEA NU ARE NICI O ŞANSĂ ŞI NU MĂ REFER DOAR LA ROMÂNIA !
  #
  Eliseliza Rus CAT A PUTUT SUFERI ACEASTA FEMEIE ,,,,DOAMNE ODIHNESTE O IN PACE !!!!
  #
  Eliseliza Rus TOTUL PTR, ACEASTA TARA !!!!
  #
  Stela Florescu Respect !

 4. Cristian Sandu says:

  Pios si binemeritat omagiu Reginei -Mame Elena!

 5. Ioan Ionescu says:

  Dumnezeu a binecuvintat Romania cu modele crestine unice de daruire, dragoste de tara, abnegatie, modestie dar si generozitate regala. Asa augusta Mama, asa Fiu !

 6. LA MULTI ANI 2016

 7. Deosebit respect Casei Regale .pentru activitatea de readucere pe podiumul istoriei evenimentele privind comemorarea Reginei Mame Elena, încoronarea Regelui Carol I la 10 Mai 1881ca monarh al României Mari , moderne. Multă sănătate adresez Majestăţii sale Regelui Mihai I, Reginei Anna şi Majestăţii sale principesa Margareta alături de Principele Radu,, modele de conduită, de eleganţă şi rafinament.

 8. Diana Lucia Zotescu says:

  Regina – mama Elena a fost binecuvantata de Dumnezeu cu un summum de calitati rar intrunite intr-o singura persoana: fortitudine morala, un caracter integru dublat de un mare spirit de sacrificiu, un nesecat izvor de iubire si gingasie materna, un profund simt al valorilor autentice care nu pot fi negociate pentru castigarea unor avantaje efemere, dragoste pentru oameni in general. Lista ar fi greu de epuizat intrucat fiecare gest sau atitudine a Sa despre care aflam din diverse scrieri privitoare la Regina Elena ne releva o personalitate complexa si integralmente benefica pentru formarea impecabila a caracterului fiului Sau, cel ce a devenit Marele nostru Rege Mihai I.

  La cea de a 120-a aniversare a nasterii Sale, nu putem acum decat sa spunem: Recunostinta vesnica, iubita noastra Regina Elena, pentru darul nepretuit pe care ni l-ati lasat, dar pe care prea tarziu L-am pretuit cum ar fi meritat, orbire pe care o platim din greu in prezent. Fie ca Dumnezeu, in a carui netarmurita dragoste Ti-ai educat Fiul, sa-Ti vegheze nemurirea si sa-Ti dea pace si liniste vesnica !

 9. ionela stanescu says:

  Articol aparut in “Romania Libera”,vineri,6.o5:”Regina Romaniei care
  l-a sfidat pe Hitler”

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51272695
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate