Regele participă la adunarea extraordinară a Jockey Club

Ieri, miercuri 9 iunie 2010, Majestatea Sa Regele a acceptat invitația conducerii Jockey Club de a lua parte la adunarea extraordinară a organizației. Am avut onoarea de a acompania pe Rege la acest eveniment, care s-a bucurat de prezența profesorului Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000, a academicianului Dinu C. Giurescu, a conducerii și unora dintre cei 200 de membri de astăzi ai Clubului.

În mod tradițional legat de Casa Regală, Jockey Club este o asociație națională cu puternică tradiție civică, sportivă și culturală. Este unul dintre puținele locuri din București unde s-a reînnodat buna tradiție ante și interbelică. Familia Regală a încercat, atunci când a fost posibil, să stea alături de conducerea și membrii Jockey Club, fiind convinsă de importanța culturală și istorică a organizației.

Astăzi, Jockey Club nu mai administrează și inspiră activitatea săptămânală a Hipodromului Național, fiindcă acesta nu mai există. București este singura capitală importantă a Europei care nu are un hipodrom. Și nu are nici perspective de a-l dobândi, fiindcă oamenii influenți ai momentului, cei ai căror predecesori au fost capabili de a construi un hipodrom în alt secol, au astăzi alt fel de năzuințe. Ca de atâtea ori, viziunea, curajul și măsura nu lipsesc oamenilor din societatea profundă, ci celor care îi reprezintă sau îi conduc.

Jockey Club are însă o calitate rămasă neștirbită. Aceea de a promova cultură, tradiție, talent, competență și spirit civic. Sălile Jockey Club adesea găzduiesc întâlniri cu tematică istorică, sportivă, culturală sau artistică, mergând departe în sfera intereselor societății românești de astăzi.

De aceea, Jockey Club ar avea nevoie de încurajare mai mult decât oricând. Seara de ieri a fost dedicată lucrării profesorului Adrian Silvan Ionescu având ca subiect vizita extraordinară a Reginei Maria a României în Statele Unite ale Americii, în anul 1926. Regele a fost bucuros că fapta fără pereche a Reginei Maria, care a lăsat o urmă de neșters în societatea americană, este astăzi subiectul unui volum. Un volum cu variantă în limbile engleză și română, cu fotografii, documente și text de remarcabilă calitate și valoare istorică.

Încă un strop de statalitate și de identitate națională într-un deșert instituțional ce se întinde și prăjește pe zi ce trece.

contract_ORANGE 097

contract_ORANGE 015

contract_ORANGE 016

contract_ORANGE 030

contract_ORANGE 032

contract_ORANGE 059

contract_ORANGE 087

contract_ORANGE 094

contract_ORANGE 100

5 comentarii

  1. Briciu Melania says:

    Din adánca dorintá a libertátii de a ne simti liberi, sunt 20 de ani de cánd ne-am impus autoexilul fárá a ne uita insá rádácinile lásate departe in pámántul sfánt al tárii.Si n-am uitat nici visele tinute in sipetul sufletului,acelea de a trái pret chiar si de cáteva cáteva clipe intr-o Románie curatá si ” profundá”.Efigia iubitului nostru Rege de pe o veche monedá primitá de la bunica mea(ce mi-a povestit lucruri atát de minunate despre Maiestatea Voastrá), montatá intr-un chenar de argint,o port adeseori deasupra inimii,aici pe meleaguri stráine si ori de céte ori sunt intrebatá ráspund cu mándrie:-Este Regele nostru,al románilor!Si vád pretuire,stimá pe fata concetátenilor mei din Ungaria ceea ce-mi imbucurá sufletul si má umple de speranta cá va veni timpul cánd poporul román va fi capabil sá-si iubeascá si pretuiascá Regele asa cum e de cuviintá.Sá ne tráiti multi ani Maiestate!Cu toatá dragostea si pretuirea unui suflet románesc,Melania Briciu

  2. Esmyana Martisor says:

    Regina Maria alaturi de Jockey Club sunt ocrotitorii spiritului de echipa,ocrotitorii spiritului de competitie sportiv,ocrotitorii infaptuitorilor de traditie si modernitate competente,ambasadori eterni ai regalitatii si demnitatii romane in lume.

  3. barariu mona ligia says:

    casa regala a Romaniei lupta ptr promovarea valorilor morale adevarate.Cinste lor.

  4. Theodor Domocos says:

    Gasesc ca fiind un gest frumos si foarte de apreciat din partea Regelui ca a participat la un eveniment al Jockey Club-ului romanesc. Dansul este poate printer ultimele personalitati care mai poate astazi povestii despre farmecul dealtadata al Hipodromului Baneasa, unde si familia Regala avea cai de curse. Amintesc ultimile premii JOCKEY CLUB castigate de grajdul palatului Regal: 1938 cu calul NAPLOM de la herghelia Scroviste, antrenat de A. Romanes avand ca si jocheu pe N.Ilinca, iar in 1947 cu calul FANTASTIC de la herghelia Peris, antrenat tot de A. Romanes si cu jocheul St. Botescu. Hergeliile Scroviste si Peris apartineau domeniilor Regale.

    Dar m-antreb, de ce astazi familia Regala nu mai intretie cai de curse, macar in amintirea Reginei Maria, mare promovatoare al sportului de cai de curse “englezesc” in Romania dealtadata, fie chiar si pe hipordom-uri de-altundeva din Europa, lasand caii sa alerge sub Tricolorul romanesc? Sau de ce nu mai intretin in Romania o hergelie de cai pur sange englezi ca doar proprietati, posibilitati si mijloace ar avea famila Regala?

    Eu sunt un om simplu nici pe departe instarit dat totusi intretin doi cai de curse pe hipodromul din Austria si nu sunt singurul, alti Romani o fac la fel, printer altele si-n Ungaria. Dar unde sunt cei ai familiei Regale, care se-ngrijeste dupa cum spune de traditie si asa mai departe?

    Pacat ca Jockey Clubul Romania a decazut la acest nivel, vorbind de promovarea talentelor, … s-acum este intradevar momentul sa va-ntrebati de ce nu cresc eu caii mei in Romania? Exact din cauza acestei promovari din partea Jockey Club-ului, care in loc sa se ingrijasca de cai de curse si de jochei/antrenori devine scena unor pieptanari plolitico-etc. Acestia n-au fost in stare nici macar sa puna o placa memoriala acolo unde candva exista un Hipodrom, la Baneasa, ce sa mai vorbesc de-o statueta al celui mai performant cal de curse crescut candva in Romania, armasarul GHIAUR.

    Si l-ancheiere doresc sa amintesc ca sportul hipic, cel al cailor de curse a fost promovat in Romania din secolul al 19-lea de catre Tache Ionescu, iar mai tarziu construirea hipodromului Baneasa, proprietatea Jockey Club-ului Romanesc a fost initiata de catre Alexandru Marghiloman in calitate de vicepresedinte al clubului din ani 1908, acesta construind mai tarziu un al doilea Hipodrom la Floreasca, de amintit din proprii bani – lucru cu care casa Regala nu se poate lauda.

    Acceptati va rog aceasta critica, care nu stirbeste deloc RESPECTUL meu fata de Regele Mihai. Este de dorit insa ca familia Regala sa fie un exemplu pozitiv intr-o natiune fara exemple, prin fapte concrete, chiar si-n domeniul Jockey Club.

  5. […] ca dupa anul 1990 a renascut Jockey Clubul Roman (data nasterii sale este 8 ianuarie 1875 – Presedinte de onoare Carol I), insa ma intreb dupa […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50002529
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate