Regele Mihai inaugurează Muzeul Automobilului de la Săvârșin

_MG_5467

Primul eveniment al Jubileului 90, celebrând ziua de naștere a Majestății Sale, s-a petrecut astăzi la Domeniul Regal Săvârșin, într-un cadru privat. Regele Mihai I a inaugurat Garajul Regal de pe domeniu, aflat la intrarea în parc, în ansamblul de clădiri numit “Satul Regal”.

Inițiativă a Principesei Moștenitoare Margareta, care în urmă cu zece ani a început o minuțioasă și răbdătoare muncă de reconstituire a proprietății (parc, Sat Regal, castel), Garajul Regal va avea o dublă rânduire: va folosi drept adăpost pentru mașinile Majestății Sale și Familiei Regale și va fi muzeu deschis vizitatorilor, mai ales copiilor, elevilor, studenților și profesorilor.

Garajul Regal are o lungime de 44 de metri și o lățime de 8 metri și cuprinde, în partea sa dreaptă, un atelier mecanic auto, în care Regele Mihai va lucra ceea ce l-a pasionat de-o viață: recondiționarea Jeep-urilor de război.

Garajul va cuprinde o expoziție permanentă de fotografii și texte, ilustrând mașinile regale, din anii 1920 până astăzi. În garaj se vor afla în permanență trăsura regală, una sau două mașini de epocă aparținând Regelui și anumite mașini rare pe care diferiții colecționari le vor împrumuta pentru perioada verii, spre a fi văzute de elevii și studenții care vor vizita Satul Regal.

Multe se pot spune despre inițiativa Principesei Moștenitoare. Satul Regal va cuprinde un magazin de suveniruri, un restaurant și o terasă pentru vară, dar toate acestea vor fi reluate într-o pagină viitoare a blogului.

Au lucrat și continuă să lucreze la Satul Regal (până la încheierea proiectului, în decembrie 2011) opt echipe de constructori, meșteri zidari, lemnari, electricieni, fierari, lucrători în alamă, cupru, țiglă, din mai multe locuri: Arad, Cluj, Timișoara și Săvârșin. Îi coordonează David Baxter, un specialist irlandez în restaurarea patrimoniului construit, și Eugen Pănescu și colegii lui de la un birou de arhitectură din Cluj. Echipa Pro Restauratio din Cluj a recondiționat garajul respectând regulile și materialele de construcție din epocă. Le-au stat alături cele două echipe de la Săvârșin, tinerii noștri angajați și consăteni ai lor zilieri. S-a ocupat de ei zi de zi, oră de oră, Sebastian Brînzaș, administratorul Castelului. A colaborat strâns în ultimele săptămâni Ioan Vodicean, directorul Asociației de Dezvoltare Durabilă de la Săvârșin. În decembrie, vor mai fi gata pavajul din piatră, porțile de fier de la intrarea în Satul Regal și de la intrarea în parc, corpurile de iluminat din exterior, un zid din epocă, de-a lungul pârâului care străjuiește Satul Regal.

Deocamdată, vă las în compania fotografiilor talentatului artist fotograf arădean Cristian Coposesc. Garajul Regal se deschide cu ocazia împlinirii de către Majestatea Sa Regele a vârstei de 90 de ani. O așteptare de o viață pentru ceva ce societatea românească și Familia Regală ar fi trebuit să aibă de mult: un muzeu regal a automobilului.

Prima zi a Jubileului a fost, cum veți vedea din fotografii, însorită. Ca un fel de primăvară, așa cum este în inimile milioanelor de români care vibrează în sărbătoarea sufletului și minții lor, alături de Regele lor.

La mulți ani!

_MG_5242

_MG_5252

_MG_5291

_MG_5312

_MG_5322

_MG_5412

_MG_5434

_MG_5435

_MG_5444

_MG_5456

_MG_5466

_MG_5476

_MG_5500

_MG_5505

_MG_5566

_MG_5582

_MG_5633

_MG_5626

_MG_5670

_MG_5684

_MG_5686

_MG_5705

_MG_5727

_MG_5733

_MG_5743

_MG_5761

_MG_5779

_MG_5786

_MG_5809

19 comentarii

 1. Iulia Andrei says:

  Majestate,
  Permiteti-mi sa va urez viata lunga si zile senine!
  Imi creste inima de bucurie cand vad cum, usor dar sigur, va reintoarceti la normalitatea de altadata. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ajute sa reusiti sa realizati tot ce v-ati propus!

 2. Ruben says:

  sa va fie de folos 🙂

 3. iustin popescu says:

  Majestate ne bucuram de fiecare data cand aflam lucruri noi si bune despre Majestatea Voastra. La multi ani fericiti si sanatosi ! si ne Ajute Dumnezeu sa vedem in sfarsit Restauratia in fruntea tarii noastre incercate si triste !.
  Traiasca Regele!

 4. Cu ocazia aniversarii zilei de nastere urez Majestatii Sale Regelui Mihai I al tuturor romanilor,un calduros<>,ani indelungati de viata,multa statornicie in toate si sa luptam toti monarhistii din Romania ptr reintoarcerea valorilor morale de altadata,o Romanie normala in care romanii erau uniti,se respectau si se ajutau.Aici gasim adevarata Romanie.

 5. Boila Dorin says:

  LA MULTI ANI, cu sanatate si impliniri, MAJESTATEA VOASTRA , alaturi de intreaga Familie Regala a Romaniei !!
  ___________________________________________________________________________

  Vom veni,din nou, cu mare bucurie, la Savarsin !!

  Fam. Boila, Cobusteanu, Matiu, Medrea, Gergely, Hofner, Arsin, Moldovan, Bartos, Mocanu
  din Sibiu.

 6. Georgiana says:

  La multi ani Majestatii Sale si succes Familiei Regale in toate proiectele pe care si le propune!

 7. Cristina-Adriana Popescu says:

  Altete Regale, Majestatea Voastra Regele Romaniei,
  cata frumusete, ce incantare ne cuprinde, ne vede Dumnezeu neasteptat de bine si de limpede. Nici o poveste nu a avut asa un impact asupra mea, ca aceste poze. Vom veni negresit la muzeu.
  Va uram si ne uram si noua o saptamana sau mai bine doua si mai multe ca si intr-un basm de frumusete si curatenie sufleteasca.
  Sarbatoare in sanatate si iubire!

 8. apostol gheorghe says:

  Cu ocazia aniversarii zilei de nastere urez Majestatii Sale Regelui Mihai I al tuturor romanilor,un calduros,ani indelungati de viata,multa sanatate.

 9. neacsu cavaleru elena says:

  MAIESTATE,ALTETA REGALA -CU DEOSEBIT RESPECT IMI PERMIT SA VA ADRESEZ UN SINCER LA MULTI ANI CU SANATATE -VIATA LUNGA SI REALIZARI PT DUMNEAVOASTRA DAR SI PT NOI POPORUL ROMAN.CAND ERAM COPIL LECTIILE DE ISTORIE NU NE-AU PERMIS SA CUNOASTEM ADEVARUL-DAR ASTAZI E POSIBILSI MA BUCUR PT CASA REGALA CA REPREZENTATI ROMANIA CU VALORILE CULTURALE SI UMANE .

 10. George Dumitrascu says:

  Din nou am putut sa vad frumusetea unui OM, a tinutei impecabile la aceasta minunata varsta.
  Felicitari Familiei Regale pentru realizarile deosebite de pe Domeniul Regal de la Savarsin.Am dorinta si speranta ca ne vom revedea la Castelul Regal cu ocazia zilelor de colind dinaintea Craciunului.
  Pe aceasta cale doresc sa adresez cele mai sincere si calde urari de sanatate,bucurii si impliniri
  Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei ,la implinirea celor 90 de ani de viata.
  Dumnezeu sa binecuvanteze Familia Regala si Romania ! La multi ani Majestate !
  NIHIL SINE DEO !

  Cu adanca pretuire si admiratie, G.Dumitrascu -Timisoara

 11. M.B. says:

  Zile senine si binecuvantate Regelui nostru la aceasta istorica sarbatoare a Romaniei si a romanilor! Fie ca ea sa aduca in cat mai multe suflete primavara regasirii de sine si a drumului drept si demn inainte.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 12. ion voicu says:

  La Multi Ani Majestate!

 13. Vass Mariana says:

  BUCURII ADEVARATE!
  Bunul Dumnezeu sa va umple inima si sufletul cu tot ceea ce aveti nevoie pentru a da o mana de ajutor acestui popor oropsit! Numai ganduri curate, intelepciune, sanatate si dragoste de oameni!

 14. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  Doresc Majestatii Voastre la multi ani cu sanatate si implinirea tuturor dorintelor si proiectelor pentru a aduce tara la normalitate !
  Felicit pe toti colaboratorii Majestatii Voastre pentru toate reusitele care fac onoare tuturor romanilor !
  NIHIL SINE DEO ! TRAIASCA REGELE !

 15. Ioanna says:

  ultima poza imi place cel mai mult….Majestate, va multumesc ca existati pt Romania si pt romani!!

 16. Angel Bojenescu says:

  La multi ani Majestate !

 17. Gabi&Cristi Codrea says:

  Pentru Majestatea Sa, Regele inimilor noastre, un calduros La multi ani! si Dumnezeu sa va dea sanatate sa fiti in putere cate zile va ingadui El sa ramaneti printre noi.

 18. anca condoros says:

  LA MULTI ANI! sanatate, viata lunga, fericire si bucurii! toate planurile ce le aveti sa se implineasca si sa va bucure sufletul.

 19. STANCU ILEANA says:

  – SIRE , SUNTTEM BUCUROSI SA VEDEM ISTORICUL GARAJULUI MAJESTATII VOASTRE ,ACASA . STIAM MULTE DESPRE EL DIN ELVETIA , ACUM SE INTOARCE ACASA . ORICE COLT PE CARE IL ATINGETI ESTE UN CADOU SI O BINECUVANTARE PENTRU NOI .LA MULTI ANI ,SIRE , / SE APROPIE ZIUA NUMELUI SI ARHANGHELUL NOSTRU NE ,, ANUNTA NASTEREA DOMNULUI APROAPE DE MAJESTATEA VOASTRA .,,post scriptum EWRIKA/ SUNT IN POSESIA ,,ANUL REGELUI ,, . SPER ,IN CURAND SA POT PROCURA SI CD-UL CU MUZICA PREFERATA . ileana lelia ,stela doina ,georgetta secareanu -stancu

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 35785682
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate