Regele Mihai a decorat pe Lech Walesa cu Ordinul Coroana României

Știre TVR

S-a încheiat o seară memorabilă la Palatul Elisabeta. La sfârșitul zilei de joi, 20 noiembrie 2014, într-o ceremonie scurtă, dar de importanță istorică, Majestatea Sa Regele a conferit Marea Cruce a Ordinului Coroana României (creat în 1881) Excelenței Sale președintelui Lech Walesa al Republicii polone (1990-1995).

Președintele Walesa a fost distins de Regele Mihai I pentru inegalabila sa contribuție la căderea comunismului în Europa, cel mai important eveniment al sfârșitului de secol trecut. De asemenea, pentru modelul neprețuit pe care îl reprezintă în societatea contemporană, pe tot întinsul globului.

La ceremonie au participat Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu și Principele Nicolae.

Seara a continuat cu un dineu în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, decorată de sărbătoare. Masa a reunit 33 de personalități din țările sud-est europene și din restul continentului.

La finalul dineului, Principesa Moștenitoare a adresat felicitări în numele Majestății Sale și al Familiei Regale celor care au inițiat și organizat acest valoros eveniment. Datorită prezenței atâtor lideri istorici ai sfârșitului de secol trecut, pentru câteva ore, Bucureștiul a fost Capitala morală a continentului.

A răspuns invitației Majestății Sale Excelența Sa dl Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000, inițiatorul manifestărilor de aniversare a căderii comunismului, președinte al Fundației Române pentru Democrație, gazda conferinței.

Au fost prezenți la ceremonie și dineu Excelențele Lor Sali Berisha, preşedintele Albaniei 1992-1997, Rexhep Meidani, preşedintele Albaniei 1997-2002, Petru Lucinschi, preşedintele Republicii Moldova 1996-2001, Stanislau Shushkevich, preşedintele Belarus 1991-1994, Boris Tadic, preşedintele Serbiei 2004-2012, Valdis Zatlers, președintele Letoniei 2007-2011, Victor Yuşcenko, preşedintele Ucrainei 2005-2010, Hikmet Cetin, vicepremier al Turciei 1991-1994, preşedinte al Parlamentului 1997-1999, Markus Meckel, ministrul Afacerilor Externe al RDG, Sir Gavyn Arthur, Lordul Primar al Londrei 2000-2001, Maria Wiktoria Walesa, fiica preşedintelui Lech Walesa, Vanja Tejinovic, consilier personal al preşedintelui Boris Tadic, Edith Harxhi, director al Albanian Policy Center, Maryna Antonova, director President Yushchenko Institute, Alexander Likhotal, preşedintele Green Cross International Geneva, fost consilier politic al preşedintelui Mihai Gorbaciov, Thor Halvorssen, preşedinte fondator al Oslo Freedom Forum şi al Human Right Foundation, Rovshan Muradov, director executiv al Nizami Ganjavi International Center Azerbaidjan, Rza Alyiev, Nizami Ganjavi International Center Azerbaidjan, Marc Donfried, directorul Institutului de Diplomație Culturală de la Berlin, ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel.

La plecare, fiecare musafir a primit în dar de la Majestatea Sa un suvenir în porțelan, realizat la Apulum, în Alba Iulia, orașul Marii Uniri și al Încoronării.

Fotografii realizate de Daniel Angelescu 

11 comentarii

 1. Eugen-Anton Cincu

  Multumim Familiei Regale pentru atmosfera de normalitate pe care o degaja la fiecare eveniment pe care il patroneaza. Traiasca REGELE!

 2. dranca Oltea corina

  Mulțumesc pentru eleganta, căldură, frumusețe. .. Respect și speranța. La mulți ani!

 3. Cristina-Adriana Popescu

  Majestatea Voastra Regala, Altetele Voastre Regale! Impresionanta intalnire! Felicitari!

 4. Nick TEODOREANU

  Majestatea Voastra Regala, Altetele Voastre Regale, Va felicitam!
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.747206328667592.1073741834.730663806988511&type=3

 5. Liliana Sora

  Adăugând încă un an, marcăm iată, un sfert de veac de la istoricul an 1989 atât pentru România cât și pentru istoria Europei, prin recâștigarea libertății, a posibilității de a decide singuri viitorul, independența fiind un real catalizator al dezvoltării relațiilor europene și nu numai. Trăim vremuri în care avem nevoie de iertare, de iubire, de reconciliere, de normalitate pe acest pământ, și de aceea , parafrazând vorbele lui Paulo Coelho , pot spune că trebuie să trăim prezentul ca o sărbătoare prin învățămintele trecutului și visurile, dorințele și speranțele din viitor. Toată prețuirea și admirația pentru Familia și Casa Regală a României, alături de care întotdeauna , te înalți spiritual și moral , în demnitate și respect. Trăiască Regele ! Dumnezeu să ocrotească și să binecuvânteze mereu Familia Regală !

 6. Comentarii pe Facebook

  Liliana Sora Cinste, onoare, demnitate, respect…, asta oferă și primește Familia și Casa Regală a României care, a știut întotdeauna să marcheze toate momentele importante prin evenimente speciale, de înaltă clasă, de înaltă ținută. Un dineu istoric, un dineu regal care , a strâns în jurul mesei OAMENI MARI, care au făcut istorie și au scris pagini memorabile în istoria țării, a Europei, a lumii. Stimă, considerație și respect. Trăiască Regele !
  #
  Toni Ro Nimic nu poate inlocui cu DEMNITATE Monarhia
  #
  Marioara Sosea Va stimam si va iubim !
  O plecaciune sincera Majestatii sale regele Mihai !

 7. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  ADMIRATIESI RESPECT PENTRU CASA REGALA A ROMANIEI !
  TRAIASCA REGELE !

 8. Ana Maria

  Bună ziua,

  Astăzi,19 noiembrie,am avut ocazia să înțeleg cu adevarat ce înseamnă dragostea unui Rege față de supușii săi și am fost profund impresionată și copleșită de această întâlnire la distanță cu Majestatea Sa,Principesa Margareta și Principele Radu.
  A fost a doua oară când am avut ocazia să prezint familiei regale respectul pe care îl am pentru ei prin simpla mea prezență și sper ca în viitor să am posibilitatea de a le-o prezenta față în față,atunci când am să fiu pregătită.
  Din păcate nu am reușit să vă transimit personal salutările pentru întreaga echipă și să vă urez succes în continuare. Singurul mod prin care am reușit să vă fac cunoscut respectul pe care vi-l port a fost printr-un zâmbet la care mi-ați răspuns în aceeași manieră,domnule Bogdan Șerban-Iancu. Am dorit să vă transmit că emisiunea dumneavoastră este așteptată cu sufletul la gură și prețuită de întreaga familie în fiecare săptămână și că o oră,deși scurtă,reușește să trezească în sufletul nostru sentimentul de mândrie,dar și de regret. Regret că avem posibilitatea să ne îndreptăm spre un viitor luminos,conduși de oameni demni și care ne pot reprezenta în totalitate,dar alegem să cochetăm cu nedreptatea,ura si minciuna care nu fac nimic altceva decât să ne dezbine.
  Sper la un viitor mai bun pentru întregul popor pierdut în ignoranță.
  Mult succes în continuare și să continuați să ne aduceți aminte ce înseamnă să fii cu adevărat român!

 9. Pingback: Centenarul relațiilor diplomatice româno-poloneze, din perspectiva Familiei Regale | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

 10. Pingback: Seara Palatului Elisabeta dedicată Poloniei | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 25138627
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate