Regele Bhumibol al Thailandei, In Memoriam

his-majesty-king-bhumiphol

Articol de ASR Principele Radu al României

Astăzi a trecut la cele veșnice, după o îndelungă suferință, Regele Bhumibol al Thailandei.

Majestatea Sa Regele Bhumibol, numit și Regele Rama al IX-lea, împlinise 70 de ani de domnie la 9 iunie 2016.  Rama al IX-lea a fost suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria țării sale. Defunctul rege s-a născut la 5 decembrie 1927 și a trăit 88 de ani.

Dinastia Chakri, din care se trage Regele Bhumibol, a început să domnească în Siam (denumirea veche a Regatului Thailandei) în anul 1782. Atunci, întemeietorul Familiei Regale și al Dinastiei, Regele Rama I, vitează căpetenie de oști, a înlocuit pe regele anterior, Taksin. Rama I este cel care, din motive de ordin strategic militar, a adus capitala într-un orășel cu port fluvial, numit Bangkok.

După patru generații, strănepotul său, Rama al IV-lea sau Regele Mongkut, a fost unul dintre cei mai luminați și mai vizionari lideri thailandezi. Regele Mogkut a domnit din 1851 până în 1868 și a negociat tratate de importanță crucială cu puterile europene, a introdus științele moderne și reforme care au ferit țara de colonizare sau de intrarea sub dominația vecinilor. I-a urmat Rama al V-lea sau Regele Chulalongkorn, probabil cel mai mare monarh al thailandezilor din toate timpurile.

Rama al V-lea a domnit din anul 1868 până în anul 1910, aproximativ în aceeași perioadă cu Regele Carol I și a însemnat pentru thailandezi exact ceea ce Regele Carol a însemnat pentru noi. Regele Chulalongkorn a abolit sclavia, a reorganizat sistemul guvernamental și, precum Carol I, a construit în Siam primele căi ferate.

Defunctul monarh al thailandezilor a intrat în prima linie a vieții politice a Regatului Siam la 9 iunie 1946, când a succedat la Tron, în urma morții fratelui său în vârstă de numai 21 de ani, Regele Ananda sau Rama al VIII-lea. Regele Bhumibol Adulyadej, în vârstă de 18 ani, devine Rama al IX-lea, Suveranul Regatului Siam. Ceremonia oficială a încoronării sale a avut loc în anul 1950.

Principele Bhumibol Adulyadej s-a născut în Statele Unite ale Americii, în orașul Cambridge din Statul Massachusetts, unde tatăl lui era student la Universitatea Harvard. Împreună cu fratele și sora lui mai mare, el a fost crescut în SUA, apoi în Elveția.

Regele Bhumibol a fost un model excepțional de leadership. Majestatea Sa Defunctă a avut, mai înainte de toate, o domnie neobișnuit de lungă. Într-o monarhie constituțională care i-a impus limitări politice, regele a reușit să dobândească o autoritate morală care l-a făcut deopotrivă venerat și util prezentului țării lui.

În anii 1960 și 1970, pericolul comunist a fost copleșitor în Thailanda. Insurgenții comuniști, sprijiniți de URSS și de China, aveau putere de convingere, mijloace de propagandă și echipamente militare. În plus, în lunga sa domnie, Regele Bhumibol s-a confruntat cu o mulțime de intervenții militare interne.

Există martori oculari care atestă ca Regele Bhumibol, asemenea Regelui Mihai care repara mașinile românilor ce veneau să-l viziteze la Versoix, repara, în anii insurgenței comuniste, mitralierele și puștile stricate ale soldaților lui, pe care le trimitea, mai pe urmă, în stare de funcțiune, pe front.

Nu este singura asemănare dintre Regele Mihai și Regele Bhumibol. Cei doi regi au făcut parte din aceeași generație de tineri contemporani cu cel de-Al Doilea Război Mondial. Amândoi s-au opus comunismului.

Regele Mihai I si Regele Rama al IX-lea au fost longevivi și reprezintă un reper identitar al țărilor lor, amândoi sunt o instituție cu rol definitoriu în prezentul și viitorul națiunilor lor. Amândoi au avut vocație, viziune, răbdare și și-au câștigat respectul și iubirea conaționalilor lor.

Regele Bhumibol și Regina Sirikit au împlinit anul acesta 66 de ani de căsătorie, în timp ce Regele Mihai și Regina Ana au împlinit, tot anul acesta, 68 de ani de căsătorie. Regina Ana și Regele Bhumibol au trecut la cele veșnice în același an, 2016, la zece săptămâni distanță.

În viața de toate zilele, Regele Mihai împărtășește aceleași hobby-uri pe care le-a avut Regele Bhumibol: îi place să repare mașini, este un fotograf pasionat, îi place muzica și are o afecțiune specială pentru animale. Regele Mihai a cântat la pian, Regele Bhumibol a cântat la saxofon.

Și, nu în ultimul rând, cei doi regi, ajunși în secolul al XXI-lea au avut un remarcabil punct comun: au supraviețuit puternicilor lor dușmani.

Cei șaptezeci de ani de domnie ai Regelui Bhumibol au adus Thailandei un important progres social și o dezvoltare economică remarcabilă și constantă. Thailanda și-a înbunătățit relațiile cu țările vecine, Laos, Burma, Cambodgia și Malaezia. Instituțiile statului s-au modernizat. După anul 1992, economia a făcut un progres fără precedent. Educația primește astăzi în Thailanda 7.6% din Produsul Intern Brut.

Țara are astăzi 68 de milioane de locuitori, dintre care 14 milioane locuiesc la Bangkok (inclusiv regiunea metropolitană). Thailandezii au un ritm de dezvoltare economică de aproximativ 2.8% pe an, si un PIB pe cap de locuitor de 16,100 $. Thailanda are un turism și o rețea de servicii care se situează printre cele mai bune din lume.

Regele Bhumibol s-a impus în țara sa printr-o excepțională muncă de inițiere a unor programe de dezvoltare rurală. Regele Bhumibol și Regina Sirikit, însoțiți de ceilalți membri ai Familiei Regale, au fost prezenți, săptămână de săptămână, în sate, în orașele mici, în ferme, în școli, în casele țăranilor, îndemnându-i să-și orienteze munca agricolă în direcții moderne, prin aplicarea metodelor științifice și ecologice de cultivare a cerealelor. A fost o inițiativă care a necesitat o răbdare colosală, zeci de ani de efort, viziune, credință și iubire de oameni. În anii 1940, 1950 și chiar 1960, Regele a mers personal în așezările triburilor din nordul țării, îndemnând oamenii să înceteze cultivarea opiumului și să îl înlocuiască cu semințe de cereale, legume sau fructe. De asemenea, a creat și susținut programe de îmbunătățire a resursei de apă.

Filosofia Regelui Bhumibol legată de economia cumpătării, “Sufficiency Economy Philosophy”, a fost înscrisă în publicațiile ONU. Contribuția teoretică și practică a Regelui Rama al IX-lea se află într-o legătură directă cu “Noua teorie a agriculturii privitoare la securitatea alimentară și reducerea sărăciei”, elaborată de Organizația Națiunilor Unite (“UN New Theory of Agriculture with food security and poverty reduction”).

Respectul câștigat în șapte decenii de domnie și legătura directă cu populația țării i-au dat regelui puterea de a acționa ca mediator decisiv în vremuri de violență urbană, cum a fost revolta studenților din 1973 sau teribilele confruntări politice din 1992, când a fost nevoit să facă o apariție fără precedent la televiziune, dar care a avut drept efect înțelegerea dintre cele două tabere opozante.

Ultimii ani nu l-au ferit pe Regele Bhumibol de situații grele. De fiecare dată, însă, instituția regală s-a dovedit de neînlocuit în menținerea echilibrului, a direcției de mers, în menținerea credinței, a mândriei și a încrederii în destinul națiunii. Privind la istoria Asiei din ultima sută de ani, rememorând tragediile și dezastrele politice, sociale, umane sau naturale care s-au produs, rătăcirea și cruzimea pe care unele popoare le-au avut de suportat, se poate spune că Thailanda a avut șansa unică de a-l avea pe acest om.

Regele Rama al IX-lea a fost suferind în ultimii ani. Boala și vârsta au diminuat mult prezența sa în societate. Venerat de thailandezi și privit drept un părinte al națiunii, Majestatea Sa Defunctă pleacă astăzi spre tărâmul lumii veșnice, lăsând în lumea noastră unul dintre cele mai strălucite exemple de patriotism, devotament, credință și cârmuire regală.

king-bhumibol-of-thailand

19 comentarii

 1. Cristian Sandu says:

  Odihnească-se în pace! Sper ca poporul thailandez să găsească cea mai bună soluție pentru succesiunea marelui Suveran!

 2. Tristete!Respect!!

 3. Viorica M.V. says:

  May His Soul rest in eternal peace.

 4. Ionut Ticu says:

  Anuntul oficial facut de Biroul de Presa al Casei Regale Thailandeze despre decesul Suveranului:

  https://www.youtube.com/watch?v=tmdYZ22f2hk

  RIP!

 5. Ionut Ticu says:

  A fost un om incredibil de înțelept. A făcut dintr-o țară săracă una dintre cele mai mari producătoare de automobile, electronice, îmbrăcăminte și alimente. A cheltuit foarte mult cu actiunile de caritate. A scapat Thailanda de traficul de droguri și de comerțul cu sclavi. Și a murit, iubit de popor.

 6. Diana Lucia Zotescu says:

  Articolul Altetei Sale Regale Principelui Radu despre Majestatea Sa Defuncta Regele Bhumibol (Rama al IX-lea) este exceptional scris si aduce – pentru mine cel putin – date care imi dau niste confirmari la unele presupuneri ale mele (ce acum se dovedesc adevarate) privitoare la politica guvernului comunist roman din anii 80′ – deci nu doar in anii 60′ si 70′ – de cucerire a ‘redutei thailandeze’ (ca parte a ignobilului efort al intregului sistem comunist de a se extinde in toate tarile ASEAN, nu doar in Thailanda) prin incercarea – partial reusita – de ‘sufocare’ a ambasadei Thailandei cu angajati romani aserviti Securitatii. Acestia erau meniti nu doar sa dea rapoarte asupra activitatii diplomatilor ambasadei, dar si asupra posibililor angajati romani ne-aserviti Securitatii. Sper ca situatia s-a schimbat dupa revolutie.

  Am cunoscut-o in 2011 pe ambasadoarea de atunci a acestei tari intamplator, la o receptie diplomatica. Auzindu-ma vorbind cu insufletire si dragoste despre Majestatea Sa Regele Mihai si rolul sau crucial in istoria noastra, m-a luat deoparte si mi-a spus cine este, dar si ca regele tarii sale este la fel de iubit si venerat de poporul Sau, si la fel de important in evolutia tarii Sale precum este Regele Mihai pentru noi. Cu ocazia unor receptii ulteriore la Ambasada Thailandei, am intalnit studenti si cetateni trhailandezi (nu doar diplomati) care aveau aceleasi opinii despre Regele Bhumibol. Fiul meu insusi, aflat timp de trei luni ca Visiting Lecturer la Universitatea de Arhitectura din Chang Mai, a plecat de acolo cu aceeasi concluzie, dupa discutii cu zeci de profesori si studenti de-ai sai de acolo.

  Doresc poporului thailandez sa-si duca fara tulburente sociale durerea autentica la pierderea marelui lor rege, si ca noul rege, fiul celui defunct, sa duca mai departe politica pacifista si de progres a tatalui sau.

  prof. Diana Lucia Zotescu

 7. Ionut Ticu says:

  Prim-ministrul Regatului Thailandei, Excelența Sa Dl. Prayut Chan-o-cha a declarat că toate drapelele din țară trebuie să fie coborâte în bernă timp de treizeci de zile, începând cu 14 octombrie. Doliul național va dura un an, începând cu 14 octombrie.
  Moștenitorul tronului thailandez și singurul fiu al Majestății Sale Defuncte ASR Prințul Maha Vajiralongkorn a cerut un răgaz înainte de proclamarea Sa ca Rege, pentru a deplânge moartea tatălui Său. Astfel că Alteța Sa va moșteni Tronul, de îndată ce va fi pregătit. Regele Bhumibol Adulyadej L-a numit moștenitor pe fiul Majestății Sale prin Decretul Special din 28 decembrie 1972.

  Sursa: Royals magazine

  Vicepreședintele Parlamentului Regatului a anunțat că pană la proclamarea noului Suveran Șeful Consiliului Privat Regal va deveni Regent.

 8. Mesaje pe Facebook says:

  Mihaela Chiripuci Excelent necrologul făcut de Alteța Sa Regală. Iar paralelismul dintre cei doi Suverani este excelent subliniat…
  #
  Silvia Cristoiu Multa istorie necunoscuta .Multumim Alteta !
  #
  Mara Filipovici-Lazar Foarte interesant ! Dupa cum spunea Confucius ,regele trebuie sa-si slujeasca supusii ,sa se asigure ca traiesc bine daca vrea sa aibe o domnie frumoasa si fructuoasa !
  #
  Ioan Secrieru พระเจ้าจิตวิญญาณของเขา –DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCĂ
  #
  Thor Nysveen Tristete!Respect!!

 9. Ionut Ticu says:

  16 Octombrie 2016, Bangkok, Thailanda

  MMSS Regele și Regina Bhutanului I-au adus un omagiu MS Defuncte Regelui Bhumibol Adulyadej al Thailandei. Gândurile MS Regelui Jigme Khesar Namgyel Wangchuck scrise în Cartea de condoleanțe de la Palatul Regal:

  „Incomparabilului, Vizionarului și Celui Mai Prețios Rege, Regelui Thailandei, care a atins Parinirvana, aș dori să-I prezint profundul meu respect și rugăciunile mele sincere. Fie ca Majestatea Voastră să se nască întotdeauna ca Dharma Raja, în beneficiul tuturor ființelor sensbile. ”

  Familiile Regale ale Bhutanului și Thailandei au împartaşit relații extrem de calde de-a lungul anilor, care au fost reflectate de legăturile puternice de prietenie între cele două țări.

  Data funeraliilor și a incinerării nu este cunoscută încă, din moment ce pentru această ceremonie este necesar să se reconstruiască crematoriul regal, proces care va dura, probabil. Ieri seară, Familia Regală s-a reunit în Sala Tronului din Palatul Regal la o rugăciune funerară.

 10. Ionut Ticu says:

  Video cu omagiul MMLL Regele si Regina Bhutanului:

  https://www.youtube.com/watch?v=rM2oLvkY_40

 11. Ionut Ticu says:

  Iar din acest video ne putem lamuri cat de mult era iubit si respectat de popor, chiar daca nu intelegem nimic din ce spun, imaginile vorbesc de la sine…

  https://www.youtube.com/watch?v=rW-01Y3uZqs

 12. Ionut Sorin Ticu says:

  Începând cu 1 Decembrie 2016 Thailanda are un Nou Monarh. Iar de ceva timp și Noi Sărbători de Stat în calendar. Prima Zi Nationala ar trebui să fie sărbătorită pe 28 Iulie, care este Ziua de Naștere a MS Regelui Maha Vajiralongkorn. A doua Zi Nationala este 13 Octombrie. Aceasta este data mortii tatalui Sau, Regele Bhumibol Adulyadej. În același timp, data încoronării Regelui Bhumibol (5 Mai ) nu va mai fi sărbătorită.

  Numele sub care va domni Noul Rege este Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (Impodobit cu nestemate si fulgere), dar va fi cunoscut si ca Rama al X-lea, fiind al X-lea Rege al Dinastiei Chakri. Insa ceremonia de incoronare nu va fi organizata decat dupa incinerarea trupului Regelui Bhumibol Adulyadej, care nu poate avea loc mai devreme de un an de la deces.

  În plus, Majestatea Sa Regele Vajiralongkorn a semnat o Nouă (a douazecea) Constituție a Thailandei. Noua Constituție precizează că alegerile generale ar trebui sa aiba loc nu mai târziu de luna Octombrie 2018 și, de asemenea, consolideaza influența politică a forțelor armate, din moment ce Constituția afirma că guvernele viitoare trebuie să „urmeze planul pe 20 de ani de dezvoltare a armatei.“

 13. Ionut Ticu says:

  Recent, Biroul de Presă al Palatului Regal din Thailanda a anuntat numărul de persoane care, de la moartea Regelui Bhumibol Adulyadej, pe 13 Octombrie anul trecut, a onorat memoria MS Defuncte. Timp de 276 de zile – 9.053.981 de persoane si-au adus omagiul lângă Urna de Aur cu corpul MS Defuncte, care se află în Sala Tronului din Palatul Regal. Din porunca Noului Monarh, MS Regele Maha Vajiralongkorn, celor care aşteaptă să le vină rândul li se impart alimente și apă.

  Pe aceeași perioadă, donațiile publice la Fondul pentru omagierea MS Defuncte s-au ridicat la 685,382,964.51 Thai baht (aproximativ 20.614 dolari).

  Ceremonia incinerarii și înmormântarii MS Defuncte va avea loc de la 26 la 29 Octombrie a acestui an. Crematoriul regal va fi gata în septembrie.

  Sursa:
  http://royals-mag.ru/3534/

 14. Ionut Ticu says:

  In Regatul Thailandei se finalizeaza construirea Crematoriului Regal pentru MS Defuncta Regele Rama al IX-lea

  Pavilionul unde se va face incinerarea MS Defuncte Regelui Rama al IX-lea, care a murit în 2016, este situat lângă Templul lui Budha de Smarald din capitala thailandeză. Pavilionul grandios simbolizează Muntele Meru, sacru pentru credinciosii budiști și hinduși. Regele Bhumibol, care a fost venerat de mulți thailandezi ca tată și semizeu, va fi incinerat în cadrul unei ceremonii care se așteaptă să straluceasca în întreaga lume și va fi una dintre cele mai scumpe din istorie. Costul constructiei Crematoriului Regal s-a ridicat la suma de 1 miliard thai baht (30 milioane dolari), un record in istoria Regatului. După ceremonia de incinerare, care va avea loc pe 26 octombrie, toate structurile vor fi dezmembrate.

  Voluntarii pictează figuri decorative (creaturi mitice, ingeri, zei si fosti regi) care vor impodobi Pavilionul pentru incinerare. Un total de 150 de exemplare vor fi amplasate.

  O artista pictează figura unui înger în picioare din mitologia indiană. Astfel de sculpturi si statui vor decora Pavilionul pentru incinerare.

  Mulți muncitori, artiști si mestesugari implicați în construcția Pavilionului cinstesc atat de mult memoria Regelui Rama al IX-lea, incat au fost de acord să lucreze fără plată.

  Pentru milioanele de thailandezi care L-au iubit pe Rege, ceea ce contează este mai mult personal – cum pot ei contribui la finalul Său de adio.

  Oaspeții străini care sosesc la ceremonie vor fi gazduiti în nouă pavilioane aflate în jurul Crematoriului Regal. Toate aceste pregatiri grandioase au loc pe teritoriul Marelui Palat Regal, aproape de Templul lui Buddha de Smarald.

  Construcția Pavilionului este înaintea programului, informează Biroul de Presă al Familiei Regale din Thailanda.

  http://ru-royalty.livejournal.com/5186803.html

 15. Ionut Sorin Ticu says:

  Crematoriul pregatit pentru incinerarea MS Defuncte Regelui Rama al IX-lea

  https://ru-royalty.livejournal.com/5314330.html

  Grandiosul Pavilion pentru incinerarea și funeraliile MS Defuncte Regelui Thailandei Rama al IX-lea (1927-2016) este deja finalizat. Se preconizează că incinerarea va avea loc la 26 Octombrie 2017, iar după această dată supusii vor putea să onoreze memoria monarhului, vizitând această constructie.

  Pavilionul, care simbolizează Muntele Sacru Meru, se ridică la 55 de metri inaltime.

  Clădirea în sine și Pavilioanele pentru oaspeții străini sunt bogat decorate.

  Un Car de Aur a fost pregătit, de asemenea, pentru transportul trupului MS Defuncte Regelui Bhumibol, care a domnit 70 de ani.

  Potrivit unor calcule preliminare, locul de incinerare al MS Defuncte va fi vizitat zilnic de aproximativ 100.000 de persoane.

  O medalie comemorativă dedicată incinerării MS Defuncte Regelui Bhumibol va fi emisă.

  Actorii teatrului traditional Khon repeta scene din viața zeilor și a eroilor, care vor fi prezentate în timpul ceremoniei incinerării Regelui.

  Va fi realizat un Thai Flashmob: “Faceți o fotografie cu fotografia actualului Rege Maha Vajiralongkorn pe fundalul Crematoriului Regal.”

  Conform Statutului Familiei Regale a Thailandei, ceremonia de incoronare a actualului Rege Maha Vajiralongkorn poate avea loc numai la un an după incinerarea trupului tatălui Său.

  https://ru-royalty.livejournal.com/5314330.html

 16. Ionut Sorin Ticu says:

  În capitala antică a Regatului Siam a avut loc o ceremonie de comemorare cu participarea elefanților

  Vineri, 13 octombrie, în capitala antică a Regatului Siam – orașul Ayutthaya – a avut loc o ceremonie dedicată comemorării morții MS Defuncte Regelui Rama al IX-lea. La ceremonia funerară au participat și elefanți dresati.

  Elefanții au scormonit in cenușă din praf de calcar pentru a sublinia durerea generală a thailandezilor de la pierderea veneratului monarh.

  Ceremonia a început la 3:52 pm ora locală (ora mortii oficiale a Regelui în 2016). Multimea adunata a onorat memoria monarhului in tăcere pentru 89 de secunde. Exact 89 de ani ar fi implinit Regele anul acesta. Mulți oameni s-au prosternat, alții au ridicat fotografii ale MS Defuncte deasupra capetelor.

  Apoi, multimea a cântat imnul Familiei Regale, iar elefanții, la comanda dresorilor lor, s-au aplecat și au zbierat.

  Elefantii din Ayutthaya au participat la procesiunea din capitala thailandeză în anul 2016, în a 49-a zi de la moartea Regelui Rama al IX-lea .

  Elefantul alb este simbol al Dinastiei Regale Chakri, un animal sacru în Thailanda.

  MS Regele Maha Vajiralongkorn a participat la o slujba de pomenire in memoria Tatălui Său Defunct în Marele Palat din Bangkok. Regele a făcut, de asemenea, donații către 88 de călugări budiști, potrivit numărului de ani de viata ai MS Defuncte.

  În ultimul an, Sala Tronului, unde se află trupul îmbălsămat al MS Defuncte Regelui Rama al IX-lea, a fost vizitata de 12 milioane de oameni (adică o cincime din populația Regatului Thailandei).

  Incinerarea trupului MS Defuncte Rregelui Rama al IX-lea va avea loc pe 26 octombrie 2017.

  https://ru-royalty.livejournal.com/5424536.html

  http://www.nationmultimedia.com/detail/kingdomgrieves/30329090

 17. Ionut Sorin Ticu says:

  Potrivit Ministerului Turismului, toate locurile din hotelurile capitalei thailandeze au fost deja rezervate, nu mai există locuri libere. Este de așteptat un mare aflux de oaspeti străini. Ceremonia va implica mii de supusi ai MS Sale Defuncte și, în cea mai mare parte, acestia sunt voluntari.
  La ceremonia de adio a monarhului decedat vor participa reprezentanți ai tuturor Caselor Regale Domnitoare din lume.

  Lista oaspetilor regali si a demnitarilor straini care vor participa la Incinerarea Regala:
  http://www.nationmultimedia.com/detail/national/30329791
  http://www.nationmultimedia.com/detail/national/30330011

  Marele Palat Regal și Templul lui Buddha de Smarald – locul viitoarei ceremonii de incinerare – sunt iluminate in timpul nopții, fiind vizibile din orice punct al capitalei Regatului.
  Fotografii inainte de evenimentul istoric din Regatul Thailandei:
  https://ru-royalty.livejournal.com/5434147.html
  Muntele Meru este o structură unică a arhitecturii tradiționale thailandeze. Cu cat inălțimea templului este mai mare, cu atît mai respectată in comunitate a fost persoana decedată. De exemplu, Templul pentru incinerarea Prințesei Bejaratana Rajsuda (1925-2011), fiica Regelui Rama al VI-lea, a fost de aproximativ 30 de metri înălțime.
  Ministerul Turismului din Thailanda informează că Templul pentru incinerarea Regelui Rama al IX-lea are o înălțime de 55 de metri. După ceremonia de incinerare, aceste temple vor fi dezmembrate.
  În perioada de planificare a ceremoniei au fost luate în considerare două variante pentru procesiunea funerară – Barja de Aur pe râul Chao Phraya (Marele Palat este situat pe insula Rattanakosin) sau Carul de Aur pe străzile din Centrul Vechi al orașului. Pentru ca procesiunea sa poata fi vazuta de cât mai multi thailandezi, s-a preferat traseul pe uscat.

  În data de 18 Octombrie, în capitala Regatului Thailandei a avut loc Ceremonia Regală de Sfințire a Templului pentru incinerare. La eveniment au participat MS Regele Maha Vajiralongkorn , ASR Prințesa Maha Chakri Sirindhorn și cea mai mare fiică a Regelui Maha, ASR Prințesa Bajrakitiyabha.
  A participat în rândurile din față ale curtenilor și generalul Garzii Regale, Sutthida „Nui” Titjai, iubita (până în prezent) femeie a Regelui Maha și mama celui mai mic fiu al MS. Aceasta a primit titlul „The Right Honourable Lady” “ si, astfel, se deschide posibilitatea de a deveni consoarta oficială a Regelui.
  https://ru-royalty.livejournal.com/5435304.html
  ASR Prințesa Bajrakitiyabha – la picioarele mătușii, efectuează “wai”, un salut ceremonial. ASR Prințesa Sirindhorn ocupă acum cea mai înaltă poziție dintre toate Doamnele Familiei Regale (după Regina-vaduva Sirikit).
  Membrii Familiei Regale au ascultat discursul Prim-Ministrului Thailandei.
  MS Regele a ridicat spre varful Crematoriului Regal instalatia reprezentand Marea Umbrela Alba de Stat din 9 niveluri, care are rolul de a facilita trecerea si nasterea fericita in viata viitoare a sufletului MS Defuncte.

  Regele Rama al IX-lea a fost primul monarh din istoria Siamului/Thailandei care a comunicat direct cu supusii săi și a mers pe jos pe străzi:
  https://ru-royalty.livejournal.com/5439612.html (sarbatoarea Incoronarii in Thailanda, 1950)

  Expozitia “Tatal decedat”

  https://ru-royalty.livejournal.com/5440069.html

  Străzile și pietele întregului Regat sunt decorate cu craite galbene în memoria Regelui.
  Din craite gălbene este construita si aranjata si prima literă a numelui MS Defuncte.
  De ce galbene?

  Până când omenirea nu își va schimba structura creierului, mentalitatea, valorile fundamentale de bază, cum ar fi subzistența, reproducerea și dominația, nu se vor schimba nici ele. Oamenii apreciază cu adevărat bunăvoința în alții, dar nu doresc să arate aceeași bunătate față de ceilalți.

  Dar Majestatea Sa Regele Rama al IX-lea, de-a lungul vieții sale lungi, s-a ghidat dupa două principii: “Fii umil, fii mulțumit cu ceea ce ai deja!” și “Trăiește viata la maxim și susține visele și speranțele celorlalți!”. Iar Regele a trăit cu adevărat potrivit acestor standarde. Și, prin urmare, a reușit să lase în supusi o amintire bună despre Sine.

  Craitele galbene au devenit simbolul tristeții universale și amintirea thailandezului despre monarh, pe care ei L-au numit Tatăl lor. În cultura thailandeză, fiecare zi a săptămânii are culoarea proprie. Regele S-a născut intr-o zi de luni, a cărei culoare este galbenă.

  Florile de craite sunt nepretențioase, accesibile chiar și celor mai săraci oameni, plus ca au un miros delicat. Thailandezii le folosesc pentru a impleti ofrande gratioase de ghirlande pentru Buddha și părinții decedați. De aceea, acum craitele galbene sunt folosite pe scară largă în Regat ca un semn al durerii dupa Regele preferat al poporului.

  În fiecare (practic) oraș al Regatului există expoziții libere despre viața Regelui și despre ce bine a făcut pentru țară. Mai multe fotografii de la expoziția din Bangkok “Cultul personalității Regelui”:

  Mărturii de modestie regală în viața de zi cu zi: talpi uzate de pantofi, cioturi de creioane (toate pentru utilizare ulterioară), ceasuri ieftine “Comandant” (unul pentru toate ocaziile), tub de pastă de dinți. Obiectele sunt păstrate atent pentru generațiile viitoare.

  Expoziția-targ de cărți despre Rege. Și mulțimea de tineri participanta.

  Regele Rama IX, în anii săi de tinerete, a călătorit literalmente în tot Regatul, a vizitat cele mai îndepărtate colțuri. Având o memorie excelentă, Îi era ușor să-Și amintească elita locală după nume, știa despre problemele și nevoile fiecărei regiuni. Și poate, peste aproximativ cinci ani, întreba guvernatorul local: “Și cum rămâne cu alimentarea cu apă din satul… Au promis să o realizeze acum doi ani?”.

  Cateva fotografii ale călătoriilor de inspecție regala:

  El a fost la construirea de baraje și centrale electrice, a inspectat zonele de eroziune ca urmare a despăduririlor barbare, a vizitat săpăturile “arheologilor negri”, a vorbit cu polițiștii de frontieră care luptau împotriva traficului de droguri.

  Peste tot S-a descurcat – în adidași, cu un aparat foto și o hartă a zonei.

  Și peste tot a ascultat oamenii. Nu a obosit să le repete: “Învățați voi, învățați-vă copiii și nepoții. Fără educație, Thailanda nu poate supraviețui. ”

  Regele ajută un politist de frontieră rănit să ajungă la elicopter, provincia Nan.

  Cu fiica, Prințesa Maha Chakri Sirindhorn, care a fost asistentă și însoțitoare fidelă a Tatălui ei.

  MS Defuncta a stabilit o stacheta foarte înalta a modelului de urmat (de autoritate și dragoste a poporului) pentru descendenții Săi.

  https://ru-royalty.livejournal.com/5440069.html

  MS Defuncta a fost primul monarh din întreaga istorie a țării care:

  1) a tratat supusii ca oameni, nu ca animale vorbitoare;
  2) a fost interesat de opinia supusilor și a luat în considerare opinia lor, emitand legi;
  3) a desfiintat efectiv sclavia care a existat în Thailanda până în anii 1960 (deși sclavia a dispărut, pe hârtie, înca din anii 1880);
  4) a sacrificat în mod regulat o parte din averea sa personală imensa pentru a-i ajuta pe cei afectați de inundații (care apar adesea în Thailanda);
  5) a reușit să obțină autoritate atât în rândul budiștilor, cât și al musulmanilor si al hindușilor – în Thailanda există aproximativ 100 de popoare – și a reușit să oprească masacrarea interetnică;
  6) a luat patronajul asupra orfelinatului pentru 200 de persoane și l-a păstrat, din fonduri personale, până la moarte; soția MS Defuncte, Regina Sirikit detine un orfelinat pentru fete de 100 de persoane, acolo unde acestea invata țesutul manual din mătase și fir de aur. După accidentul vascular cerebral al MS Reginei Sirikit, ASR Prințesa Sirindhorn are grijă de patronajul celor două case pentru copii orfani.

  Fiica Regelui Thailandei la repetitiile procesiunii funerare a bunicului încoronat

  https://ru-royalty.livejournal.com/5440263.html

  Repetițiile procesiunii funerare a regelui Rama IX continuă să se intensifice. 2604 persoane participă la procesiune. Si acestia nu sunt toți participanții: pompierii, polițistii și călugării budiști sunt instruiți separat.

  Pe 15 Octombrie, în timpul unor repetiții, spectatorii curioși au remarcat-O pe fiica cea mai mica a MS Regelui Maha Vajiralongkorn – ASR Printesa Sirivannavari Nariratana. De obicei e vazuta exclusiv la prezentari de modă.

  In vârstă de 30 de ani, ASR Printesa Sirivannavari a condus Compania a 77-a a Cavaleriei Regale și a exersat gruparea, regruparea și alte manevre. Această frumoasă sesiune foto a fost postată pe pagina sa de către fotograful thailandez Peck Pakit. De obicei, el se specializează în seturi de fotografii cu vedete de film și aici nu a dezamăgit.

  Rolul Prințesei Sirivannavari în ceremonia viitoare este foarte important. Compania polițiștilor de cavalerie va însoți cenușa Regelui Rama al IX-lea din Urna de Aur la locul de odihnă definitv in Mormintele Regale.

  De obicei, acest rol este atribuit nepotului monarhului decedat, dar nu există nimeni altcineva în această generație. ASR Prințesa Bajrakitiyabha a fost operată recent, iar ASR Prințul Dipangkorn este încă prea mic.

  Ce, unde, când? Cum vor decurge funeraliile Regelui Thailandei?

  https://ru-royalty.livejournal.com/5444809.html

  Ceremonia ultimului rămas bun de la Regele Rama al IX-lea va avea loc în perioada 26-29 Octombrie 2017. Aceasta este o secvență foarte complexă de ceremonii concepute pentru a oferi MS Defuncte o naștere prosperă în viața viitoare, iar Regatului o viață pașnică și de succes fără El.

  Pentru a face mai ușoara orientarea thailandezilor și turiștilor străini în timpul funeraliilor, toate ziarele thailandeze au lansat gratuit aplicatii de 4 pagini (în thailandeză și engleză), cu relatarea ceremoniilor fiecarei zile.

  Este de așteptat ca procesiunea de mutare a trupului MS Defuncte la locul de incinerare să fie urmărita de 600.000 de spectatori.

  25 Octombrie: In Sala Tronului din Marele Palat Regal, la ora 5 dimineata a început Ritualul de Omagiere a Laudelor Virtutii (a royal merit-making ceremony for His Majesty the late King Bhumibol Aduyadej), în care călugării budiști citesc si canta texte sacre/psalmodiaza. Toți membrii Dinastiei Chakri, familiile aristocratice, oficiali de rang înalt și reprezentanți ai comunității de afaceri, la rândul lor, se vor înlocui alternativ unul pe celălalt într-o gardă de onoare în jurul sarcofagului cu corpul MS Defuncte. Ritualul va dura până la apus.

  26 octombrie: La ora 7 dimineața (timp determinat de astrologi) va începe ritualul mutarii sarcofagului MS Defuncte din Sala Tronului, instalarea pe Marele Car de Aur al Victoriei și apoi deplasarea procesiunii spre Crematoriul Regal.

  Marele Car de Aur al Victoriei a fost construit din lemn în 1795, în timpul domniei Regelui Rama I (fondatorul Dinastiei Chakri), este poleit cu foita de aur si decorat cu pietre prețioase și mozaicuri din smalt. Pentru a-l urni din loc este nevoie de 222 de persoane.

  De-a lungul traseului procesiunii regale va fi publicul-spectator. În acelasi timp, toate canalele Regatului Thailandei vor difuza in direct ceremoniile. Înaintea Marelui Car de Aur al Victoriei/Carul Regal si în spatele lui se va deplasa într-o anumită ordine parte a gărzii regale si toate fortele armate (a se vedea procesiunile regale №1-3), pentru că monarhul este si Comandantul Suprem al Armatei.

  https://pbs.twimg.com/media/DMjLUHLUMAAOff1.jpg

  Procesiunea nr.1: Trupul MS Defuncte din palanquin este transportat spre Marele Car de Aur al Victoriei, care va aștepta în partea de est a Salii Tronului.
  Începutul ceremoniei: 7.00 am. Distanta: 817 metri. Timp de calatorie: 30 minute. Convoi onorific: 965 de persoane.

  Procesiunea nr.2: Mutarea trupului MS Defuncte pe Marele Car de Aur al Victoriei și deplasarea la locul incinerarii.
  Distanță: 890 de metri. Timp de calatorie: 2 ore. Convoi onorific: 2406 de persoane.

  Procesiunea nr.3: Transferul trupului MS Defuncte pe Marele Car de Aur al Victoriei pe un afet de tun. Inaltii demnitari ai Curtii, care se îmbarca pe Carul Regal, fac trei cercuri în jurul locului incinerarii, înlocuindu-se unul pe celălalt la sfârșitul fiecărui cerc.
  Distanta: Fiecare cerc este de aproximativ 260 de metri. Timp de calatorie: 30 min. Convoi onorific: 781 de persoane.

  Între timp, la ora 5.30, focul de la Crematoriul Regal va fi aprins. Pentru incinerare se foloseste carbune din lemn de santal. Ei scriu că masa cărbunelui este corelată cu masa rămășițelor regale ca 100: 1. In același timp, călugării budiști, situați pe ambele părți ale locului de incinerare, vor începe să citească rugăciunile adecvate.

  Sarcofagul MS Defuncte, transportat pe Carul de Aur, va fi asezat la locul incinerarii exact la ora 10 dimineața. Înaltii oaspeti străini vor urmări ceremonia de la tribune special amenajate, acoperite, în caz de ploaie bruscă.

  Copiii și nepoții monarhului Îi vor însoți trupul la locul incinerarii. În mod tradițional, ca un semn de rămas bun, fiecare va arunca în flăcările rugului o floare din lemn de santal. Clarificam că trupul îmbălsămat al Regelui va fi scos din sarcofagul aurit și pus în pânză de azbest pentru incinerare.

  Flacăra de la locul incinerarii va fi menținută până la apus. Călugării vor continua să citească rugăciunile până în zori.

  27 octombrie: În zori va începe separarea rituală a Rămășițelor Regale (fragmente de oase) și a Cenușei Regale.

  Ramasitele Regale, plasate într-o Urnă în formă de Cochilie Sacra vor fi transportate cu un convoi onorific (în frunte cu ASR Prințesa Sirivannavari Nariratana) în Sala Tronului a Marelui Palat Regal. Apoi, Cenușa Regala, într-o altă Urnă in formă de Floare de Lotus, cu același convoi de onoare va fi escortata la Templul lui Buddha de Smarald (Procesiunea nr.4).

  Procesiunea nr.4: Începutul ceremoniei: 8.00 dimineața. Distanța: 1074 metri. Timp de calatorie: 30 min. Convoi onorific: 834 de persoane.

  28 octombrie: La ora 5.30 dimineața în Sala Tronului a Marelui Palat Regal va incepe Ritualul de Omagiere a Laudelor Virtutii (a royal merit-making ceremony for His Majesty the late King Bhumibol Aduyadej) , care va dura toată ziua, până la apus.

  Poate noua ni se par “sălbatice” obiceiurile thailandeze, dar thailandezii sunt siguri că este imposibil într-un alt mod: monarhul este considerat întruparea pământească a zeului dreptății și justiției. Ritualurile religioase luxuriante fac parte din cultura thailandeză, care este o sinteză unică a credințelor budiste și hinduse.

  https://ru-royalty.livejournal.com/5444809.html

  Ceremonie specială în memoria MS Defuncte în Regatul Suediei

  https://ru-royalty.livejournal.com/5447944.html

  Blazonul MS Defuncte Regelui Thailandei își va lua locul printre cele mai mult de 700 de blazoane ale Cavalerilor deja decedati ai Ordinului Serafimilor.
  O ceremonie specială în memoria Regelui Rama al IX-lea va avea loc la Stockholm în ziua incinerării MS Defuncte. Majestatea Sa a fost un Cavaler al Ordinului Serafimilor și, prin tradiție, în ziua înmormântării unui Cavaler, va avea loc o slujba în biserica Riddarholmskyrkan.
  La ora 11.55 Blazonul Regelui Thailandei va fi transferat de la Palatul Regal la biserică cu onoruri militare și inaltat in balconul bisericii.
  Blazonul va fi asezat printre cele peste 700 de embleme ale Cavalerilor deja decedați ai Ordinului Serafimilor. Ceremonia asezarii Blazonului Regelui Thailandei va începe la ora 12.00 și va fi însoțită de sunetul clopotelor (asa-numitul „Sunet al Serafimilor“). Publicul va putea participa la biserică în timpul ceremoniei și își va putea scrie gandurile în Cartea de Condoleanțe.

 18. […] A Palace Official said the body of the King Bhumibol Adulyadej would be moved to the Temple of the Emerald Buddha in Bangkok on Friday. Tributes to the late king were released by Heads of State around the world: British Prime Minister Theresa May also paid tribute to the King, saying: “His Majesty guided the Kingdom of Thailand with dignity, dedication and vision throughout his life. He will be greatly missed.”  US President Barack Obama called the late king a “tireless champion of his country’s development“. UN Secretary General Ban Ki-Moon said in a statement that he hoped Thailand would honour King Bhumibol’s legacy of commitment to universal values and respect for human rights. The Bhutanese Royal family led prayers in honour of King Bhumibol Adulyadej. Queen Elisabeth II sent a private message to the Thai Royal family. The King of Belgium stated: “Deeply saddened by the passing of HM King Bhumibol at the end of a long Reign. Our thoughts go to His family and the Thaï population.” The Romanian Royal family also released a statement. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 39599355
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate