Radio România 85

La 1 noiembrie 1928, sub domnia Regelui Mihai I,  se difuza prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, aşa cum era denumit serviciul public de radiodifuziune în actul oficial de constituire. Atunci, românii au putut auzi pentru prima dată pe post cuvintele „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!”. Crearea Radioului România a parcurs, în fapt, mai multe etape. Regele Ferdinand I a semnat, la 2 noiembrie 1926, Decretul de înființare a Societății de Difuziune Radio-Telefonică din România. La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a dispus constituirea societății. Iar în 1928 a fost completat și făcut public Actul constitutiv al societății. Primul președinte al instituției, numit în anul 1928, a fost profesorul universitar Dragomir Hurmuzescu.

Arhivele Radio păstrează cu mândrie programul, bătut la mașina de scris, a  primei emisiuni transmise, în ziua de joi, 1 noiembrie 1928. Programul cuprindea cuvântarea de deschidere a profesorului Hurmuzescu, versuri de Horia Furtună, muzică de dans, un Quintet Radio, informații de presă, muzică populară română, un buletin meteorologic, știri sportive și muzică de Johan Strauss.

În timpul domniei, Regele Carol al II-lea a fost ales președinte de onoare al societății.

Acum, la 85 de ani de la fondare, Societatea Română de Radiodifuziune, a sărbătorit alături de Casa Regală a României prin patru evenimente publice de aleasă ținută.

Sâmbătă, 11 mai 2013, la Sala Radio a avut loc un Concert Regal, care a reunit Orchestra Națională Radio, pe maestrul Christian Badea, pe violonista Mihaela Martin și pe violoncelistul Frans Helmerson. Principesa Moștenitoare și cu mine, însoțiți de Principele Nicolae, am fost încântați de calitatea concertului și de extraordinara atmosferă sărbătorească a serii.

În pauza concertului, Societatea Română de Radiodifuziune a lansat volumul cu text, înregistrări pe CD și fotografii intitulat “În slujba voastră, în toate timpurile”. Volumul este în limba engleză și este dedicat personalității Majestății Sale Regelui Mihai I. El cuprinde interviurile și mesajele regale prezentate de Radio-ul Național din 1989 încoace. O variantă românească a volumului a fost lansată anul trecut.

Duminică, 12 mai 2013, la ora 19, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Majestatea Sa Regele a conferit Decorația regală Nihil Sine Deo Societății Române de Radiodifuziune. Ceremonia a fost condusă de Principesa Moștenitoare, care a reprezentat pe Rege, iar decorația a fost primită de dl Ovidiu Miculescu, președinte-director general al instituției.

După ceremonie, un număr de treizeci de reprezentanți ai Radio România din București și din țară au fost oaspeții Familiei Regale la un dineu oficial în Sufrageria mare a Palatului Elisabeta, oferit în onoarea instituției.

Fotografii de Daniel Angelescu.

9 comentarii

  1. Roxana Gabriela Mateescu says:

    A fost sublim! Am participat la concertul care a incantat atatea inimi! ALTETELE VOASTRE REGALE au daruit caldura si mult farmec atmosferei! Sunt fericita ca am avut ocazia de a va admira! Este onoranta decoratia primita de Radiodifuziune!

  2. Un eveniment major subliniat exact cum se cuvine!

  3. Cinste Majestatii Sale Regelui Mihai I al tuturor romanilor,Casei Regale a Romaniei pentru ceea ce a facut din Romania in perioada interbelica,un stat independent si infloritor,cand exista respect fata de munca cinstita a romanului,fata de valori morale si poporul roman laolalta si vladica si opinca isi respecta si iubea si semenul de langa el dar si pe Rege,Unsul lui Dumnezeu si al Bisericii Crestine Romane.Cu acest eveniment maret dar si cu ziua de 10 mai,reinviem trecutul Romaniei Regat,al-17-lea granar al Europei.Cinste si actualei Familii Regale a Romaniei,care in frunte cu Majestatea Sa lupta pentru reinvierea valorilor morale si pentru ca noi romanii sa constientizam ca este cazul sa ne reintoarcem la monarhie!

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Altetele Voastre,

    Cateva decenii la rand, Societatea Romana de Radio a fost, secondata apoi si de jurnalele difuzate inaintea filmelor, singura sursa de informatii ‘de masa’ la nivel national de care au dispus romanii. Pana la invazia ruseasca de dupa 1944 cand, alaturi de “davai ceas”, navalitorii au ‘curatat’ casele cotropite si de aparatele de radio, mica cutie vorbitoare i-a tinut pe romani la curent cu evenimentele.

    Recunoasterea multelor merite ale Radio-ului de catre Majestatea Sa care, prin Alteta Sa Principesa Mostenitoare Margareta, i-a acordat decoratia “NIHIL SINE DEO”, este nu doar un act firest si reprezentativ pentru conduita Casei Regale, dar si expresia, la rang inalt absolut, a recunostintei implicite a romanului de rand.

    Cu profunda gratitudine,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  5. stelian r. says:

    Traiesc un vis? Oare chiar se intampla? Atatea evenimente ce ne duc spre normalitate, care ma bucura si ma face fericit! Pe de alta parte aflam tot felul de badaranii, cat de greu isi revine societatea civila, cat de neoameni sunt unii dintre romani! Speranta este in Familia Regala, in exemplul de viata dat de Regele nostru !
    Nimic fara Dumnezeu!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50578815
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate