Proclamarea Regelui Frederik al X-lea

Duminică, 14 ianuarie 2024, a avut loc la Copenhaga proclamarea noului suveran al Regatului Danemarcei, Majestatea Sa Regele Frederik al X-lea.

Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Christiansborg din capitala țării, sediul Parlamentului și al Guvernului. În fața membrilor Consiliului de Stat, Majestatea Sa Regina Margareta a II-a a semnat actul renunțării la Tron și trecerea prerogativelor de șef al Statului moștenitorului Coroanei, fiul său cel mare. Odată actul abdicării semnat, Regele Frederik al X-lea a succedat mamei sale la Tron.

Regina Margareta și-a anunțat abdicarea în mesajul de Anul Nou, transmis de televiziunea națională daneză în direct, în ziua de 31 decembrie 2023.

Alături de Regina Margareta a II-a, de noul Rege Frederik al X-lea, la Consiliul de Stat s-au aflat prim-ministrul danez, Excelența Sa doamna Mette Frederiksen, membrii Guvernului, precum și noul Principe Moștenitor Christian, primul născut al noului cuplu suveran.

Ulterior întrunirii Consiliului de Stat, de la balconul Palatului Christiansborg, prim-ministrul a anunțat public, în fața numeroșilor danezi prezenți în piața palatului, proclamarea noului suveran.

În cursul după-amiezii, la Amalienborg a avut loc ceremonia transferului Stindardelor Regale de la Palatul Christian IX (reședința fostului suveran) la Palatul Frederik VIII (reședința actualului suveran).

Queen Margrethe II ©Per Morten Abrahamsen

Regina Margareta a II-a a domnit între anii 1972 și 2024. Majestatea Sa este suveranul cu cea mai îndelungă domnie aflat în viață. Regina Margareta, care se bucură de o mare popularitate în Danemarca, este unul dintre cei mai respectați oameni de Stat ai timpurilor noastre. JURIDICE.RO

Majestatea Sa Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Consort au trimis astăzi o scrisoare Majestăților Lor Regelui Frederik al X-lea și Reginei Mary. Totodată, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare Majestății Sale Reginei Margareta a II-a. OK MAGAZINE

Relațiile româno-daneze din perspectiva Familiei Regale

2 comentarii

  1. Neagu Mircea says:

    Felicitari Regelui Danemarcei pentru Urcarea pe Tron !

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Long live King Frederik Xth and Queen Mary of Denmark on the auspicious occasion of Their accession to the Danish Throne !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49636332
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate