Principesa Maria, la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară

Marți, 17 octombrie 2017, Alteța Sa Regală Principesa Maria a efectuat o vizită la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ din orașul Măgurele, județul Ilfov.

Aici, Principesa Maria, îndrumată de domnul academician Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului, a vizitat Centrul ROAMS, Centrul de datare radiocarbon și studii izotopice prin spectrometrie de masă, Acceleratorul Tandem FN de tensiune  9 MeV, precum şi Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

ELI-NP, centrul de cercetări în domeniul fizicii nucleare, care este în curs de construire la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară„Horia Hulubei” (IFIN-HH), se află în prima linie a stiinţei româneşti, atât din punct de vedere al infrastructurilor de cercetare, cât şi a personalului de cercetare, oferind astfel mai mult de 10% din productia ştiinţifică naţională. Urmând tradiţia iniţiată de către fondatorul IFIN-HH, profesorul Horia Hulubei, se accesează astfel un spectru larg de activităţi de cercetare în domenii de cercetare fundamentală şi aplicată, inclusiv fizica nucleară şi astrofizică, fizica particulelor, fizica vieţii şi a mediului, fizica teoretică, tehnici nucleare, cât şi sisteme de comunicaţii avansate.

Fotografii oferite de IFIN-HH

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Nobila si neobosita activitate de cercetare in domenii de varf ale stiintei precum cel al fizicii si ingineriei nucleare are din cand in cand nevoie de suport financiar si moral pentru a da rezultate pe masura efortului. Nu este deci de mirare ca Familia Regala, reprezentata de aceasta data de Alteta Sa Regala Principesa Maria, se ingterfeseaza de realizarile cercetatorilor din acest domeniu.

    Dorim sa nu ramana niciun aspect de viata din Romania fara atentia mereu binefacatoare a Familiei noastre Regale, asa precum a fost dintotdeauna in timpul primilor patgru Regi ai nostri. Sunt convinsa ca toate generatiille Dinastiei noastre Regale isi vor face glorios datoria.

  2. FELICITARI,ASR Principesa Maria pt activitatile dedicate cu suflet pt Romania si Natiunea Romana!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51786795
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate