Principesa Maria, la expoziția dedicată Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei

Luni, 21 ianuarie 2019, Alteța Sa Regală Principesa Maria a vizitat, la Biblioteca Academiei Române, expoziția de fotografii dedicată Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei și Familiei Imperiale.

Expoziția este organizată de Ambasada Federației Ruse, Mânăstirea Sretenski din Moscova și Biserica Sf. Nicolae Tabacu din București.

Imaginile inedite adunate de ieromonahul Ignatie Şestakov, de la Mânăstiriea Sretenski din Moscova.

În vara anului 1914, Împăratul Rusiei și Regele Carol I al României s-au întâlnit la Constanța, în prezența Împărătesei Alexandra și a Reginei Elisabeta, precum și a celorlalți membri ai Familiei Imperiale ruse și ai Familiei Regale române.

Patru ani mai târziu, în ziua de 17 iulie 1918, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi familia lui au fost asasinaţi cu sălbăticie de bolşevici. Aflați la Iași, Regele Ferdinand I și Regina Maria au aflat cu oroare despre crima din Rusia. Această tragedie, petrecută în timpul Primului Război Mondial, avea să deschidă calea unei nesfârșite suferințe pentru poporul rus.

80 de ani mai târziu, la 17 iulie 1998, Nicolae al II-lea şi familia sa au fost îngropaţi la Sankt Peterburg, în Catedrala Imperială Petru şi Pavel. Cu această ocazie, preşedintele rus Boris Yelţîn a declarat:

„Dragi concetățeni, astăzi este o zi istorică pentru Rusia. Optzeci de ani au trecut de la uciderea ultimului împărat rus și a familiei lui. Am așternut mult timp tăcerea asupra acestei crime monstruoase. Trebuie să spunem adevărul: masacrul de la Ekaterinburg a rămas unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria noastră. Îngropând rămășițele inocentelor victime, noi vrem să ispășim păcatele înaintașilor noștri”.

Fotografii realizate de Daniel Angelescu

5 comentarii

 1. Frumoasă inițiativă!

 2. Expozitia poate fi interesanta, dar NU doresc ca eventualii mei nepoti sa viziteze peste ani expozitie organizata despre “ultimul” Rege al Romaniei si despre membrii Casei Regale de Romania la timpul trecut ! NU , CATEGORIC, NU . Forma statala legala a Regatului Romaniei este Monarhia Constitutionala si ca atare nu este posibil ca populatia Regatului Romaniei sa traiasca intr-o formatiune statala ilegala. Este vorba de demnitatea de OM, de demnitatea DE A FI ROMAN. Acesta este punctul meu de vedere personal. Patria noastra este in deriva de la 30 Decembrie 1947 si se pare ca se apropie punctul culminant cand deriva se va inlatura sau Patria se va scufunda.
  Dumnezeu sa binecuvanteze Romania
  Cu respect fata de Casa Regala de Romania.
  Emilian T.Vandenboer

 3. Mesaj pentru dl Vandenboer

  Stimate domnule Vandenboer, ne pare rău pentru eroarea din text, care a fost corectată. Din neatenție, a fost preluat un fragment din comunicatul trimis de organizatori.

  Cu stimă, Secretariatul Regal

 4. Pingback: СМИ: Принцесса Мария посетила выставку, посвящённую последнему русскому царю и его семье в 2018 году | Екатеринбург, Россия, новости за Январь

 5. Pingback: LE RECENTI ATTIVITA’ DELLA PRINCIPESSA MARIA DI ROMANIA – Croce Reale

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 24276651
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate