Principesa Maria, la aniversarea Academiei de Ştiinţe Medicale din România

Marți, 19 mai 2015, Alteța Sa Regală Principesa Maria a luat parte, la Ateneul Român, la sesiunea solemnă a Academiei de Ştiinţe Medicale dedicată aniversării a 80 de ani de la înfiinţare.

Cu această ocazie au luat cuvântul, din partea Academiei de Științe Medicale, prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei, precum și prof. dr. Octavian Buda. De asemenea, în cadrul Sesiunii Solemne, au transmis mesaje E.S. domnul Klaus Iohannis, Președintele României, prin domnul consilier prezidențial Andrei Muraru, E.S. domnul Victor Ponta, Prim-ministrul României, prin domnul consilier Vasile Cepoi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin P.S. Varlaam Ploieșteanul, domnul Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, domnul Sorin Câmpeanu, ministrul Educației Naționale, prof. Cristian Hera, vicepreședintele Academiei Române, domnul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, prof. Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, prof. Ladislau Ritli, fost ministru al Sănătății, prof. Stanislav Groppa, vicepreședintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, acad. g-ral. prof. Vasile Cândea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. Aurel Ardelean, rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Sesiunea solemnă s-a încheiat cu un concert susținut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, condusă de prof. Mircea Penescu, sub bagheta dirijorală a lui Iosif Ion Prunner, avându-i ca soliști, la pian, pe maestrul Dan Grigore, iar la vioară, pe maestrul Eugen Sârbu.

Repertoriul concertului a cuprins Uvertura Academica de J.S. Brahms, Concertul pentru vioară şi orchestră nr.1 în sol minor de M. Bruch, Preludiul la actul III din opera Lohengrin de R. Wagner, precum și Concertul nr. 5 – Imperial – pentru pian şi orchestră de L. V. Beethoven.

Evenimentul a reunit membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități ale vieții publice românești, precum și reprezentanți ai presei.

Academia de Științe Medicale a fost înființată în anul 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și Camera Deputaților și a fost promulgată prin Decretul Regal nr. 176/1935.

2 comentarii

 1. Aurel V. Zgheran says:

  Marilena Rotaru
  Cuvântul Regelui n-a fost ermetizat în întuneric şi vid

  Un cuvânt poate să înfăşoare ca o pânză de mătase un suflet sau îl poate plesni ca un bici!; un cuvânt poate să treacă în repeziciune de fulger, din ureche în ureche, ori poate rămâne bătut în cuie de eter la dosarul conştiinţei, de unde cleştarul inimii se poate să se chinuie zile ani sau o viaţă să îl smulgă, analizându-l ca repulsiv, dar poate să fie şi aşezat de mâinile de-mbrăţişat ale inimii în jilţ de iubire, dac-i sărutat de către cine-i după Cuvânt!
  Distinsa doamnă a unui cuvânt al său, cald ca un sân de soră, bun ca un grâu de pâine, vivace ca un vin de viaţă, cinstit ca o juruinţă, a ales cuvântul cuvintelor, de care îi e sete unui neam muţit de aproape şaptezeci de ani, înşelat, despiritualizat şi mutilat moral de cuvinte îndesate în el, bătucite şi nemijlocite de conştiinţă, credinţă, iubire şi patriotism. Cuvântul ales de către doamna Marilena Rotaru este cuvântul Regelui!
  După o vorbărie ocultă, instigatoare şi narcotică, a unui pizmuit veac, realizatoarea tv şi scriitoarea Marilena Rotaru a ales din nisipul cuvintelor, cuvântul nisipului, cel pentru toţi, cuvântul Regelui pe care l-a adunat pe un DVD numit întocmai aşa: „Cuvântul Regelui”. Fericită, inspirată şi responsabilizatoare idee e aceasta a purtării cuvântului Majestăţii Sale Regelui Mihai I pe vulturul vocii imprimate, ca să traverseze cu trenul aproape unui veac istoria, de la un capăt la altul al căii cu macazul schimbat de către netrebnici!
  Pe câtă laudă merită pentru aceasta doamna Marilena Rotaru, pe atâta merită şi unirea de partea sa în ceea ce luptă să făptuiască: o cunoaştere a adevărului despre Majestatea Sa Regele Mihai I, adevăr îndelung timp perturbat şi deviat în asumarea unor riscuri infernale, înainte, în asumarea invectivelor şi pierderii postului de realizator al emisiunii „Ora Regelui”, eroare neîndreptată până azi, deşi Televiziunea Română este condusă de cel declarat ca vizionar monarhist, Stelian Tănase, de către autoarea interviurilor integrate în DVD-ul „Cuvântul Regelui”. Este vorba despre o oarece răbufnire a acidului ideologiei morbidului regim, concizionate la agresivitate verbală în recipientul cu dop pus al scursurilor istoriei.
  De ce va fi fost îndepărtată de la „Ora Regelui” doamna Marilena Rotaru, ştie cineva?! S-a transmis până azi răspunsul exact? Iată, a apărut „Cuvântul Regelui”! Văditul sentiment de nesiguranţă al detractorilor doamnei Marilena Rotaru, unii şi aceiaşi cu oponenţii furibunzi ai monarhiei constituţionale, unii dintre ei chiar adversari frontali sau mascaţi ai Majestăţii Sale Regelui, cum va mai lucra şi împotriva acestui document pentru istorie, adevăr şi libertate, în uniformitate cu drepturile zdrobite ale neamului românesc, vreme îndelungată, ajunsă azi la un moment terminus al ei?!
  Ceea ce se încearcă a se distruge arbitrar în conştiinţa unei naţiuni se loveşte întotdeauna de o rezistenţă lăuntrică a strictei opinii personale, de legea sentimentelor căptuşite apărat în conştiinţa fiecăruia, în care nu poate săpa ştanţa de fier înroşit a teoriilor, ideologiilor, doctrinelor, curentelor vremelnice.
  „Cuvântul Regelui” este azi răspândit, pentru binele sufletesc al neamului românesc şi spre corecta prezentare a principiilor şi faptelor Majestăţii Sale Regelui Mihai I, în distribuţie publică, pretutindeni în România. Apariţia lui e una din planurile în act ale doamnei Marilena Rotaru, care continuă şi în acest mod, cu toată fiinţa sa şi întregul har, făptuirea de acţiuni publice cotidiene, dar organizate, de cărţi şi, iată, de imprimare scoasă la îndemâna tuturor, a interviurilor realizate cu Majestatea Sa Regele Mihai şi prezentării în viu a unor evenimente de după 1989, care o privesc pe Majestatea Sa Regele.
  Este evidenţiabilă în această realizare specială şi valoroasă a doamnei Marilena Rotaru, concluzia că ermetismul obligatoriu pe bază de interese contra adevărului nu poate avea forţa cosmică a devastării spiritului, prin ascundere ori înfăţişare ireală, pentru mult timp. Ermetismul de acest tip poate afecta corpurile, dar nu faptul gândului, conştiinţei, sentimentului!
  „Cuvântul Regelui” a ieşit la lumina publică acum, pentru că a fost dintru rostire luminat şi nicio secundă în întuneric şi vid!
  Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

 2. Liliana Sora says:

  Aniversarea a 80 de ani de la înființare, într-un cadru încărcat de istorie, cultură , civilizație dar și de emoție, așează alături importanța Coroanei și înalta demnitate a profesiei de medic, eleganța , noblețea regală și cea academică, Casa Regală și Academia de Științe Medicale din România, instituții cu OAMENI speciali cu un scop bine definit în viață – de a face bine, cu capacitate de comunicare și deschidere față de lume, cu plăcerea de a asculta , dar mai ales cu pasiunea, dăruirea, profesionalismul și nu în ultimul rând omenia de a făptui lucruri demne de apreciat și de urmat. Remarcabile sunt cuvintele dr. Nicolae Paulescu care spunea că medicul trebuie să fie ” … în același timp , un savant care iubește din tot sufletul știința medicală, adică știința omului ; să fie o ființă care se jertfește pentru alții până la moarte și, în sfârșit, să fie un învățător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei. ” Tot respectul și toată considerația pentru elita medicinei românești , a cărei știință și conștiință sunt încălzite de iubirea de oameni. Toată admirația și prețuirea pentru Familia Regală !

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48410898
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate