150 de ani de la nașterea singurului copil al Regelui Carol

În ziua de 27 august/8 septembrie 1870, s-a născut la Bucureşti Principesa Maria, unicul copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta. A fost botezată în ritul ortodox de către Mitropolitul Calinic Miclescu. În 1872, Regina Elisabeta îi scrie lui Carol: „Acest copil fermecător este toată bucuria mea.“ Tot ea îi scrie mamei sale: „Când [Principesa Maria – n.n.] sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită.» […] De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!”

În 1873, Maria, alintată Itty (de la englezescul little), călătoreşte împreună cu părinţii săi în Germania, unde le este prezentată rudelor princiare, care îndrăgesc imediat copilul precoce şi drăgălaş. Principesei îi este însă mereu dor de casă, voind să se întoarcă la Bucureşti.

Viaţa micuţei principese avea să fie curmată prematur, în ziua de 28 martie/9 aprilie 1874, în timpul unei epidemii de scarlatină. Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, cu funeralii regale. Au fost primele funeralii ale dinastiei naționale.

Pe crucea de pe mormânt a fost înscris un pasaj din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”

Regina Elisabeta nu avea să mai devină mamă, iar rana pierderii unicului copil nu s-a cicatrizat niciodată. Mai târziu, regina a spus: „Copilul meu este singurul meu poem frumos.“

După moartea fetiţei sale, Regele Carol a scris în jurnalul său: „Religiunea copilului nostru şi limba pe care a vorbit-o au primit pentru noi o nouă sfinţire, căci fiecare cuvânt românesc ne va aminti, de acum înainte, drăgălaşul sunet al dulcelui glas pe care n-o să-l mai auzim niciodată pe lumea aceasta.”

Nimic însă nu i-a putut împiedica pe cei doi suverani din datoria lor către națiune și țară, timp de aproape o jumătate de secol. La mai puțin de un an de la moartea micii principese Maria, Carol I și Elisabeta pun piatra de temelie a Castelului Peleș.

4 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu says:

  Dumnezeu sa a tina pe micuta Principesa Maria (Itty) in ceata ingerilor din Imparatia Cerurilor. Vesnica amintire !

 2. Despre micuta Principesä Maria a Romäniei incä nu s-a scris o carte. Lafel si despre micul Print Mircea al Romäniei, care se aflä in capela micutä privatä al casei regale a Romäniei. Päcat, dar poate visul meu se va inplini.
  Dumnezeu sä le dea vesnica adormire si amintire. Ruhe sanft in Frieden.
  NIHIL SINE DEO
  Cu drag, Dietmar Melzer
  -Deutschland/Germania-

 3. In castelul Bran/Törzburg längä Brasov se aflä o capelä micutä privatä a casei regale a Romäniei si acolose aflä trupul micutului print MIRCEA a Romäniei.
  Castelul BRAN est proprietatea casei Habsburgice. Regina Maria a primit acest castel ca cadou din partea sasiilor transiväneni din tara Bärsei, cänd sa unit casa regalä cu transilvania, adicä ROMÄNIA MARE. Principesa Ileana a primit ca mostenire acest castel. Ea se cäsätoriserä cu archiducele de Habsburg-Toskana si asa a mostenit casa Habsburgicä acest frumos CASTEL BRAN, pin germanä die TÖRZBURG.

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  Dumnezeu sa o pastreze vesnic in ceata Sa de ingeri. Fie ca micuta Principesa sa vegheze de acolo, de sus, asupra destinului Romaniei, spre implinirea perpetua a legamantului regal lasat de Augustul Sa Parinte, Regele Carol I, urmasilor Sai.

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40856643
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate