Vizita Principesei Maria la Cluj-Napoca

vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-7

În zilele de 19-20 mai 2017, Alteța Sa Regală Principesa Maria s-a aflat în municipiul Cluj-Napoca unde a acordat Înaltul Patronaj Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană Caolin.

Festivalul reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate artei ceramicii din România.

Vineri, 19 mai, a avut loc Ceremonia acordării Înaltului Patronaj în Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în sala Reduta. Brevetul care atestă Înaltul Patronaj a fost înmânat fondatorului festivalului clujean, artistul Ioan Sumedre Jr.

Palatul muzeului este una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj și a fost construit în secolul al XVI-lea. Clădirea a fost, de-a lungul vremii, han, apoi a devenit sediul Dietei (Parlamentul Transilvaniei) în perioada în care exista Marele Principat al Transilvaniei. În această sală a fost judecat Procesul Memorandiștilor. Condamnați la ani grei de închisoare, ei au fost grațiați de împăratul austro-ungar Franz Joseph la rugămintea Regelui Carol I. Ulterior, în perioada interbelică, palatul a devenit sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, iar acesta fost fost inaugurat de Regele Carol al II-lea la 13 iunie 1937.

Sâmbătă, 20 mai, vizita Principesei Maria a continuat în municipiul Cluj-Napoca.

Alteţa Sa Regală a vizitat atelierul de restaurat vase ceramice deschis în incinta Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. În actuala clădire, muzeul și Institutul de Studii Clasice funcționează din 1937, fiind o ctitorie a Regelui Carol al II-lea.

De asemenea, Principesa Maria a vizitat sediul Institutului Francez, mediateca Institutului, precum și spațiile expoziționale care au găzduit expoziția-instalație ”Postindustrial” a artistului Vasile Cătărău. Principesa Maria a fost întâmpinată de consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau.

Vizita Principesei Maria s-a încheiat la Muzeul de Artă din Cluj, care a găzduit una dintre expozițiile colective din cadrul Festivalului Caolin.

Muzeul funcționează într-unul dintre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania (fost sediu al guvernului Transilvaniei), ridicat de guvernatorul Principatului, contele Gheorghe Banffy. Palatul a fost vizitat, de-a lungul timpului, de împărații Francisc I și Franz Joseph al Austriei, precum și de Regele Ferdinand I, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I și Regina Ana ai României.

 

Ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-1 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-2 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-3 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-6vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-4 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-5vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-9

Vizita la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-10 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-11 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-12

Vizita la Institutul Francez

vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-13 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-14vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-15

Vizita la Muzeul de Artă

vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-16 vizita-principesei-maria-in-cluj-napoca-19-20-mai-2017-17

7 comentarii

 1. Frumos!!Felicitari,pt. ASR Principesa Maria!!!Bravo!!!, tuturor celor care au o asa de frumoasa ocupatie!!!!

 2. Diana Lucia Zotescu says:

  Clujul meu iubit a fost dintotdeauna nu doar un oras universitar de o deosebita valoare, ci si o gazda perfecta a multor evenimente culturale precum cele ale artelor frumoase (pictura, sculptura, ceramica, fotografie), a muzicii, teatrului si literaturii, dar si al unor evenimente mai recente, de mare prestanta, legate de vizita unor Membri ai Familiei Regale a Romaniei.

  Sunt convinsa ca notabilitatile orasului vor fi gazde respectoase si foarte primitoare pentru Alteta Sa Regala Principesa Maria a Romaniei, care de fapt nu este la prima Sa vizita in Cetatea de pe Somes.

 3. Viorica M.V. says:

  22 May 2004
  Happy 13-th Wedding Anniversary to
  Their Majesties King Felipe VI and Queen Letizia of Spain!

 4. Liliana Sora says:

  Măestria tradiţiei populare , pasiunea, dăruirea, dragostea… ,pentru meştesugurile populare sunt moştenirea neamului nostru. Iată că şi ceramica poate fi un ”mijloc de comunicare între comunităţi, între ţări şi continente. Au un numitor comun…transformarea lutului în artă ! ”
  Tot respectul şi toată admiraţia pentru Familia Regală, iubitoare şi purtătoare de frumos !
  Trăiască Regele !

 5. Cristian Sandu says:

  Respect!

 6. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  Felicitări ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 7. […] Un eveniment aparte a avut loc la Cluj. Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României a acordat Înaltul Său Patronaj Festivalului Internaţional de Ceramică Contemporană Caolin, aflat la cea de-a cincea ediţie. Este vorba de unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate artei ceramicii din România. Brevetul care atestă Înaltul Patronaj a fost înmânat fondatorului festivalului clujean, artistul Ioan Sumedre jr, anunţă RomaniaRegala.ro. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50386660
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate