Principele Nicolae, nouă zile în Mureș, Bistrița, Maramureș, Cluj și Sibiu

În perioada 5 – 13 decembrie 2012, Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României a efectuat o serie de vizite în județele Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj și Sibiu.

Miercuri, 5 decembrie, în municipiul Reghin, Principele Nicoale a vizitat Spitalul Municipal “Eugen Nicoară” și Biserica Ortodoxă “Sf. Vasile cel Mare”. Cu această ocazie, Alteța Sa Regală a plantat un brad argintiu în curtea bisericii și a oferit cadouri copiilor de la orfelinatul spitalului.

A doua zi, la Prundul Bârgăului, Principele Nicoale a întâlnit-o pe Mărioara Holbură. În vârstă de 90 de ani, doamna Holbură a recitat Alteței Sale Regale poezia “Grănicerii”, poezie pe care în anul 1935 a recitat-o Regelui Carol al II-lea, cu ocazia vizitei la regimentele grănicerești din zonă.

În continuare, Principele a condus pe valea Bârgăului spre Pasul Tihuța, până la Tășuleasa. Aici, Principele  s-a întâlnit cu echipa Tășuleasa Social condusă de domnul Alin Uhlmann Useriu și a vizitat campusul și centrul pentru educarea copiilor în spiritul naturii, construit la poalele vârfului Tășuleasa.

Seara, Principele a participat la Gala Fundației Inocenti dedicată copiilor cu infirmități. Gala a fost deschisă de concertul „Vă place Bach?”, interpretat de Răzvan Suma. Concertul a avut loc la Sinagoga din Bistrița.

În ziua de 7 decembrie, Principele Nicolae a vizitat Biserica Evanghelică, Biserica Ortodoxă, Mânăstirea Minoritilor și Muzeul Județean din Bistrița.

După-amiază, Alteța Sa Regală a ajuns la Sângeorz Băi, unde a vizitat Muzeul de Artă Contemporană.

Sâmbătă, 8 decembrie, Principele Nicoale a fost oaspetele Simpozionului de sculptură Art FORest, aflat pe dealul Dosul Bârbaciului, și galeria de artă condusă  de artistul plastic Maxim Dumitraș.

În aceeași zi, Principele Nicoale a vizitat, la  Sighetul Marmației, Memorialului victimelor comunismului, fondat de Ana Blandiana și de Romulus Rusan.

Duminică, 9 decembrie, Principele Nicoale a vizitat Cimitirul Săracilor, unde se află îngropați Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu, alături de alți deținuți politici exterminați în închisoarea de la Sighet.

În continuare, Principele a vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânța, satele și bisericile de lemn din Valea Izei, Valea Marei și Ocna Șugatag.

În încheierea zilei de duminică, Principele Nicolae a vizitat biserica greco-catolică din Budești, construcție aflată în patrimoniul UNESCO.

Luni, 10 decembrie, Alteța Sa Regală a vizitat biserica Sfânta Treime și Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Baia Mare și a continuat drumul spre Cluj.

La Cluj, Principele Nicolae a vizita centrul istoric al municipiului, Biserica Sfântul Mihail și a urcat în turnul bisericii.

Marți, 11 decembrie, Principele Nicoale a vizitat Salina de la Turda și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde a fost întâmpinat de dl. Tudor Salagean, directorul muzeului. Anul acesta, Muzeul Etnografic  va împlini 90 de activitate continuă de la înființarea lui de către Fundația Culturală “Principele Carol I”, la data de 1 ianuarie 1923.

În aceeași zi, Principele Nicolae s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Cluj.

Miercuri, 12 decembrie, Principele Nicolae a vizitat centrul vechi al municipiului Sibiu, în compania architectului Dorin Boilă, care a oferit Alteței Sale Regale informații despre stilurile arhitecturale și istoria orașului.

Principele Nicolae a vizitat Muzeul Brukenthal, având drept ghid pe șeful Bibliotecii Brukenthal, dl. Constantin Ittu, și fost întâmpinat de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, directorul muzeului.

în continuare, Alteța Sa Regală a vizitat Muzeul de Istorie “Casa Altemberger”, Centrul de Informare al orașului, Turnul Sfatului și s-a plimbat pe strada Ocnei, pe Podul Mincinoșilor, a vizitat fortificațiile și Pasajul Aurarilor.

Dupa-amiază, Principele Nicolae a mers la  Biserica dintre Brazi, vizitată în 1994 de către Majestatea Sa Regina Ana și capela ctitorită de Regele Carol al II-lea și de Marele Voievod de Alba Iulia Mihai la Școala Normală, în prezent Colegiul Național “Carol I”.

Apoi, Principele Nicolae a fost întâmpinat de preotul prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul Facultății de Teologie la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

Seara, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu reprezentanți ai societății civile și oameni de afaceri sibieni la restaurantul hotelului Hilton.

Joi, 13 decembrie, Principele Nicolae a fost întâmpinat de dl Ovidiu Baron, directorul Complexului Muzeal Astra, și a făcut un tur al Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, situat în Rezervația Naturală a Pădurii Dumbrava.

Alteța Sa Regală a vizitat, cu aceasta ocazie, depozitele, atelierele de lucru și de conservare-restaurare  ale Centrului Astra pentru Patrimoniu.

Alteța Sa Regalăși-a încheiat turneul de nouă zile la Sibiu, de unde a plecat spre județul Arad. La Castelul Regal Săvârșin, Principele Nicolae va petrece Crăciunul alături de Majestățile Lor Regele și Regina, Altețele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu și Principesa Maria, precum și alături de sora sa, Elisabeta Karina.

Reghin

Mărioara Holbură

Tășuleasa

Bistrița

Săpânța

Turda

Sibiu

16 comentarii

  1. Flaviu Uifeleanu says:

    Ne-am bucurat foarte mult de vizita principelui, speram sa mai avem deosebita placere sa il mai avem si la Bistrita. Toate cele bune, Dumnezeu sa le de-a sanatate intregi familii.
    Cu respect,
    Flavius Uifeleanu.

  2. Don Coriolan Ciprian says:

    Foarte multi greco-catolici au ramas dezamagiti si profund intristati ca in aceasta vizita a ASR Principele Nicolae nu s-a vizitat nici un lacas de cult greco-catolic in ciuda faptului ca in majoritatea zonele vizitate Biserica Greco-Catolica este Biserica traditionala si istorica a populatiei romanesti. S-a schimbat oare atitudinea Familiei Regala fata de faptul ca exista doua Biserici istorice romanesti si Biserica Greco-Catolica este una dintre ele?

  3. Cristina-Adriana Popescu says:

    Buna ziua, cred ca aveti sentimentul lucrului bine facut, implinit. Mie mi se pare, ca a fost deosebit. Vara sunt conditii mai bune, dar observ, ca Alteta Sa Principele Nicolae nu e deloc rasfatat, a suportat cu stoicism frigul si umezeala. Are tot sprijinul nostru!

  4. Bucur Gabriela says:

    Frumoasa activitatea si interesul tanarului Print Nicolae ,care viziteaza si se integreaza in activitati sociale, in tara inaintasilor sai ,Romania. Multa sanatate si numai bine.

  5. Ioan-Luca Vlad says:

    Sfintia Voastra,

    Casa Majestății Sale Regelui a primit, prin intermediul retelelor de comunicare sociala, mesajele dumneavoastra despre vizita in Maramures a ASR Principelui Nicolae al Romaniei, prin care semnalati omisiuni fata de Biserica Romana Unita cu Roma.

    Imi pare rau ca din relatarile calatoriei ASR Principelui Nicolae al Romaniei a fost omisa parohia greco-catolica vizitata in data de 9 decembrie, anume Biserica Sfantul Nicolae din Budesti, recent retrocedata Bisericii Unite, monument apartinand patrimoniului mondial UNESCO.

    In mod regretabil, ASR Principele Nicolae al Romaniei nu a putut fi prezent si in mijlocul altor enoriasi greco-catolici. Insa, in vizitele sale din diferitele comunitati, Alteta Sa Regala s-a intalnit cu credinciosii greco-catolici in afara bisericii, la diferitele evenimente.

    Va asigur ca, in planificarea vizitelor, se acorda prioritate importantei contributii la viata spirituala a Transilvaniei pe care credinciosii greco-catolici o aduc.

    Va rog sa primiti, Sfintia Voastra, asigurarea inaltei mele consideratii,
    Ioan-Luca Vlad

  6. STANCU ILEANA says:

    Sunt bucuroasa sa-l vad pe AS PRINCIPELE NICOLAE in acest periplu. Fie ca ALTETZA SA sa FIE SIMBOL DE BUN AUGUR -desigur – pentru ROMANIA MONARHICA . DORESC CASEI REGALE A ROMANIEI UN CRACIUN INCORONAT , UN REGAT REINVIAT DE MS REGELE MIHAI AL ROMANIEI SHI ,, LA MULTZI ANI / ,, colindandu-VA cu DOR DE TZARA ………ileana lelia stancu .

  7. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Luna decembrie a adus ALTETEI SALE REGALE , PRINCIPELE NICOLAE o agenda plina de evenimente. Sunt laudabile vizitele efectuate de PRINCIPE la obiectivele de interes cultural , muzee, galerie de arta precum si vizitarea unui spital ; cadourile oferite copiilor au adus multa bucurie in inimi pure ; respectul pe care ALTETA SA REGALA il acorda persoanelor varstnice este demn de admiratie. Dialogul purtat cu doamna de 90 de ani care i-a recitat poezia ” Granicerii” – pe care in 1935 aceasta a recitat- o REGELUI CAROL al II- lea , este dovada graitoare a sentimentului patriotic si a dorintei de a cunoaste cat mai profund istoria ROMANIEI, a traditiilor populare, a oamenilor obisnuiti care de-a lungul istoriei in nenumarate randuri au fost alaturi de MONARHIE. Ceea ce m-a emotionat puternic a fost faptul ca PRINCIPELE a vizitat nenumarate biserici . Credinta in Dumnezeu este cea care-ti mantuieste sufletul , harul divin se revarsa benefic asupra persoanei evlavioase. De asemenea m-au impresionat mult vizitele efectuate de ALTETA SA in doua cimitire , cu atat mai mult cu cat in Cimitirul Saracilor se afla ingropati alaturi de multi detinuti politici Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu.Iata deci, respectul fata de figuri reprezentative ale istoriei romanesti si , in general fata de cei care au parasit aceasta lume , al lor suflet plecand intr-o nemuritoare calatorie cosmica.Minunat este ca Sfanta sarbatoare de Craciun va gasi FAMILIA REGALA intr-un cadru feeric , anume: Castelul de la Savarsin. Sunt convinsa ca va fi un fericit Craciun cu multi colindatori; la randu-mi , ma pot numi ” colindator spiritual” , fiind cu sufletul si cu mintea alaturi de cei care fizic vor colinda. Dumnezeu sa aiba in paza FAMILIA REGALA !!!!!

  8. Dens, din toate punctele de vedere, programul vizitelor făcute de Principele Nicolae în splendide județe din Transilvania și Maramureș, motiv pentru care merită aprecieri deosebite aceia care l-au alcătuit. Cred că nu mă înșel deloc, socotind că și Alteța Voastră Regală are, întotdeauna, o contribuție consistentă la alcătuirea itinerariilor, la contactarea unor personalități semnificative, la crearea de contexte importante. Deosebit de elocvente sunt – ca de obicei – fotografiile, ce dau spațiul meritat frumuseții peisajului, ca și frumuseții oamenilor păstrători ai tradiției străbune, cultivatori ai artei de înaltă respirație universală, slujitori ai credinței neamului, nefiind uitat ecumenismul, temei robust al solidarității bine întemeiate. De subliniat că au fost avute în vedere diversele etape ale traiectului existențial: îi admirăm pe nonagenara plină de vitalitate Mărioara Holbură, pe tinerii și maturii în deplină forță truditoare, pe micuții în care întrezărim devenirea de mâine a patriei noastre. Toți au dorit să-l salute cu inima deschisă pe nepotul Regelui nostru, vlăstar fermecător, care și-a însoțit bunicii, mama, pe iubitoarea mătușică Margareta (din 2007, Principesă Moștenitoare), în neuitata vizită în București, în 1992, cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Asemenea momente nu se pot șterge din memorie, ele dobândesc valoare perenă, inclusiv pentru că sunt consemnate de istorie. Nimic nu este întâmplător, iar Pronia lucrează necontenit, nădăjduim noi, sortind și poporului nostru binele îndelung visat, ce ar putea sosi într-un timp, poate, apropiat. Acum, însă, așteptăm cu bucurie anunțata vizită a Prințului Nicolae în Timișoara noastră minunată, îmbogățită incomparabil, încă de când, monarh în plină tinerețe, Majestatea Sa Mihai I de România a dorit să continue – până și în grei ani tulburi – aici, opera de ctitor a bunicului său, Ferdinand Întregitorul. Mulțumim din suflet, Principe Radu, emoțiile curate fiind un dar neprețuit pe care ni-l faceți mereu!

  9. ecaterina says:

    Imi place ce face Printul Nicolae. Apreciez simplitatea si modestia Principelui Nicolae. Sper sa se ataseze sufleteste de aceasta tara numita Romania si sa o iubeasca . Eu cred ca Romania merita sa fie iubita de Principe , ca neam si tara, si no sa-i para rau. Acest loc minunat numit Romania are si oameni de treaba, de aceea cred si sper ca Principele Nicolae sa traiasca alaturi de noi.

  10. Nick TEODOREANU, Presedinte al Centrului Ortodox FILOCALIA si Director General al Institutului Diplomatiei Culturale says:

    Felicitari Alteta Voastra Regala! Felicitari partelerilor si coechipierilor! Am spus-o intr-un cadru de tineri monarhisti, unul dintre ei chiar a afisat-o pe Facebook :”ASR Principele NICOLAE al Romaniei este rezerva in aur a Romaniei” Nick TEODOREANU

  11. Moga Daniela says:

    Votre Altece, que le Bon Dieu vous benisse ainsi que la princesse Elena et que le Seigneur vous accorde tout le bonheur du Noel. Je suis a Savarsin et j esper d avoir l ocasion de vous rencontre.
    Je vous en prie de transmetre ma lettre a sa Majeste notre Roi Mihai. Benevolez et donnez moi vos email.
    Merci, Daniela-Savarsin NR.377

  12. Boila Dorin says:

    Pentru Don Coriolan Ciprian,
    ca însoțitor al ASR Principelui Nicolae în vizitele prin Sibiu, pot să vă spun mai în amănunt că în ziua de 12 dec. după-masa, înainte de întîlnirea de la Liceul „Carol I”, Principele și consiliera Sa, Cristina Parii, au vizitat Biserica dintre Brazi, împreună cu domnii preoți Mihai și Călin Sămărghițan (ortodocși), care au prezentat pe larg istoria acestui lăcaș ridicat de greco-catolicii din Măierimea Sibiului. S-au vizitat și mormintele corifeilor greco-catolici, aflate în jurul bisericii, la care erau depuse de curînd coroane omagiale – George Barițiu, Alex. Papiu-Ilarian, Iosif Șterca-Șuluțiu, Ioan Rațiu, David Urs de Marginea, Alex. Vaida-Voievod. De altfel, la cina din seara acelei zile, fostul prefect de Sibiu din vremea Convenției, arh. Ioan Ispas, arăta că, fără adunarea de pe Cîmpul Libertății de la Blaj și fără Memorandumul și acțiunile Partidului Național Român, toate operele greco-catolicilor, n-ar fi fost posibil 1 Decembrie 1918…

  13. Aurelia says:

    La multi ani ! si Sarbatori fericite! O prietena.

  14. Sper cä ea pläcut M.S. Principelui Nicolae de Romänia excursia la Sibiu in Metropolia Sasiilor Germani Transilväneni, dar si in general in excursia in Romänia

    Dietmar Melzer
    -Deutschland-Germania-Germany

  15. stoicarodica2010 says:

    Vizita ASR Principele Nicolae a Romaniei in atatea localitati este de importanta istorica si tradeaza intentiile serioase de viitor al AS pentru Romania!Este doar inceputul unui plan maret.
    LA MULTI ANI 2013 ASR PRINCIPELUI NICOLAE A ROMANIEI SI TUTUROR ROMANILOR!
    TRAIASCA REGELE!
    SUS CASA REGALA A ROMANIEI!

  16. ULTRA says:

    PRINCIPELE NICOLAE VIITORUL REGE AL ROMANIEI

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50354812
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate