Palatul Elisabeta sau România regală

Articol de Ioan-Luca Vlad(1)

Astăzi se împlinesc 12 ani de când Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României, alături de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, au început să folosească Palatul Elisabeta ca principala reşedinţă regală din Bucureşti. Pentru Rege, aceasta era o reîntoarcere, într-un loc care, deşi original a fost menit ca un înlocuitor, i-a fost destinat să-i fie mereu alături.

Folosit pentru prima oară după 23 august 1944, când aviaţia germană a bombardat Casa Nouă (aflată alături de Palatul Regal), Palatul Elisabeta nu a fost niciodată proprietatea Majestăţii Sale, fiindu-i pus la dispoziţie de mătuşa sa, pentru a avea o reşedinţă la Bucureşti. Într-un arc peste timp, din 2001 îi este pus la dispoziţie de către statul român, pe viaţă, ca reşedinţă a unui fost şef de stat.

Palatul Elisabeta a trecut prin importante transformări în ultimii 12 ani. Mai întâi, a fost momentul (re)construcţiei. Deşi Palatul a fost bine întreţinut în perioada comunistă, în numai 10 ani de capitalism fără ţintă el a fost un loc de joc şi petrecere, ceea ce a distrus mult din amenajarea sa originală interioară. Aşa că primul lucru pe care Familia Regală l-a făcut a fost să îl mobileze. Primele obiecte au venit din Italia, din fostele reşedinţe ale Reginei Mamă Elena, fiind aduse special la Bucureşti. Astăzi, însă, Palatul găzduieşte mii de obiecte frumoase care s-au adunat în aceşti 12 ani, de la Colecţia Regală de Artă Contemporană(2), până la biblioteca despre România acumulată pe parcursul vizitelor în ţară ale ASR Principelui Radu, o bibliotecă inestimabilă ca valoare de cercetare, în măsura în care multe dintre monografiile oraşelor şi satelor aflate în ea au fost tipărite în tiraje prea mici.
Dintr-un loc de „tranziţie” încărcat de momente istorice negative (întâlnirile Regelui cu reprezentanţii sovietici, momentul abdicării forţate), Palatul Elisabeta a devenit astăzi o Casă şi o Lume.

În primul rând este o Casă, o casă frumoasă, generoasă cu spaţiile sale şi frumoasă în armonia sa interioară, aşa cum a gândit-o tânărul arhitect Corneliu M. Marcu(3). Este o Casă unică în Bucureşti – nicăieri în centrul capitalei nu se mai găseşte un hectar de grădină înconjurată de natură şi alte clădiri tradiţionale. Aici locuieşte Familia Regală – Majestăţile Lor din când în când, împărţindu-şi timpul între Elveţia şi Săvârşin; Cuplul Princiar, mereu, păstrând ridicat Fanionul Regal ca expresie a permanenţei prezenţei regale în ţară. La fel, atunci când un alt membru al Familiei vine aici, în vizită sau pentru totdeauna (cum este cazul Principelui Nicolae), prima uşă deschisă este la Palat.

Palatul este însă şi o Lume, şi despre aceasta merită spus mai mult. În calitate de colaborator al Familiei Regale, eu văd Palatul ca pe ultima bucăţică de Românie Regală, aşa cum Oraşul Interzis era ultima bucăţică în care Imperiul Chinez supravieţuia după revoluţia din 1911. Dar, spre deosebire de Oraşul Interzis, care a avut un destin tragic, Palatul are o evoluţie care reflectă rolul Coroanei în societate.

Dacă la început Palatul era o oază de refugiu faţă de incoerenţa lumii dimprejur, astăzi el este un centru de atracţie pentru toate categoriile socioprofesionale. Palatul găzduieşte oameni politici, ambasadori, personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii, sportivi, profesori, medici, aviatori, militari, experţi în economie, oameni de afaceri, studenţi, pensionari, elevi şi, în general, pe oricine are o viziune comună cu aceea a Familiei Regale. Palatul este generos şi primitor cu toţi, fie în cadrul întâlnirilor private ale Familiei Regale din Salonul Alb, fie cu ocazia ceremoniilor de decorare, care adună elita societăţii pentru a primi recunoaşterea Familiei Regale, fie mai ales la Garden Party, atunci când mii de oameni se adună în curtea Palatului pentru a se bucura împreună de singurul eveniment public de masă care nu emană nici opulenţă, nici populism, ci decenţă.

Palatul Elisabeta îşi deschide porţile şi oaspeţilor de rang înalt din străinătate. Numai în ultimii ani, el a fost vizitat de mai mulţi Suverani în funcţie, alţii care locuiesc în republici, de delegaţii din Europa, Asia, Africa şi Americi, care vin aici pentru a lua contact cu o instituţie identitară apolitică a ţării noastre – Coroana.

Coroana trăieşte la Palatul Elisabeta. Aşa cum spunea Principele Radu, „Coroana pe care o aşază el [Regele] acum deasupra palatului Elisabeta nu este nici din piatră, nici din aur şi nici din fontă. Este o coroană imaterială pe care, ca s-o vezi, nu ai nevoie de ochi, ci de cetăţenie.” Este Coroana care a plecat în exil pe umerii Regelui, şi care, deşi nu s-a întors încă (România fiind încă republică), şi-a găsit un sălaş în Palatul Elisabeta.

Palatul adăposteşte zilnic şi un număr de colaboratori ai Familiei Regale. Prea puţini pentru a se asemăna cu marile castele din Europa, atât la opulenţă, cât şi la intrigi, colaboratorii Palatului sunt binecuvântaţi cu un loc de muncă unic, dar şi cu sentimentul că, păşind pe Intrarea Româneşti, intri în România Regală, în afara timpului normal al istoriei. Este un sentiment pe care şi eu îl am mereu, şi parcă aş vrea ca de fiecare dată ofiţerul SPP să îmi ştampileze paşaportul.

Sabia care atârnă asupra Palatului este viitorul său incert, deoarece, fiind proprietate de stat, nu se ştie ce se va întâmpla cu el peste 10 sau 20 de ani. Privit ca o Casă, desigur că el poate fi refolosit oricum. Privit ca o Lume, însă, cred că în aceşti 12 ani el a înmagazinat îndeajuns de mult spirit Regal, încât este de necrezut că el nu îşi va păstra destinaţia actuală.

Coroana are nevoie de un locaş în Capitală, aşa cum Parlamentul se află în capitala ţării, la fel şi guvernul, şi instanţele supreme. Prin simpla sa existenţă, Palatul serveşte ca spaţiu al continuităţii istorice, loc de taină şi de calm, loc de întâlnire, dezbatere şi negociere, şi loc de unde puterea soft a Coroanei Române poate fi proiectată.

La Mulţi Ani Regali Palatului Elisabeta!

(1) Avocat şi mediator. Consilier privat onorific al Familiei Regale a României.
    (2) Pentru descrierea completă şi ilustrată a Colecţiei, vezi albumul Colecţia Regală de Artă Contemporană realizat de curatorul său, Adrian Buga, Ed. UNarte, Bucureşti, 2012.
    (3) Pentru descrierea ilustrată a Palatului, vezi Palatul Elisabeta. Centrul Regalităţii în România de astăzi, a ASR Principelui Radu, Humanitas, Bucureşti, 2006.

17 comentarii

  1. Stefan Nicolae says:

    Am ferma convingere ca nu va mai dura mult si tara noastra va redeveni Monarhie. Traiasca Regele Mihai I, Regina Ana si Casa Regala ! 2015 Romania Regat !

  2. Povestea Palatului ELISABETA este plină de contraste fascinante și amare (cum este însăși viața noastră pământească, prin dat divin), așadar articolul e binevenit, foarte util, emblematică fiind chiar adresa civică: Intrarea Românești. Confirm faptul că, pășind către intrarea în reședința regală, lași în urmă zgomotul, zbuciumul tulbure al cotidianității, intrând într-o dimensiune a echilibrului, în care note dominante sunt frumusețea, bunacuviință, armonia, calmul, luminozitatea cu accente apolinice. Refuz a crede că, până și în 2013, rămâne incertă destinația viitoare a acestui mic fragment din domeniile Coroanei, palatul fiind atât de intim legat de Principesa Elisabeta (ulterior, devenită regină a Greciei, apoi, retrasă la Banloc, din cauza neînțelegerilor cu fratele său Carol al II-lea, pe care nu se sfia să-l dezaprobe, adesea, plecată, apoi, în exil fără a putea să-și mai revadă patria) și de Regele Mihai. Semnificativă realizare a reputatului arhitect Duiliu Marcu, palatul este o clădire de patrimoniu cu delicate accente de stil brâncovenesc, o zidire pe care numai destinația inițială și actuală, de reședință regală, o înnobilează cum se cuvine. Foarte sugestivă este și fotografia. NIHIL SINE DEO!

  3. Don Coriolan Ciprian says:

    Este important sa reamintim ca Palatul isi trage numele de la cea care i-a fost proprietara inainte de 1948: ASR Principesa Elisabeta a Romaniei, fosta Regina a Elenilor.

  4. Cerasela Platz says:

    Palatul Elisabeta, poarta romanilor de pretutindeni !

  5. Diana Lucia Zotescu says:

    Domnule Ioan – Luca Vlad,

    Ati atins un punct foarte sensibil prin articolul dvs. M-am intrebat adesea, cu ingrijorare, ce se va intampla cu Palatul Elisabeta, atat de adanc intrat in obisnuinta de gand si simtire a romanilor care il asociaza indisolubil cu fiinta Regelui, cu prezenta Sa simbolica si fizica in Romania, care vad in palat sediul insusi al regalitatii de la Bucuresti dar si al normalitatii si sperantei de viitor, atunci cand, intr-o mult prea trista si cernita zi, Guvernul Romaniei va retrage dreptul de folosinta a Palatului. Stim cu totii la ce zi trista ma refer. Nici nu pot asterne in cuvinte evenimentul dureros ce ar putea conduce la acest lucru.

    M-am gandit ca ar trebui intreprins ceva acum pentru ca Palatul Elisabeta sa ramana cu destinatia pe care o are in prezent. Un Guvern decent ar trebui sa ia singur o astfel de masura, sau cel putin sa raspunda favorabil unui demers colectiv – sau legal – care sa il determine sa nu ne rapeasca acest mununat lacas de regasire a echilibrului.

    Daca cineva stie sau are autoritatea de a face ceva in acest sens, sa nu astepte – si sa nu asteptam – pana nu e prea tarziu.

    Felicitandu-va pentru articolul dvs. si pentru ideile continute de acesta,

    Cu deosebita consideratie,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  6. Alin says:

    Gradina palatului este foarte frumoasa, singurul loc care este mai putin frumos este Salonul Alb, si nu incetez sa ma minunez cand vad acele banci din scandura puse pe post de canapele peste care s-a pus in graba niste huse cam ciufulite.

  7. Titus Berinde says:

    Inca nu ne-am vindecat de naravurile trecutului comunist.Unii guvernanti post-comunisti practica inca tactica satanica, cu origini in bolsevico-comunism , de a rupe trainicile si istoricile legaturi ,ale Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei si ale Familiei Regale a Romaniei cu natiunea romana, cautind in mod sistematic prin mijloace dubioase sa desparta problema Monarhiei de poporul roman. Unii dintre oamenii politici se opun si astazi exigentelor de principiu “Restitutio in integrum” cu scopul de a distruge aceasta trainica legatura a Regelui Nostru Mihai I al Romaniei cu poporul Sau . Ei avind intentia de a fura prin orice mijloc atit Casa si pamantul Regalitatii Romanesti cit si Casa si pamantul taranului roman nevoias si saracit de republicanismul falimentar comunist si postcomunist. Telul comunistilor a fost acela de a dezradacina, a dezmosteni si a rupe legaturile de certitudine ale familiei Regale a Romaniei cu lumea romaneasca inconjuratoare a acestor proprietati imobiliare atit ale Domeniului Coroanei cit si cele propritate privata ale Familiei Regale a Romaniei, socotind ca in acest fel, prin frauda, falsificarea istoriei noastre si numeroasele injustitii se vor putea distruge legaturile traditionale fireasti ale Altetelor Lor Regale cu poporul roman. Unii decidenti guvernamentali post-decembristi ,cu naravuri securisto-comuniste, au dorit sa rupa contactul M.S.Regelui Mihai I al Romaniei si al Familiei Sale Regale cu traditia romaneasca. Ruperea de pamant si de poporul Sau , fiind si o rupere de cer, la fel cum s-a intimplat in istoria noastra dupa 30 decembrie 1947 si cu destinul taranului roman . Comunistii sperau sa distruga familia si credinta ei crestineasca, anuland rezistenta instictului sanatos, in acest fel sperand sa dispara legatura cu stramosii M.S. Regelui ,intemeietorii Romaniei moderne. Avem datoria sa ne opunem acelora ce inca mai incearca sa manevreze, prin demagogie si disimularea democratiei , in sensul intereselor de partid prin directive politice de sorginte bolsevico-comuniste interzicerea dreptului sacru la proprietate a celor pagubiti si dezmosteniti prin frauda si injustitie. Eliminarea acestor nedreptati face necesara in societatea noastra o resurectie morala in care romanii nu au voie sa cada in resemnare si sa uite raul moral al totalitarismului dictatorial comunist. Se cuvine sa nu uitam cuvintele Regelui Nostru Mihai I al Romaniei : ” Dreptatea este totuna cu Adevarul ! Nu poti vindeca o tara fara sa-i dai adevarul “. Traiasca Regele !

  8. Diana Lucia Zotescu says:

    Domnului Alin:

    Cu siguranta nu ati fost in Salonul Alb daca il descrieti astfel. Acolo se afla mobilier de mare gust, nici vorba de banci de lemn. Acolo sunt fotolii si canapele cu o tapitesie foarte eleganta, in care presupun ca vizitatorii se cufunda foarte comod – asa dupa cum orice persoana poate vedea in fotografiile Salonuluui Alb (multe la numar, foarte clare si din toate unghiurile), care au aparut pe acest blog.

    Cei care ard insa de nerabdare sa puna spatiul locuit de Familia Regala intr-un context negativ nu se vor impiedica de astfel de detalii, nu-i asa?
    Diana Lucia Zotescu

  9. mihaela vladut says:

    Palatul Elisbeta trebuie pastrat si in viitor ca domeniu al Coroanei Romaniei aici este o oaza de pace liniste si bunacuviinta care reprezinta cu adevarat tot ce este mai frumos si mai de pret pentru poporul roman .Traiasca Regele!

  10. Gelu Alexandru Turai says:

    Majestatea voastra!

    Nu sunt convins ca veti citi mesajul meu, poate ca unul din consilierii Majestatii Voastre se va indupleca sa vi-l aduca la cunostiinta dupa ce-l va citi, fapt pentru care ii multumesc.

    Am asteptat din 1992 sa va intoarceti in tara ca monarh, tatal meu astepta din 1947 (D-zeu sa-l odihnesaca in pace), singura, bunica (D-zeu s-o odihnesca), care a fost leat cu Majestatea voastra , si-a vazut visul cu ochii de a va vedea pe tron in 1940.

    Si dupa cum spuneam , dupa atata asteptare, fara sa intreprindem nimic insa, ne-am trezit intr-un oras “mort” economic – Drobeta Turnu Severin – fiind in pericol sa nu mai putem asigura ziua de maine copiilor nostri.
    De exemplu eu lucrez ca Sef Departament Productie la santierul naval SEVERNAV SA.

    Din lipsa de comenzi care (*sic) vin din Germania si Olanda, din lipsa de finantare pentru comenzile ce le mai avem (2 corpuri de tanc petrolier) cred ca incepand cu jumatatea lunii iunie o sa se inchida portile primului santier naval din Romania, acolo unde pe 10 mai 1866, strabunicul Vostru, Majestatea Sa Carol I a pus prima data piciorul pe pamant romanesc.

    Revenind la mine , la 43 de ani, oportunitatile de angajare in Romania tind catre 0, aceasta fiind valabil si pentru cei 300 de ingineri, economisti tehnicieni si muncitori cu inalta calificare cu care au fost realizate multe nave in premiera mondiala si nationala din care a-si enumera doar doua:

    – Primul Cargo-pasager de 3700 tdw si 280 persoane pentru Polinezia franceza – 2003;

    – Nava RO-RO – tank – Statie plutitoare de combustibil pentru insulele grecesti, concept cotat la bursa din New York, nave deosebite ce au la bord sapte camioane cisterna care in fiecare insula coboara de pe vapor pe o rampa de la pupa navei si alimenteaza statiile de pe insula – 2009.

    Cele de mai sus le-am expus Majestatii Voastre mai mult ca o spovedanie in ajunul unei mari sarbatori asa cum consider ca este 10 mai, adevarata sarbatoare nationala a neamului romanesc.

    Dumnezeu sa va dea sanatate si sa aiba grija si de noi!

    Gelu Alexandru Turai

    10 mai 2013

  11. Claudia Oana Mihalache-Bostina says:

    Buna ziua
    Cu mai putin de un an in urma va trimiteam timid un mesaj Altetei Voastre prin care imi manifestam profundul sentiment de simpatie pentru tot ceea ce inseamna Casa Regala de Romania. Ulterior am primit una dintre cele mai frumoase si mai emotionante vesti pe care le puteam primi-invitatia la Garden Party pe 10 mai.Va marturisesc faptul ca doar nasterea fetitei mele – Ilinca Maria a reusit sa ma tulbure intr-un mod atat de placut in cei 37 de ani de viata ai mei de pana acum.
    Am fost prezenti si eu si sotul cu mare bucurie la acest eveniment si pentru doua ore am avut sentimentul ca speranta nu a murit pentru noi romanii. Alaturi de Altetele Voastre, de elitele acestei tari, de oamenii simpli si inimosi prezenti am avut sentimentul ca Dumnezeu nu s-a intors totusi cu spatele la noi .Atat mai este necesar- ca intreaga Romanie sa se trezeasca si sa-si priveasca adevaratii binefacatori.
    Sunt medic si ma zbat zilnic in incertitudine, schimbari neprevazute si uneori aberante, in lipsuri disproportionate intre ceea ce ofer si ceea ce primesc. Am cochetat uneori cu ideea plecarii in strainatate dar ceva imi spunea permanent ca locul meu este aici si ca Dumnezeu ne va un semn incurajator. Abia dupa douazeci de ani am inteles vorbele tatalui meu, care dupa revolutia lui ’89 sustinea cu tarie ca solutia noastra este monarhia.
    In finalul mesajului tin sa va multumesc din nou pentru invitatie subliniind inca o data profundul meu respect si totala sustinere pe care le port Altetelor Voastre.
    Multa sanatate Altetei Sale Regina Ana!
    Cu consideratie,
    Mihalache- Bostina Claudia Oana
    Iasi 13 mai 2013.

  12. GHIBUȘ ELENA VICTORIA says:

    Dureros ceea ce se intampla in tara, asta este realitatea cruda la care suntem supusi toti. Oamenii striga la cer sa se rezolve ceva, caci sperantele in asa zisa DEMOCRATIE au fost false, cand au crezut ca REVOLUTIA din ’89 schimba tara in bine.
    Asa este DUMNEZEU nu ne-a uitat si a avut mila ca sa ni-l readuca pe singurul si adevaratul CONDUCATOR, IUBITOR DE TARA.
    SPERANTA INSEAMNA CREDINTA, SI DUMNEAVOASTRA AVETI CREDINTA MAJESTATE, ACESTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE DUMNEZEU VA IUBESTE SI VA ASCULTA RUGACIUNILE.

    NIHIL SINE DEO!
    VIVA LA NUESTRA FAMILIA REGALA DE ROMANIA!

  13. Eu prefer Romänia regalä si castelul Elisabeta ca resedinta privatä si de varä a familiei regale romäne.

    Nihil Sine Deo

  14. Marieta says:

    Daca Regele Mihai nu ar fi fost exilat poate ca alta ar fi fost situatia economica a tarii si cu siguranta Romania nu ar fi fost facuta o tara a tiganilor………… ci a Geto-Dacilor

  15. Crisan CLaudia says:

    Deosebit articol ,frumoase comentarii,mi=au parfumat sufletul.Si eu doresc ca Palatup Ellisabeta sa devina resedinta de vara a Casei Regale.TRAIASCA REGELE NOSTRU SI ALA TURI DE MS. INTREAGA CASA REGALA

  16. Paul Balaban says:

    Sperante,sperante,de 23 de ani traim cu speranta ,ca Romania ocrotita de bunul Dumnezeu o sa revina la normalitate,suntem un popor timid cu ,capul mai mult plecat,calcat in picioare . CASA REGALA impreuna cu Regele Mihai nu au nici o putere fara aportul poporului,degeaba trimitem mesaje de loialitate atat timp cat noi nu miscam in front ,restul….. sunt vorbe.Am fost si sunt mandru ca sunt contemporan cu REGELE MIHAI,loial,patriot,singur , trist dar deschis ca o carte de povesti.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50363450
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate