Ora Regelui (XXXVII)

Sâmbătă, 6 aprilie 2013, Televiziunea națională a prezentat a treizeci și șaptea ediție a emisiunii “Ora Regelui”. Realizatori: Cristina Țilică, Bogdan Șerban Iancu

“Ora Regelui” (XXXVII) poate fi vizionată pe Internet la adresa http://www.tvrplus.ro/editie-ora-regelui-95354

Sumarul:

1. Salonul de Carte de la Paris

La Paris, în cadrul celei de-a 33-a ediții anuale a prestigiosului târg internațional de carte “Salon du Livre”, a fost lansat volumul dedicat Majestății Sale Regelui Mihai I și intitulat “L’année du Roi“. Volumul este bilingv, având, alături de textul în limba franceză, un text în limba engleză (“The King’s Year“). Înainte de lansare,  Pavilionul România a găzduit conferința Alteței Sale Regale Principelui Radu, intitulată “Spiritualitatea românească în Europa secolului al XX-lea”.

România a fost în acest an  invitatul de onoare al Salonului cărții de la Paris. Pavilionul țării noastre  a fost vizitat de președintele Republicii Franceze, domnul François Hollande,  în deshiderea oficială a Salonului. Un reportaj de Cristina Țilică.

2. Biblioteca regală de la Castelul Peleș

O parte din cea mai valoroasă bibliotecă regală de la începutul secolului al XX-lea se află depozitată în Castelul Regal Peleș. Cel care a pus bazele acestei biblioteci a fost Regele Carol I. La sfârşitul domniei Regelui Carol I, biblioteca regală număra peste 30,000 de volume, distribuite în Castelul Peleş, în Palatul Regal București şi în Palatul Cotroceni. Care este cea mai valoroasă carte din bibliotecă și când s-a realizat ultima achiziție de carte vom afla din reportajul realizat de Cristina Țilică.

3. Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta  gătește în exclusivitate pentru “Ora Regelui”

Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Familiei Regale, ospitalitatea. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus.

În exclusivitate pentru emisiunea “Ora Regelui”,  Alteța Sa Regală a gătit 3 rețete din Cartea regală de bucate. Cristina Țilică, producătorul emisiunii “Ora Regelui”, i-a stat alături în  bucătărie și a aflat  ce se gătește la Palatul Elisabeta.

4. Actorul Victor Rebengiuc vine la “Ora Regelui” să ne spună ce înseamnă pentru domnia sa Decorația regală Nihil Sine Deo, primită în numele Majestății Sale Regelui Mihai I. Un interviu realizat de Bogdan Șerban Iancu

5. Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Nicolae au vizionat recent la Teatrul Bulandra spectacolul “Arlechino moare?”. Altețele Lor Regale au dorit să susțină prin prezența lor la această reprezentație ideea unui spectacol de teatru experimental, realizat de actriţa Antoaneta Cojocaru.

Producător tv: Cristina Țilică

 http://www.tvr.ro/ora-regelui-de-la-salonul-de-carte-din-paris-la-bucataria-palatului-elisabeta_3821.html#view

10 comentarii

  1. Doina Mican, Chicago says:

    Alteta,

    Cea mai mare bucurie o am cand ma uit , aici la Chicago , la ” Ora regelui ” . Deja toti prietenii mei romani din Chicago se uita sambata la ” ora regelui ” . Ducem o mare lupta pt revenirea Monarhiei . 
Fiul meu , la fel incearca sa educe f multi romani care nu cunosc adevarul istoric . Noi suntem monarhist convisi


    Va doresc Altetelor voastre un week end placut
!

  2. Cerasela Platz says:

    Romania, invitata de onoare la Salonul Cartii din Paris, ce poate fi mai incurajator ? Datorita Regalitatii, recunoasterea si cunoasterea Romaniei nu ramane mit ci devine realitate, multumita lui Dumnezeu si semenilor din lumea toata. Monarhia implineste Romania !

  3. Altă ediție în care – cum este firesc și salutar – predomină cultura înaltă, dată de lectura temeinică și de teatru. O așteptăm cu bucurie.

  4. Emisiunea “Ora regelui” este de fiecare datä interesantä si doresc sä spun un MULTUMESC, dar si DANKE, pentru casa regalä a Romäniei si pentru realizatorii acestei emisiuni importante, pentru tara acestä frumoasä. Cänd am träit in tara acesta maternä, nu am avut posibilitatea sä väd unele locuri importante istorice, dar prin blogul M.S. Principelui Radu a Romäniei am de fiecare datä, posibilitatea sä väd actualitäti, locuri importante istorice, stiri, despre casa regalä romänä, care se petrec in Romänia.
    Vä rog faceti mai departe si pentru viitor mult, mult noroc, succes si sänätate.
    Cu mare stimä si respect,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland-Germania-

  5. Am urmărit ORA REGELUI, în direct, dar vreau să revăd ediția pe Youtube. O găsesc foarte izbutită, de aceea voi veni cu alte comentarii. Principesa Margareta a fost adorabilă, în explicațiile, pline de naturalețe, despre talentele într-ale bucatelor, iar rețetele sale merită atenție, deoarece din acestea nu lipsește experiența anilor petrecuți în Italia.

  6. Alin says:

    Principesa Margareta a spus in cadrul acestei emisiuni ca are sa ma scrie inca o carte de bucate, as sugera sa scrie una cu preparate romanesti, pentru promovarea bucatariei romanesti in strainatate. Poate ca asa aflam ce preparate romanesti preferau predecesorii domniei sale.

  7. Altetä,

    si eu sänt un Fan de Jamie Oliver, dar el se numeste la noi in Germania, Tim Mälzer, cu care nu sänt inrudit. Este adevärat cä supa de cartofi este de origine vienezä. Vä spun si de ce. Transilvania a fost intr-un timp sub domnia monarhiei austro-ungarä. Supa aceasta a fost adusä de landlerii austrieci, care au locuit cu sasii transilväneni impreunä, sub ocupatia Mariei Theresia a Austriei. Sasii au preluat supa si sa pästrat din päcate, pänä in ziua de azi. Sasii transilväneni care träiesc in Transilvania, Germania, Austria, America, Canada si Africa de sud fac aceastä supä, ca o supä traditionalä de toate zilele.
    Masa de pränz se aranja si la noi sasi transilväneni asa de glamouros. Mä bucur cä M.S. Principesa de coroanä Margareta a Romäniei doreste sä scrie o carte de bucate, care se fäceau la Castelul Peles. Am väzut cä acolo in bibleteca royalä sänt si cärti nemtesti, ca de exemplu Schiller, care era de origine sväbeascä. Precis sänt acolo si cärti de retete, care ar fi de folos M.S. Principesei Margareta a Romäniei. Mä bucur cä am putut vedea emisiunea aceasta frumoasä ORA REGELUI…..
    Cu mare stimä si respect,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland-Germania-

  8. Petro Ung says:

    O zi speciala, oameni adevarati si multumesc pentru aceasta lectie de istorie si viata. Dumnezeu sa va ajute!

  9. Am apreciat reportajul despre prezența românească la marele Salon de carte parizian, unde și cărțile despre Casa Regală de România – scrise de Alteța Voastră – au avut succesul meritat, ca o limpede confirmare a prețuirii față de cultură, cu precădere de carte, existentă la curte. Victor Rebengiuc a fost convingător în interviul despre importanța revenirii la regalitate statală. Spectacolul despre Arlecchino trebuie să fie plin de farmec, din câte am putut înțelege, acesta fiind foarte apreciat și de către Principesa Moștenitoare și Principele Nicolae. Iar valoarea educativă majoră a teatrului nu are nevoie de perorații suplimentare, pe lângă îndemnul făcut cu circa două secole în urmă de către Iancu Văcărescu. Foarte simpatic reportajul făcut pe teme culinare cu Principesa Margareta. A dat culoare și căldură cotidiană episodului XXXVII al OREI REGELUI.

  10. Diana Lucia Zotescu says:

    Serialul “Ora Regelui” este sursa mea de speranta, de bucurie, de aduceri aminte, dar si de lacrimi. Pentru ca nici macar acum, dupa 23 de ani, nu reusesc sa Il privesc pe Majestatea Sa si sa Il ascult vorbind fara sa ma copleseasca emotiile, bucuria, dar si imensa tristete ca nu am refacut inca puntile istoriei.

    Multumiri fara numar realizatorilor acestui program de la Televiziunea Nationala, o adevarata lectie de istorie autentica in imagini a Romaniei adevarate si prospere care a fost Regatul Romaniei.

    Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50876187
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate