Ora Regelui (XXIV)

A douăzeci și patra ediție a emisiunii “Ora Regelui” a fost transmisă sâmbătă, 5 ianuarie 2013, pe TVR1. Realizatoarea Camelia Csiki a adus patru subiecte originale:

1. În exclusivitate, povestea dramatică a uneia dintre fiicele Regelui Ferdinand, cea care a ajuns regină a iugoslavilor. Documentarul “Destinul Principesei Mărioara” a fost realizat de Camelia Csiki în anul 2007, în Serbia, la Palatul Regal din Belgrad. În această ediție s-a difuzat ultima parte.

1. S-au împlinit zilele trecute 65 de ani de la abdicarea Regele Mihai și de când România a trecut abuziv de la monarhie la republică. Este un moment despre care ne vorbește un om simplu, Nicolae Ghiță, al cărui tată și-a dat viața pentru credința sa în monarhie.

2. Unul dintre cei mai înfocați admiratori ai Reginei Maria, medicul Warga Enayati, ne dezvăluie de ce a fost atrasă Suverana de religia Baha’i.

4. Cristian Ţopescu, cel mai cunoscut comentator sportiv al României, a primit în urmă cu doi ani de la Majestatea Sa Regele Mihai I Decoraţia regală Nihil Sine Deo. Ce legături există între Cristian Țopescu și Casa Regală a României și ce înseamnă această distincție pentru el vom afla din interviul pe care i l-a acordat Mariei Cristina Țilică.

http://www.tvrplus.ro/emisiune-ora-regelui-1645

Ora Regelui (XXIV) poate fi accesată pe Internet la adresa http://www.tvrplus.ro/editie-ora-regelui-75345

9 comentarii

 1. Alina, Lugoj says:

  Monarhia Salveaza Romania

  Ce s-ar fi intamplat daca Regele Carol I nu ar fi acceptat tronul liber in 1866, dupa plecarea lui Cuza?

  In 1881 – 14 martie, Romania devine Regat(dupa ce in 1877 si-a castigat independenta), Monarhia ridica aceasta tara, dintr-o tara balcanica,neinsemnata intr-o tara de frunte in Europa.

  Prin faurirea Romaniei Mari,Regele Ferdinand intregitorul si urmatorii Regi fac din tara noastra nu numai “granarul Europei” ci se ocupa de industrializarea si cotarea ei la bursa, prin politici de aliante cu tari Europene.

  Daca Regele Mihai nu ar fi infaptuit actul de la 23 august 1944, am fi ajuns o tara ocupata de rusi, nu s-ar fi scurtat razboiul si ar fi facut mai multe victime omenesti.

  Daca Monarhia nu ar fi fost brutal si prin forta armata inlaturata, Romania ar fi fost astazi in fruntea, nu in coada Europei.

  Poporul, in majoritate, s-a impotrivit instaurarii comunismului si din pacate nu se mediatizeaza lupta romanilor in muntii nostri, Carpati.

  Familia mea, prin Paulescu Iosif senior si Paulescu Iosif junior,inscrisi in organizatia “Spada lui Mihai”, au militat pentru readucerea in tara, revenirea tarii la monarhie, drept pentru care au platit cu ani grei de temnita.

  Numai Regele Mihai I, unsul lui Dumnezeu poate infaptui deviza “Nihil Sine Deo”.

  Ma rog lui Dumnezeu, sa ajute pe unsul divin sa revina unde a fost, unde trebuie sa fie, pe tronul tarii, sa scoata tara si poporul din marasmul in care sunt scufundati.

  In 25 octombrie m-am rugat lui Dumnezeu cu multa ardoare sa se intample aceasta, caci Regele este cu adevarat impartial, iubitor al poporului si patriei si o reala sansa pe care Dumnezeu ne-o ofera si pentru care trebuie sa luptam.

  La Multi Ani, Majestate!

  Sa ne traiti inca zeci de ani pe tronul tarii!

  Alina, Lugoj

 2. Don Coriolan Ciprian says:

  Este foarte frumos ca se aminteste figura Reginei Maria (Marioara sau Mignon) a Yugoslaviei, fiica a Regelui Ferdinand I al Romaniei. A avut un destin tragic: sotul (Regele Alexandru I) asasinat, fiul cel mare (Regele Petru II) detronat si mort in Chiar Regina (devenita Regina Mama dupa casatoria Regelui Petru II cu Principesa Alexandra a Greciei) a murit in exil, nerevazand niciodata dupa 1941 nici Yugoslavia si nici Romania.

 3. Don Coriolan Ciprian says:

  Este foarte frumos ca se aminteste figura Reginei Maria (Marioara sau Mignon) a Yugoslaviei, fiica a Regelui Ferdinand I al Romaniei. A avut un destin tragic: sotul (Regele Alexandru I) asasinat, fiul cel mare (Regele Petru II) detronat si mort in exil. Chiar Regina (devenita Regina Mama dupa casatoria Regelui Petru II cu Principesa Alexandra a Greciei) a murit in exil, nerevazand niciodata dupa 1941 nici Yugoslavia si nici Romania.

 4. anonim says:

  Monarhia ne ridica democratia in Romania!

 5. Roxana Gabriela Mateescu says:

  O jumatate de ora ne mai desparte pana la EMISIUNEA DOCUMENT de insemnatate majora in sufletul meu dar explicativa din punct de vedere al derularii evenimentelor istorice pentru o intreaga natiune! Astept cu mult interes!

 6. Fiecare zi ce trece aduce limpeziri: crește numărul acelora care înțeleg adevărul simplu că monarhia este salvarea României dintr-o derivă tot mai primejdioasă. Credința și cunoașterea istoriei – privită cu ochi neacoperit de catraractă – ajută la separarea lamurei de impurități, așadar la înțelegere, apropiere de realitatea nefalsificată. Astfel, veritatea frumosului motto NIHIL SINE DEO! apare în întreaga-i splendoare. Binevenită emisiunea ORA REGELUI, tocmai pentru că aduce în actualitate teme, evenimente, oameni! Unii fiind chiar providențiali. Nu contenesc să-i mulțumesc Domnului că ni-l ține în viață pe Majestatea Sa, că are o familie frumoasă, pe care o iubește și în care ne include și pe noi fiii și fiicele poporului român.

 7. Cristina-Adriana Popescu says:

  Nu as vrea sa comentez ceva scos din conext, domnul Topescu a fost intrebat despre o predictie si a raspuns cu o relatare despre generatia tanara, care bineinteles nu este decat aruncata in vidul acesta, in care fiecare se izoleaza traind istoria la televizor prin evenimente, care ne invadeaza existenta ca pe o prezenta materiala. Ne lasam prada acestor progrese tehnologice, care nu ne asigura si un progres in ordinea moralei. Sa incercam sa explicam tinerilor, ca toate asigurarile de sigurnta, pe care le primesc, sunt iluzii. Majoritatea nu isi traiesc viata prezenta, ci scormonesc in trecut sau traiesc clipa, care ii arunca de fapt in complicatii, care dureaza dupa consumarea acestei clipe ani de zile de purificare sau de desertaciune. Cine nu intelege o reinstaurare a monarhiei din perspectiva zilei de astazi, nu e dispus sa se mai preocupe de lumea, in care traim. Pana una alta contextul din Romania face ca personaje si nu personalitati sa patrunda in mediul decizional politic, care incurajeaza iluziile “modernizate” de siguranta ( ne cumparam masini performante, ne asiguram casa, ca mai apoi sa ne inchidem in ea si sa comentam cu participare sufleteasca tsunami-uri, cutremure, atentate…ale altora). Lumea aceasta e mai mult ca niciodata demodata! Reinstaurarea monarhiei are legatura cu noi, cei vii, nu cu istoria! Goethe spunea “ordinele si titlurile te apara de cate un ghiont in mijlocul multimii” monarhia constitutionala ne apara de melanjul de non valori…in care presedintele este marinar…profesorul trimis la munca dupa bani…lipsa de respect, suntem saltimbanci dar nu angajati ai unui circ, ci dintr-un cazinou murdar si afumat din punct de vedere etic!

 8. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Fascinante ni se par povestile cu Regi si Regine , uitam insa adesea ca in spatele stralucirii evidente se ascunde melancolie si tristete traita in tacere cu demnitate Regeasca. Reverie este termenul prin care as caracteriza editia de astazi a emisiunii ORA REGELUI; dincolo de insemnatatea si exactitatea expunerii datelor istorice este adus in prim plan un eveniment trist: abdicarea REGELUI MIHAI I al Romaniei dar durerea pe care o simt este mult alinata prin aparitia- chiar si pentru cateva clipe – a MAJESTATII SALE . Imaginea REGELUI este raza de soare ce-mi mangaie sufletul. Sunt binevenite precizarile care multi ani au indus in eroare poporul ; faptul ca odata cu abdicarea fortata REGELE a plecat din tara luand o mare avere. MINCIUNI fabricate de regimul comunist pentru denigrarea institutiei Monarhice. Se vorbeste in emisiune despre REGINA MARIA . Dupa atatia ani imaginea REGINEI este mai vie ca oricand in constiinta noastra. Frumusetea incontestabila dar si caracterul deosebit de puternic , talentul literar , sentimentele profund patriotice ale REGINEI concretizate in deschiderea unui spital si ingrijirea soldatilor pe front precum si ajutorarea tuturor semenilor , ne-o aduce inca odata in memorie pe UNICA NOASTRA REGINA MARIA! Ea va ramane Regina sufletului meu prin tot ceea ce a daruit istoriei . Evocarea portretului PRINCIPESEI MARIOARA , devenita REGINA IUGOSLAVIEI prin casatorie , ne reda o frumoasa poveste de iubire dintre REGINA MARIOARA si REGELE ALEXANDRU al Iugoslaviei . Un cadru feeric, un splendid palat in care a dainuit acest inaltator sentiment pana cand un eveniment cumplit in urma caruia REGELE ALEXANDRU a cazut victima este ” pumnalul” infipt in inima REGINEI MARIOARA care, dupa decesul REGELUI se retrage din viata publica dedicandu-se artei. Ramasa fara bani si refugiata la Londra dupa cel de-al doilea razboi mondial REGINA si-a vandut toate lucrurile si bijuteriile pentru a putea supravietui. Scriu aceste randuri si ……..privesc in gol. Nu la nivel Regal sau Princiar a avut loc o asemanatoare derulare a evenimentelor iar o persoana care are in minte si suflet exemplul unor fiinte apropiate, intelege si traieste cu intensitate maxima prezenta imaginilor grandorii dar si a suferintei cumplite traita in tacere cu multa demnitate Regeasca. Ma opresc aici cu comentariul fiind foarte tulburata de rememorarea evenimentelor istorice. Felicitari realizatorilor emisiunii!

 9. richtige Information über den Tod der Königin Maria von Jugoslawien/Serbien (noch Märioara, Mignon genannt)

  Majestät,

  I.M. Königin Maria von Jugoslawien/Serbien (geb. Prinzessin Maria von Hohenzollern-Sigmaringen, Prinzessin von Rumänien) starb im Exil in London am 22. Juni 1961 und wird am beigesetzt Königlichen Burial Ground am Frogmore , die anschließende Windsor Castle .

  Königin Maria von Jugoslawien/Serbien war beliebt und respektiert von der serbischen Öffentlichkeit und ist noch gut der in der Region gedacht. Sie wurde als eine ideale Ehefrau und Mutter nach der zeitgenössischen serbischen ideal betrachtet und beschrieben als bescheidene Person. Sie wurde in mehreren sozialen Projekten engagiert. In den Augen der serbischen Volk, bleibt sie eine der größten humanitären Gönner Serbien .

  1961 Königin Maria von Jugoslawien (1900-1961), Urenkelin von Queen Victoria, die Ehefrau von König Aleksandar I Jugoslawien . Gestorben in London, Beerdigung am 2. Juli 1961, dann beigesetzt in der Royal Burial Ground in Großbritanien.

  Dieses sind richtige Informationen über die Beisetzung der Königin Maria von Jugoslawien. In vielen alten Archivbüchern steht es so geschrieben.

  Mit Freundlichen Grüßen,
  Dietmar Melzer
  -Deutschland/Germania-

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 45631301
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate