Ora Regelui (598)

Ediție în premieră

TVR 1 – sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 14.30 / TVR Internațional – sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 16.00 / TVR Moldova – joi, 13 iunie 2024, ora 16.00

Vizita regală în Belgia (partea a doua)

Centenarul primei vizite de Stat în Belgia a suveranilor României Mari a fost marcat de Familia Regală printr-o reeditare a călătoriei istorice întreprinse de Regele Ferdinand și de Regina Maria la Bruxelles, în luna mai a anului 1924. O sută de ani mai târziu, vizita Familiei Regale are loc în timpul exercitării, de către Regatul Belgiei, a președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2024.

În contextul actual, capitala Regatului Belgiei fiind gazda unor instituții importante ale alianțelor multinaționale, vizita Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu a avut multiple conotații.

Sediul central al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Europene, Academia Militară Regală, Ambasada României, Ambasada Republicii Moldova au constituit scenele discuțiilor despre securitatea europeană, cu precădere cea a flancului estic al UE și al NATO.

Parcursul Republicii Moldova, după deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, dar și activitățile economice, sociale și culturale la care participă românii din Belgia au fost totodată temele întâlnirilor din Bruxelles.

Echipa Televiziunii Române, realizatorul emisiunii Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru vă invită să însoțiți delegația regală în partea a doua a acestei călătorii cu vibrații speciale pentru toți românii, indiferent unde au ales să trăiască.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru / Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu / Realizator: Camelia Csiki

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Nu va fi niciodata prea mult in a reitera, oridecateori se iveste prilejul, pentru a reaminti celor ce nu stiu inca, nu isi mai amintesc, sau nu vor sa-si aminteasca rolul imens pe care Regele Mihai si mai apoi Regina Margareta si ASR Principele Radu l-au avut, in perioada de pre-aderare, in sustinerera cauzei Romaniei de a adera la NATO si Uniunea Europeana in contextul deloc usor al anilor ’90 si cei ai inceputului de mileniu trei. Regele Mihai a sustinut cu taria argumentelor logice si istorice solicitarea legitima a Romaniei de alaturare la cele doua aliante – una de aparare militara cum este NATO, si cealalta cu caracter economic – si nu numai (considerand summum-ul de conditii pe care Romania trebuia sa le indeplineasca in vederea acceptarii) – precum EU.

    . Acest efort al Regelui Mihai nu s-a incheiat dupa aderare, el fiind astazi continuat – cu aceeasi neobosita dedicare – de Majestatea Sa Margareta in tot ce tine de interesele vitale ale Romaniei in contextul sau european – (cel mai recent fiind cel privitor la Spatiul Schengen) – si in sprijinirea greu-incercatilor nostri frati de sange, de istorie si de traditii din Basarabia in vederea viitoarei sale aderari la ambele Organizatii (NATO si EU), incepand cu aderarea la Uniunea Europeana.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53107561
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate