Ora Regelui (522)

TVR 1 – 31 decembrie 2022, ora 15.30 / TVR International – 30 decembrie 2022, ora 17.00 / TVR Moldova – 5 ianuarie 2023, ora 16.05 (6 ianuarie 2023, ora 2.00)

”În dimineața zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza și Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Român, mi-au prezentat textul actului de abdicare, îndemnîndu-mă să îl semnez imediat. Acest act mi-a fost impus cu forța de un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină, un Guvern total nereprezentativ pentru voința poporului român.” Este prima denunțare oficială a actului de la 30 decembrie 1947, din declarația de presă a Regelui Mihai, susținută la Londra, în 4 martie 1948.

Alături de fiul său, Regina–mamă Elena a luat calea exilului. Pentru ea, se întîmpla a patra oară cînd era forțată să-și părăsească țara. Este supranumită “Regina celor patru exiluri”, pentru că a fost silită să plece de două ori din țara natală, Grecia, și de alte două ori din țara de adopție, România. Regina-mamă și-a petrecut ultimii ani ai vieții în Italia, la vila sa din Fiesole, apoi în Elveția, la Lausanne, aproape de familia Regelui Mihai. S-a stins din viață în exil, la 28 noiembrie 1982, și a fost înmormântată în cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne, în Elveția. Abia după 71 de ani de la plecare, Familia Regală a reușit repatrierea trupului său.

Despre perioada ultimului exil al Reginei-mamă Elena și al Familiei Regale vorbesc, în filmul-portret care îi e dedicat, nepoatele sale, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principesa Elena, dar și alte persoane din anturajul său cosmopolit, care își amintesc calitățile și faptele Reginei României.

Declarat ”Cel mai bun film de televiziune al anului 2019” de către Uniunea Cineaștilor din România, documentarul ”Regina-Mamă Elena. Regina celor patru exiluri” readuce, la 40 de ani de la plecarea dintre noi a Reginei Elena și la 75 de ani de la abdicarea forțată a Regelui Mihai, nu doar povestea vieții lor, ci și a perioadei istorice dramatice în care au trăit.

Producători: Lidia Voicu, Cristina Ionescu / Realizator: Camelia Csiki

1 comentariu

  1. Remus-Dumitru Mihuțiu says:

    Am urmărit, așa ca întotdeauna, cu mare plăcere și interes.Trăiască M.S. Margareta Regina Românilor ! Nihil Sine Deo !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50386645
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate