Ora Regelui CXXIII, ediție specială de 30 decembrie

©Agerpres, 1947

Ora Regelui CXXIII poate fi vizionată aici.

Emisiunea „Ora Regelui” –  ediţie specială, transmisă marți, 30 decembrie 2014, la TVR1, ora 17. Producător, Lidia Voicu. Realizator, Camelia Csiki.

Ediţia specială a emisiunii “Ora Regelui” este dedicată Majestăţii Sale Regelui Mihai, la 67 de ani de la abdicarea forţată  din 30 decembrie 1947.

TVR 1 va difuza filmul  „Regele Mihai, 93 de ani de istorie” , un documentar biografic care vorbește pe larg despre momentul abdicării.  Camelia Csiki, realizatorul emisiunii, a adunat imagini rare din viaţa Majestăţii Sale, mai puţin cunoscute publicului, mai ales din perioada exilului, pentru a reface povestea celor 93 de ani furtunoşi şi plini de istorie pe care Regele Mihai i-a traversat.

12 comentarii

 1. Gabriela Bucur says:

  SARBATORI FRICITE , SANATATE SI NUMAI BUCURII PENTRU CASA REGALA A ROMANIEI .NIHIL SINE DEO!

 2. E.T.Vandenboer says:

  Ziua de 30 decembrie 1947 este una din petele negre ale istoriei Patriei cand comunistii republicani L-au fortat pe MS Regele Mihai I al Romaniei sa semneze un petec de hartie fara valabilitate ! In toate tarile se recunoaste nevalabilitatea documentelor semnate sub presiunea altor persoane si prin folosirea armelor fata de titularul care semneaza acel act. Actul de la 30 decembrie 1947 nu este valabil. Oamenii lui Iliescu, lui Dej, lui Ceausescu si Compania – predecesorii acestora care stateau cu kalaschnikowurile in mana amenintau moartea studentilor , ori astea nu erau conditii pasnice de semnare a unui act de asemenea importanta.
  Acest lucru din partea republicanilor comunisti romani nu se poate nici uita si nici ierta NICIODATA ! Trebuie sa luam aminte noi si generatiile viitoare cine sunt comunistii republicani si sa ne aparam impotriva acestui virus !
  Traiasca Monarhia Constitutionala in Regatul Romaniei
  Asa sa ne ajute Dumnezeu !

 3. Magda Barbu says:

  30 decembrie 1947, zi înnoptatã și devastatoare pentru destinul Regelui și al României

  Articol publicat de Aurel V. Zgheran în ziarul canadian “Observatorul”

  http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=13996

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  FELICITARI REALIZATORILOR EMISIUNII !
  ADMIRATIE SI PROFUND RESPECT PENTRU FAMILIA REGALA A ROMANIEI !
  ISTORIA NU TREBUIE UITATA !
  TRAIASCA REGELE !

 5. Comentarii pe Facebook says:

  Aurel Socoliuc Oare unde am fi fost daca M.S.Regele Mihai,ar fi rămas pe tronul României în toți acești ani?
  #
  Anasthassia Murillo And where would be Romania? (Sorry for not writing in Romanian )
  #
  Francesco Di Marco Oricum nu eram in situatia jalnica in care am trait in toti acesti ani.
  #
  Toni Ro Eram mult mai bine,CATEGORIC
  #
  Barac Virgil Felicitari pentru alegerea unui post adevarat de televiziune !
  #
  Runceanu Gheorghe Nici acum nu e târziu pentru revenires la Monarhie .
  Și de noi depinde acest lucru , și încă intr-o foarte mare măsură .
  TRĂIASCĂ REGELE !
  Adevăratul Șef de Stat al României !
  #
  Mary Marya la multi ani majestate
  #
  Adriana Ade Daca in 23 August nu-i lasagna PE comunisti la guvernare rusii anexau toata ROMANIA. In 1947 nu mai avea niciun alist, Romania era sub influienta Rusiei abandonata de occident. S-a sacrificat pe el, in doua etape pentru a ne salva pe noi ca si popor, natiune.
  #
  Aurel Socoliuc Din păcate am fost si noi ca tara si M.S.Regele Mihai,sacrificați ,poți spune chiar trădați pentru a satisface dorințele sovieticilor .
  #
  A fi domn
  Să facem măcar o schiţă cronologică a “abdicării” de acum 67 de ani, din 30 decembrie 1947. I-au precedat doi ani / două faze : 1945 – greva regală şi 1946 – alegerile fraudate masiv (deturnate)

  Recomandăm şi consultarea cărţii “O istorie sinceră a poporului român”, carte care, cu “câteva picături (n.n. pagini) de pelin, cu savoarea lor mai aspră, face oarecare bine cititorilor noştri după atâta şi atâta dulceţărie” şi diversiune (parafrază după Caragiale). Carte în care, între altele, renumitul şi deloc apologeticul istoric şi academician Florin Constantiniu scrie negru pe alb (la p.452 în ediţia a IV – a, apărută în 2010, la editura “Univers enciclopedic Gold”): “Regele Mihai a fost singurul şef de stat din Europa de est care a sfidat făţiş politica Moscovei de promovare a comuniştilor în conducerea statului”. Foarte concret: prin greva regală din 1945, “cerându-i la 20 August primului-ministru să demisioneze pentru a face loc unui cabinet care, bucurându-se de recunoaşterea celor trei mari puteri, să permită deblocarea negocierilor privind tratatul de pace”. Dar, la p.453, aflăm că

  În plină “grevă regală”, Marea Britanie a propus la 17 Septembrie 1945, ca în redactarea tratatului de pace cu România să se introducă o clauză că URSS putea menţine trupe pe teritoriul acestei ţări şi după semnarea tratatului de pace, pentru a asigura securitatea căilor de comunicaţii cu trupele sovietice de ocupaţie din Austria. Guvernul britanic oferise astfel partenerului sovietic justificarea legală pentru a menţine sub ocupaţie România şi după ce pacea va fi încheiată. <> se dovedea astfel, încă o dată, a nu fi un simplu aranjament valabil doar până la sfârşitul războiului.

  Despre alegerile din România anului 1946 în volumul “Coposu : confesiuni-dialoguri cu Doina Alexandru”, ed. Vremea, 2014 (Anul Coposu – 100 de ani de la naştere), p.71

  Corneliu Coposu : Lumea s-a convins – vorbesc de Occident – prin conferinţele de presă, prin documentele prezentate, că alegerile sunt fraudate, nimeni nu s-a îndoit. De aceea se aştepta ca puterile occidentale să nu recunoască alegerile şi, eventual, să dispună repetarea lor sub supraveghere internaţională.
  Doina Alexandru : Cu atât mai mult cu cât garantaseră în Convenţia de la Yalta alegeri libere.
  Corneliu Coposu : Sigur, erau garantate. În discuţiile pe care le-a avut cu Sir Archibald Kerr, Maniu i-a spus că nu are încredere în garanţiile date de aliaţi pentru libertatea alegerilor, pentru că se ştie că nici Anglia, nici America, nu vor mobiliza flota şi aviaţia ca să asigure alegeri libere, că nu mai are nevoie de garanţii aşa de mari, ci de garanţii mult mai mici pe care aliaţii, în acord între ei, pot să le asigure. De pildă, neutralizarea ministerului de Interne. Să pună un ministru de Interne care să asigure libertatea alegerilor, lucru pe care nu au fost în stare să-l facă. La ora aceea, tendinţa era de a răspunde la toate capriciile guvernului sovietic şi de a nu-i supăra cu nimic pe sovietici, pentru că Occidentul tremura de frica unei expediţii a trupelor sovietice până la Canalul Mânecii, pe care nimeni nu le-ar fi putut opri în marşul de cucerire a Europei, tocmai din cauza greşelilor majore făcute de anglo-americani vizavi de aliatul sovietic.

  Concret, la p.45, domnul Coposu precizase: “Legea de împrumut şi închiriere, adică legea care a aprovizionat URSS cu hrană, cu materiale de război, cu armament, cu îmbrăcăminte, cu rezerve pentru 10 ani, a rămas în vigoare prin naivitatea aliaţilor. N-a fost blocată, n-a fost suspendată. La ora la care campania sovietică era îndreptată împotriva Germaniei şi se apropia de centrul Europei, aliaţii nu mai aveau armată cu care să reziste unui atac sovietic.[…] Sigur că aceasta denotă o greşeală de fond, pentru că Legea de împrumut şi închiriere nu ar fi trebuit să funcţioneze după interesele producătorilor care, având o supraproducţie ameicană, voiau să o plaseze cu orice chip.”

  La p.459, în “O istorie sinceră…” se arată cum abdicarea devenise doar o formalitate, chit că ea s-a făcut sub ameninţarea cu moartea

  În aceste condiţii, Regelui Mihai nu-i mai rămânea de făcut decât să deschidă parlamentul, legalizând astfel frauda.<>, îl avertizaseră liderii PNŢ pe suveran, cerându-i să nu se prezinte în faţa unei camere ce nu exprima sentimentele naţiunii. Uşor de spus, greu de făcut. Monarhul constatase cu amărăciune, în timpul “grevei regale”, că Washingtonul şi Londra nu-i acordaseră niciun sprijin; de ce ar mai fi repetat acum o acţiune ce nu putea duce decât la noi tensiuni şi noi umilinţe?”

  Şi, încă, clipul atăturat (realizat anul trecut) mai poate fi completat cu execuţia Romanovilor
  http://www.romanialibera.ro/…/scheletele-printilor-din-dina…

  Mâine, 30 decembrie 2014, o emisiune “Ora Regelui” specială… istorică am putea spune :
  http://tvr1.tvr.ro/regele-mihai-93-de-ani-de-istorie-intr-o…

  P.S. (30.XII.2014)

  Jos pălăria! Domnul Klaus Iohannis este primul preşedinte care face acest gest normal.
  https://www.facebook.com/klausiohannis/photos/a.632202593533662.1073741828.632184113535510/756279877792599/?type=1&theater
  #
  Aurel Socoliuc Daca n- am avut înțelepciune in anii 90 ,poate ne vom trezi acum in al 12-lea ceas desi handicapul este foarte mare.Nu sint sigur ca depinde de noi,probabil ca avem nevoie de acordul marilor puteri,ca de obicei in ultimii ani.
  #
  Costel Leca Sa ne traiesti Majestate sa apucati sa salvati Romania de comunisti.
  #
  Dana Ecobici Un documentar EXCEPTIONAL. LA MULTI ANI !

 6. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Nicolae Jernoiu LA MULȚI ANI MAJESTATE ! MULTĂ SĂNĂTATE !
  #
  Maryan Morryson LA MULTI ANI MAJESTATE !

 7. Comentarii pe Facebook (III) says:

  Vasile Bora Tot resprespectul si un calduros La multi ani !!!
  #
  Lilia Paghin Va multumim pentru tot ce ati facut si continuati sa faceti pentru Romania si pentru toti romanii de pretutindeni! Cu mult respect, Va iubim si Va uram La multi Ani!

 8. Comentarii pe Facebook (IV) says:

  En Joy Azi ii dam un semn lui Dumnezeu, Regelui Mihai si noua. Nu e nimic de strigat, doar de marturisit ca… am inteles. Mai sunt cateva ore pana in “30 decembrie 2014”.
  Ce ai fi facut daca stiai ca mai sunt cateva ore pana ce groza, dej si divizia tudor vladimirescu ar fi fortat pe Rege sa abdice in 30 dec 1947 ?
  … macar acum stii.
  mai ia pe cineva cu tine si povesteste-i
  #

  Lorenz Marinescu Majestatea Sa Regele Mihai, pe care l-am salutut personal in Copenhaga cu multi ani in urma, a fost, este si va ramane cea mai eminenta personalitate a istoriei Romaniei, un om si un politician de o extrema finete. La 30 Dec. 1947 o adevarata valoare a Romaniei a fost alungata iar GUNOAIELE si COZILE DE TOPOR au preluat puterea.

 9. Ion Osiac says:

  Urmaresc cu interes activitatea dvs. viata dvs. si implicarea dvs. in activitatile politice si sociale ale acestei tari. De asemenea cred, ca daca erati lasat imediat dupa revolutie,sa faceti ceva bun pt. aceasta tara,acum eram mult mai departe. Cred in continuare ca bunul Dumnezeu,v-a aseza aceasta tara, in rindul tarilor unde MONARHIA SI DEMOCRATIA vorbesc aceeasi limba .Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va de sanatate. CRACIUN FERICIT>

 10. FELICITARI REALIZATORILOR EMISIUNII !
  ADMIRATIE SI PROFUND RESPECT PENTRU FAMILIA REGALA A ROMANIEI !
  ISTORIA NU TREBUIE UITATA !
  TRAIASCA REGELE !

 11. Dana Ecobici says:

  Un documentar EXCEPTIONAL. LA MULTI ANI !

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 34371366
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate