Onorarea personalităților la Palat, pe 11 mai 2011

Sala Regilor Panorama1

Întreaga zi de 11 mai 2011 a fost dedicată de Majestatea Sa Regele onorării performanței în viața publică a unor români, aflați în țară sau în străinătate. La prânz, Sala Regilor a găzduit o ceremonie neobișnuită. Deși formală ca aparență, prin ceremonialul de acordare a distincțiilor regale, evenimentul a fost acompaniat de muzică, de presă și de prezența unui număr de invitați. Soprana româncă Virginia Zeani, ajunsă la vârsta de 85 de ani, a primit de la Regele Mihai Decorația regală Nihil Sine Deo, pentru excepționala ei contribuție în lumea muzicii secolului al XX-lea.

Au fost de față celebra soprană Angela Gheorghiu, reprezentanți ai Bisericii Catolice, oameni de știință, oameni de artă, muzicieni de toate vârstele și jurnaliști.

DSC_3176

DSC_3186

DSC_3216

DSC_3218

DSC_3235

DSC_3277

DSC_3279

DSC_3357

În seara zilei de 11 mai, Palatul Elisabeta a găzduit un dineu oficial cu ocazia zilei de 10 Mai. Au fost invitați Ministrul Apărării Naționale și doamna Gabriel Oprea, Președintele Academiei Române și doamna Ionel Haiduc, ambasadorul SUA și dna Mark H. Gitenstein, cosmonautul român Dumitru Prunariu, soprana Virginia Zeani, soprana Angela Gheorghiu, dr. Jonathan Eyal de la Royal United Services Institute din Londra, profesorul și doamna Virgil Nemoianu, directorul general al Operei Naționale și doamna Cătălin Ionescu-Arbore, domnul și doamna Indrei Rațiu, doamna Dana Deac precum și alte personalități publice. Seara a reunit români de renume care au adus, prin contribuția lor publică, un plus de demnitate și recunoaștere României, în anul care a trecut.

DSC_3447

DSC_3454

DSC_3458

DSC_3462

DSC_3470

DSC_3472

DSC_3476

DSC_3498

DSC_3501

DSC_3503

DSC_3523

DSC_3533

DSC_3557

DSC_3581

DSC_3590

DSC_3606

DSC_3621

DSC_3624

DSC_3616

În cursul dimineții de 11 mai, Regele Mihai a oferit “Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate”, “Crucea Casei Regale a României” și Decorația regală “Nihil Sine Deo” unui număr de personalități din România. Evenimentul a fost emoționant și a adunat alături generații de români, de la venerabilii academician Solomon Marcus, academician Dinu C. Giurescu, pictoriță Alma Redlinger și pianist Valentin Gheorghiu, până la tineri jurnaliști precum Flaviu Boncea de la Timișoara. Au fost distinși profesorul Virgil Nemoianu din SUA, profesorul Mircea Martin, ES dl Mark Gitenstein, ambasadorul SUA și dl Marcel Koprol, șeful Misiunii diplomatice a Sloveniei la București, generalul-locotenent Teodor Frunzeti, dna Libby Gitenstein și dna Tatiana Koprol, pictorița Silvia Radu, omul de afaceri Mihai Anghel, dl Indrei Rațiu și dna Pamela Roussos-Rațiu, ziaristul Oscar Berger, profesorul Cornel Codiță, maestrul Adrian Vasiliu, doamna Simina Mezincescu, ambasadorul Mihnea Constantinescu, dr. Jonathan Eyal.

DSC_2748

DSC_2749

DSC_2917

DSC_2928

DSC_2935

DSC_2959

DSC_2972

DSC_2982

DSC_2994

DSC_2996

3 comentarii

 1. Anca Tudor stoian says:

  Foarte frumos!Emotionant! Pacat ca nu a fost citat nimeni din lumea dansului. Scoala de balet din Bucuresti care a fost sub patronajul Casei Regale intre 1999 si 2001, are in fiecare an succese remarcabile nationale si internationale. O duce extrem de greu din punct de vedere financiar si administrativ, dar cu “piepturile goale” ca la Marasesti, profesori si elevi, ies pe scene de renume, aratand masura, profesionalitatea si abnegatia. O carte de vizita nemaipomenita pentru tara. Intr-adevar ROMANIA ALTFEL

 2. Stelian Rotaru says:

  Alteta,
  Am cumparat ieri (vineri) cartea “Lumea Regelui” Nu am reusit sa o citesc intr-o zi. La ficare paragraf ma opresc. Gandesc. Ce frumos, emotinant descriu fetele Regelui relatia cu tatal lor. Legatura tata- fica (fiu) este un exemplu pentru toti parintii si copii lor.
  ASR Principesa Irina a scris ca ” Ne spunea povestile oamenilor de acolo….”
  Nu stiu de ce dupa ce am citit comentariul D-lui T Beldiman, sub influenta cartii pe care tocmai o citesc, mi-am adus aminte de basmul lui P. Ispirescu “Pasarea Maiastra” Un basm cu multe invataminte. Se spune, la un moment dat, ca FRATII mai mari iau taiat piciorele celui mic. Acesta s-a intalnit cu un orb, caruia si lui, tot FRATII, din pizma, iau scos ochii. Putem generaliza caracterul poporului roman? Totusi, totul se tremina cu bine . Cei vinovati au fost pedepsiti. Din comentariul D-lui Beldiman, cred ca trebuie sa deosebim, din atitudinea Regelui fata de persoane controversate, cat este compromis cat dipliomatie. Sa nu uitam ca Regele a fost si alaturi de Stalin. Dar si alaturi de personalitati inalte din Al Doilea Razboi Mondial. Dar si alaturi de Iliescu. Persoana controversata. Si daca Gen Oprea este o persoana controversata, este totusi Ministrul Armatei. As vrea sa stiu si eu cati la % din militarii Armatei Romane il agreiaza pe acest general. Si totusi armata este obligata sa-i prezinte onorul. Mii de scuze daca am incurcat lucrurile. Poate gresit, dar asa gandesc eu.
  Cu deosebita stima, S.R. Nimic fara Dumnezeu!

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 41600551
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate