10 ani de la punerea pietrei de temelie a Noii Catedrale la Curtea de Argeș

Anul acesta, în ziua de 10 Mai, se împlinesc 10 ani de la punerea pietrei de temelie a Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș. Din inițiativa și sub oblăduirea Înalt Preasfinției Sale Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în anul 2009 a început construcția Noii Catedrale care, prin dimensiunile și arhitectura sa, este locul potrivit pentru slujbele arhiepiscopiei și pentru necropola Familiei Regale.

În ziua de 10 Mai 2009, piatra de temelie a fost pusă, într-un simbol de unitate și identitate națională, de Majestatea Sa Custodele Coroanei și de ÎPS Arhiepiscopul de Argeș. După așezarea pietrei de temelie de către Biserică și Coroana Română, a urmat o ceremonie religioasă.

Actualmente, în Pridvorul Noii Catedrale odihnesc trei suverani români, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I și Regina Ana. În viitorul apropiat vor fi repatriate rămășițele pământești ale Reginei Elena, urmând apoi ca altor membri ai Familiei Regale din a patra generație să le fie strămutate rămășițele pământești la Curtea de Argeș.

Astăzi, la un deceniu de la începerea lucrărilor de construcție, catedrala a ajuns într-o fază avansată de finisare. În ziua de 7 decembrie 2018 a fost sfințit Altarul Noii Catedrale.

Proiectul, de însemnătate religioasă, regală și istorică, va fi dus la bun sfârșit de Eparhia Argeșului în strânsă colaborare cu Casa Majestății Sale Regelui, reprezentată de profesorul universitar arhitect Augustin Ioan, creatorul arhitecturii edificiului, și de dl Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale.

10 Mai 2009 ©AGERPRES

9 comentarii

 1. vladut mihaela says:

  Este o frumoasa realizare aceasta Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges a carei realizare este posibila cu sprijinul nemijlocit al Casei Regale a Romaniei!

 2. Diana Lucia Zotescu says:

  Regii si Reginele noastre – din trecut, din prezent si din viitor – fiind cu fapta, cuvantul, gandul si simtirea alaturi nu doar de popor dar si de religia ortodoxa a tarii, si-au gasit – si isi vor gasi si in viitor – odihna vesnica la Curtea de Arges. Cum lacasul splendid ctitorit de Neagoe Basarab este deja neincapator pentru a adaposti necropola Regala, cea noua care se construieste va putea indeplini aceasta istorica functie.

  Fie ca Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta noua Catedrala Arhiepiscopala!

 3. Emilian T.Vandenboer says:

  Da, la Catedrala de la Curtea de Arges sa aiba loc PROCESIUNEA DE REINCORONARE , din acea Catedrala odata cu sunetele clopotelor care vor anunta Patria ca din nou avem MONARHIE CONTITUTIONALA SI PARLAMETARA , va incepe o noua era a Patriei. Nu idealizez nimic, dar nu ma las strivit de jugul republican mafiot si nationalist care rusii ni l-au pus de gat dupa TALCIOCUL DE LA JALTA !
  Traiasca MS Regele Mihai I al Romaniei si al tuturor romanilor
  Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania
  Nimic fara Dumnezeu !
  Emilian T.Vandenboer

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  CU ADANC RESPECT SI ADMIRATIE PENTRU INITIATORI ! VAD IN NOUA CATEDRALA ARHIEPISCOPALA SI REGALA O CONTINUARE A TRADITIEI ALE CAREI RADACINI SE REGASESC IN PRIMA CTITORIE A BISERICII “SF. NICOLAE” DOMNESC (circa 1230 – 1260) DIN CURTEA DE ARGES A PRIMILOR DOMNITORI.
  REPUBLICANII TREBUIE SA REMARCE DE CAND ESTE LA ROMANI TRADITIA MONARHICA SI DE CAND ESTE “TRADITIA REPUBLICANA”, DESCRISA ATAT DE FRUMOS DE CARAGIALE !
  TRAIASCA REGELE !

 5. Doamne, ajută! Nihil sine Deo!

 6. Venera Dumitrescu-Staia says:

  Ma rog lui Dumnezeu ca acest locas Sfânt sa fie folosit peste multi, multi ani de membrii FAMILIEI REGALE A ROMÂNIEI. Voi respecta în continuare FAMILIA REGALA A ROMÂNIEI, ÎN FRUNTE CU REGELE NOSTRU IUBIT SI APRECIAT – MAJESTATEA SA REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI.
  SA NE TRAIESTI MARIA TA!

 7. Catalina Barbu says:

  Buna ziua! Sunt interesata de constructorul Bisericii. Ma poate ajuta cineva cu aceasta informatie? Va rog mult!

 8. Viorica Mwais says:

  Pretuire si sustinere!
  La multi ani !

 9. Augustin Ioan says:

  Constructorul edificiului este dl.ing.N.Drăgoi, cu firma domniei sale. Acum am văzut postarea, cu scuze pentru intarziere.
  arh.Augustin Ioan

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40213020
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate