Normele fundamentale ale Casei Regale

signing-hmk.jpg

Astazi, 30 decembrie 2007, la ora 12, a avut loc, la castelul Savarsin, ceremonia privata a semnarii de catre Majestatea Sa Regele Mihai I a noului Statut Dinastic al familiei, numit “Normele fundamentale ale Casei Regale a Romaniei”.

img_0291.jpg

Majestata Sa a ales, pentru semnarea documentului fundamental al Casei Regale, ziua si ora la care se împlinesc exact saizeci de ani de la actul abdicarii fortate, petrecute la Palatul Elisabeta, în Bucuresti.

signing-2.jpg

Evenimentul de astazi subliniaza continuitatea si valorile perene ale Casei Regale a Romaniei, dincolo de meandrele istoriei.

img_0320.jpg

Prin acest document, Majestatea Sa raspunde întrebarilor adresate, de-a lungul ultimilor ani, de multi dintre cei care cred în viitorul Casei Regale din Romania.

craciun-savarsin-07-4.jpg

Variante integrale ale Normelor Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei, in limba romana si in limba engleza, pot fi accesate pe situl internet al Familiei Regale, la adresa www.familiaregala.ro.

craciun-savarsin-07-2.jpg

La aceeasi adresa se poate consulta Regulamentul Ordinului Carol I, cea mai importanta distinctie dinastica a Familiei Regale a Romaniei, de la a carei instituire s-au implinit o suta de ani.

anul-nou-savarsin-07-1.jpg

Pentru Familia noastra, ziua aceasta este o pilda de adevarata istorie, de speranta, de demnitate, rabdare si credinta. Ar trebui sa fie si pentru altii o dovada de cat de amagitoare este, in fapt, puterea politica. Cei care, acum saizeci de ani, pareau atotstapanitori si de neclintit (unii au crezut chiar ca sunt eterni), au disparut din viata si din istorie.

La multi ani, Sire!

27 comentarii

 1. Stephen Bunford, Anglia says:

  Hello,

  Firstly may I say how excitd and pleased I am concerning the news dynastic laws announced today.

  Having browsed through the website of Prince Radu I note some books are mentioned and which I would be very keen to purchase (particulary those in English) – but where can one obtain them from? Is it possible to purchase them directly from your office or do you know of anywhere else one can contact? Any help would be most appreciated.

  Many thanks,
  Stephen

  Stephen Bunford

 2. Liviu Foltea says:

  Din toata inima,sufletul si cugetul meu de om,doresc intregii familii Regale multa sanatate si Dumnezeu sa ocroteasca Romania si locuitorii ei ! Doresc si sunt interesat sa aflu cat mai multe despre D-voastra.In istoria pe care am invatat-o eu la scoala au existat putine informatii si politica existenta in acele vremuri era acea epoca de aur care a distrus multe valori.Ma bucur ca d-voastra sunteti o realitate,existati si sunteti o marturie vie care dupa parerea mea personala,din cele cate le stiu eu de la bunicii mei ati orientat Romania pe timp de vremuri grele,catre inainte printre natiunile civilizate cu valori democratice.In putinul timp pe care-l am la dispozitie incerc sa citesc ce-mi ofera pagina de internet,si uneori am cate un mic comentariu la ” Adevarul ” si “Romania Libera ” .Nimeni nu-mi impune acest lucru, dar nu ma pot abtine atuncia cand citesc si vad unele dintre comentarii ale unor cetateni care au caractere slabe sau otravesc pur si simplu mintea romanilor.Eu ma aflu in Wiena,impreuna cu familia mea.Am scapat din lagarul comunist la data de 6 Martie 1989,traiesc si ma bucur in libertate.Mi-e dor de Romania si de tot ce este romanesc.Ma voi ruga in continuare ca natiunea romana sa-si gaseasca in continuare un drum catre valori,care de-a lungul timpurilor au fost respectate de catre cele mai inalte popoare civilizate din lumea intreaga.

  Cu stima si respect , Liviu Foltea

  Multa sanatate Majestatii Sale Regelui Mihai !

 3. Paul Michael Beza, Cipru says:

  Majestate,

  Sunt onorat si miscat de a fi primit textul Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei in chiar ziua semnarii acestuia de catre Majestatea Sa, Regele Mihai I.

  Semnificatia semnarii si publicarii acestui document, exact la 60 ani de la abdicarea fortata, sub ocupatie straina si santajul asasinarii a mii de tineri, nu va fi scapat nimanui si cred ca este inca un pas spre normalizarea situatiei in Romania.

  Trecerea Custodiei Coroanei Romaniei ASR Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei, este un pas istoric si pune dincolo de orice dubii si interpretari linia exacta de succesiune si responsabilitati. Felicitarile sunt de rigoare.

  Desi decretul a fost semnat inca din anul 2005, faptul ca Principele Radu este de acum indubitabil ASR, Principe de Romania, vine ca o recunoastere a rolului sau in schimbarea atitudinii multor oameni, din Romania si din afara ei, fata de Monarhia Romana, a Casei Regale a Romaniei si pe plan mai larg, in calitatea sa de Reprezentant Special, a tarii insasi. Si in acest caz se cuvine a-i prezenta ASR felicitari.

  Sunt inca multe de spus, insa ma voi rezuma in a asigura pe Majestatea Voastra, pe toti membrii Casei Regale a Romaniei de devotamentul meu neprecupetit.

  Paul Michael Beza

  Larnaca. 30 Decembrie 2007

 4. Av. Alexandru Jadaneant says:

  Alteta Voastra Regala,

  Am citit Statutul Casei Regale Romane si ca jurist nu am putut sa nu remarc claritatea exprimarii si tehnica desavarsita in redactarea acestui important act de stat. Este un exemplu ce ar trebui urmat si de legiuitorul roman. Textul este clar, complet si la obiect nelasand loc interpretarilor.

  Ma bucur sa vad ca exista acest document si ca a fost facut public. Astfel se clarifica ordinea la succesiune si se arata care sunt succesorii de drept ai Majestatii Sale Regelui Mihai I. Poate astfel, falsii “printi de Romania” sa renunte la a-si aroga niste drepturi si titluri, pe care pur si simplu nu le au si le folosesc ilegal.

  Este cred, un moment de cotitura in viata Casei Regale a Romaniei si momentul semnarii si publicarii acestui important document este unul simbolic. Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei cu demnitate regala ne invata ca poti trece peste orice obstacol, atata vreme cat exista un tel si principii calauzitoare. Toti cei care au contribuit la fatidica zi de 30 decembrie 1947 nu mai sunt. Sa speram ca raul sa nu mai revina si sa ne bucuram de Binele prezent printre noi.

  Sire, din Timisoara cele mai bune ganduri, multa sanatate intregii Familii Regale a Romaniei. Vom ruga pe Bunul Dumnezeu in ctitoria Majestatii Voastre, Catedrala Mitropolitana din Timisoara sa ocroteasca Familia Regala.

  Cu fidelitate,

  Alex. Jadaneant

 5. Raspuns dlui Foltea says:

  Domnule Foltea,

  Va multumesc pentru mesaj. Puteti sa stati de vorba cu noi, prin intermediul internetului, ori de cate ori aveti ragaz. Sunt miscat de cuvintele pe care ni le-ati adresat si, mai ales, pentru ca ati fost alaturi de noi cu sufletul si gandul in aceasta zi.

  La multi ani!

  Principele Radu

 6. Rompres, 30 decembrie says:

  14:21 Regele Mihai a desemnat-o pe Principesa Margareta ca succesoare dinastică

  Săvârşin, 30 dec /Rompres/ – Fostul suveran al României Mihai I a semnat duminică, la castelul Săvârşin, în cadrul unei ceremonii private, noul Statut Dinastic al Familiei Regale a României, prin care a desemnat-o pe Principesa Margareta drept succesoare dinastică şi moştenitor la Şefia Casei Regale a României.

  Intitulat ‘Normele fundamentale ale Familiei Regale a României’, noul Statut Dinastic prevede că moştenitorul Şefiei Casei Regale a României este ‘Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României şi Principesă de Hohenzollern’. Regele Mihai stipulează în document că Principesa Margareta ‘va fi de acum înainte şi va rămâne după decesul meu Custode al Coroanei României’.

  Totodată, actualul consort al Moştenitoarei la Şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României şi Principe de Hohenzollern-Veringen. În cazul unei viitoare femei Şef al Casei Regale a României, cum este de aşteptat conform acestui Statut Dinastic, consortul său va primi titlul de ‘Alteţa Sa Regală Principele Consort al României’.

  În documentul ce va fi semnat la Săvârşin, Regele Mihai mai arată că, în cazul în care naţiunea română şi Parlamentul României vor considera potrivită folosirea monarhiei ca formă de guvernământ, va solicita Parlamentului ‘să renunţe la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astăzi, nici valorilor societăţii româneşti’.

  Legea salică interzicea femeilor să moştenească pământuri şi, totodată, ascensiunea la tron.

  În conformitate cu art. 83 din Constituţia României din 1866, în lipsă de descendenţi în linie bărbătească ai Regelui, succesiunea tronului se cuvenea celui mai în vârstă dintre fraţii săi sau coborâtorilor acestora. Pe această bază, la 18 mai 1881, moştenitor al Coroanei României a devenit principele Ferdinand de Hohenzollern, nepotul lui Carol I.

  ‘Până când aceste lucruri se vor întâmpla, Principesa Margareta va rămâne, după moartea mea, Şeful Casei Regale a României şi Custode al Coroanei României’, afirmă Regele.

  Statutul Dinastic mai precizează că descendenţii Regelui Carol al II-lea al României, pe orice ramură colaterală, vor continua să fie excluşi din linia de succesiune şi nu vor fi membri ai Casei Regale a României.

  Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regele Mihai I arată, într-un comunicat transmis Rompres, că Regele a ales, pentru semnarea documentului fundamental al Familiei Regale, ziua şi ora la care se împlinesc exact şaizeci de ani de la actul abdicării forţate, petrecut la Palatul Elisabeta, în Bucureşti.

  ‘Prin acest document, Majestatea Sa răspunde întrebărilor adresate, de-a lungul ultimilor ani, de mulţi dintre cei care cred în viitorul Casei Regale din România’, precizează sursa citată. ROMPRES/ (Ovidiu Bărbulescu)

 7. Romani din Spania says:

  “FELICITARI SI URARI DE BINE MAJESTATE SI LA TOATA FAMILIA REGALA.

  NOI,ROMANII DIN SPANIA,NE-AM OBISNUIT MULT CU” FAMILIA REGALA SPANIOLA”SI AM INCEPUT SA VEDEM LUCRURILE TOTAL DIFERIT.

  CRED CA AR FI BINE SA VINA MAI DES PRINCIPELE RADU IN CASTILLA LA MANCHA SI LA TOATE COMUNITATIILE DE ROMANI DIN SPANIA,CA INCEPEM SA VA IUBIM TOT MAI MULT SI POATE VINE VREMEA SA CEREM UN REFERENDUM PT.INTRODUCEREA MONARHIEI.”

 8. Ion Tuca says:

  Alteta Voastra Regala,

  Sunt foarte bucuros sa stiu ca familia regala si-a instituit reguli cuprinse in aceste “Normele fundamentale ale familiei regale a Romaniei”.

  Se poate constata din simpla lectura a acestor norme ca responsabilitatea si grija pentru viitorul natiunii romane este un deziderat pe care Majestatea Sa Regele nu l-a abandonat niciodata.

  Alteta Voastra Regala, va rog sa-mi permiteti sa va transmit traditionalul “La Multi Ani!” cu sanatate si putere pentru a duce mai departe misiunea familiei regale spre binele natiunii romane.

 9. Ciprian Muresan says:

  Felicitari intregii Familii Regale pentru acest pas istoric care clarifica o situatie fundamentala pentru continuitatea Dinastiei:Succesiunea la Tronul Romaniei.

  As avea insa o intrebare: de ce tanarul Nicolae de Romania va deveni Print abia in 2010 la implinirea varstei de 25 de ani?

  Ceilalti nepoti si nepoate ale MS Regelui vor primi in viitor titlul de Principe/Principesa a Romaniei?

  Sunt convins ca Normele fundamentale ale Familiei Regale romane vor fi trimise tuturor Caselor Imperiale/Regale/Suverane domnitoare sau nu din Europa.Este important ca aceasta schimbare sa fie cunoscuta de toate Casele Suverane europene.

  Traiasca MS Regele!Traiasca MS Regina!Traiasca ASR Principesa Mostenitoare Margareta si ASR Principele Radu!

  Ciprian Muresan

 10. Cristina Prodan says:

  Majestate,
  Mă bucur din suflet că Dumnezeu v-a oferit sănătate și putere să reparați (măcar parțial) ceea ce un regim dictatorial a încercat să ucidă acum 60 de ani. Am o mare admirație pentru dumneavoastră și asta se datorează mamei mele și profesoarei mele de istorie care, în anii comunismului, au avut curajul să mă învețe adevărata istorie.
  Vă urez ”La mulți ani!” alături de cei dragi și îmi cer scuze dacă exprimarea mea nu corespunde normelor casei Regale. Cred din ce în ce mai mult că România ar trebui să revină la monarhie care ar putea aduce cu ea demnitatea, onoarea, cinstea, mândria de a fi român.

  Majestății Sale Regelui Mihai I al României

 11. Mediafax, 30 decembrie 2007 says:

  Principesa Margareta, numită succesor dinastic şi şef al Casei Regale, după moartea regelui Mihai

  ARAD / 15:07, 30.12.2007

  Regele Mihai I a semnat, duminică, la Castelul Săvârşin, Noul statul al Casei regale a României, prin care fiica sa cea mare principesa Margareta este desemnată succesorul său dinastic şi şef al Casei Regale, după moartea fostului suveran.

  “Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic şi Şef al Casei Regale a României, după moartea mea”, se arată în documentul semnat în cadrul unei ceremonii private, în ziua şi la ora când s-au împlinit exact şaizeci de ani de la actul abdicării forţate, petrecut la Palatul Elisabeta, în Bucureşti.

  De asemenea, în document se precizează că, “în cazul în care naţiunea română şi Parlamentul României vor considera potrivită folosirea monarhiei ca formă de guvernământ”, Regele Mihai cere Parlamentului “să renunţe la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astăzi, nici valorilor societăţii româneşti”.

  “Până când aceste lucruri se vor întâmpla, Principesa Margareta va rămâne, după moartea mea, Şeful Casei Regale a României si Custode al Coroanei României”, se mai arată în documentul citat.

  Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 30.12.2007 la ora 15:05.

 12. Radu Ghina says:

  Alteta Voastra Regala,

  Cel mai rabdator Rege a dat astazi, din nou, o lectie Romaniei, o lectie a demnitatii si a loialitatii, un exemplu despre cum trebuie sa privim noi toti responsabilitatea fata de tara.
  In urma cu 60 de ani Majestatea Sa semna un act nedrept sub amenintarea glontului si era alungat din Romania.
  Astazi Regele iarta si aseaza pe umerii noii generatii dinastice raspunderea pentru viitorul Romaniei.
  In ultimii doi ani am inteles ca umerii pe care astazi a fost asezata aceasta misiune sunt cei mai puternici pe care putea sta.
  Sunt convins ca tot mai multi romani se bazeaza de astazi pe acesti umeri.

  Alteta Voastra Regala, va rog sa primiti si urarea mea pentru un an nou mai bun, cu sanatate si cu putere pentru a finaliza misiunea ce astazi v-a fost incredintata.

  Radu Ghina

 13. Romania Libera says:

  Romania Libera, duminica 30 decembrie 2007

  La 60 de ani de la abdicarea fortata de comunisti a Regelui Mihai I,

  Principesa Margareta, mostenitoarea tronului Romaniei

  La 60 de ani de la abdicarea fortata, Regele Mihai I a semnat duminica un nou statut dinastic, conforma caruia mostenitor al Casei Regale este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern. Documentul a fost semnat la castelul Savirsin, in jurul orei 12.00 si reglementeaza drepturile si obligatiile membrilor familiei regale sub titlul: Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei.

  In situatia in care natiunea romana va considera potrivita revenirea la monarhie ca forma
  de guvernamint, Parlamentul va trebui sa voteze renuntarea la Legea Salica, potrivit careia femeilor le era interzisa ascensiunea la tron – informeaza Hotnews.

  Familia Regala are incepind de duminica, 30 decembrie, la 60 de ani de la abdicarea fortata a Regelui Mihai I, un nou statut dinastic, care aboleste Legea Salica. Documentul stabilesate ca mostenitoarea titlului monarhic al Casei de Hohenzollern-Sigmarigen este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern.

  Semnat la castelul Savirsin de Regele Mihai I, documentul intitulat ” Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei”, precizeaza ca in cazul in care natiunea romana si Parlamentul vor considera potrivita revenirea la monarhie ca forma de guvernamint, va cere Parlamentului sa voteze renuntarea la Legea Salica. Aceasta, se pune in document, nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti.

  Legea Salica interzicea femeilor mostenirea tronului si pina in momentul de fata s-a discutat in diferite ocazii renuntarea la ea, avind in vedere ca Regele Mihai I are doar descendenti pe linie femeiasca.
  In conformitate cu articolul 83 din Constitutia Romaniei din 1866, in lipsa de descendenti in linie barbateasca ai Regelui, succesiunea tromului se cuvenea celui mai in virsta dintre fratii sai sau coboritorilor acestora. Pe aceasta baza, la 18 mai 1881, mostenitor al Coroanei Romaniei a devenit principele Ferdinand Hohenzollern, nepotul lui Carol I.

  Statutul dinastic mai precizeaza ca descendentii regelui Carol al II lea al Romaniei, pe orice latura colaterala, vor continua sa fie exclusi de la linia de succesiune si nu vor mai fi membri ai Casei Regale a Romaniei. In acest fel, Paul Lambrino, autointitulat Paul de Romania, fiul nelegitim al regelui Carol al II lea, este exclus de la mostenirea tronului si a oricarui titlu. Acest lucru este intarit de o alta prevedere a documentului, care spune ca “toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilior lor sint revocate”.

  Sotul Printeseri Margareta va primi dupa decesul Regelui Mihai I titlul de Alteta Sa Regala Principe Consort al Romaniei.

  Intr-un comunicat, se arata ca Majestatea Sa ales pentru semnarea documentului fundamental al Casei Regale ziua si ora la care se implinesc exact 60 de ani de la actul de abdicare fortata petrecut la Palatul Elisabeta. “Prin acest document, Majestatea Sa raspunde intrebarilor adresate de-a lungul ultimilor ani de multi dintre cei care cred in viitorul Casei Regale din Romania”, se precizeaza in comunicat.

  Ordinea succesiuni dinastice

  Ordinea succesiunii dinastice este urmatoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; 2. ASR Principesa Elena a Romaniei (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); 3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010); 4. Elisabeta Karina de Roumanie (fiica Elenei); 5. ASR Principesa Irina a Romaniei (a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); 6. Michael de Roumanie Kreuger (fiul Irinei); 7. Angelica de Roumanie Kreuger (fiica Irinei); 8. ASR Principesa Sofia a Romaniei (a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); 9. Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei); 10. ASR Principesa Maria a Romaniei (a cincea fiica Regelui Mihai si a Reginei Ana).

  Se reinfiinteaza Ordinul ” Carol I”

  Regele Mihai a anuntat ca intentioneaza sa reactiveze Ordinul “Carol I”, ca ordin de familie, precizind ca acest sistem de decorare nu intentioneaza sa intre in contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele Romaniei, avind mai degraba un caracter “dinastic, simbolic si de familie”. Vor fi rasplatite cu acest ordin “personalitatile care au sprijinit Familia Regala in efortul ei pentru o Romanie democratica, prospera, libera si demna”.

  Primul revelion la castelul Savirsin

  Cu doar o luna inainte de abdicare, Regele Mihai I a fost plecat la Londra, pentru a asista la nunta viitoarei regine Elisabeta a II a, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Printesa Ana de Bourbon-Parma. Intors in tara, este chemat de urgenta la Bucuresti si fortat sa semneze actul de abdicare, sub amenintarea ca peste 1000 de studenti aflati in inchisori vor si omoriti de guvernul comunist condus de Petru Groza si Georghe Gheorghiu Dej.

  In 3 decembrie, Regele paraseste tara si isi ia titulul e Print de Hohenzollern, iar dupa doua luni, in martie 1948, denunta abdicarea. Dupa casatoria cu Printesa Ana de Bourbon- Parma se stabileste Marea Britanie, apoi se muta la Versoix- Geneva.

  Prin traditie, familia regala petrece Craciunul si revelionul la castelul de la Savirsin, judetul Arad. Pentru prima oara, Majestatea Sa a tinut ca noaptea dintre ani sa fie celebrata “in locul de care se simte cel mai mult legat”, dorind sa evite ca data de 30 decembrie sa-l prinda la Palatul Elisabeta, locul in care a fost silit sa semneze abdicarea.

 14. Gardianul says:

  Gardianul, 31 decembrie 2007

  Regele Mihai I a desemnat-o pe principesa Margareta drept succesoare dinastică

  Regele Mihai I a desemnat-o pe principesa Margareta drept succesoare dinastică
  În cazul în care ar redeveni monarhie constitutionala, România ar fi condusa de o regina. La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, fostul suveran al României, Mihai I, a semnat duminica, la Savârsin, Statutul Casei Regale a României. Potrivit introducerii acestui act , “Casa Regala a României (Hohenzollern-Sigmaringen) este guvernata de statut si de traditie. În conformitate cu Ordinul Majestatii Sale si cu toate cerintele moderne, aceste Norme Fundamentale, promulgate de mâna RegeluiMihai I, Sef Suveran al Casei Regale a României (Hohenzollern- Sigmaringen), prin Gratia Lui Dumnezeu, Rege Încoronat al României si jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor si Decoratiilor Casei Regale a României, vor intra în vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document îsi va primi validitatea si puterea la momentul semnaturii, de mâna Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor, sunt revocate”.

  Legea Salica, abrogata. A.S. Margareta,custode al Coroanei de Otel

  Conform Statutului, actualul mostenitor la Sefia Casei Regale a României este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a României si Principesa de Hohenzollern. Margareta va fi de acum înainte si va ramâne si dupa decesul regelui Custode al Coroanei României, se mai arata în documentul citat. Regele Mihai a decis ca, în cazul în care natiunea româna si Parlamentul României vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamânt, va solicita Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice (prin care succesiunea la tron se facea exclusiv pe linie barbateasca, n.r.), care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii românesti. “În semn de recunoastere a integrarii României în Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, în special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii”, se mai arata în Statutul Casei Regale. Noile norme ale Casei Regale Române au fost semnate duminica, la ora 12.00, momentul fiind ales simbolic, el reprezentând ziua si ora la care Mihai I a semnat, în 1947, actul abdicarii fortate, dar la Palatul Elisabeta, din Bucuresti.

  Primii zece în ordinea succesiunii dinastice
  Cât priveste ordinea succesiunii dinastice, ea este urmatoarea:
  1.ASR Principesa Mostenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
  2. ASR Principesa Elena a României (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);
  3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al României la 1 aprilie 2010);
  4. Elisabeta Karina de Roumanie (fiica Elenei); 5. ASR Principesa Irina a României (a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);
  6. Michael de Roumanie Kreuger (fiul Irinei);
  7. Angelica de Roumanie Kreuger (fiica Irinei);
  8. ASR Principesa Sofia a României (a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);
  9. Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei);
  10. ASR Principesa Maria a României (a cincea fiica Regelui Mihai si a Reginei Ana).

  Ordinul Carol I, reînfiintat
  Descendentii Regelui Carol al II-lea al României, pe orice ramura colaterala, vor continua sa fie exclusi din linia de succesiune si nu vor fi membri ai Casei Regale a României, se mai arata în noile norme ale dinastiei.Când Margareta va deveni seful Casei Regale, dupa decesul Regelui, principele Radu de Hohenzollern-Veringen va primi titlul de “Alteta Sa Regala Principele Consort al României”. Prin acest document, lui Radu i s-a conferit titlul de “Principe al României” si calificativul de “Alteta Regala” pe parcursul vietii. Acest titlul nu poate fi mostenit sau transmis mostenitorilor. Regele a luat aceasta decizie “pentru meritele lui în familie si pentru a-l ajuta sa-si duca mai departe angajamentele viitoare pentru dezvoltarea româneasca”. Totodata, Regele Mihai anunta ca intentioneaza sa reactiveze Ordinul “Carol I”, ca ordin de familie, precizând ca acest sistem de decorare nu intentioneaza sa intre în contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele României, având mai degraba un caracter ” dinastic, simbolic si de familie”. Vor fi rasplatite cu acest ordin “personalitatile care au sprijinit Familia Regala în efortul ei pentru o Românie democratica, prospera, libera si demna”.

 15. Alexandru Carausu, Iasi says:

  Majestatilor Lor
  REGELE MIHAI I al ROMÂNIEI
  REGINA ANA a ROMÂNIEI
  Palatul Elisabeta, Bucuresti 011347

  Sire, Doamna,

  Îngaduiti-mi sa adresez Majestatilor Voastre cele mai distinse si mai respectuoase felicitari, cu ocazia Anului Nou 2008. LA MULTI ANI !

  Va rog sa primiti acest mesaj ca un semn al veneratiei pe care V-o poarta regalistii ieseni (în numele carora îndraznesc sa-l trimit).

  Am citit cu atentie Mesajul pentru Anul Nou al Majestatii Voastre. Dealungul ultimilor 60 de ani, astfel de mesaje, primite la schimbarea anilor, ne-au ajutat sa ne pastram speranta într-un viitor mai bun si mai demn al Natiunii române.

  Astazi am primit si documentul Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României. Cred ca este un act de maxima importanta, conceput clar si fara echivoc, de natura sa netezeasca drumul spre revenirea României la statutul ei legitim de Regat. Numai astfel îsi vor putea românii regasi valorile pierdute în cei 60 ani de republica ilegitima. Asa sa ne ajute Dumnezeu !

  Al Majestatilor Voastre supus credincios,

  Dr. Alexandru Carausu
  presedintele Miscarii pentru Regatul României – Iasi

 16. Adriana Mertea says:

  Maiestatile Voastre,

  Permiteti-mi, cu ocazia venirii noului an, sa urez un an nou fericit si plin de indepliniri deosebite intregii familii regale!

  Dati-mi voie, de asemeni, sa ma prezint. Ma numesc Mertea Adriana. Sunt catolica si regalista. Sunt de profesie ghid turistic, asadar iubesc istoria si pe aceia care o “modeleaza”. Acestea sunt motivele care au stat la baza acestei decizii. Fiecare realizare a Dvs. constituie pentru mine un motiv de speranta. Conform credintei mele Dvs. reprezentati trecutul, prezentul si bineinteles VIITORUL Romaniei. Va felicit ,prin urmare, pentru noul statut si va doresc din suflet sa impliniti nazuintele Maiestatii Sale si ale noastre!

  Cu deosebit respect,
  Mertea Adriana

 17. Alina Luca says:

  Multa sanatate, putere de munca si numai bine intregii Case Regale de Romania!
  Cu stima Alina Luca.

 18. bogdan cornea says:

  Traiasca Regele ! Traiasca Familia Regala Romana! La Multi Ani!

 19. L.B. says:

  Intimplator sau nu, v-am urmarit recent la o emisiune TV fiind patruns de un sentiment de pace, acea pace si liniste pe care o da o personalitate puternica si care nu poate avea decit o mentalitate de stup, de albina.

  Intodeauna am considerat ca pentru A FI in virful piramidei si pentru a te mentine acolo iti trebuie o baza cit mai solida, cit mai stabila. Cind baza se clatina, este clar ca nici virful nu mai are multe zile. Daca albinele ar gindi o singura ora ca oamenii, ar fi vai si amar de acel stup.

  Ceea ce m-a indemnat sa va scriu este faptul ca in discutiile avute la TV a-ti amintit de un lucru foarte important: generozitatea si exemplul personal. Un proverb spune ca mai presus de cel care nu stie este cel care citeste sau afla, iar mai presus de acesta este cel care retine ceea ce citeste sau afla, iar mai presus de acestia este cel care aplica ceea ce retine sau afla. De aceea, A FACE este alaturi de A FI si A AVEA un verb drag mie. Conditia este ca aceste verbe trebuie sa urmeze o anumita ordine. In zilele actuale ordinea lor este A AVEA, A FACE, A FI. Oamenii cred ca daca AU (mai multi bani, mai mult timp…) pot sa Faca (o casa, o excursie) pentru ca sa Fie( mai impliniti, mai fericiti). Eu cred ca ordinea corecta ar fi aceasta: A FI, A FACE, A AVEA.

  Daca sti cine esti sau cum esti, te vei comporta in functie de aceasta, iar mai devreme sau mai tirziu vei avea tot in functie de cum te vei comporta. Pentru mine fericirea este o stare de A FI. Esti fericit atunci cind pur si simplu esti fericit, fara a lupta sa fi fericit.

  De aceea EU SUNT si vreau sa FAC ceva pentru tara aceasta( si nu numai pentru ea, pronumele posesiv preferat fiind “al nostru”). De aceea daca pot ajuta in vreun fel la cladirea unei adevarate piramide sociale, va stau la dispozitie asa dupa cum spuneau si vechii cavaleri: cu trup, inima si suflet. La multi ani!

  L.B.

 20. Mircea Ciubotaru says:

  Toate urarile de bine, viata lunga, sanatate si un an bun, intregii Familii Regale a Romaniei!!
  Al Majestatilor Voastre, umil supus Mircea Ciubotaru.

 21. miculteolog says:

  Traiasca Majestatea sa Regele Mihai I !!! Oare cum ar arata Romania cu un rege? si nu cu un Basescu?…

 22. Mădălin-Cristian Focşa says:

  Alteţa Voastră,

  Îndrăznesc să pun aici un link către un articol scris recent pe blogul personal, poate vă interesează o părere a unui tânăr… Noi am mai schimbat replici acum câteva luni, dacă vă amintiţi, când vă “propuneam” să încercaţi să influenţaţi deciziile privind o eventuală statuie monumentală a Regelui Carol I pe locul monumentului comunist din parcul ce-i poartă numele. Mi-aţi răspuns atunci preţuind gândurile mele. Poate şi articolul de acum, scris imediat ce am aflat de semnarea noului statut, va trezi interes ca un exemplu de ecou în inimile unui tânăr monarhist: http://eblogs.ro/madalinfocsa/2008/01/14/statutul-casei-regale

 23. Raspuns dlui Focsa says:

  Domnule Focsa,

  Va felicit pentru articol si va multumesc pentru semnalarea lui pe site-ul dumneavoastra. Am fost bucuros sa va citesc randurile si de aceasta data.

  Va rog sa continuati sa imi impartasiti gandurile si atitudinile dumneavoastra. Sunt sigur ca picaturile de adevar si constiinta se aduna undeva, nevazute.

  Este pretios fiecare gest de responsabilitate si genezoritate civica. Va sunt recunoscator pentru increderea pe care mi-o acordati.

 24. Marius says:

  Majestate as dori sa vad in Romania un monument grandios in memoria Reginei MARIA,cea care sa luptat pt. identitatea noastra si care a vrut ca noi sa avem un destin european.Cu deosebit respect pt.dumneavoastra si pentru casa regala ,forta cu care sustineti valorile romanesti.Dumnezeu sa binecuvanteze casa regala a Romaniei!

 25. Rainer Schmitt says:

  Sehr geehrte Damenund Herren,
  ich bitte um Zusendung der Adresse seiner Majestät König Mihai I von Rumänien. Die zugesandte Post nach Villa Serena / Schweiz kam mit dem Vermerk “unbekannt verzogen” zurück.
  Vielen Dank für die Bemühungen!
  Mit freundlichen Grüßen
  Rainer Schmitt
  D-97273 Kürnach
  Postfach 1111

 26. Romulus Dan Busnea says:

  Ne-aţi dat o veste mare şi de mult aşteptată, iar noi, cei care cred într-un altfel de viitor al poporului român decât cel de până acum, vă sântem alături şi vă susţinem. SĂ NU UITAŢI NICIODATĂ DE OAMENII ADEVĂRAŢI ŞI DEZINTERESAŢI. Faceţi publice toate mesajele celor care v-au scris din suflet şi ţineţi aproape de toţi cei care doresc să vă dea o mână de ajutor în câştigarea acestei dure bătălii. Şi nu-i uitaţi pe cei care vin din urmă, pe cei tineri. Mâine am o întâlnire cu tineri din Târgu Ocna şi Slănic Moldova, şi le voi împărtăşi vestea cea mare.
  Să vă ajute Dumnezeu şi să vă fie mereu alături,
  Acelaşi, Romulus Dan Busnea
  09.04.09

 27. ION-CRISTIAN STEFANSCU =ACTOR says:

  MAJESTATILOR VOASTRE !

  IN URMA CU CATIVA ANI BUNI,DE ZIUA NUMELUI M.S.REGELE MIHAI AL ROMANIEI-SF.MIHAIL SI GAVRIL,AM PROPUS MAJESTATILOR VOASTRE UN PROIECT INTITULAT “TEATRUL REGAL AL CURTII REGALE A ROMANIEI”
  FAC MENTIUNEA CA AM DEPUS SI IN SCRIS PROIECTUL ACESTA GRANDIOS CARE URMA SA PUNA IN VALOARE EUROPEANA SI INTERNATIONALA VALORILE ADEVARATE ALE MAJESTATILOR VOASTRE PE UN ALT NIVEL(CULTURAL )CARE AR FI URMAT SA DESAVARSEASCA IMAGINEA CASEI REGALE A ROMANIEI !
  VREAU SA CRED CA OCUPATI FIIND CU BINELE TARII IN CARE V-ATI NASCUT SI TRAITI,MAJESTATILE VOASTRE AU SOCOTIT DE CUVIINTA SA NU DEA ATUNCI CURS ACESTUI PROIECT RESTAURATOR DE IMAGINE…
  SPER CA ASTAZI,IN ANUL IN CARE A.S.R.PRINCIPELE RADU DUDA INTENTIONEAZA SA CANDIDEZE LA POSTUL DE PRESEDINTE AL ROMANIEI,ACEST PROIECT AL MEU SA ISI ADUCA APORTUL LA CEEA CE II ESTE MENIT DE CATRE PRONIA CEREASCA ACESTUI POPOR GREU INCERCAT DE VREREA MURITORILOR DE PANA ACUM SI SA OGLINDEASCA EXACT IMAGINEA CASEI REGALE INTR-O ROMANIE DEMNA SI LIBERA SI ASPIRAND CATRE REGALITATE !
  A VENIT VREMEA CA ACEST POPOR SA ISI AIBA CONDUCATORII PE CARE II MERITA!
  A.S.R. PRNCIPELE RADU DUDA ,VA ASIGUR DE TOT RESPECTUL CUVENIT UNUI ASEMENEA ROL OFERIT VOUA DE CATRE REGIZORUL SUPREM,DUMNEZEU…
  ASTEPT CONFIRMAREA INTERESULUI VOSTRU PENTRU ACEST GRANDIOS PROIECT.
  CU RESPECT ADANC FATA DE CEEA CE REPREZENTATI PENTRU ROMANIA,
  ION-CRISTIAN STEFANESCU
  ACTOR

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 41833797
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate