Modernism-Antimodernism

Aseara a avut loc la Palat un eveniment exceptional. In prezenta unui numar de remarcabili istorici ai Europei si Americii, profesorul Keith Hitchins, reputat specialist american in Istoria Romaniei, a primit Crucea Casei Regale a Romaniei, din partea Majestatii Sale Regelui. Principesa mostenitoare a inmanat decoratia profesorului, in numele tatalui ei.

hitchins-1.jpghitchins-2.jpgkh.jpg

“Seara Culturii Europene”. Asa s-a numit seara Palatului Elisabeta de ieri, 19 septembrie. Este, in ordine, a 88-a seara a Palatului, de la intoarcerea noastra in aceasta resedinta, in mai 2001. Ultimele seri au avut loc in iunie si iulie anul curent si au fost dedicate presedintiei slovene a UE si Filateliei Romane. La sfarsitul acestui an, situl internet al Familiei Regale va trece in revista toate cele peste 30 de seri ale Palatului Elisabeta din anul 2008. Aproape nici unul dintre cotidianele nationale nu le-au remarcat, de-a lungul anului.

Istoricii romani, impreuna cu colegii lor europeni si americani, au venit la Bucuresti cu ocazia Conferintei internationale intitulate Modernism-Antimodernism, organizata de profesorul Sorin Antohi in zilele de 19-21 septembrie 2008. Au fost invitati la conferinta nume de rezonanta din domeniul istoriei, de pe cele doua continente: Sorin Alexandrescu (Professor Emeritus, Universitatea din Amsterdam), Mark Antliff (Professor, Duke University), Sorin Antohi (Institutul de Studii Interculturale Bucuresti), Stephen Bury (The British Library, Londra), Paul Cernat (Universitatea din Bucuresti), Caius Dobrescu (Universitatea Transilvania, Brasov), Peter Fritzsche (Profesor, University of Illinois), Roger Griffin (Profesor, Oxford Brookes University), Keith Hitchins (Profesor, University of Illinois), Augustin Ioan (Profesor, Universitatea de Arhitectura Bucuresti), Claude Karnoouh (Senior Fellow Emeritus, CNRS, Paris), Erwin Kessler (Institutul de Filosofie Bucuresti), Patricia Leighten (Profesor, Duke University), Attila Melegh (Demographic Research Institute, Budapesta), Anastasia Nikolopoulou (University of Cyprus), Răzvan Pârâianu (Universitatea Petru Maior, Targu-Mureş), Victor Rizescu (Universitatea din Bucuresti), Jörn Rüsen (Kulturwissenschaftliches Institut, Essen), Mihai Spariosu (University of Georgia, Athens), Maria Stavrinaki (Université de Paris I, Panthéon-Sorbonne, Paris), Balázs Trencsényi (CEU, Budapesta), Marius Turda (Oxford Brookes University) si Lazăr Vlăsceanu ((Universitatea din Bucuresti).

Am avut, ca de obicei, bucuria de a gazdui la palat personalitati si domenii pe care le consideram esentiale pentru dezvoltarea romaneasca, in prezent si in viitor. De data aceasta, insa, importanta evenimentului a fost tripla:

Mai intai, pentru ca musafirii de aseara sunt personalitati de inalta tinuta stiintifica, iar prezenta lor in Romania face bine prezentului vietii noastre de zi cu zi, dandu-i valoare si speranta.

Apoi, pentru ca istoria Romaniei, mai ales in partea ei moderna, este o mare gaura neagra, atat in randul clasei politice cat si in randul societatii civile. Putina lume intelege prezentul prin prisma istoriei adevarate a secolelor XIX si XX, desi multa lume se simte specialista in domeniu.

In fine, pentru ca o anumita traditie, un anume reflex si o anume continuitate sunt servite drept atunci cand Casa Regala cultiva, cu simplitate si gratie, cu firesc si masura, opera de incurajare a valorilor. Aceasta da sens institutional, intr-un prezent romanesc ce a compromis pana la caricatura institutia publica.

Profesorul Keith Hitchins a vorbit, emotionat si responsabil, despre semnificatia operei sale, despre cunoasterea istoriei Romaniei si despre lungul sau drum profesional, de cinci decenii, in slujba adevarului romanesc.

4 comentarii

  1. Profesor G. says:

    My sincere gratitude to have had the privilege to meet in person a Royal Couple who embody the best of tradition with the best of the modern: I hope Romanians appreciate how lucky they are to have such a rare fusion of Western and Eastern Europe, old and new, formality and intelligence, dynastic power aware of the past and visionary humanism directed to the future.

    I wish them well in their mission, in a modern society pervaded by dangerous myths, to lead the public from myths to facts, facts to knowledge, knowledge to insight, insight to action, and action to sustainability: if this path is followed Romania could develop not only a healthy civil society but becomes the embodiment of the new European and global citizenship (…).

    Professor G.

  2. Adrian Nitica says:

    Alteta,

    Ce parere aveti despre noul film al lui Sergiu Nicolaescu, o docu-drama despre Carol I?

  3. Raspuns dlui Nitica says:

    Domnule Nitica,

    Din pacate va raspund cu intarziere. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau. Agenda nu mi-a permis sa tin ritmul corespondentei.

    Nici eu, nici alt membru al Familiei Regale nu avem cunostinta despre acest film, deocamdata. In orice caz, Casa Regala nu a facut niciodata aprecieri publice asupra creatiilor artistice contemporane, mai ales atunci cand ele au avut ca tema regalitatea. Cred ca este potrivit sa asteptati reactiile criticilor de specialitate.

    Principele Radu al Romaniei

  4. Petru says:

    wow, Antohi, Turda, Karnoouh, Griffin, Trencsényi… mai lipseau Verdery si Brubaker ca sa ramana o intalnire epica. cat de rusinos ca toti acestia sunt cvasi-invizibili in sfera publica autohtona, in ciuda contributiilor lor fundamentale la ridicarea culturii romanesti, la analizarea istoriei noastre nationale si la popularizarea acesteia in academia mondiala! avem, acum, in fata noastra savanti care se intereseaza de Romania – recunoscuti ca atare in cercurile intelectuale internationale – si la noi sunt promovati tot felul de mediocritati suspecte, cautand zadarnic in trecut dupa elite nationale reprezentative, dominati de nostalgia unui trecut idealizat, in sfarsit, continuand cu obstinatie sa nu vedem evidentul: cultura trebuie sa mearga inainte, nu inapoi.

    in ignoranta mea, dar si a mass-mediei romanesti, habar n-aveam de aceste „Seri ale Culturii Europene”. sunt proaspat absolvent de istorie si m-ar fi pasionat sa aflu mai multe despre acest eveniment. care este cadrul lui? e deschis publicului? dezbaterile sunt accesibile? va mai exita o viitoare editie a evenimenului?

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50921598
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate