Ministrul Educației Republicii Moldova despre Familia Regală

„ Alteța Voastră Regală, onorate gazde, distins public,

De fiecare dată vizitele reprezentanților Casei Regale în Basarabia au o semnificație aparte. Fie că e vorba de Primăria Capitalei Republicii Moldova, de Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din Bălți, de Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, sau de Academia din Chișinău, pretutindeni veniți cu un mesaj de iubire, de pace și de comunicare, recuperând, într-un anumit fel, prin iubire, tăcerea care a durat prea mult timp între românii de o parte și de alta a Prutului. Anume așa s-a exprimat Alteța Sa Principele Radu într-un interviu: „Coroana este o instituție în care te așezi prin iubire”. Prezența Dumneavoastră în Republica Moldova este importantă prin faptul că alături de întreaga Familie Regală jucați un rol deosebit, inspirându-i pe oameni și făcându-i să se simtă mândri de ei, să îşi vadă rădăcinile. Căci, are dreptate Alteța Sa Principele Radu când afirmă că „e o diferenţă mare între felul în care naţiunile din Est şi cele din Vest văd virtutea aceasta care se numeşte statalitate. Nu e de mirare. Vestul european a avut nu numai o creştere formidabilă de nivel de trai, o creştere a stabilităţii, o creştere a democrației, o adâncire a ei în ultimii 70 de ani, după încheierea războiului, dar aceste ţări au avut şi înainte o anume aşezare. Estul european a trăit ultimele sute de ani într-o permanentă distrugere, sfărmare. Aici n-a stat niciodată piatră peste piatră mai mult de cincizeci de ani. Oamenii care sunt puşi în faţa unor asemenea încercări de viaţă acordă mai mare valoare statului, familiei, aşezării unui schelet cum este cel al instituţiilor, pentru că are nevoie de acest punct de sprijin”. În cartea Dumneavoastră „Persona” faceți următoarea afirmație: „Nu ştiu ce semnificaţie vor avea, peste treizeci – patruzeci de ani, pentru liderii Uniunii Europene, statul şi naţiunea, dar ştiu că în sud – estul Europei ele vor însemna, alături de Biserică, mult.”

Semnând un număr important de cărți (”Dincolo de mască”, ”L’ame du masque”, ”Ana a României – Un război, un exil, o viaţă”, ”Michael of Romania – A Tribute”, ”Mihai al României”, ”Anne of Romania, A War, An Exile, A Life”, ”The Royal Family of Romania”, ”Europa din noi”, ”Nunta de diamant”), susținând numeroase conferințe, peste 300 de conferinţe despre România în ţară, dar și în majoritatea țărilor din Europa, dar și de pe alte continente, găsiți timp pentru a veni în Republica Moldova, un loc în care se păstrează dovezile reale ale unor fapte înălțătoare. Mai există şi acum ctitorii ale Casei Regale, precum: Mănăstrirea Curchi, Teatrul „M. Eminescu”, Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt sau Catedrala din Bălţi. Vizitând Mănăstirea Curchi, academicianul Constantin Ciopraga, de la Iași, după ce a ascultat istoria dramatică a acestui așezământ monastic unde, în perioada interbelică, prin susținerea Casei Regale a fost fondată cea mai mare bibliotecă de pe lângă lăcașuri sfinte din România (în perioada sovietică aceasta a fost arsă), a spus următorul lucru: „Curchi este cea mai frumoasă mănăstire din întreg spațiul românesc”.

Misiunile cultural și economice pe care Vă propuneți să le realizați în Moldova, acțiunile și proiectele de caritate, pe care le întreprindeți în ultima perioadă, le vedem ca pe niște acte istorice reparatorii, sau după o expresie ce Vă aparține, care au scopul să închidă un cerc ce a fost rupt cu mai mulţi ani în urmă, în condiţiile când Regele a vizitat ultima dată Moldova în anul 1942. Iar gândul că anume aici în Basarabia se află cel mai frumos lăcaș al Domnului, ctitorit de Familia Regală, ne face să fim încrezători în noi.

Vă pot aduce la cunoștință, cu multă mândrie, că acum două săptămâni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o Hotărâre prin care în centrul orașului Ialoveni va fi restabilit monumentul lui Ferdinand I, primul Rege al României Mari, monument ce a fost distrus de Armata Sovietivă după ocuparea Basarabiei, în urma celui de al II-lea Război Mondial. E un semn bun, care ne încurajează să credem că deschiderea la suflet și la minte a romînilor moldoveni a devenit un proces ireversibil. Asta ne oferă siguranța că cele două state românești se vor reuni, fie prin integrare în UE, sau prin Unire cu Țara Mamă.

Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți în numele prosperării Binelui.”

Discurs rostit de Ministrul Educației din Republica Moldova, doamna Corina Fusu, cu prilejul ceremoniei de conferire Alteței Sale Regale Principele Radu titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Academiei de Științe a Moldovei. Chișinău, 28 septembrie 2015.

 

2 comentarii

  1. Inima Reginei Romaniei Mari! says:

    Respect si inalta consideratie pentru intelectualitatea din Basarabia iubita!Impresionant discursul doamnei Ministru al Educatiei!Stimata doamna Ministru,ce va caracterizeaza?O imensa cultura!O mare iubire de adevarul istoric!O imensa dragoste de Romania si de romanii de pretudindeni!Va multumesc.Traiasca MS Regele Mihai I a Romaniei!SusCoroana Romaniei!

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    INALTATOR SI ADMIRABIL ACEST DISCURS CARE NE FACE SA FIM CONSTIENTI DE TRADITII SI SA FIM INCREZATORI IN VIITOR !
    ADMIRATIE PENTRU DOAMNA MINISTRU CORINA FUSU SI BUCURIE CA EDUCATIA ESTE CONDUSA DE O ASEMENEA PERSONALITATE !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50667987
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate