Mesajul Regelui de Anul Nou

Mesajul Majestatii Sale Regelui Mihai I cu ocazia Anului Nou 2008

foto-mihai-i-ii.jpg

Romani,

Dupa primul an in Uniunea Europeana, se poate spune ca democratia si libertatile au locul lor stabil in societatea romaneasca. Stiu ca sunt ramaneri in urma in sanatate si educatie, in conditiile de viata ale oamenilor in varsta si ca exista motive de dezamagire. Dar economia continua sa creasca si sa se elibereze de trecut, politica are dinamism, iar in Legislativul european avem, pentru prima oara, reprezentanti alesi.

Tara noastra a intrat in familia demna a natiunilor libere. De aici incolo putem sa incepem sa facem diferenta intre prosperitate si identitate, intre libertati si indatoriri, intre exercitiul politic si respectarea valorilor fundamentale. Oamenii publici trebuie sa-si serveasca institutia, nu sa se serveasca de ea. Ne trebuiesc institutii solide, indreptate catre viitor.

Romania are nevoie sa-si daltuiasca o Constitutie europeana care sa dea un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor Statului. Este o chestiune de onoare, de respect pentru traditiile noastre si pentru democratie. Astfel se poate desavarsi constructia economica si sociala a tarii noastre.

Natiunea, ca si fiinta umana, are personalitate si fior. Romania, aidoma fiecaruia dintre noi, are povestea ei, adanc patrunsa de trecut si de destin. Tara noastra va avea un loc in sistemul international daca va sti sa respecte democratia, cultivandu-si instinctul binelui national.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

Castelui Savarsin, 26 decembrie 2007

15 comentarii

 1. King Michael's Message 2008 says:

  His Majesty King Michael I’s Message For The New Year of 2008

  Romanians,

  After our first year of membership within the European Union, one can say that democracy and liberty are stable in Romanian society. I know there are still problems in the fields of education, health and the living conditions of elderly people and that there are reasons for disappointment. However, the economy is on an ascending trend and is breaking away from the past, politics is dynamic and we have, for the first time in history, Romanian elected representatives in the European Parliament.

  Our country has joined the dignified family of free nations. From now on we can start to distinguish between prosperity and identity, freedom and duty, between politics and fundamental values. Our public sector representatives should serve their institutions, and their country, not be served by them. We need stable institutions with an eye on the future.

  Romania needs to build a European Constitution, which will assign clear, unequivocal and complementary roles to the State’s institutions. This is a question of honour, respect for our traditions and for democracy. In this way, we can complete our country’s economic and social reconstruction.

  A nation, just like a human being, has its personality and its inner life. Romania, like each and every one of us, has her story, deeply interwoven with her past and her destiny. Romania will have a place in the international system if she can demonstrate that knows how to respect democracy and cultivate an instinct for the national good.

  So help us God!

  Michael R

  The Savarsin Castle, 26th December 2007

 2. Tiberiu Lovin says:

  Sarbatori Fericite familiei regale. La Multi Ani, Majestate!

 3. Familia Precupanu, Roman says:

  Prin intermediul dumneavoastra transmitem Casei Regale si Majestatii sale Regele Mihai un Craciun frumos, plin de fericire, liniste sufleteasca si ani multi cu sanatate!

  Familia Precupanu
  Roman

 4. Nicoara Ovidiu says:

  Multumesc MS Regelui Mihai I de Romania pentru acest mesaj sobru,cu adevarat regal!

  La Multi ani Majestate!
  Sa Ne Traiesti Maria-Ta!

  Cele mai calde urari de Anu Nou Casei Regale Romane!

  Dr.Nicoara Ovidiu

 5. Dan Ottiger Dumitrescu (Elvetia) says:

  Dupa zecile de mesaje adresate din Exil nenorocitului popor roman deformat de talpa dictaturii comuniste, Majestatea Sa Regele Mihai a continuat cu aceeasi regularitate, si in ultimii ani sa-i imbarbateze pe Romani.
  Mesajul de An Nou 2008 contine o serie de fraze extrem de insemnate, una dintre ele avand menirea sa-i stimuleze la maximum pe “OAMENII PUBLICI (care) TREBUIE SA-SI SERVEASCA INSTITUTIA, NU SA SE SERVEASCA DE EA.”

  Fie ca anul 2008 sa reprezinte reintoarcerea Romaniei la forma de guvernamant sugrumata de comunisti la 30 decembrie 1947, Monarhia Constitutionala.

  Traiasca Regele Mihai impreuna cu toata Famila Regala!

 6. Ciprian Muresan says:

  Mesajul de Anul Nou al MS Regelui Mihai I pune iarasi problema unei noi Constitutii, lege fundamentala a tarii care sa reprezinta cu adevarat valorile democratice prezente in Uniunea Europeana.Desigur MS Regele nu pronunta in mod explicit termenul de “Constitutie monarhica” dar este clar ca doar revenirea “de facto” la Monarhia constitutionala poate sa clarifice echilibrul politic din Romania.

  Se observa insa ca exista o foarte firava campanie promonarhica in tara, oamenii politici evitand in marea lor majoritate sa se pronunte in favoarea Monarhiei constitutionale si preferand “solutia” Republicii parlamentare.

  Recentul Apel in favoarea restaurarii Monarhiei semnat de multi intelectuali dar si de oameni apartinand tuturor categoriilor sociale a fost putin prezentat in mass-media si nu a avut pana in prezent impactul dorit.

  Cred ca nu este important doar sa se faca comemorari ale evenimentelor principale din istoria Romaniei si a Familiei noastre Regale dar a venit momentul unei campanii sustinute in favoarea Restaurarii Monarhiei.Exemplul Serbiei unde acest lucru este evident ar trebui sa ne dea de gandit.

  Fara a subestima aportul Familiei Regale in viata de azi a societatii romanesti cu totul altul ar fi in cazul Restaurarii “de facto” a Monarhiei constitutionale.

  Cu toate acestea Mesajul MS Regele ramane, indiferent de reactiile din mass-media sau de reactiile unor politicieni, un exemplu de cum se adreseaza un Sef de stat poporului sau.

  Dumnezeu sa octoteasca Familia noastra Regala!

  Ciprian Muresan (Lugoj)

 7. Mioara Radulescu says:

  Desi am crescut exclusiv in comunism, in inima mea simt mereu o rana ! Acesta este imposibilitatea pentru Romania de reinstaurare a monarhiei !
  Cea mai adanca admiratie o am pentru valorile morale ale casei Regale din Romania.

  La Multi ani Majestate!

  Anu Nou cu sanatate Casei Regale Romane!

  Mioara Radulescu

 8. Constantin TOPALA says:

  Majestate,

  Doresc sa va informez ca, în calitate de Presedinte al ORDINULUI CAVALERILOR ECHITATII (OCE), organizatie neguvernamentala de drept privat, am initiat un program de convingere a romanilor in ideea de a cere clasei politice reinstituirea zile de 10 Mai ca Zi Nationala a Romaniei. Aceasta poate fi un prim pas in efortul multor concetateni de a reveni la monarhia constitutionala in Romania ca forma de guvernamant democratica si eficienta !

  Reproduc, in continuare, textul primului pliant intocmit in cadrul acestui program, pe care l-am distribuit deja intr-un numar de peste 1.000 de exemplare in judetul Bacau:

  ………………………………………………………………………………….

   ORDINUL CAVALERILOR ECHITĂŢII

  10 Mai – Ziua Independenţei de Stat –
  fostă şi viitoare Zi Naţională a României

  Ordinul Cavalerilor Echităţii consideră că marile evenimente care au marcat trecutul poporului român trebuie tratate cu respect, în spiritul adevărului istoric şi fără idei preconcepute.
  Regimul comunist, în ura lui viscerală faţă de regalitate precum şi faţă de partidele istorice, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca istorica zi a asumării indepen-denţei de către autorităţile legitime ale Principatelor Româ-ne să nu fie legată în nici un fel de numele Regelui Carol I şi, de aceea, a inculcat în mintea românilor ideea falsă că independenţa s-a obţinut doar prin votul Camerei Deputa-ţilor de la 9 mai 1877. Însă acest vot nu ar fi putut produce nici un efect până când legea, aprobată de Senat în data de 10 mai, nu ar fi fost promulgată de către şeful statului. Prin urmare, legea privind Independenţa de Stat a început să producă efecte juridice numai după semnarea de către Domnitorul Carol a Decretului de promulgare a acesteia în ziua de 10 Mai 1877, care este data istorică a Independenţei de Stat oficiale a României.
  Fără independenţă, un stat nu poate să evolueze în sensul dorit de naţiune şi nu asigură cetăţenilor săi statutul de oameni cu adevărat liberi, mândri şi prosperi. De aceea, ziua obţinerii independenţei a fost considerată de multe dintre ţările lumii ca fiind data cea mai importantă a istoriei lor şi au hotărât ca aceasta să fie sărbătorită ca Zi Naţională, aşa cum se întâmplă în Argentina, Brazilia, Bulgaria, Chile, Columbia, Finlanda, Indonezia, Letonia, Lituania, Peru, Polonia, Statele Unite ale Americii ş. a.

  Ordinul Cavalerilor Echităţii, în colaborare cu toate forţele democratice vizionare, este hotărât să facă tot ce-i va sta în putinţă pentru ca, în spiritul tradiţiei istorice, 10 Mai – Ziua Independenţei de Stat a României – să redevină Ziua Naţioanală a românilor de pretutindeni.

  Constantin TOPALĂ
  Preşedinte

  Argumente pentru reinstituirea datei de
  10 Mai ca Zi naţională a României

  1) 10 Mai este Ziua Independenţei de Stat a României deoarece, deşi Camera Deputaţilor a aprobat legea care consfinţea acest eveniment istoric la 9 mai, votul final al Senatului precum şi promulgarea legii de către Domnitorul Carol au avut loc a doua zi, adică la data de 10 Mai 1877.

  2) România este singurul stat din Europa care a avut 4 date diferite pentru Ziua naţională: 24 ianuarie, 10 mai, 23 august şi 1 decembrie, ceea ce, din această perspectivă, nu ne onorează deloc şi nu ne plasează printre naţiunile respectabile ale Europei.

  3) Reinstituirea datei de 10 Mai ca Zi Naţională a ţării noastre, fapt care trebuia să se întâmple o dată cu adoptarea Costituţiei din 1991, ar fi un semn că urmaşii lui Ştefan îşi respectă cu mândrie tradiţiile istorice.

  4) Data de 10 Mai se află în mijlocul primăverii, anotimp cât se poate de potrivit pentru sărbătorirea în condiţii excelente a Zilei Naţionale de către tot românul (şi nu doar de politicieni), fie participând la manifestări oficiale, fie prin serbări câmpeneşti, după tradiţie, fie în orice alt mod.

  5) 10 Mai se cuplează perfect cu 9 Mai, Ziua Uniunii Europene, care, în perspectivă, va fi zi nelucrătoare, ca şi Ziua Naţională a României, astfel încât concetăţenii noştri vor avea o pereche de zile libere pentru a se bucura şi a sărbători cum se cuvine cele două simboluri sfinte: unul naţional şi celălat european; în unii ani, cele două sărbători se vor găsi în vecinătatea sfârşitului sau începutului de săptămână, ceea ce va însemna o bine-venită mini-vacanţă de 4 sau chiar 5 zile (prin recuperarea celei de a cincea), pe parcursul căreia oamenii, între altele, vor putea face excursii pe plaiurile mioritice sau în ţările vecine, şi chiar ceva mai îndepărtate.
  [FIN]
  …………………………………………………………………………………

  Sunt convins ca, data fiind incompetenta si coruptia endemica a clasei politice romanesti, romanii vor intelege destul de repede ca monarhia constitutionala este singura alternativa viabila pentru consolidarea democratiei, a statului de drept si a trendului ascendent al prosperitatii generale in tara noastra.

  Urez Majestatii Voastre ani multi de viata, sanatate si bucurie, precum si puterea de a face tot binele din lume concetatenilor nostri !

  Transmit aceleasi urari Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare a Romaniei Margareta, Custode al Coroanei Romaniei, insootite de sincere felicitari pentru desemnarea Sa, atat ca succesoare dinastica a Majestatii Voastre, cat si ca Sef al Casei Regale a Romaniei.

  Urez tututror membrilor Casei Regale a Romaniei sanatate si curajul de a se implica activ in cresterea continua a propsperitatii poporului nostru si asigurarii unui loc de cinste in Europa si in lume pentru tara noastra.

  La Multi si Bine Impliniti Ani !

  Constantin Topala
  Presedinte al Ordinului Cavalerilor Ehitatii

 9. ion florin popescu says:

  La 48 de ani ,nascut,crescut,dar nu si educat 100% de sistemul comunist,am ajuns la concluzia ca Aristotel are dreptate!.Aristocratii veritabili trebuie sa conduca cetatea.Asta se vede in Spania,o natiune contorsionata de istorie,cam ca Romania,mai putin fracturarea proprietatii private,in care Casa Regala este respectata si veneratat.Nu este mai putin adevarat ca si prestanta Casei este impunatoare.
  Urez Maiestatilor Lor si Altetelor Lor un an nou cu sanatate si putere de munca pentru indepartarea cetei in care se afla natiunea prea mult incercata.Traiasca Regele!.

 10. Adrian Toma says:

  Va rog sa-mi permiteti sa Va adresez cele mai calde urari pentru noul an si pentru cei care vor urma Dvs. Majestate si Familiei Regale, speranta noastra pentru viitor.

  Consider ca trebuie sa ne orientam spre viitor numai avand in minte traditia si istoria neamului, de care Sunteti indisolubil legat.

  La Multi Ani tuturor romanilor !

  Dumnezeu sa ne ocrotesca pe toti !

 11. Cristian Luminita says:

  La multi ani si multa sanatate cu ocazia noului an, felicitari Altetei Sale Margareta si intregii familii regale.Vive la roi !!!!!!!

 12. Marius-Gabriel Rus says:

  ¸*•.¸*•.¸ ¸.•*¸.•*¸.•*¸.•*¸.•*
  «•.** La Multi Ani 2008!! ** .•»
  ¸.•* ¸.•*¸.•* *•.¸*•.¸*•.¸*•.¸

 13. Dipl. Ing. Nicolae Vișan says:

  Gânduri nostalgice răsar din fundul amintirii legate de o vreme de mult trecută, dar care a lăsat urme adânci în sufletul adolescentului de odinioară, care eram eu! Îmi amintesc de ziua de 6 Noiembrie 1946 când Regele Mihai a avut ziua numelui: Sf. Mihail și Gavril. Eram elev în clasa 6-a la liceul Lazăr din București și comuniștii conduși din ambasada sovietică de satrapul lui Stalin pe numele de Andrei Ianuarevici Vâșinski, ne închiseseră toate ieșirile din clădirea liceului, ca sa ne împiedice să ne ducem la o adunare dedicată sărbătorii zilei numelui regelui nostru. Pe bulevardul din fata liceului se perindau grupuri de “tovarăși” care strigau “vrem guvern FND” la comanda unui agent al PCR și viitor ofițer de Securitate.
  Noi am ieșit prin ferestrele dela subsolul liceului, prin sala de gimnastică și prin Cișmigiu și ne-am dus la adunarea comemorativă.
  A doua zi au urmat anchete severe, eliminări din școală – acțiuni care m-au lovit și pe mine – dar care ne-au anticipat realitatea zilelor cumplite ce aveau să urmeze, mai ales după ce regele a fost silit de unealta stalinistă: dr. Petru Groza să abdice la 30 Dec.1947. Tineretul de azi al României a scăpat de crunta dictatura a Moscovei comuniste, dar este bine ca să nu treacă cu vederea faptul că Regele Mihai I este din nou în țara sa, veghind, chiar la vârsta sa actuală, la binele națiunii române. Trăiască Regele!

 14. Raspuns dlui Dipl. Ing. Nicolae Vișan (comentariul nr. 13) says:

  Domnule inginer,

  Mesajul dumneavoastra, trimis recent, adica in luna noiembrie 2009, ma bucura nespus. Faptul ca va aplecati asupra unei pagini atât de departe a jurnalului meu imi da speranta ca blogul ramâne un instrument viu, ale carui pagini nu sunt uitate sau ignorate.

  Dar, mai presus de orice, sunt bucuros pentru verticalitatea dumneavoastra, pentru devotamentul cu care continuati sa serviti si sa protejati idealurile si valorile in care credeti. Voi transmite mesajul dumneavoastra Majestatii Sale si va multumesc pentru generozitatea de a-mi fi onorat pagina.

  Cu bine,
  Radu al României

 15. Dipl. Ing. Nicolae Vișan says:

  Alteță,
  Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele Voastre calde și încurajatoare, la mesajul meu de mai sus. Verticalitatea mi-a fost un însoțitor de viață foarte costisitor prin consecințele sale nu tocmai plăcute. Numai că bunul Dumnezeu mi-a acordat grația de a supraviețui coșmarului comunist.
  Ca expresie a unei dorințe sufletești izvorâte din viața liberă de altă dată, Vă rog să transmiteți Majestății Sale Regelui Mihai I o urare nostalgică, asa cum o făceam ca școlari, cu peste 70 de ani în urmă, la adresa părintelui Său:.
  “Toți străjerii Majestate Vă urează sănătate”
  Vouă Alteță, va urez putere de muncă, sănătate și tenacitate, spre a continua opera ziditorilor de țară, care au fost suveranii Românei.
  Traiască Regele! Traiască Familia Regală!

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 36222074
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate