Mesajul Prim-ministrului cu ocazia zilei de 10 Mai

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul zilei de 10 Mai, Ziua Independenței naționale și Ziua Regalității

Sărbătorim astăzi Ziua Independenței naționale și Ziua Regalității, prin care rememorăm trei momente istorice importante pentru destinul statului român modern, petrecute toate pe 10 mai: proclamarea Principelui Carol ca domnitor al Principatelor Unite, în 1866, Independența față de Imperiul Otoman, în 1877, și transformarea țării din principat în regat, în 1881, când Principele Carol a fost încoronat ca primul rege al României.

Independența națională și instituția monarhiei s-au sedimentat în conștiința colectivă ca pași hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper și respectat în Europa de la începutul veacului trecut.

Acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democrații europene și de partenerii noștri strategici, așa cum și-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară.

Familia Regală a României a fost mereu aproape de români. Membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat țara, iar în perioada post-decembristă au fost adevărați ambasadori ai intereselor României. Determinarea, demnitatea și onoarea de care au dat dovadă în acțiunile lor sunt repere morale pe care societatea le prețuiește și bune exemple pentru generațiile actuale și pentru cele care ne vor urma.

Și așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depășim situația generată de pandemie și să ne urmăm destinul european.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Casei Majestății Sale Custodele Coroanei!

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Cum nu se poate mai potrivite si mai pertinente cuvintele din mesajul Prim-Ministrului Ludovic Orban. Alaturi de Presedintele Iohannis si de Guvernul actual, Premierul a facut un adevarat tur de forta in gestionarea cu succes nu doar a pandemiei create de acest virul ucigas, care si-a luat un greu tribut de vieti omenesti (dar indiscutabil cu mult mai putin decat in alte tari, sau daca la guvernare ar fi fost…stim noi cine – cei care erau pe cale sa instituie un fel de …pandemie ‘politica’ cu urmari negative greu de calculat), dar si in gestionarea politica a intregului ansamblu de probleme ale societatii, operatiune deosebit de anevoioasa pentru un guvern in minoritate.

    Felicitari, Domnule Prim-Ministru !

  2. Alexandru says:

    Felicitari, Domnule Prim-Ministru!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51797459
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate