Mesajul Custodelui Coroanei rostit la Palatul Regal

 Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic, Sala Tronului, 29 noiembrie 2017

Monsenior Decan al Corpului Diplomatic, Excelențele Voastre,

Prima mea datorie în această seară este să vă mulțumesc întregului Corp Diplomatic pentru un întreg an de activitate în țara noastră și pentru toată munca pe care o faceți pentru îmbunătățirea relațiilor dintre țările pe care le reprezentați și România.

Știu că este la modă să spunem că, în această epocă de comunicare instantanee, când șefii de guvern și miniștrii vorbesc între ei la telefon aproape zilnic și iau parte atât de des la întâlniri internaționale la vârf, ambasadele nu mai sunt necesare. Dar această afirmație este cu siguranță un mit. Deși funcțiunile și îndatoririle ambasadelor s-au modificat în mod clar și vor continua să evolueze, nu există nici un substitut pentru măiestria de care este nevoie pentru a trata cu o țară și pentru legăturile și relațiile personalizate care au nevoie să fie stabilite între națiuni, lucruri pe care ambasadele le creează și apoi le cultivă în fiecare zi. Am întâlnit pe cele mai multe dintre Excelențele Voastre personal și am avut privilegiul de a vă cunoaște activitățile. Știu cât de complexă este munca voastră și cât de importantă rămâne pentru națiunile noastre. Deci, după un an de muncă nu ușoară, vă adresez un modest “Mulțumesc!” din partea noastră, a tuturor. Suntem recunoscători pentru sprijinul vostru, pentru prietenia și – cel mai important – pentru convingerea voastră în importanța relației bilaterale dintre România și țările voastre.

Monsenior Nunțiu Apostolic, domnilor miniștri, doamnelor și domnilor ambasadori,

Tatăl meu, Regele Mihai, obișnuia să prezideze astfel de recepții chiar în această încăpere, dar în circumstanțe foarte diferite. Pentru România acelor vremi, condițiile erau sumbre; ne confruntam fie cu dominația nazistă și fascistă, fie cu dominația Uniunii Sovietice a lui Stalin. Îmi pare rău că Majestatea Sa Regele nu poate fi în această seară cu noi, dar știu că ar fi primul care ar evidenția faptul că România este astăzi într-o poziție incomparabil mai bună. Țara noastră este membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, o rețea de organizații care face absolut imposibilă o nouă împărțire a sferelor de influență în Europa și, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi, dar și asigură securitatea și prosperitatea noastră în viitor.

În numele Familiei Regale, aș dori să spun partenerilor și aliaților noștri în Uniunea Europeană și în NATO că românii înțeleg și apreciază contribuțiile enorme pe care aceste două organizații le oferă țării noastre. Știm cu toții că apartenența noastră la aceste două organizații ne oferă avantaje uriașe, dar implică și obligații uriașe pe care le respectăm. În NATO, România este deja un „exportator” de securitate, nu doar un consumator de securitate. În Uniunea Europeană, liderii noștri politici vor face tot posibilul pentru a ne menține unitatea de scop; indiferent de neconcordanțele pe care le-am putea avea, știu că țara noastră nu va amenința niciodată unitatea UE.

La fel de mult ca și liderii noștri politici, suntem și noi îngrijorați de ideea care câștigă acum teren în unele capitale europene, potrivit căreia noile state membre ale Uniunii Europene sunt într-un fel diferite de celelalte, că nu au o așa-numită vocație europeană. Desigur, nu pot să vorbesc pentru alte națiuni, dar știu că aceste afirmații sunt pur și simplu neadevărate. Toate statele care au fost conduse de Uniunea Sovietică sunt pe deplin convinse de faptul că, dacă Europa este dezbinată, avem de pierdut cu toții. Știm, de asemenea, că unitatea poate fi păstrată doar dacă găsim căi de mijloc. Și știm, de asemenea, că o Europă slabă ar avea consecințe teribile pentru noi toți. Cu cât mai curând încetăm să vorbim despre o presupusă diviziune Est-Vest în Europa, cu atât va fi mai bine pentru noi toți. Cu cât mai repede ștergem adevăratele divizări ale sărăciei și ale mobilității sociale sărace care există încă pe continentul nostru, cu atât mai puternici ne vom simți cu toții.

Monsenior Nunțiu Apostolic, domnilor miniștri, doamnelor și domnilor ambasadori,

Cred că este de datoria noastră, toți românii, să suportăm efortul devenirii unei Europe mai bune și să oferim partea noastră echitabilă de contribuție la o lume stabilă și mai prosperă. Regele și întreaga Familie Regală au crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a unor astfel de eforturi. Așadar, îngăduiți-mi să subliniez în seara aceasta ceea ce familia mea și cu mine sperăm să realizăm în anul care vine.

În plus față de îndatoririle noastre obișnuite în comunitățile țării și de acțiunile noastre caritabile, vrem să ne dedicăm energiile, alături de instituțiile Statului, pentru promovarea imaginii și intereselor României în întreaga lume. Sunt pe deplin conștientă că nu este o sarcină ușoară, că ani de bună reputație pot fi șterși într-un incident neplăcut și că niciun efort de propagandă nu poate face lucrurile rele să arate bine. Ca voi toți, știu, de asemenea, că percepții greșite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii nu sunt ușor de demontat. Cu toate acestea, cred că ceea ce a realizat România de la căderea comunismului, ceea ce a obținut în 150 de ani ca stat modern și în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat și prezentat mai bine lumii întregi. Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acuratețe și mai modernă a țării noastre este în beneficiul direct al cetățenilor noștri, mulți dintre ei muncind și trăind în afara granițelor noastre. Cu ocazia călătoriilor noastre, a discursurilor și a multor altor angajamente publice, dorim să aducem la lumină rădăcinile profund europene ale țării și societății noastre și contribuția noastră durabilă pe continentul european; o contribuție multi-disciplinară, multi-religioasă și multi-etnică. Această contribuție a îmbogățit continentul și s-a îmbogățit de la el, o contribuție care nu este înghețată în trecut, ci în multe privințe trăiește o renaștere astăzi, când milioane dintre cetățenii noștri își au reședința în alte țări, mulți – sper – pentru o perioadă scurtă de timp.

Nu cred că efortul Familiei Regale este o întreprindere pur naționalistă. Căci ceea ce intenționăm să facem va sublinia, sper, cât de interconectată este Europa de Vest cu așa-numitul Orient. Suntem împreună acum pentru ca am fost întotdeauna împreună; doar crudele momente de răsucire ale istoriei ne-au distanțat temporar. Iar efortul nostru nu trebuie să fie exclusiv european. Așa cum liderii politici români o fac în mod constant, trebuie și noi să subliniem rolul esențial al celor două mari națiuni nord-americane care fac parte din Alianța transatlantică și de ce trebuie să rămânem uniți.

Acum, când Familia Regală începe un nou an de angajamente publice în interesul României, sperăm să ne bazăm pe sfaturile înțelepte și pe sprijinul vostru. Dar, mai presus de toate, ne bazăm pe încrederea și înțelegerea tuturor românilor.

De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far și să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestății Sale pălește. Dar în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată.

Vă urez un rodnic și liniștit An Nou!

13 comentarii

 1. Mădălin-Cristian Focșa says:

  Așa să ne-ajute Dumnezeu ! Să nu se stingă acest far niciodată ! Pe jertfa martirică a Regelui nostru iubit stă Țara de mâine.
  Alteța Voastră, noi cei care vă susținem din toată inima în aceste zile foarte grele, vă implorăm să faceți cât mai repede posibil, tot ceea ce puteți pentru a dezvălui Adevărul și a învinge îngrozitoarea campanie de intoxicări și calomnii. Aveți credință că rugăciunile noastre nu vor fi în zadar și Domnul va face o mare minune, dăruindu-i puteri Majestății Sale pentru a lumina el însuși întunericul din jurul nostru; va fi gestul său suprem cu care va arăta încă odată tuturor cât se identifică cu Țara – deci vă rugăm din suflet, nu ezitați să-i cereți la momentul potrivit un ultim act de implicare, căci Domnul îi va da putere!
  Vă iubim. Trăiască Regele !

 2. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Remarcabil discurs ce indeamna in primul rand la unitate in actiune din partea reprezentantilor societatii politice si civile romanesti. Mesajul Custodelui Coroanei este un adevarat Mesaj al Tronului adresat in opinia mea nu atat reprezentantilor corpului diplomatic acreditat la Bucuresti cat mai ales clasei politice, autoritatilor publice dar, mai ales, societatii si Natiunii Romane. Un mesaj demn, echilibrat, cu multe semnificatii.

  Dezvoltarea activitatilor membrilor Familiei Regale in sfera diplomatiei, a apararii si promovarii imaginii Tarii poate fi insa o intreprindere anevoioasa fara o schimbare a comportamentului cetatenilor romani care au ales sa inceapa o noua viata in alte tari europene.

  In ceea ce priveste relatiile dintre tarile europene occidentale si cele est-europene tin sa precizez insa ca nu Estul a intors spatele Vestului. Insa in timp ce in Apusul Europei vorbim de diplomatia unor tari obisnuite sa dicteze, sa-si realizeze intotdeauna interesele pe spatele altor tari sau natiuni, in Rasaritul european avem de-a face cu diplomatia supravietuirii. Din punctul meu de vedere Occidentul nu a inteles niciodata lectia oferita de Orient. Caci tarile acestuia au luptat si au reusit sa supravietuiasca singure, indiferent de cat de mare le-a fost jertfa, aratand Lumii cat de slabe sunt cu adevarat temeliile imperiilor, atat de specifice lumii si istoriei europene, inclusiv celei occidentale. Si asta zic eu ca face diferenta. Poate ca Estul a invatat sa si ierte dar, de uitat, nu va uita niciodata! Si oricum, numai daca ne uitam la relatiile actuale dintre guvernele Germaniei si Federatiei Ruse, ce trec de multe ori peste interesele tarilor baltice sau ale Ucrainei, intelegem ca asa cum spunea si Talleyrand, dupa Restauratia din 1814 – 1815, “nu au uitat nimic, nu au invatat nimic”.

  In acelasi timp mi s-a parut foarte emotionanta partea de final a Mesajului. Trebuie cu adevarat sa fim pregatiti pentru acea clipa in care un Soare va apune. Insa stim cu totii foarte bine ca un Apus de Soare nu inseamna altceva decat o clipa intunecata pe cerul Tarii inaintea unui Rasarit de Soare! Se cuvine asadar sa sprijinim Coroana si toate activitatile desfasurate sub auspiciile Custodelui acesteia. Sa avem incredere si sa o protejam, caci nu poate fi decat in folosul Tarii!

 3. Mihaela Minu says:

  Asa sa ne-ajute Dumnezeu !

 4. Viorica M.V. says:

  Citate din MS Regele Mihai al Romaniei:
  *
  „1. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.
  .
  2. Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea.
  .
  3. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.
  .
  4. Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa.
  .
  5. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
  .
  6. Dacă oamenii vor să mă întorc înapoi, mă voi întoarce înapoi. Românii au suferit destul şi au dreptul de a fi consultaţi în ceea ce le priveşte viitorul.
  .
  7. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.
  .
  8. Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii.
  .
  9. Mulțumesc părinților și profesorilor care, prin sacrificiu personal, dau copiilor lor un viitor așa cum nicio altă generație trecută de români nu a putut avea.
  .
  10. Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere.
  Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele”.

 5. Traiasca Regele!!Traiasca Familia Regala si Casa Regala a Romaniei!!Sper in curand sa avem Regina Margareta!!!Nihil Sine Deo!!!

 6. Diana Lucia Zotescu says:

  @ Domnului Madalin-Cristian Focsa:

  Adevarul, domnule Focsa, a fost deja exprimat in Comunicatele Regale. Aceste comunicate trebuie doar citite cu atentie si luate ca atare. Niciun membru al Casei noastre Regale nu ascunde adevarul, cu atat mai putin Custodele Coroanei. Minciuna nu face parte din ‘arsenalul’ regal. Este sub demnitatea oricarui Membru al Familiei Regale sa sxpuna altceva decat exact ceea ce face.

  Pentru cei ce isi spun ‘monarhisti’ dar nu respecta cuvantul si alegerile Regelui nostru, pentru cei ce umplu ‘spatiile goale’ (sau ceea ce cred ei ca ar fi spatii goale) cu propriile lor plasmuiri si ipoteze pe care le prezinta drept certitudini, ei, bine, pentru acestia eu am o singura intrebare: De ce se mai considera monarhisti daca nu au incredere in Regele nostru, in cuvantul si alegerile Sale atunci cand si-a transferat toate prerogativele catre Custodele Coroanei? Raspandind in spatiul public atata mizerie, diseminand minciuni pe post de adevaruri, lansand zvonuri fara acoperire, ei nu fac decat sa dezbine miscarea pro-monarhista, comportandu-se ca adevarati dusmani.

  Si mai este ceva: nimeni, oricate servicii – pretinse sau reale – a adus Casei Regale si Regelui, nu si-a ‘cumparat’ astfel dreptul de a se erija in ‘sfatuitor’ regal de tipul “aceasta, Alteta, nu se poate” (reluandu-se astfel o sintagma identica spusa Regelui Carol I de catre un oficial roman al vremii). Increderea in Familia si Casa Regala presupune a nu te indoi de dreapta judecata si hotararea – luata dupa o indelunga chibzuinta – a Regelui sau a Custodelui Coroanei.

  In final, analizand atat istoricul Casei noastre Regale precum si felul in care alte Case Regale reactioneaza atunci cand curiozitatea publica trece dincolo de limitele decentei, pot spune ca, in chestiuni de familie, se pastreaza o anume discretie ce trebuie respectata. Nici macar noua nu ne place indiscretia altora in chestiuni ce privesc familiile noastre.

 7. Cristian Andrei Badea says:

  Acest mesaj ma bucura foarte mult.

  Traiasca Regele!
  Traiasca Principesa Mostenitoare!

 8. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  UN DISCURS CU TOTUL REMARCABIL,REPREZENTAND ASPIRATIILE NATIUNII ROMANE REFLECTATE CU O DEOSEBITA DISTINCTIE SI DEMNITATE DE ALTETA SA REGALA PRINCIPESA MARGARETA, CUSTODELE COROANEI !
  SE OBSERVA DEOSEBIRILE EVIDENTE DINTRE UN DISCURS REGAL, ELEGANT SI CU DISTINCTIE SI DISCURSURILE CARE MAI AU URME DE RUMEGUS DE LA LIMBAJUL DE LEMN CU CONFUZII ISTORICE PE CARE LE AFISEAZA UNII POLITICIENI.
  TRAIASCA TRADITIA MONARHICA !

 9. Simona Tudorache says:

  Cred ca este unul dintre cele mai clare, mai oportune si mai inspirate discursuri pe care le-am auzit vreodata. Si, mai ales, atinge toate problemele presante ale momentului – din societatea romaneasca. Cine are ochi de vazut – sa vada, si cine are minte – sa inteleaga – ca Romania este strans legata de monarhie – si ca orice altceva am incerca, monarhia se va dovedi – iar si iar – cea mai buna solutie – si unica.

 10. […] Margareta a adresat un discurs Monseniorului Decan al Corpului Diplomatic și diplomaților prezenți la recep…. Recepția a avut loc la Palatul Regal, în sala Tronlui pe data de 29 Noiembrie 2017. Este un […]

 11. […] Coroanei și de discursul Nunțiului Apostolic, Decanul Corpului Diplomatic străin din România. În discursul său, Alteţa Sa Regală a afirmat: „în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor […]

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 43832819
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate