Mesaj adresat Muzeului Satului

Cu ocazia aniversării, la 10 Mai, a deschiderii Muzeului Satului, Majestatea Sa a adresat o scrisoare de felicitare colectivului muzeului național. Definitorie ctitorie culturală și educațională a Regelui Carol al II-lea, muzeul se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României.

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Ca de obicei, Majestatea Sa nu a lasat sa treaca neobservata importanta acestei importante Zile Nationale – 10 Mai – pentru Muzeul Satului, pastratorul in forma concentrata a valorilor esentiale ale satului romanesc al ultimelor patru secole.

    Poate s-ar cuveni de adaugat aici ca, inca din anul 1901, marele cercetator etnograf Dimitrie Gusti a adus aici prima casa – originala, asa cum sunt toate casele cuprinse in Muzeu – asambland-o in exact ordinea demontarii sale de la locul de provenienta. De atunci, an de an, pana la inaugurarea sa din 1936, noi asezari omenesti au fost identificate de D. Gusti ca reprezentative pentru viata satului romanesc din toate zonele tarii si transportate la Muzeul Satului, unde au fost reasamblate si mobilate cu obiectele originale ce le continusera.

    Faptul care este mai putin cunoscut este acela ca, in perioada celui de al II Razboi Mondial, Muzeul Satului a pus locuintele din perimetrul sau la dispozitia refugiatilor si a altor persoane ramase fara adapost in urma bombardamentelor, astfel ca, inca o data in istoria lor, aceste case-muzeu au fost locuite o perioada, indeplinindu-si astfel din nou functia pentru care fusesera construite de primii lor proprietari.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51852381
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate