“Mă simt puternică atunci când reuşesc să fac un copil sau un bătrân să zâmbească”

©Adevărul

Articol de Loreta Popa, Jurnalul național, 25 martie 2014

Întreaga experienţă a reîntoarcerii în ţara pe care o cunoştea doar din fotografii sau din poveştile de familie a reprezentat o schimbare incredibilă în viaţa Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Şi-a dorit ca românii să o cunoască mai bine, iar prin activitatea fundaţiei care-i poartă numele a reuşit să schimbe mentalităţi, venind în ajutorul celor care au nevoie, ale căror slabe puteri nu le dau voie să trăiască aşa cum îşi doresc sau celor care în ciuda talentului nu reuşesc să ajungă acolo unde merită. În ciuda sobrietăţii impuse de Casa Regală, Principesa şi-a păstrat naturaleţea. Îi place să fie în legătură permanentă cu cei din jurul său. Respectă oamenii şi îi iubeşte, această atitudine fiind o caracteristică a întregii familii. România nu mai reprezintă tărâmul interzis pentru Alteţa sa Regală şi membrii familiei, ci ţara sa, acel Acasă atât de necesar oricui în această lume. A încurajat relaţiile interumane şi a adus treptat Europa mai aproape de România. Licenţiată în Sociologie, Ştiinţe politice şi Drept internaţional la Universitatea din Edinburgh, specializată în Sociologie medicală şi sănătate publică, nu este de mirare că şi-a asumat rolul de om căruia îi pasă de semenii săi. Principesa Margareta împlineşte mâine 65 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Bagajul spiritual este cel mai preţios

După absolvirea Universităţii din Edinburgh, Principesa Margareta s-a specializat în Sociologie medicală şi politici de sănătate publică, ulterior participând într-un program de cercetare coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătaţii, concentrat pe elaborarea de recomandări de politici de sănătate şi proiecte de sănătate preventivă. În 1983 s-a mutat la Roma şi s-a alăturat Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, unde, ca membră a echipei proiectului Zilei Mondiale a Alimentaţiei, a lucrat la o campanie de promovare în masă a programelor de agricultură, nutriţie şi eradicare a sărăciei. Trei ani mai târziu s-a alăturat Fondului Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii. În toamna lui 1989 şi-a abandonat cariera la ONU şi s-a mutat la Geneva, să lucreze împreună cu tatăl ei, devotându-se în întregime muncii de caritate pentru România. Fundaţia Principesa Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I.

“Fundaţia mă împlineşte atât ca fiinţă, cât şi ca membră a Familiei Regale. Activităţile ei promovează valorile familiei mele: armonie, demnitate, responsabilitate. Mă simt puternică atunci când reuşesc să fac un copil sau un bătrân să zâmbească. Mulţi oameni îmbătrânesc frumos, păstrându-şi demnitatea, luciditatea şi au parte de sprijinul familiei. Sunt mulţi vârstnici însă care au nevoie de noi, de membrii comunităţii, pentru a putea supravieţui, nu doar grijilor materiale, ci şi singurătăţii. Numai prin exemplul personal putem să mergem înainte şi oamenii vor înţelege. Bagajul nostru spiritual este cel mai preţios. El ne ajută să descoperim lumea şi să putem şi noi dărui celorlalţi. Când am venit prima oară în România m-a impresionat contrastul dintre România profundă şi cea pe care am văzut-o în suferinţa oamenilor, în ochii copiilor bolnavi şi abandonaţi. Contrastul dintre România cea strălucitoare, plină de viaţă, păstrătoare de tradiţii populare unice din poveştile bunicii mele Regina Elena şi ale tatălui meu şi România pe care aveam să o descopăr la 18 ianuarie 1990, tristă, ternă înmărmurită parcă în durerea ei. Dar dincolo de această faţadă cenuşie se simţea vitalitatea şi dorinţa de a renaşte la viaţă a acestui popor care avea să-şi redescopere sufletul care nu-şi pierduse nici după atâţia ani credinţa. A fost o schimbare enormă pentru mine în 1990 şi alta, dar nu la fel de mare, în 2001, când m-am mutat în România. A fost o adaptare la o altă realitate. Am avut o viaţă normală, cu respect pentru bunele maniere, dar fără eticheta impusă la o curte regală, pentru că a fost alt tip de viaţă. Ca orice copii, învăţam să ne comportăm la masă, în prezenţa altor persoane sau a prietenilor, într-un mod mai degrabă occidental. Abia când am devenit adolescentă, părinţii mei au început să-mi explice cum stau lucrurile”, spune Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.

20 comentarii

 1. Felicitări pe Facebook (I) says:

  Maftei Lazar Traiasca Regele! Traiasca viitoarea Regina!
  #
  Doris Agatha S Esti puternica !!!! …pentru ca esti o luptatoare …!!!!
  #
  Ismet Sadac sarut mana doamna
  #
  Fiori DI Camelia Frumoasa noastra,esti minunata
  #
  Gina Gutu FRUMUSETEA”SUFLETEASCA” NU ARE MARGINI:….
  2 hours ago · Like
  Fiori DI Camelia Va rog implicativa in politica asezativa in locul care vi se merita,facevati drum spre varff ,indepartati mitocani si escroci care vand si distrug Romania.Romani va iubesc va respecta santeti a noastra si va dorimm in varf.Nu mai stazi departe de politica santeti nascuta pentru aceasta,nu faceti greselile pe gpca
  #
  Fiori DI Camelia ..Nu faceti greselile ce lea facut magestatea sa regele Mihai
  #
  Mihaela Comanisteanu Un suflet frumos se bucura cand poate face bine,respect !
  #
  NelluBergen Construct Respectele noastre Printesa!
  #
  Ioana Claudia Asta inseamna ca aveti un suflet mare ! Respect !:)
  #
  Costinel Pasat La multi ani, Alteta!
  #
  Carmen Visan mai rar in zilele noastre sa auzi asa ceva de la politicieni sau alte personalitati!tot respectul!nobletea sufletului se vede si pe chip!multumim celui de sus ca suntem contemporani cu asemenea personalitati!asta inseamna istorie!va multumim ca existati!
  #
  Costanta Vlad MULT RESPECT ALTETA!
  #
  Camelia Teodora Grosu Gornic La multi ani fericiti Alteta, sa aveti trupul sanatos si sufletul voios, spor in tot ce faceti, prieteni buni alaturi si pe toti cei dragi ai dumneavoastra aproape, iar pentru binele nostru al romanilor de pretutindeni, Bunul Dumnezeu sa va harazesca tronul Romaniei.
  #
  Calin Pisceky La multi ani,Alteta!
  #
  Morariu Viorel O sa fiti foarte puternica cand ne veti face pe toti sa zambim ! Poporul roman aproape nu mai stie ce este un zambet ! Doar la d-voastra mai avem speranta !
  #
  Carmen Georgina Duta La multi ani, cu sanatate, Alteta !Sa ne traiti multi ani fericiti! Existenta dumneavoastra ne da speranta, liniste si bucurie. Suntem mandri ca suntem romani ,cand ne reprezentati cu atata demnitate ,bunatate, gratie si frumusete .
  #
  Ion Mihaiescu Politicienii romani se simt fericiti doar cand reusesc sa ne fure !
  #
  Geta Pasat LA MULTI ANI CU MULTA SANATATE SI FERICIRE
  #
  Venika Ro RESPECT !
  #
  Gabriela Darie La multi ani, Alteta!
  #
  Enescu Valentina LA MULTI ANI !
  #
  Monica Ratiu Nobletea si bunatatea se citeste pe chipul dumneavoastra ALTETA ,Respect !!!
  #
  Liliana Sora La ceas aniversar, în semn de prețuire, admirație și respect, vă doresc cu toată sinceritatea să vă bucurați de cele mai alese daruri ale vieții: sănătate, bucurii, iubire și liniște în suflet și în viață, fericire și numai împliniri. Fie ca drumul regal al acestui suflet sensibil și nobil să fie plin de putere și curaj, dragoste și omenie , binecuvântare și vrednic de măreția dumnezeiască a credinței și încrederii desăvârșite. La mulți ani ASR Principesă Margareta, acum și întotdeauna !
  #
  Paul Sindie Sarut mana ! Alteta ! Respect !
  #
  Silvia M Georgescu VA İUBESC Şİ VA RESPECTSee Translation
  #
  LiviuMonica Mircea Like!
  #
  Florina Butuliga RESPECT ! ALTETA
  #
  Mircea Paduraru RESPECT
  #
  Maria Piticariu SUNTEM CONVINSI ! RESPECT !…
  #
  Romulus Popescu Multa sanatate,numai bucurii si viata lunga!
  #
  Filip Maria Filip Maria La fel si Dumneavoastra Principesa , ne dati sperante !
  #
  Ilioiu Mihaela Daciana O adevarat romanca,o mare doamna.
  #
  Popa Simona Maiestate, eu va multumesc ca existati ! Faptul ca inca exista Casa Regala a Romaniei, este o speranta de mai bine a romanilor! Sa dea Dumnezeu ca romanii sa se trezeasca odata ! Si nu este departe momentul. A ajuns funia la par.
  #
  Adrian Asaftei …MAJESTATE , SUNT SIGUR CA ATI FI INFINIT MAI PUTERNICA DACA ATI FACE UN POPOR FERICIT…STIU UN POPOR CARE DEMULT TIMP A UITAT SA ZAMBEASCA…
  #
  Bombonica Alexandrescu Toata admiratia pentru toata familia regala!
  #
  Manescu Nicoleta un om matur..nu contează?
  #
  Nelu Dinca Stima si respect….
  #
  Gaby Bc LA MULTI ANI!ALTETA VOASTRA REGALA.
  #
  Veronica Popovici Sa ne traiti ani multi Alteta,si Maica Sfanta sa va ocroteasca ,sa ne binecuvanteze pe toti si sa ne deschida portile mintii , ale inimii…si ale Cerului, deopotriva tuturor romanilor !!!!
  #
  Ivan Mihail Sa ne traiti alteta poate faceti tot poporul sa zambeasca dati un semn si vom fi alaturi de dumneavoastra incercati mai mult poporul asteapta un semn vom lupta pentru binele nostru !
  #
  Manescu Elis din pacate toate sant doar vorbe goala
  #
  Nicoleta Duka La multi ani Principesa!
  #
  Stefan Anton DE ASTEFEL DE OAMENI ARE NEVOIE TARA!!
  #
  Lenuta Fieraru FelicitariSee Translation
  #
  Bucur Florian Gabriel mi-ar place sa faceti ca Romania sa zambeasca, odata cu revenirea Majestatii sale REGELE MAIHAI, la conducerea tarii
  #
  Bucur Florian Gabriel MIHAI
  #
  Octavian Georgescu Bună Vestirea
  https://www.facebook.com/cultivatiromania/photos/a.207231466121875.1073741828.207221216122900/260245500820471/?type=1&theater
  #
  Interesant că Bună Vestirea
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Buna_Vestire
  #
  Ivan Dorel Nicolae la multi ani,va iubim,dumnezeu sa va de-a multa sanatate
  #
  Maria Lazar Multa sanatate, si multa rabdare cu poporul Roman.
  #
  Andon Kristo https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded
  Ileana Sararoiu Canta cucul jos in lunca
  #
  Toader Steluta dati din calitatile pe care le aveti si celor care ne conduc destinele
  #
  Maria Balmez-Miclea La multi ani, multa sanatate si fericire!
  #
  Roxana Soreanu La multi,multi ani fericiti!

 2. Olguta says:

  Felicitari pentru intreaga activitate!
  La multi si fericiti ani!

 3. Horia says:

  “Astazi este Buna Vestire si Ziua Nationala Greciei.
  Despre sarbatoarea crestina celebrata in 25 martie stim cu toii cate ceva. Asa ca doresc sa va spun putin despre Grecia. Ceva despre incercarile mele, colorate, de acolo…
  … trecand de Thessaloniki si conducand putin spre est, ajung intr-un loc binecuvantat cu soare, cu mare, cu paduri si cu Oameni. Poate ca de aici se trag si unii din ai mei, de ma simt asa… grec, odata ajuns acolo. Sunt multe cele ce ma tintuiesc prin locurile astea. Pictand in fiecare an aici, am inceput sa vad printre raze de soare si frunze de maslini, niste « aduceri aminte » cu oameni buni, ferice cantand si dansand, oameni ce se roaga si aprind aceleasi candele, ce se ung cu acelasi mir. Oameni ce au deschis palate pentru Regele meu, atunci cand Romania le inchidea… De aceea picturile mele facute in Grecia, au printre culori si tuse… inca ceva … ce as numi Recunostinta. De aceea am dorit sa asez aceasta expozitie langa Ziua Nationala Greciei, a Bunei Vestiri si a Principesei Margareta a Romaniei…
  Cat despre Arhanghel, si despre vestea adusa … mai ganditi-va si la cum ar trebui sa fim noi, oamenii cu ochii catre Altar sa vedem si sa marturisim Vestea cea Buna. Doamne Ajuta Greciei , MS Regelui Mihai I, ASR Principesei Margareta si tarii mele.
  Horia (Brasov 25 martie 2014)”

  https://www.facebook.com/events/1448571015378047/

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  @Dnei Fiori DI Camelia:

  Regii, membrii Caselor Regale NU se implica in politica pentru a-si pastra si exercita astfel, prin neutralitatea Lor, rolul de arbitru – esential pentru o Casa Regala. Asa ca nu va mai osteniti tot indemnand-O pe Alteta Sa Principesa Mostenitoare Margareta (care urmeaza cu strictete acest principiu al neutralitatii) sa se amestece in politica pentru a ajunge – spuneti dvs. – ‘in varf’. Alteta Sa este deja in varf, prin nastere.

  De asemenea, la ce greseala a Majestatii Sale Regelui – ce ar trebui, in idea dvs., indreptata si evitata de Principesa Margareta – va referiti? Cred ca sunteti intr-o mare eroare de intelegere atat a istoriei cat si a rolului pe care trebuie sa il aiba un Rege/Regina in viata poporului pe care il pastoreste.

  Cred ca sunteti bine intentionata, dar acest lucru este uneori insuficient. Va rog sa va documentati – chiar de pe acest blog – in legatura cu rolul Monarhului in tara Sa.
  Cu cele mai bune ganduri,
  Diana Lucia Zotescu

 5. Mariana Pavel says:

  La Multi Ani,Majestatea Voastra! va doresc multa sanatate,si dorim sa veniti cat mai curand pe Tonul Romaniei acolo unde este locul Familiei Regale .

 6. Gabriela Bucur says:

  LA MULTI ANI!

 7. Stanciu says:

  La multi ani Alteta Voastra !

 8. Stanciu Floare says:

  La multi ani Alteta Voastra, Dumnezeu sa ocroteasca si binecuvinteze Casa MS Regelui Mihai I al Romaniei! Toata consideratia si tot respectul!

 9. popa ionica says:

  la multi ani in sanatate, mult succes in activitatea care o desfasurati, sinteti o femeie si jumatate, si tara noastra are nevoie de oameni ca voi, dar din pacate sint multe care impiedica ca oameni de rangul si omenia dumneavoastra sa o conduca, cred ca 90 la suta din romani doresc sa fiti voi cei care sa ne da-ti exemplul vietii care ar trebui sa o ducem. Doresc sa avem curajul sa schimbam ceva si sper sa reusim.Multa sanatate familiei regale si dumnezeu sa fie cu noi.

 10. Constantin-Valeriu Trifan says:

  La Multi Ani, Alteta Voastra Regala!
  Traiasca Regele!

 11. […] (Principesa Margareta a României – sursa aici) […]

 12. stelian r. says:

  La Multi Ani ! Nimic fara Dumnezeu !

 13. Cu ocazia aniversarii zilei de nastere urez Principesei Mostenitoare Margareta si intregii Familii Regale a Romaniei,un calduros ,,La multi ani!”,ani indelungati de viata,multa sanatate si putere in recrrerea Romaniei8 Regat!

 14. Felicitări pe Facebook (II) says:

  Susan Tiberiu Laurentiu Sunteti un mare suflet Alteta …va stimez din tot sufletul!!!!
  #
  Florina Butuliga RESPECT ! Familia Regala a Romaniei
  #
  Caroline Hames Very Elegant and Gracious!
  #
  Bolintis Mariana Toata consideratia mea.
  #
  Filippo Arturo Didio VA RESPECT CU ADEVARAT !
  #
  Emanuel Serban La mulți ani, Alteță!
  #

 15. ciubotaru codrin mihai says:

  Cu ocazia zilei de nastere a Altetei Voastre Regale va doresc sanatate,fericire si indeplinirea tuturor proiectelor,alaturi de Alteta Sa Principele Radu de Romania.LA MULTI ANI!!! Cu deosebit respect Codrin CIUBOTARU Presedinte AMR-IASI

 16. CU OCAZIA ANIVERSARII ZILEI DE NASTERE UREZ PRINCIPESEI MOSTENITOARE MARGARETA UN CALDUROS ,,LA MULTI ANI!” ANI INDELUNGATI DE VIATA,MULTA STATORNICIE IN TOATE SI MULTA PUTERE IN FAURIREA ROMANIEI MARI REGALE!SA NE TRAITI INTRU MULTI SI FERICITI ANI MAJESTAEA VOASTRA SI SA VA ALEAGA DUMNEZEU ALATURI DE TATAL DUMNEVOASTRA CU CARE SEMANATI PERFECT SI ALATURI DE POPORUL ROMAN SA FAURITI ROMANIA MARE REGAT DE ALTADATA!TRAIASCA MAJESTATEA SA REGINA MARGARETA IN PACE SI ONOR!NIHIL SINE DEO,NIHIL SINE REX!

 17. Diana Lucia Zotescu says:

  Cu ocazia aniversarii Zilei Sale de nastere, azi, 26 martie 2014, doresc din suflet, alaturi de familia mea, Altetei Sale Regale Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei, LA MULTI ANI fericiti, plini de dragoste, lumina, sanatate si pace in suflet alaturi de Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, de Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana si de toti ceilalti membri ai Familiei Regale, precum si realizari multiple si o agenda cel putin la fel de plina ca pana acum in activitati ce aduc atata bucurie si speranta romanilor, activitati care improspateaza obrazul ofilit al tarii si inobileaza atmosfera vietii din Romania.

  Cu cele mai alese sentimente de dragoste, credinta in valorile Monarhiei, si deplina loialitate fata de Coroana si Casa Regala,
  prof. Diana Lucia Zotescu
  dr. arh. Robert Eugen Zotescu

 18. Gelu Vlașin says:

  LA MULTI ANI ALTETEI SALE REGALE PRINCIPESA MARGARETA a ROMÂNIEI !

 19. HERZLICHE GLÜCKWUNSCHE ZUM GEBURTSTAG
  I. M. KRONPRINZESSIN MARGARETE VON RUMÄNIEN.

  LA MULTI ANI !!!

 20. Petr Balcárek & Manuela E. Gheorghe says:

  La mulți ani Alteței Sale Principesei Margareta a României!
  Petr Balcárek & Manuela E. Gheorghe

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 42917756
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate