Vizită în Iordania, 18 aprilie 2010

18 aprilie 2010. În ultimele două zile, agenda vizitei Principesei Moștenitoare și a mea în Iordania a fost plină. Ieri, 17 aprilie am fost oaspeții orașului Jerash, am vizitat Muzeul Regal al Automobilului din Amman și, în încheierea zilei, am mers la “Locul Botezului”, pe râul Iordan, și la Marea Moartă.

Cu doi ani în urmă, în vizita pe care am făcut-o în municipiul Orăștie, am discutat cu primarul de atunci, dl Iosif Veniamin Blaga, posibilitatea de a pune împreună Orăștie și Jerash, orașul din Iordania, pentru a construi proiecte culturale, turistice și educaționale. Două localități situate în România și în Orientul Mijlociu au un important punct comun: situri arheologice de două milenii, contemporane unele cu altele. La Orăștie există urmele unor așezări dacice, în timp ce Jerash are cea mai întinsă și mai bine păstrată așezare urbană din vremea romană.

M-am gândit, atunci când am propus apropierea culturală și economică a celor două orașe, la proiecte comune de dezvoltare a turismului cultural, de accesare de fonduri pentru diverse proiecte, organizarea de evenimente de artă, precum și investiții în educație și cercetare arheologică. Nu am dorit să se facă o “înfrățire”, care de obicei se limitează la vizite protocolare, legături la nivelul primăriilor și festivități.

Am fost bucuros să constat că, în acești doi ani, administrațiile au făcut pași înainte și că, de fiecare dată, au rămas în legătură cu Palatul Elisabeta și au încercat să meargă mai departe. La rândul meu, am vorbit despre acest proiect Majestății Sale Regelui Abdullah la Londra în anul 2008, am primit o delegație a municipalității Jerash la Palatul Elisabeta în același an și am vizitat ieri orașul, încercând să aflu și să înțeleg mai bine felul în care gestionează ei acest patrimoniu uriaș al umanității.

Muzeul Regal al Automobilului nu este o simplă atracție turistică, destinată fanilor de mașini de epocă. Este un loc emoționant, care reflectă momente publice esențiale din istoria statului iordanian, exprimă mândria și preocuparea pentru perfecțiune a acestor oameni, felul în care au știut să stea cu fruntea sus mereu în secolul trecut și dorința lor de a fi  conectați cu ce a avut și are Europa mai bun.

Muzeul cuprinde automobile care au servit celor patru regi iordanieni în vizitele lor simple, în comunitățile locale, în ocazii oficiale și în timpul liber. Felul în care automobilele sunt păstrate este uluitor. În ciuda unor meandre ale istoriei dificil de găsit în alte părți ale lumii, ei și-au cultivat și păstrat cu râvnă acest patrimoniu tehnic și cultural, prezentându-l astăzi, în anul 2010, în stare perfectă.

Există în muzeu mașina cu care Regele Hussein a parcurs drumul de la aeroport spre oraș în acea legendară zi din anul 1999, când avea să fie văzut pentru ultima oară de către poporul său.

Am încheiat vizita la “Locul Botezului”, un sit de o importanță unică pentru omenire, situat de-a lungul râului Iordan, acolo unde se presupune că s-a botezat Isus Hristos. Am vizitat acest loc în anul 2004. Biserica ortodoxă nu era atunci complet construită. Acum arată foarte frumos, cu proporțiile ei modeste și armonioase.

Locul este vizitat de înalți reprezentanți ai confesiunilor creștine și ai tuturor statelor lumii. Este, așa cum afirmă gazdele lui, un petec de pământ care aparține întregii umanități. Aici se poate crea confluența, atât de dorită, a credințelor oamenilor de pe întreg globul, prin cultivarea încrederii, generozității, prin dorința comună de a cunoaște și de a face punți de legătură.

Seara, am privit apusul de soare deasupra Mării Moarte, privind dinspre East Bank către West Bank, locuri surori pline de un colosal trecut și de un dureros prezent.

HPIM0966

HPIM0977

HPIM0978

HPIM0989

HPIM0993

HPIM0995

HPIM1009

HPIM1012

HPIM1015

HPIM1017

HPIM1023

HPIM1032

HPIM1033

HPIM1039

HPIM1040

HPIM1050

HPIM1052

HPIM1054

HPIM1062

HPIM0886

HPIM0891

HPIM0914

HPIM0917

HPIM0929

HPIM1063

HPIM1079

HPIM1074

HPIM1075

HPIM1082

HPIM1084

HPIM1093

HPIM1099

HPIM1102

HPIM1104

HPIM1105

HPIM1108

HPIM1109

HPIM1122

HPIM1123

6 comentarii

 1. Ciba Cornelia says:

  Multumim Majestate pt poze!Cred ca as simti multa încarcatura emotionala cand as calca pe acele locuri istorice.

 2. Alin Horj says:

  Enorm de frumos si ma bucur cu asa reprezentanti ai Romaniei!

  Toate cele bune si pe curand,

  A.H.

 3. Valeria Heres says:

  Multumesc alteta pentru minunatele poze prin care am ocazia sa cunosc cultura poporului Iordanian, cat si locurile minunate pline de istorie si mister.Pe curand !

 4. intr-adevar,astfel de contacte cu mari orase din Orientul Mijlociu,ce sunt vestigii originale ale crestinismului din primele secole dupa Hristos,sunt o mare speranta pentru refacerea spirituala,economica si culturala a unei Romanii ce inca traieste in umbra unui trecut comunist care a sters orice valoare morala si identitate din istoria unui popor care ar fi putut trai decent si ar fi putut avea o incarcatura istorica,culturala ca si orasele Jerash si Aman.La fel de interesante sunt si locul botezului Domnului Iisus Hristos in apele Iordanului ca si bisericuta monumentala ridicata pe acest taram
  pe care Iisus a primit botezul de foc.Minunate locuri scaldate in razele unui asfintit de o splendoare si minunatie care ne reamintesc de puritatea primilor profeti ai lui Hristos care ne-au lasat primele vestigii biblice ce ne dovedesc prezenta lui Hristos pe pamant.

 5. www.baptismsite.com says:

  Vizita Principelui Radu din anul 2004, la “Locul botezului”.

  http://www.baptismsite.com/content/blogcategory/8/14/

 6. […] de Iordan. Familia Regală română a mai vizitat Locul Botezului în anul 2004 și în anul 2010. Pe parcursul vizitei, oaspeții regali români au fost însoțiți de directorul administrației […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51272201
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate