Întoarcerea Reginei Elena, acum 78 de ani

În ziua de 21 septembrie 1940, Regina-mamă Elena s-a întors în țară, cu Trenul Regal, revenind din exilul din Italia.

La gara din Jimbolia a fost întâmpinată de fiul său, Regele Mihai I, cu un sobru, dar impresionant ceremonial militar.

La Gara Băneasa, iar apoi la Gara de Nord din București, mama suveranului a fost întâmpinată de membrii Guvernului și de Armată. La sosirea în Gara Băneasa, Regina Elena a fost informată oficial despre decizia unanimă a Guvernului de a i se recunoaște titlul de regină-mamă a României și calificativul de „Majestatea Sa”.

Zeci de mii de oameni au venit să îi transmită Reginei Elena admirația și afecțiunea lor. Ei au întâmpinat caleașca regală la Arcul de Triumf, la Piața Victoriei, la Piața Palatului Regal și în fața Catedralei Patriarhale, unde suveranul și mama sa au asistat la o slujbă oficiată de Patriarhul Nicodim.

Regina Elena avea să joace un rol decisiv în anii 1940, atât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cât și în cel al instalării regimului comunist și al dominației sovietice asupra instituțiilor statului român. Regina a salvat zeci de mii de evrei de la ucidere, motiv pentru care a fost declarată post-mortem “Drept Între Popoare” de către Yad Vashem de la Ierusalim.

Pentru Regele Mihai, care avea 18 ani la momentul sosirii în țară a mamei lui, prezența Reginei Elena a fost fundamentală. Sprijinul moral și înțelepciunea sa au ajutat, zi de zi, pe suveran, în încercarea lui de a servi națiunea și patria, aflate la grea încercare.

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 47199320
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate