Eveniment solemn la Academia de Studii Economice, dedicat Constituției din 1866

Joi, 30 iunie 2016, a avut loc o ședință festivă a Senatului Academiei de Studii Economice, în Aula Mare a universității. În prezența Custodelui Coroanei române, a fost evocată Constituția din 1866, la exact 150 de ani de la promulgare.

Academia de Studii Economice a fost fondată printr-un decret semnat de Regele Carol I la 6 aprilie 1913.

Alături de Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu s-au aflat rectorul ASE, profesorul Nicolae Istudor, președintele Senatului ASE, profesorul Pavel Năstase, membrii Senatului ASE, profesori, studenți, personalități din societatea civilă românească și jurnaliști.

Au luat cuvântul profesorul universitar doctor Nicolae-Șerban Tanașoca, dr. Nicolae Pepene și avocat dr. Ioan-Luca Vlad.

Acum 150 de ani, Legea Fundamentală a României a fost adoptată de către Adunarea Constituantă la 29 iunie, promulgată de către Principele Carol I la 30 iunie și publicată în Monitorul Oficial la 1 iulie 1866.

Constituția anului 1866 a fost promulgată fără a se cere acordul Marilor Puteri, a avut ca model Constituția belgiană din 1831 și a consfințit idei și principii neobișnuit de democratice pentru acea epocă. Primul ei articol prevedea faptul că Principatele Unite Române constituie un singur stat indivizibil cu numele de România.

Importanța Constituției din anul 1866 pentru ultimul secol și jumătate din dezvoltarea țării noastre este insuficient cunoscută de societarea românească. Acestă Lege Fundamentală, uimitoare prin caracterul ei novator și vizionar, a permis României, în perioade-cheie ale modernizării ei, ca stat european suveran și independent, să facă pași decisivi înainte.

Sărbătorirea a 150 de ani de la promulgarea Constituției din 1866 face ca anul 2016 să fie o sărbătoare a Statului român și a întregii națiuni.

Fotografii de Daniel Angelescu

11 comentarii

 1. Viorica Sandra says:

  Un stat indivizibil trebuie sa ramanem mereu!Romania este a poporului nu a celor care o guverneaza acum .

 2. Cristian Sandu says:

  Custodele Coroanei, ASR PRINCIPESA
  MOSTENITOARE MARGARETA, este atacata in aceste zile tocmai de prieteni! Vorba veche a romanului, “fereste-ma, Doamne, de prieteni, caci de dusmani ma feresc singur”;

 3. Diana Lucia Zotescu says:

  Constitutia din 29 iunie 1866 (promulgata de Regele Carol o zi mai tarziu, pe 30 iunie) – prima Constitutie moderna a tinerei Romanii (ce se mai numea inca Principatele Unite) – se cere sarbatorita cum se cuvine. ASE-ul isi datoreaza existenta Marelui Rege Carol I, asa ca va fi neindoielnic o gazda perfecta pentru o ceremonie de o asemenea importanta.

  Am aflat cu immensa bucurie si satisfactie in aceasta seara, la Jurnalul TVR , ca este in pregatire o lege care va permite folosirea de catre Familia Regala a Palatului Elisabeta ca resedinta oficiala la Bucuresti pe timp de 99 de ani. Recunosc ca in ultima vreme ma gandeam cu ingrijorare la ce se va intampla atunci cand… Vestea primita de la TVR mi-a linistit temerile. Sper ca legea, daca nu a fost deja promulgata, sa devina foarte curand un fapt implinit, spre bucuria tuturor celor ce ne faceam griji.

  Diana Lucia Zotescu

 4. OLTEANU DUMITRU says:

  As dori sa stiu unde se afla depozitata si pastrata COROANA ROMANIEI

 5. Cristina Popescu says:

  Altetele Voastre Regale, ma bucur pentru aceasta festivitate deosebita! Felicitari!

 6. Claudio Constantinescu says:

  ADEVARATA CONSTITUTIE

 7. Alexandru Sebeni says:

  Adevărata constituție și de drept a României este aceiadin 1866 și revizuită în 1923.

 8. Stefan Caliga says:

  Coroana de Otel, principalul Simbol al Regatului Romaniei este expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei, sectia Tezaur.
  Alegerea acestui metal nu a fost deloc intamplatoare ! Regalitatea romana recunoscuta pe plan international si-a avut originile in faptele de arme ale romanilor in vremea Razboiului ruso-romano-turc din 1877-1878. Coroanele Reginelor Romaniei – Regina Elisabeta si Regina Maria – au fost realizate din aur. Ambele coroane din aur sunt de asemenea pastrate in Sala Tezaur a Muzeului National de Istorie.

 9. Gabriela Bucur says:

  Totdeauna: RESPECT,Casei Regale a Romaniei.

 10. Emilian T.Vandenboer says:

  ASR Printesa Margareta a Romaniei merge pe un drum faurit de Majestatea Sa Regala Regele Carol I al Romaniei si bine intarit de Majestatea Sa Regala Regele Mihai I al Romaniei. Dorinta ASR Printesei Margareta a Romaniei este absolut aceiasi cu cea a intelectualitatii Romaniei si a natiunii intregi din Regatul Romaniei, ca Patria sa prospere economic si sa-si reia locul de onoare ce ii revine in Europa si in lume. Drumul pe care acum merge Patria care este condusa de ASR Pintesa Margarea a Romaniei este drept iar la orizont nu se ivesc bariere si nici obstacole.
  Startul a fost deosebit de promitator si cand se va ajunge la tzel ASR Printesa Margareta va ramane de-a pururi in paginile de aur ale Istoriei Regatului Romaniei.
  Asa sa ajute Dumnezeu pe ASR Printesa Margareta a Romaniei pe drumul Sfant pentru Patrie.
  Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania
  Emilian T.Vandenboer

 11. […] român modern: 10 mai 1866 – venirea lui Carol I ca Domnitor al Principatelor Române Unite; 30 iunie 1866 – promulgarea Constituției României; 10 mai 1877 –  Independența României; 10 mai 1881 – Încoronarea primului rege al […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50386488
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate