Generalul Heliodor Píka, erou al zilelor noastre

În perioada 13-26 mai 2013, Cercul Militar Naţional a găzduit expoziția dedicată generalului cehoslovac Heliodor Píka şi, mai ales, activităţii lui în România. Heliodor Píka s-a născut la 3 iulie 1897 la Štítina, în apropierea oraşului Opava (capitala Sileziei), în familia unui rotar de ţară, Ignác Píka, şi a soţiei sale, Johana, născută Valášková.

Generalul Píka a fost prima victimă și cel mai flagrant caz de crimă a autorităților comuniste din Cehoslovacia, după al Doilea Război Mondial. Condamnat la moarte și executat de comuniștii cehoslovaci, Heliodor Píka este astăzi considerat în Republica Cehă drept un erou și decorat postum cu cele mai înalte distincții ale țării.

Generalul Píka a fost un prieten al României și un militar brav, drept și modest. În anii 1930, Heliodor Píka a fost atașat militar în România și Turcia. El a fost decorat de Regele Carol al II-lea și a reprezentat una dintre cele mai respectate figuri ale diplomației militare din țara noastră. Postmortem, Heliodor Píka a fost ridicat la gradul de general cu patru stele și Armata Republicii Cehe i-a consacrat, în iunie 2001, onoruri militare complete, în cadrul unei ceremonii.

Am avut plăcerea de a lua parte la vernisajul expoziţiei de la București, alături de ambasadorul Jiří Šitler, împreună cu dl. Sebastian Huluban, secretar de Stat la Ministerul Apărării Naţionale şi cu colonelul Cristian Dorca, directorul Cercului Militar National. Au fost prezenţi veterani din cel de-al doilea război mondial, reprezentanţi ai instituţiilor româneşti, istorici, ziarişti şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, în primul rând ataşaţi militari acreditaţi în România.

In discursul său, ambasadorul Šitler a subliniat rolul lui Heliodor Píka ca apărător al libertăţii, decenţei şi democraţiei şi de mare prieten al României.

La rândul meu, am arătat că expoziția este un act de conştiinţă civică şi militară şi am amintit rolul Familiei Regale române în construirea alianţei dintre România şi Cehoslovacia.

Secretarul de Stat MApN Sebastian Huluban a arătat că personalitatea generalului Píka este bine cunoscută de către specialiştii şi istoricii români.

Expoziţia a fost pregătită de către Muzeul Regional al Sileziei, prin departamentul “Memorialul celui de-Al Doilea Război Mondial” de la Hrabyně. Helidor Píka a activat în România între anii 1932-1937 ca ataşat militar al Cehoslovaciei, iar între anii 1939-1940 ca reprezentant al rezistenţei cehoslovace. El este deţinătorul unor înalte distincţii româneşti.

În anul 1949, generalul a devenit prima victimă a monstruoaselor procese comuniste din Cehoslovacia.

 Revista Magazin Istoric a prezentat în numărul său din mai 2013 un amplu material, dedicat  personalităţii lui Heliodor Píka. http://www.magazinistoric.ro/heliodor-pika-ofiter-patriot-diplomat-cehoslovac-un-prieten-al-romaniei-2241/


4 comentarii

  1. Mulțumim, Principe! Aceste reflecții sunt necesare și mișcătoare. Faptul că postarea precedă marele miting aviatic ce va avea loc, mâine, sub înaltul patronaj al Casei Regale a României, este foarte semnificativ. Putem spera ca – mâine – să evocați măcar unul dintre formidabilii eroi ai aerului pe care i-a dat neamul românesc? Sunt convinsă că Majestatea Sa Regele nostru, un pasioonat al zborului, ar primi cu bucurie o asemenea circumstanță. Mulțumesc din inimă, din nou. NIHIL SINE DEO!

  2. stelian r. says:

    Daca nu citeam aici nu as fi aflat nimic despre acest erou ! Media romaneasca are alte preocupari! Va multumim din suflet , Alteta !

  3. Mihnea Mihai says:

    Multumim Familiei Regale si Ambasadei Republicii Cehe in Romania pentru posibilitatea de a cunoaste activitatea unui aparator al “libertăţii, decenţei şi democraţiei”. Am profitat de aceasta ocazie pentru a ma uita si pe site-ul Ambasadei Republicii Cehe in Romania si am vazut ca dl. ambasador are mai multe activitati legate de promovarea istoriei recente, printe care o vizita la Memorialul Sighet, cu ocazia inaugurarii expozitiei dedicate Chartei 77. Mi-as dori ca reprezentantii oficiali ai Romaniei sa invete din atitudinea Cehiei ai a reprezentantilor ei. Nu ar fi normal sa vedem Memorialul Sighet completat de un Muzeu al Comunismului la Bucuresti? Nu ar fi normal ca si eroii Armatei Romane (ma gandesc, de exemplu la generalul Radescu, sau la Toma Arnautoiu) sa aiba parte de aceleasi onoriuri ca si Heliodor Pika?

  4. Gabriela Bucur says:

    O amintire pioasa unui erou.Cu respect,Gabriela Bucur

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50876166
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate