Seara Palatului Elisabeta dedicată Federației Române de Atletism la 100 de ani, 2012

În ziua de 2 noiembrie 2012, Federația Română de Atletism va împlini o sută de ani de la înființare. Unul dintre cele mai prestigioase și mai îndrăgite sporturi ale lumii, atletismul, a dus faima României pe parcursul unui secol, în toate timpurile și sub toate regimurile politice.

Asociația de breaslă a celor ce slujesc atletismul a fost fondată în timpul Regelui Carol I, în anul 1912, drept Comisia de atletism, alergări pe jos și concursuri, ca parte a Federației Române a Societăților Sportive.

Membri ai Familiei Regale precum Principele Carol (viitorul Carol al II-lea) și Principele Nicolae au avut o contribuție directă la dezvoltarea în România a acestui sport. În anii noștri, Principesa Moștenitoare Margareta a devenit președintele de onoare al Fundației Atletismului Românesc.

La Palatul Elisabeta, Alteța Sa Regală și cu mine am avut plăcerea de a reprezenta Familia Regală la Seara Palatului dedicată atletismului românesc. Au luat parte cele mai importante nume românești ale acestui sport din secolul al XX-lea, precum Iolanda Balaș, Viorica Viscopoleanu, Paula Ivan, Doina Melinte, Maricica Puică și Gabriela Szabo.

Președintele Federației Române de Atletism, dl Sorin Matei, precum și dna Iolanda Balaș-Soter, președinta Fundației Atletismului Românesc, au oferit Majestății Sale Regelui, prin intermediul Principesei Moștenitoare, documente simbolice pentru legătura de un secol dintre Casa Regală și atletismul românesc.

Majestatea Sa a transmis decizia de a decora, pe 3 noiembrie 2012, Federația Română de Atletism cu Crucea Casei Regale a României.

Familia Regală a României şi sportul

În anul 1912, în cadrul Federaţiei Române a Societăţilor Sportive (F.R.S.S.) se înfiinţează “Comisia de atletism, alergări pe jos şi concursuri”.  În fapt, F.R.A. este a nouăsprezecea federaţie pe lista mondială, care în 1923 se afiliază la I.A.A.F. Tot în anul 1912, se înfiinţează la Bucureşti mai multe societăţi sportive şcolare pe lânga liceele în care se practica atletismul (Sf. Sava, Gh. Lazăr, Mihai Viteazul), precum şi cluburile “Atheos” şi “Maraton” pentru alergările de fond. În vara acelui an, în incinta Hipodromului de la Băneasa, se organizează prima ediţie a Campionatului interşcolar .

Alteţa Sa Regală Principele Carol, pasionat de bob, în decembrie 1909, ca secretar al „Clubului Sportiv Român”, a luat iniţiativa inaugurării Concursurilor pentru Sporturi de iarnă, la Sinaia. Iarna participa la curse de bob pe drumul care urca la Stâna Regală. Cobora  prin dreptul Pelişorului, pe lânga corpul de gardă, trecând apoi prin faţa Castelui Peleş pe drumul ce ducea spre Bulevardul Ferdinand. A fondat împreună cu Regele  Ferdinand „Cercul Sportiv Român” de la Cotroceni.

Primele Campionate Generale de atletism s-au desfăşurat între 25-26 octombrie 1915, când a fost inaugurarea oficială a Parcului Federaţiei Societăţilor de Sport Române. Regina Maria a României a vizitat parcul în prima zi  a concursului şi a asistat la probe. Preşedintele juriului a fost Pricipele Carol.
În 1922, la aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea FSSR, în saloanele Jockey-Clubului din Bucureşti au participat Regele Ferdinand și Pricipele Carol, care în discursul său a reliefat rolul şi însemnătatea  FSSR ca instituţie de educare a tinerelor generaţii.
În mai 1923 , Banca Naţională a României a acordat FSSR 500,000 lei dintre care 400,000 pentru construirea  stadionului pe terenul Parcului Sportiv de pe Şoseaua Kiseleff.

La 27 iunie, Majestatea Sa Regele Ferdinand a pus piatra de temelie a  Stadionului “Federaţiei Societăţilor de Sport din România”, în prezenţa preşedintelui Comisiei de atletism, Principele Nicolae.

4 comentarii

  1. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) says:

    Frumos, va imbratisez cu drag martisoare eterne ale sportului romanesc !
    Va iubesc si sunt mandra de voi ! Dumnezeu sa va ocroteasca !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52773411
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate