Momente memorabile la Turnu Severin

5000 de persoane au venit la gara din Drobeta – Turnu Severin pentru a întâmpina Familia Regală a României. Astăzi, 30 noiembrie 2015, la ora 15.30, Trenul Regal a adus în capitala județului Mehedinți pe Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, acompaniați de Principesa Maria. Altețele Lor Regale au venit la Turnu Severin pentru a sărbători apropiata aniversare a 150 de ani de la ziua în care Carol I a pus piciorul pe pământ românesc, la 8 mai 1866. Vizita în Mehedinți este începutul celebrărilor Jubileului Regal de 150 de ani, care va culmina cu sărbătoarea populară din 10 mai 2016, la Castelul Regal Peleș.

După ceremonia de la gară, Familia Regală a plantat în Parcul Central doi platani purtând numele Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana. Arborii au fost plantați de Principesa Moștenitoare (pentru Regele Mihai) și de Principele Radu (pentru Regina Ana). Cu 80 de ani în urmă, Regele Carol al II-lea a plantat la Turnu Severin doi platani, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la venirea Principelui Carol I în țara noastră.

Familia Regală a luat apoi parte la ședința solemnă a Consiliului Local al municipiului Drobeta-Turnu Severin, dedicată împlinirii a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și a Statului român modern. Alături de reprezentanții Consiliului Județean, Instituției Prefectului și Primăriei Municipiului Turnu Severin, în sală au fost prezente numeroase personalități ale societății civile. A fost evocat rolul Casei Regale a României în modernizarea țării, începând cu anul 1866, când a fost adoptată Constituția ce consfințea “România” ca nume al țării noastre, până în anii din urmă, când Regele Mihai I și Familia Regală au militat pentru intrarea României în NATO și Uniunea Europeană.

La sediul Bibliotecii I. G. Bibicescu – Casa Pogany, în prezența Principesei Moștenitoare și a Principelui Radu, a avut loc lansarea volumului „Săvârșin. Detaliul” și a „Calendarului Regal 2016”, publicate de Editura Curtea Veche. Din nou, Familia Regală a fost întâmpinată de un mare număr de oameni. Altețele Lor Regale au semnat autografe pe 400 de volume regale. Casa Pogany a găzduit pe Principele Suveran Carol I, în seara de 8 mai 1866.

În această după-amiază, Principesa Maria a vizitat Școala Gimnazială „Regele Mihai I”, unde a fost întâmpinată de numeroși elevi, profesori și părinți. Principesa Moștenitoare Margareta a vizitat sediul Crucii Roșii, filiala Mehedinți, în timp ce Principele Radu a avut o întâlnire cu reprezentanți ai comunității de afaceri mehedințene.

Trenul Regal va pleca, în dimineața de 1 decembrie 2015, din Gara Turnu Severin, la ora 8.30, în călătoria de 1 Decembrie.

Fotografii de Daniel Angelescu.

Principele Suveran Carol I în anul 1866, fotografie-document ©Academia Română

14 comentarii

 1. Manuela E. Gheorghe says:

  Mesaj pentru Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principesa Maria:
  Bine ați venit în orașul copilăriei și tinereții mele! Bunicul meu, Domnul să-l odihnească, asculta în fiecare an la radio Europa Liberă mesajul de Crăciun al Majestății Sale Regele Mihai I al României.
  Domnul să vă ocrotească.
  Trăiască Regele Mihai și Regina Anna ai României cu familia lor! Trăiască România plină de iubire, pace, omenie, bucurie!
  Manuela E. Gheorghe și soțul Petr Balcárek

 2. Liliana Sora says:

  Întoarcere în timp, o călătorie în istorie , un tren de epocă cu valoare de patrimoniu, o adevărată bijuterie – Trenul Regal . Se scriu noi pagini în istorie , care vin să completeze amintirile de neuitat și să aducă un suprem omagiu Majestății Sale Regelui Carol I, întemeietorul Dinastiei Române, precum și întregii națiuni . Dumnezeu să binecuvânteze şi să ocrotească Familia şi Casa Regală a României ! Trăiască Regele !

 3. mihai says:

  Va Doresc un Craciun fericit un An mai bun si 2016 sa va aduca la conduerea TARI….

 4. diana.zotescu says:

  Binefacatoare ca un balsam sunt vizitele Altetelor Lor Regale cu Trenul Regal. Aceste vizite reamintesc romanilor ca tot ce tine de viata lor si a tarii sunt in centrul atentiei Familiei Regale. Aceste intalniri, mai ales acum, cu ocazia Zilei Nationale {a doua Zi Nationala, pentru ca prima – si cea adevarata – este Sfanta Zi de 10 Mai}este nevoie sa ne reamintim ca trebuie sa re-invatam sa fim mandri ca suntem romani.

 5. Veronica Stancu says:

  Mult respect si pretuire!

 6. Răspunsuri pe Facebook (I) says:

  Dumitru Tanasie Ma bucur ca MH sa-u trezit !
  #
  Gigi Ionita De ce nu? Fac parte din istoria noasra, ne convine sau nu.
  #
  Marilena Motisan Sunteti bineveniti oriunde in Romania!
  #
  Ion Rusu Numai casa Regala mai poate salva romania de tilhar ,de la revolutie avem presedinti care a facut mai mult rau decit bine ,cred ca a venit timpu ca majestatea sa Regele Mihai sa isi ia tara inapoi.
  #
  Titiana Burdea MULT RESPECT!
  #
  Tamara Rosculet Monarhia salveaza Romania cat se mai poate! Sa nu ne trezim prea tarziu.
  #
  Győrgy Lungulescu TRÁIASCÁ REGELE,,
  #
  Manuela Antonina va iubim mult,va respectam,
  #
  Florin Finaru La Multi Ani !
  #
  Smaranda Xenia Traiasca Regele si Familia regala !!!
  #

 7. Răspunsuri pe Facebook (II) says:

  Jolanda Joli Jozsi Toate cele bune va doresc, din Brasov cel mai frumos oras din Romania
  #
  Doina Turc Să ne trăiți alteță
  #
  Macarov Georgeta Va iubim !
  #
  Sofita Stanescu Va iubesc! Ne faceti cinste!
  #
  Traian Balota D-zeu sa va binecuvanteze in tot ce va doriti. Va iubesc.
  #
  Marius Rocsoreanu Respect Familiei Regale
  #
  Maria Cristian …tot respectul familei regale.
  #
  Maria Hristodulu RESPECT SI IUBIRE
  #
  Ana Brudiu Sunteți oameni de valoare bravo!
  #
  Doru Ducan Poate reusesc ei acolo unde nici romanii nu s-au incumetat…
  #
  Manuela Antonina vrem monarhie….
  #
  Lucica Recean Sa va dea d-zeu multa sanatate,multe realizari pt ca le meritati ,la multi ani frumosi
  #
  Dana Stefan Susțin Monarhia.Respect .

 8. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  ROMANIA ESTE DEFINITA PE DEA-NTREGUL NUMAI PRIN MONARHIE !

 9. Boer Siminica says:

  tot nemti dar ne respecta//bravo lor

 10. Cristian Sandu says:

  Maniera impresionanta in care severinenii, de la autoritati la cetateni obisnuiti, au intimpinat familia regala demonstreaza ca momentul crucial se apropie! Monarhie in Romania !

 11. Viorica M. says:

  Multi ani: Demnitatii, Prosperitatii si Independentei Romaniei!

 12. […] ca ziua de 30 noiembrie 2015, amintind de acest moment, când Famiia Regală a fost întâmpinată la Drobeta Turnu Severin de 5000 de oameni, să prefaţeze drumul spre Noul Regat al României […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51347431
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate