Eveniment excepțional la Biblioteca Regelui Carol I

 

Astăzi, vineri, 9 mai 2014, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” a împlinit o sută de ani de la inaugurarea clădirii extinse a instituției. Exact în ziua de 9 mai a anului 1914, Regele Carol I vorbea de la tribuna Aulei bibliotecii, aceasta fiind ultima apariție publică a Suveranului, care urma să se stingă la 27 septembrie 1914, la Castelul Peleș.

Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Educației, precum și a Mitropolitului Primat al României. O sută de ani mai târziu, exact în ziua de 9 mai, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au stat în Loja Regală a Aulei, pentru a asculta cuvintele de respect și comemorare ale ministrului Educației Naționale, profesorul Remus Pricopie și ale Preasfinției Sale Episcopului Vicar Varsanufie.

La Simpozionul festiv intitulat „Carol I, o viaţă dedicată României” au luat parte Nicolae Noica și Ion Caramitru, foști miniștri ai guvernului României, profesorii universitari Liviu Papadima, Adrian Cioroianu, Ion Stoica, Mircea Regneală, Ioan Scurtu, Andrei Pippidi, precum și arhitectul Miruna Berindei, dr. Tudor Berza și Marilena Rotaru.

Și-a dat concursul, cu desăvârșită distincție și armonie, Corul Regal. Amfitrionul simpozionului a fost Voichița Dragomir, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

 

Scurt istoric

Preocupat de viitorul tinerilor, Regele Carol I decide în 1891 să înfiinţeze “un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a  procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”.

Inaugurarea primului local are loc la 14 martie 1895. Prin construcţie şi dotare, biblioteca este comparabilă cu cele mai  moderne  biblioteci europene din epocă. Spiru Haret, Ministrul Instrucţiunii Publice, afirma că în acest local “se adăposteşte una din instituţiile cele mai frumoase dacă nu chiar cea mai frumoasă instituţie culturală din Ţara noastră, care nu are pereche în multe alte ţări mai înaintate decât noi”.

După cinci ani de funcţionare, clădirea s-a dovedit neîncăpătoare şi atunci Regele Carol I hotărăşte extinderea ei. În acest sens, cumpără casa lui Grigore Păucescu şi construieşte pe acest teren, între anii 1911 şi 1914, folosind proiectul aceluiaşi arhitect francez Paul Gottereau,  o nouă aripă.

Inaugurarea noului local are loc la 9 mai 1914, în prezenţa Regelui Carol I, a I.P.S.S. Mitropolitul Primat, a Prim-ministrului I.C. Brătianu, a Ministrului Educaţiei I. Gh. Duca, a arhitectului Paul Gottereau, a Directorului bibliotecii Al. Tzigara – Samurcaş, a altor personalităţi marcante din acea perioadă.

8 comentarii

 1. vladut mihaela says:

  Un eveniment de exceptie comemorat alaturi de niste oameni de exceptie Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu . Traiasca Casa Regala a Romaniei !

 2. Minunat eveniment, onorat de un cuplu regal minunat! Cultura, traditia se cuvin a fi cultivate constant, inteligent, cu elevat bun-gust. Nihil sine Deo!

 3. cainaru carmen says:

  Nihil sine Deo! TRAIASCA REGELE MIHAI I AL ROMANIEI !TRAIASCA MONARHIA IN ROMANIA!

 4. Marilena Rotaru says:

  Cuvântul meu la acest eveniment.
  Altețele Voastre Regale,
  Înalt Prea SfințiaVoastră,
  Excelențele Voastre domnilor miniștri,
  Distinși profesori și invitați,

  Primul nume propriu de suveran, auzit în copilăria mea, pronunțat cu respect, dragoste și emoție de părinții mei, a fost Carol I. Chiar dacă în șoaptă, cu degetul la gură și cu atenția mărită la pericolele înconjurătoare ale acelor ani. În desele peregrinări pe bulevardele și pe străzile Bucureștiului, orașul și părinții îmi ofereau prețioase învățături. Cu trei cuvinte: Regele Carol I. Iubeam Bucureștiul, nu atât pentru că era orașul în care m-am născut, cât pentru frumusețea clădirilor care mă copleșeau și mă emoționau. Când am mai crescut, făceam, în fața Bibliotecii Centrale Universitare, aproape mereu, același exercițiu de imaginație, încercând să plasez în locul rămas gol, statuia Regelui Carol I, creată de Mestrovici. Biblioteca Universitară, Ateneul, Cercul Militar, Palatul Cec-ului, Muzeul Național de Istorie, Banca Națională, Academia de Studii Economice, Universitatea și atâtea alte edificii sau pur și simplu case de locuit, au configurat nu numai o epocă istorică, ci, mai mult, un univers și o spiritualitate cărora simțeam că le aparțin. Amprentele Măritului Rege Carol I în ființa Micului Paris mi-au deschis multe orizonturi dar și biblioteca părinților mei, depusă în dulapuri bine ferecate, să nu se vadă ceea ce, în acele timpuri, trebuia acoperit sau șters:” Fundația Universitară Carol I,” ”tipărit la Fundațiile Regale Române”, sau ”Nihil sine Deo.” Din acea bibliotecă am început să citesc operele clasicilor români. Și tot acolo am găsit textul lui Mircea Eliade din 10 Mai 1936: ”10 Mai sau revoluția permanentă”, scriere ce mi-a fost călăuză, îndemn, încurajare.
  ”Zece Mai – scria Mircea Eliade – este cea mai revoluţionară, cea mai dinamică dată din istoria noastră modernă. Unirea Principatelor ar mai fi putut întârzia, neatârnarea trebuia făcută în acea zi, în acel ceas. Nu dovedeşte asta siguranţă şi sete de afirmare?
  Zece Mai este programul revoluţiei permanente româneşti. Este un gest care trebuia imitat. Neatârnarea nu poate rămâne un simplu act istoric. Ea este o tehnică, o misiune, un ideal. Afirmarea libertăţii trebuie făcută necontenit şi pe arii cât mai largi. Mai ales astăzi când clase tot mai masive sunt chemate să participe la crearea istoriei.
  Autonomia – iată izvorul central al oricărei revoluţii. „Neatârnare” – adică o conştiinţă demnă, un simţ al responsabilităţii în faţa istoriei, o sete neistovită de creaţie. Dacă ar înţelege toată lumea, astăzi, fermentul revoluţionar al acestui prodigios zece Mai.” Dacă!
  Studentă fiind, am petrecut mult timp în sălile de lectură ale acestei biblioteci. Uneori aveam în fața ochilor manuscrise sau volume, obținute cu grele aprobări, pe care se putea citi inscripția ”Fundația Carol I”. Alteori, din cauza acestei inscripții, nu obțineam volumele sau manuscrisele cerute. Dar, mai puternic decât toate interdicțiile, gestul creator al lui Carol I s-a impus continuu, peste timp.
  ”Urmând pilda bunilor Domni din trecut, scria Regele sfetnicului său Lascăr Catargiu la 3 mai 1981, (cu șapte zile înaintea proclamării Regatului Român) şi spre amintirea faptelor împlinite în acest pătrar de veac, vroim a înfiinţa un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din Ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu; de a veni în ajutorul acelora dintre dânşii cari întreprind lucrări speciale sub direcţiunea profesorilor lor, sau pentru tipărirea tezelor; cum şi de a da subvenţiuni acelora cari, din lipsă de mijloace, ar fi siliţi să întrerupă studiile lor în dauna culturei generale a Ţării.”
  Regele Carol I a respectat valorile tradiționale ale poporului român și le-a onorat, înălțându-le într-o dimensiune europeană.
  Personal, datorez Regelui Carol I înțelesul binelui național sub deviza regală Nihil sine Deo și percepția unui plan al vieții mele, a cărui împlinire înseamnă împlinirea propriei mele vieți.

 5. Video TVR: Biblioteca Regelui Carol I a aniversat centenarul says:

  https://www.youtube.com/watch?v=jQ5b9DnJIy0

 6. Comentarii pe Facebook says:

  Constantin Cortez Frumos, respect!
  #
  Malaescu Adrian ca o floare de piersic, brat la brat cu o adiere albastra !
  #
  Zanfira Nicolae mult respect.
  #
  Florin Daniel Ghita Singura solutie pentru viitorul Romaniei
  #
  Venika Ro Ce pereche frumoasa !!!
  #
  Stefan Olteanu Se va schimba oare ceva in bine…aici in tara asta?
  #
  Camelia Tomescu DACA VREM -SIGUR ,ASA VA FI
  #
  Doina Mihai Respect, prețuire și admirație! La mulți ani Altetelor Voastre traiasca Monarhia! Traiasca Regele nostru!
  #
  Silvia Cristoiu O pereche minunata, sa ne traiti !
  #
  Doina-mihaela Cojocaru imi place !
  #
  Vasile Sigheti tot respectul pentru aceasta familie minunata
  3
  Alexandru Vladescu La multzi ani, cu ocaziazilei de 10 Mai!
  #
  Marinel Pielaru 10 MAI ZIUA ROMANILOR !
  #
  Postelnicu Floarea Respect !
  #
  Adrian Popa respect majestatilor dumneavoastra
  #
  Doina Vaduva Eleganta si prestanta!
  #
  Rozalia Firu respect
  #
  Chivuta Rotaru RESPECT !!!
  3
  Nelutu Frumosu tot nu va inteleg de ce nu faceti tot posibilu sa conduceti tara ,asta ne intereseaza
  #
  Alexandru Vladescu La multzi ani, cu ocazia zilei de 10 Mai!
  #
  Panamarenco Gabriela Respect din tot sufletul pentru intreaga familie regala ! As dori ca intr o buna zi tara noastra sa devina Regat !
  #
  Dana M. Coteanu LA MULTI ANI!SUNTEM CU VOI ORICE AR FII.VOI SUNTETI ADEVARATA PUTERE
  #
  Vasilescu Ioan Sunt atat de mahnit ca Romania a pierdut 25 ani fara a fi in fruntea ei Regele Mihai! Cu toate acestea, sper ca intr-o buna zi Romania sa aiba din nou sansa sa devina condusa de Casa Regala!

 7. ana says:

  Sa ne rugam bunului Dumnezeu sa ne dea conducatori credinciosi sau un rege! Nihil sine Deo!

 8. Şcoala,.Biblioteca şi Teatrul sunt reperele ferme ala permanenţei prin Cultură. Felicitări! Nihil sine Deo! Şcoala,.Biblioteca şi Teatrul sunt reperele ferme ala permanenţei prin Cultură. Felicitări pentru asigurarea continuităţii! Nihil sine Deo!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51797975
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate