Dupa 20 de ani

IMG_9327

Din anul 1990 încoace, odata la patru ani s-au pus în miscare forte care au pretins, în diferite forme, ca vor schimba România. Desigur, libertatile au progresat dar, în timp, democratia s-a inhibat, fiindca respectul fata de institutii, profesionalism si valori s-a manifestat foarte rar.

Democratia a fost redusa la o lupta permanenta pentru putere, în care adesea cetateni români au fost asmutiti împotriva altor cetateni români sau împotriva propriilor institutii si simboluri.  Speranta a fost mentinuta timp de 20 de ani de o sursa negativa: am urât pe cei dinaintea noastra, i-am negat pe cei dinaintea noastra si i-am facut vinovati de tot ce nu ne puteam noi asuma.

Acum 20 de ani nu am tânjit numai dupa libertate si democratie, dar si dupa lege, adevar si dreptate, corectitudine, respect si demnitate. Nu toate acestea au fost dobândite cu adevarat. Unde suntem dupa 20 de ani? La nivelul vietii publice:

•    Avem un Stat asezat la bunul plac al unor persoane.
•    Avem o democratie reflectata în legi care nu se respecta, în frunte cu Constitutia.
•    Avem libertate individuala, dar tot mai multe abuzuri asupra ei.
•    Avem sute de mii de oameni care nu mai au ce sa munceasca, pentru ca nu ne-am gândit la siguranta locului de munca si la constructia durabila a tarii.
•    Avem grija zilei de azi si nu prea credem în cea de mâine.
•    Nu avem institutii, lideri si valori de care sa fim mândri sau siguri.
•    Am pierdut instinctul binelui si persistam inexplicabil în aceleasi greseli.

Modul în care ne-am tratat institutiile Statului si în care ne-am comportat unii cu altii ne-a aruncat într-un cerc vicios si a ruinat adevarata dezvoltare. În toti acesti ani nu am pus mai deloc omul potrivit la locul potrivit. Politica nu a servit institutiile, ci si le-a aservit.

Într-un straniu mod democratic, oamenii vin la vot, dar votul lor nu prea conteaza, din cauza celor alesi si al sistemului din care ei provin. Aceleasi persoane fac mereu jocul puterii, prizonieri ai propriului lor cerc, substituind bunul plac eticii institutionale.

Daca vrem sa facem din România o tara a copiilor nostri, atunci avem nevoie sa punem ordine si demnitate în treburile României, sa respectam institutiile, Constitutia si legile, sa ne respectam pe noi însine, în fiecare zi, de dimineata pâna seara, chiar si atunci când nu ne priveste nimeni.

În toti acesti 20 de ani, sistemul a depins mereu, prea mult, de comportamentul si de actiunile indivizilor, de multe ori incompetenti. Mercantilismul si superficialitatea au mentinut mediocritatea în spatiul public, au instalat modele false, cu grave consecinte sociale.

Cu aproape 150 de ani în urma, Carol I a construit Statul român pe principiul profesionalismului. Institutiile moderne s-au faurit, atunci, pe temeiul calitatii profesionale si al meritului. A fost timpul unei aspiratii catre Binele Naţional. Nu este nici un secret aici. Oamenii de calitate, profesionistii nu divizeaza, nu distrug. Profesionistii inspira, construiesc si unesc. Aduc valoare breslei lor, aduc valoare epocii si tarii lor, lucrând împreuna. Profesionistul uneste, diletantul dezbina.

Nu vom putea construi Statul modern român predictibil, drept si respectat pâna când nu vom pune la temelia lui raporturi de încredere şi loialitate între institutii. La fel, în raportul dintre Stat şi cetaţean. Altfel, România va ramâne la bunul plac al individului si al grupurilor ajunse la putere.

Nu putem concepe o administratie româneasca demna în Europa fara revenirea la temeiurile noastre de viata: familia, credinta, şcoala şi educaţia, societatea civila, comunitatea de cultura, de limba, de istorie. Fara sa luam în seama sentimentul naţional simplu, generozitatea, spiritul de raspundere si încrederea în noi înşine, nu vom avea puterea de a desavârsi împreuna o societate moderna, administrata profesionist si corect.

Destinul unui popor si al natiunii nu se poate masura în alegeri si alternante la putere, ci în eliberarea potentialului fiecaruia dintre noi pentru a face ceva pentru tara. Cred ca putem face aceasta împreuna. Si sunt sigur ca împreuna, noi toti, avem un viitor!

20 comentarii

  1. horia cremene says:

    S-a încheiat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Ce constatăm? Că s-a oficializat frauda. Şi că în ţara fraudei oficializate normalitaatea nu mai are nici o şansă.
    Administraţia Boc şi-a îndeplinit partea ei: a pus la dispoziţia celor interesaţi mecanismul fraudării – 3359 secţii speciale. În rest, fiecare după cum l-au ţinut puterile (adică după câţi bani a avut pentru plata „turiştilor electorali”).
    Acum se vede cât de inspirată a fost retragerea din cursă a Principelui Radu. Pentru că ar fi mers cinstit, şi ar fi pierdut necinstit, pe seama „turismului electoral” de la secţiile speciale. Ar fi ieşit cu un scor mai mic decât al lui C. Antonescu (care desigur că a avut şi el ceva autobuze de „turişti”). Crede cineva că se va face vreo anchetă a turismului? Nici gând. Aşa se va desfăşura şi turul II – cu alegeri observate, validate, încheiate. După care va urma recuperarea investiţiilor cu reclamele şi turismul, reluarea amiciţiilor întrerupte temporar, împărţirea posturilor şi tot tacâmul. Iar noi, ăia proşti, vom face ce-am făcut dintotdeauna – ne vom jeli, ne vom acuza, ne vom invidia, şi nu ne vom da mâna. Pentru că aşa suntem noi. Proşti. Şi gândul îmi zboară la un citat din Paul Goma: „sclavii între ei îşi compară greutatea lanţurilor şi fiecare visează un lanţ mai puţin greu, măcar ca al bulgarului, dacă nu ca al ungurului”.
    .
    Asta a fost varianta pesimistă.
    Dar mai e şi o variantă optimistă!

  2. Alin H. says:

    Fiti sigur ca persoanele ce va sustin o sa se inmulteasca.

    Ganduri bune,

    Alin H.

  3. Andreea says:

    Vazand toata mizeria de la aceste alegeri va felicit ca nu ati candidat. Ce sanse ati fi avut in conditiile in care totul pare deja stabilit dinainte de masinarii ale puterii nocive? Am incercat ieri sa votez in Sinaia si in Bucuresti si nu am reusit. Refuz sa stau la cozi de ore pentru a vota raul cel mai mic.
    Si mizeria de la TV… toata lumea se plange ca oamenii nu mai merg la vot, ca nu sunt responsabili. Cu toate astea pe toate posturile de TV se faceau acuzatii ca alegerile sunt fraudate. Grozava motivatie pentru a fi responsabili! Asa ceva trebuie amendat de CNA. Ori se aduc dovezi clare, cu efect penal asupra vinovatilor ori posturile de TV sa fie amendate daca doar imprastie panica si lehamite ‘responsabilior votanti’.

  4. Daniela L. says:

    Ieri vorbeam despre poezie, azi am gasit intamplator un video care m-a impresionat si o poezie.

    Si cu asta ce-am facut?
    de Constantin Tanase(1880-1945)

    Ne-am trezit din hibernare
    Si-am strigat cât am putut:
    Sus Cutare! Jos Cutare!
    Si cu asta ce-am facut?

    Am dorit, cu mic, cu mare,
    Si-am luptat, cum am stiut,
    S-avem noua guvernare,
    Si cu asta ce-am facut?

    Ca mai bine sa ne fie,
    Ne-a crescut salariul brut,
    Dar traim în saracie,
    Si cu asta ce-am facut?

    Ia coruptia amploare,
    Cum nicicând nu s-a vazut,
    Scoatem totul la vânzare?
    Si cu asta ce-am facut?

    Pentru-a câstiga o pâine,
    Multi o iau de la-nceput,
    Ratacesc prin tari straine,
    Si cu asta ce-am facut?

    Traversam ani grei cu crize,
    Leul iar a decazut,
    Cresc întruna taxe-accize,
    Si cu asta ce-am facut?

    Totul este ca-nainte,
    De belele n-am trecut,
    Se trag sforile, se minte,
    Si cu asta ce-am facut?

    Se urzesc pe-ascuns vendete,
    Cum nicicând nu s-a vazut,
    Tara-i plina de vedete,
    Si cu asta ce-am facut?

    Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
    E sloganul cunoscut;
    Iarasi am votat ca prostii,
    Si cu asta ce-am facut?

    http://www.youtube.com/watch?v=nxVrfhVktZQ&feature=related

    Nu stiu cine sunt acesti “fighters”, dar stiu ca ce zic ei poate fi adevarat! Iar filmuletul acesta e plin de cuvinte intelepciune care se potrivesc acestui prezent!

  5. Andreea says:

    In zilele astea mai mult ca ori cand mi-am dorit sa va vad inscris numele pe foaia de vot, ar fi fost prea usor sa votam un om cum merita Romania, cinstit,educat, de inalta clasa. Dar nu a fost sa fie nu acum dar am certitudinea ca peste cinci ani veti fi acolo iar noi va vom sta alaturi.

    Cu stima
    Andreea M.

  6. Important de subliniat spusele ASR Principelui Radu: says:

    *Destinul unui popor si al natiunii
    nu se poate masura în alegeri si alternante la putere,
    ci în eliberarea potentialului fiecaruia dintre noi
    pentru a face ceva pentru tara.
    Cred ca putem face aceasta împreuna.
    Si sunt sigur ca împreuna, noi toti, avem un viitor*!

  7. Atata timp cat nu vom invata mnierele elegante ale celor alesi,Romania nu va urca pe scara valorilor.Avem in fata exemplul concludent al poporului gerrman,care dupa caderea regimului hitlerist,s-au intors cu mic cu mare in Germania si datorita unei constiinte ordonate,civilizate,au ajuns la un nivel standard de viata.Ce am vazut in Germania in vara anului 1991 mi-a ramas bine impregnat in memorie.
    Rusine noua ca dupa 20 de ani nu am ajuns la un nivel standard de viata.

  8. Ioanna says:

    Alteta,
    Acum cateva luni, atunci cand v-ati retras din cursa prezidentiala va scriam deznadajduita pe blog si pe Email ca alegerile vor fi fraudate si ca va fii un jaf la drumul mare…Astazi constat cu mahnire ca am avut dreptate…
    Singurele stiri despre Romania de peste hotare sunt legate de frauda de la alegeri. peste tot, la posturile de radio, la televiziuni…trist, f trist…
    Sper ca peste 5 ani sa mai rasara o raza de speranta pt Romania si sa candideze Alteta Voastra, insa de aceasta data, cu hotarare pana la capat. Din pacate vor mai fii inca 5 ani de intuneric..si apoi sper sa vina Alteta Voastra .Avem nevoie neaparat de o Romanie normala, pana nu este prea tarziu!

  9. Dan says:

    Citez di articolul dvs.:
    “…sistemul a depins de comportamentul si actiunile indivizilor”
    si inca un citat:
    “Destinul unui popor si al natiunii nu se poate masura in alegeri […] ci in eliberarea…
    Am de facut doar doua, trei comentarii:
    1. “Sistemul” depinde de oameni, e condus de oameni, e facut de oameni si e aplicat tot de oameni. Indivizi, cum va exprimati dvs. Cum altfel ar putea fi?!
    2. Cum se ‘masoara’ destinul? Nu asa, ci altfel?! Care e unitatea de masura a destinului?
    Renuntati la noul limbaj de lemn, domnule Duda. Nu putem scapa de exprimarile pompoase, dar goale de continut?! Nu aveati sanse in alegeri nu din cauza fraudelor (doar Vadim si-a numarat 30% dintre voturi), ci din pricina comportamentului si discursului neadecvat alegatorilor. Printre altele, desigur.

  10. ramo says:

    Am vazut pe site-ul firmei Exotique ca au primit brevet de “Furnizori ai Casei Regale”….:) sa nu-mi spuneti ca adorati lemnul de acacia? Eu sunt innebunita dupa mobilierul de acacia/zambila de apa. Sper sa nu devina ceva “cool”.Mi se pare ca are un suflet aparte mobila respectiva si prefer sa fie asa de scumpa sa nu-si cumpere nimeni si daca stiu ca asa nu pot sa o am nici eu decat sa cada pe mana unor persoane care nu-i respecta frumusetea. Stiu ca suna crazy dar asa simt. Poate ca sunt crazy, hihih. Doar oare e ok sa va legati numele de o societate comerciala? Intreb si eu…a si in cazul asta macar sa respecte lemnul/ copacii din care sunt fabriacate produsele pe care le comercializeaza. Nu e shesham! Ori e shisham ori e sheesham.

  11. george says:

    NU ESTE SUFICIENT SA TE CREZI DESTEPT, TREBUIE SA FII IN FINE FIECARE ESTE CEEA CE MERITA! RADULE FLECARULE NU MAI OBOSITI MINTEA UNOR TINERI CA NU SUNTETI MAI PRESUS DECAT VRETI SA PARETI! N-AI DEMONSTRAT NIMIC

  12. Stelian Rotariu says:

    Alteta,
    Ati scris:”-nu avem institutii, lideri si valori de care sa fim mandri sau siguri” si “nu putem concepe o administratie demna in Europa fara revenirea la temeiurile noastre de viata:…, comunitatea de …ISTORIE.” Iata ce, si cine preda istoria in facultati si probabil in licee: “… desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane…..” Populism, si nu numai ! Ma intreb, “natiunea romana” se conducea singura? Asemenea aprecieri abunda in cartea ” O istorie sincera a poporului roman” (1997) scrisa de academicianul Florin Constantiniu, carte dupa care se preda istoria in Facultatea de Istorie si probabil in licee.Poate d.Ac.Fl. C. nu trebuie condamnat pentru ce a facut in vremea lui Ceausescu (ca informator al securitatii), dar trebuie condamnat pentru ce face azi !, indepartat din fruntea invatatamintului si din Academia Romana. Indepartat, pentru ca acesti oameni formati in comunism, nu se retrag singuri, pentru ca asa i-a invatat doctrina marxist leninista. Pentru ce-i pregateste d. acamedician pe viitorii istorici? Am invatat si eu, in liceu, de exemplu, despre Mihai Viteazul, cum ca poporului i s-a alaturat si la sprijinit in unirea provinciilor romane. Dupa decapitarea lui M.V. unde a disparut poporul? Fara conducator s-a risipit. De fapt ce doresc sa spun? Nu putem schimba gandirea, constiinta, educatia, atata vreme cat in frunte sunt asemenea oameni. In Academia Romana, Fl.C. nu e singurul de acest tip.Ce putem face? In privinta istoriei, cred ca trebuie mobilizati toti adevaratii istorici sa dea un vot de blam acestori istorici comunisti care ascund adevarul istoric in timp ce multi istorici straini din alte tari, cunosc si recunosc adevarul. Oricine poate scri cateva fraze la un ziar in acest sens. Cu atat mai mult, un istoric. Am studii medii, dar o voi face pt. ca am mai facut-o. De fapt d. Ac.Fl.C. ocoleste intentionat sa scrie cuvantul REGE. Uraste regalitatea (doar e comunist!) ca si cum nu regalitatea a facut Romania Mare. Se apropie 1 Dec., trebuie sa fecem ceva . Fiecare sa faca ceva oricat de mic la fiecare nivel dupa puterile fiecaruia . Pentru asta nu trebuie sa asteptam recompense si nici macar o recunoastere. Si sa nu uitam nici de 10 Mai. Trebuie sa pregatim ceva depe acum. Cu deosebita stima, stelian r.

  13. stoica d says:

    Atacurile din postarile lui “dan”, “ramo” si “george” – postaci de-ai partidelor, in mod sigur – arata ca partidele sunt deranjate de adevarurile spuse de Alteta Voastra. Ceeea ce e de bine, de foarte bine…

  14. Mihai Firica says:

    Cu parere de rau, am marturisit public faptul ca a trebuit sa merg la vot desi candidatul pe care l-as fi votat ati fi fost Dumneavoatra…

    ,,Da, am să merg la vot. Nu am ratat niciun scrutin după ‘89 şi nu văd de ce n-aş vota acum, la alegerile prezidenţiale. Măcar să nu-mi pară rău că răul mi-l face altcineva şi nu mi-l fac eu singur, cu mâna mea, cum s-ar spune. Nu-mi pot permite scuza ieftină că nu am timp, că sunt scârbit sau că am un junghi în spate. Doar cei care, puţini la număr, spun deschis că nu sunt informaţi asupra programelor şi a candidaţilor îşi pot justifica onest absenţa de la vot. Altfel, mi se pare comic să pretinzi ceva de la un demnitar sau de la societate, dacă te aşezi singur în rândul doi şi aştepţi.
    De când am început cariera de jurnalist, am tot îndemnat cetăţenii să-şi exprime opţiunea politică prin vot. Ba am amintit sacrificiul eroilor de la Timişoara şi chiar i-am chemat pe oameni să votăm răul cel mai mic împotriva răului cel mare. Acum, pur şi simplu mi se pare pierdere de timp să căutăm argumente pentru a nu vota. Poate că nu ne reprezintă niciunul la modul ideal. Ştiu foarte mulţi care nu s-ar vota nici pe ei, dacă ar juca rolul de candidaţi (de asta unii îmi sunt prieteni)! Şi eu am spus că, după retragerea din cursa electorală a Principelui Radu, am rămas fără candidat şi pus în situaţia de a avea o altă opţiune. Am căutat câteva programe ale unor candidaţi şi chiar m-am încăpăţânat să le citesc şi să compar acele teme majore pentru ţară. Nu ştiu câţi au făcut-o. Unii vor vota cum le spune primarul. Alţii pentru că au primit o găleată, nişte brichete sau bani de la susţinătorii candidaţilor. Mulţi dintre cei care vor pune ştampila o vor face la întâmplare sau din simpatie. La referendum, va fi şi mai distractiv. Pot paria sume impresionante pe faptul că foarte mulţi dintre cei care-şi vor exprima opţiunea la referendum nu ştiu un sinonim pentru acest cuvânt. Dar aceasta este democraţia, sistemul pentru care acum 20 de ani unii dintre noi ne-am pus viaţa în joc.
    După două decenii în care am încercat să învăţăm la ce foloseşte democraţia, cum se utilizează de dulăi împotriva căţeilor şi care este preţul naivităţii de a crede fără a cerceta, nu ar fi păcat să ne reîntoarcem la momentul zero? Am orbecăit degeaba prin tranziţie? Aş fi vrut ca tonul meu să fie mai optimist. Să vorbesc de succesele politicii externe, de integrarea in Uniunea Europeană şi NATO, de libertatea de a călători fără paşaport în Europa şi alte asemenea lucruri importante pentru un om care preţuieşte libertatea. Cu siguranţă, sunt şi multe lucruri pe care le-am pierdut. Prea mulţi au uitat de respectul de sine, de onoare şi onestitate. Toate acestea au un preţ şi, din când în când, avem nevoie de o privire retrospectivă pentru a porni pe un nou drum.
    Cărui candidat am să-i dau votul meu? Vă spun doar că am să aleg un om care a demonstrat că are cinste, responsabilitate, inteligenţă şi nobleţe.,, (21.11.2009, Editie Speciala, Craiova)

  15. Andrei says:

    Am urmarit la tv “alegerile” de la sectiile speciale si nu puteam sa cred ca suntem in Romania anului 2009 cu acte de Uniunea Europeana.
    Aceste sectii speciale au avut rolul, pe de o parte, de a controla mai bine, nu de a limita, flixurile de “turisti electorali” si pe de alta acela de la limita accesul la vot pentru cei tineri care ar putea, prin mentalitatea lor neincetosate de vremurile de acum 20 de ani, sa aduca o schimbare in aceasta tara. Spun asta deoarece sunt convins ca marea majoritate a celor care locuiesc in alta parte decat in localitatea pe care o au trecuta pe buletin sunt tineri plecati la studii, ori care le-au finalizat si au ramas in acele localitati si inca nu au o casa a lor pe care sa si-o treaca in acte.
    Acest “turism electoral” putea fi foarte usor impiedicat cu o evidenta electronica, centralizata, a persoanelor care voteaza. Investitia pentru un asemenea sistem informatic era de-a dreptul nesemnificativa din punct de vedere a banilor.
    De asemenea sunt mahnit deoarece nu am auzit despre nici un observator strain spunand ceva despre aceste lucruri, insa nu sunt surmprins, deoarece o revenire la normalitate in ceea ce priveste democratia si statul de drept nu e sustenabila daca e facuta printr-o interventie din afara, aceasta trebuie facuta din interior, prin noi insine (vezi experimente gen Afganistan).

  16. Marioara Mihele says:

    S-au manifestat foarte rar respectul fata de institutii findca nu mai avem nici noi respect unul fata de celalalt

  17. Zlavog Lacramioara says:

    AU PRETINS .nimic mai adevarat despre aceste forte sau mai bine zis nimic nu se poate spune (despre forte).

  18. Georgeta Paraipan says:

    Mda…pot sa Va spun ca s-au pus, din nou, ” in miscare forte” .Sper sa le “stapaneasca” odata si odata un om inteligent si bun.Vai de cetatenii romani !

  19. Simona Dobre says:

    Felicitari ptr omul care sunteti , ptr moralitatea si respectul de care dati dovada !!!!
    Sunt mandra ca ati ales Romania , ca fiind casa dvs / si a mea !!! Avem nevoie (societatea de azi) de astfel de modele – ca dvs !!!

  20. venu says:

    Eu sunt foarte furioasa ca v-ati retras candidatura la presedentia Romaniei, dar va iert .
    Si totusi cinci ani vor fi lungi si grei pentru Romania, ca o iarna in Siberia pentru un grec.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50596563
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate