Desiderata

“Mergi domol prin gălăgie și pripă și amintește-ți câtă pace ar putea fi în liniște. Pe cât posibil, fără să te dai bătut, fii în bună înțelegere cu toată lumea. Spune adevărul tău calm și limpede și ascultă pe ceilalți, chiar pe proști și pe ignoranți; și ei au povestea lor. Evită pe cei zgomotoși și agresivi, ei sunt vexații ale spiritului. Dacă te compari cu alții, poți să devii încrezut sau amar; pentru că întotdeauna vor fi alții mai mari și alții mai mici decât tine însuți. Bucură-te de împlinirile tale, la fel ca și de planurile tale. Păstrează interes pentru profesia ta, dar fii modest; e o adevărată avere în vremurile de restriște. Exercită precauție în afaceri, fiindcă lumea e plină de șmecheri. Dar nu lăsa aceasta să te orbească în ceea ce înseamnă virtute; mulți oameni se luptă pentru idealuri înalte; și, peste tot, viața e plină de eroism. Fii tu însuți. În special nu simula afecțiunea. Nici nu fi batjocoritor despre iubire. Ia cu bunătate sfatul anilor, cu gingășie lăsând tinereții ce-i al tinereții. Cultivă forța de spirit, ca să te apere la nenorocire. Dar nu te chinui singur cu închipuiri. Multe temeri sunt născute din oboseală și singurătate. Dincolo de o disciplină sănătoasă, fii blând cu tine însuți. Tu ești un copil al universului, nu mai puțin decât copacii și stelele; ai și tu un drept să fii aici.  Și, indiferent dacă înțelegi sau nu, universul își urmează cursul așa cum trebuie. Prin urmare, fii în pace cu Dumnezeu, indiferent cine crezi tu că este El și oricare ar fi eforturile și aspirațiile tale, în zgomotasa confuzie a vieții, păstrează pace cu sufletul tău. Cu toate prefăcătoriile, cu toate sclaviile și cu toate visele zdrobite, este totuși o lume frumoasă. Fii atent! Străduiește-te să fii fericit.”

La mijlocul anilor 1990, Regele mi-a arătat acest text, pe care îl avea copiat, de mână, printre scrierile cele mai dragi și mai prețioase adunate de Majestatea Sa în cursul vieții.

Se pare că scrierea, intitulată “Desiderata”, aparține scriitorului american Max Ehrmann și că a fost compusă în anul 1927. “Desiderata” a fost inclusă într-o culegere de texte a Bisericii Sfântul Pavel din Baltimore, în anul 1956. Culegerea avea menționată data fondării bisericii, “Old Saint Paul’s Church, Baltimore A.D. 1692”. Aceasta a creat impresia că textul fusese scris în anul 1692. Multă lume consideră încă acest text ca având o vechime de trei secole.

Poemul în proză merită citit și luat aminte. Este un exemplu pentru oricare dintre noi, indiferent cărui timp, spațiu geografic și strat al societății aparținem.

8 comentarii

  1. Gabriela Bucur says:

    Mult adevar grait in aceasta minunata scriere.

  2. Silvana Cojocarasu says:

    „Singurul sens, al clipei ar fi; asigurarea continuării vieţii, dăruită de El şi care prin El nu ne poate fi răpită de moarte. Incandescenţa meteorică transcende din înalturi şi razele sale străpung adâncurile luterice în care se regăseşte. Lumina păstreaz-o în căuşul tainic, pe care-l poţi bine cuprinde într-o palmă, păstrează doar ţie-ţi ştiuta ta taină şi calea durerii şi calea tăcerii. Păşeşte sfielnic pe urme rămase, să nu striveşti forme în dezagregare, să nu sfărâmi orga de stalactice şi stalagmite, cristale de nimeni ştiute, prelinse în taină din inimă până în firele ariadnice ale rădăcinii. Rămâne genunchiul adânc împlântat în pământul din care purcede. Doar ochiul rotundul copacului vede şi-ascultă foşnirea duioasă de ramuri. Cad frunzele arse, rămân goale ramuri. Pe-o rază târzie, sau mult mai aproape, vă-aşteaptă aceeaşi, cu-aceleaşi vechi şoapte, strivită de paşii nevoii, durerii, doar picurii ploii în noaptea tăcerii.” (Lucia Nicola)

    Cuvintele nu-şi pierd memoria. Sunt miezul unui fruct, centrul unui cerc ale cărui margini se scriu, se fac carte.

  3. Cristina-Adriana Popescu says:

    Alteta Voastra Regala, un pic idealist textul, daca privim in jur, dar de urmat intocmai, pentru a fi un pas mai aproape de perfectiunea si linistea Paradisului! Multumim pentru oferta de lectura.

  4. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Intr-o sfanta zi de sarbatoare, cuvinte calde , intelepte, cu deosebita semnificatie , sunt mangaiere sufleteasca. Astazi, cand ruga ne este prezenta in cuget, cand smerit privirea cutezam a o indrepta spre Dumnezeu, poemul este alinarea clipelor de tihna ! Sublim! Domnul sa ne ajute tuturor , Schimbarea la Fata sa fie harul Dumnezeiesc , iluminarea romanilor si indreptarea lor spre unicul nobil , firesc ideal: MONARHIA ! DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE FAMILIA REGALA a Romaniei !

  5. Înțelepciunea și sensibilitatea Majestății Sale Regele răzbat din gesturi – aparent mărunte – ca acesta al unor CREDO-uri împărtășite sincer, întreaga viață, perseverența fiind o altă calitate esențială, ce infirmă superficialitatea. Mulțumim, Principe Radu, pentru acest delicat și folositor dar!

  6. Cerasela Platz says:

    Un mesaj sinonim iubirii Domnului. Acest frumos mesaj imi scalda sufletul intru iubire si rabdare, intru inocenta si candoare.
    Multumiri eterne Majestatii Sale Regele Mihai I al Romanilor de acasa, al Romanilor de pretutindeni.

  7. Alexandra Oprea says:

    Multumim Alteta pentru aceasta frumoasa lectie de viata! E mare nevoie de astfel de invataminte in aceasta lume fara credinta si onoare care ne inconjoara. Citind si aplicand aceasta ,,Desiderata”suntem mai aproape de lumea pe care o visam: o lume curata , cu oameni frumosi .Asta e posibil numai daca tronul acestei tari nu ar mai fi gol!

  8. delfina christiansen says:

    Aceasta implică o responsabilitate conștientă și personală zilnică, ca un fel de duș spiritual obligatoriu, singurul care spală praful ce mereu încearcă să înnăbușe memoria, conștiința, integritatea individuală

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50801800
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate