Decorarea marilor sportivi la Palatul Elisabeta

ceremonie 035

Ieri, luni 13 septembrie, Majestatea Sa Regele a acordat Decorația regală Nihil Sine Deo unui număr de patru sportivi cu mari merite în sportul mondial al secolului al XX-lea.

Au primit decorația regală Iolanda Balaș-Soter, Ilie Năstase, Cristian Țopescu și Ivan Pațaichin.

Ceremonia a avut loc în prezența Principesei Moștenitoare Margareta.

ceremonie 005

ceremonie 011

ceremonie 017

Alături de Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate și de Crucea Casei Regale a României, Decorația regală “Nihil Sine Deo” este o distincție ce se acordă prin decizia Șefului Familiei Regale a României.
Decorația regală “Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.
Decorația poate fi acordată ambasadorilor sau foștilor ambasadori români sau străini care au adus un aport incontestabil relațiilor României cu lumea.
Decorația se poate acorda unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus.
Decorația regală “Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini. În numărul de 200 se includ și instituțiile sau organizațiile distinse.
Decorația regală “Nihil Sine Deo” respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.
Posesorii decorației regale “Nihil Sine Deo” sărbatoresc ziua Decorației în fiecare an la 20 aprilie, ziua de naștere a Regelui Carol I (1839) și ziua în care a fost ales Domnitor al Principatelor Române Unite (1866).

Decorația a fost primită recent, în iunie 2010, de către Principele Nicolae, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani.

12 comentarii

 1. Corneliu Vaida

  Remarcabila initiativa a Majestatii Sale! Sa-i Dea Dumnezeu multi ani cu sanatate de acum incolo pentru a mai decora si alte personalitati romanesti!

 2. Pingback: Regele Mihai ii decoreaza pe marii sportivi romani | Blogul lui Tashy

 3. ofe

  … cum de lipseste Nadia Comaneci ?

 4. Esmyana Martisor

  Felicitari inmiresmate dragi legende eterne,infaptuitori de sport si sportivitate universala !

 5. Adrian

  Felicit Casa Regala pentru astfel de initiative atât de rare în societatea noastra. Acesti oameni si multi din sportivii nostrii au facut pentru imaginea tarii noastre mult mai mult decât majoritatea politicienilor de dupa 1989. Performantele ^sportivilor nostri de dupa 1989 au avut o oarecare inertie deoarece în comunism, trebuie sa recunoastem sportivii o duceau mult mai bine, erau mult mai bine vazuti chiar daca sistemul îi lasa de cele mai multe ori uitarii dupa ce ieseau din viata sportiva. Din pacate acei ani au trecut si la ora actuala sportul românesc, la fel ca si societatea româneasca, a intrat intr-o decadere continua si de 8 ani incoace sunt tot mai rare succesele sportivilor nostrii. Adevarul este ca la cât se investeste în sport la ora actuala si la conditiile în care se antreneaza acesti sportivi este uimitor cum de înca mai reusesc aceste performante. Daca în urmatorii ani vor continua problemele si instabilitatea politica si economica în tara noastra sportul românesc va avea si mai mult de suferit.
  Initiative ca cele ale Casei regale sunt binevenite dar ar trebuii mers si mai departe. Cred ca organizarea unui mare eveniment al Casei regale ca cel pe care îl organizeaza Principele Asturiei în Spania (Premiile Principele de Asturia) ar putea recompensa marile performante an de an a sportivilor si nu numai. S-ar putea da astfel de premii în diferite domenii ca tinerii nostrii sa se stie pretuiti.
  Organizarea unui astfel de eveniment care s-ar putea numii Premile Principesa României care sa recompenseze performantele tinerilor nostri an de an nu numai în sport ci sii în alte domenii le-ar da acestor tineri si mai multa motivatie sa continue cariera lor. De asemenea, i-ar putea ajuta sa gaseasca mai usor sprijinul de care au nevoie ca sa îsi continue activitatiile fie el sportive, culturale sau stiintifice. România are nenumarati tineri talentati dar sunt împrastiati în toata lumea si actuala situatie politica si economica din România nu face altceva decât sa îi îndeparteze si sa-i înstraineze si mai mult.
  Casa Regala prin reprezentantii sai legitimi este singura sansa pe care România o are sa iasa din acesta negura care ne tulbura existenta de 20 de ani. Actuala clasa politica în actualul sistem republican de 20 de ani a distrus si distruge , voluntar sau involuntar, orice element care ar putea sa ne faca pe noi românii sa ne simtim mândrii de valorile noastre. Continuati sa ne bucurati cu astfel de initiative care vor trebuii pâna la urma sa coaguleze acele elemente sanatoase din societatea noastra care sa se uneasca sub standartul acelora care servesc cu adevarat interesele României si a tuturor cetatenilor ei.

 6. Adrian

  AVR Principe Radu, zilele trecute am citit un articol deosebit de interesant al domnului Valerian Stan care sunt sigur ca va va interesa si îi va interesa pe toti cei care citesc acest blog:
  http://www.valerianstan.ro/a622-despre-sexul-ingerilor-republica-sau-monarhie.html

 7. Zlavog Lacramioara

  Daca poporul roman era lasat la adevarata sa valoare si nu-l bagau in bezna in care e astazi concuram pe piata economica si sociala cu tari ca : Anglia sau Suedia acolo unde decenta si valoarea e acasa la ele .

 8. Ionita Eliana Corina

  DA …..si….DA!
  Sa-i onoram in viata, nu Post Mortem !
  Felicitari pentru initiativa!

 9. Carmen Marin

  Ma consider norocosa,ca am putut sa citesc cate ceva despre,Majestatea Sa.Lectiile de istorie,invatate in perioada comunista,au omis rolul istoric pe care si l-a asumat ca suveran.Felicitari Majestati Sale.

 10. Guilain Pierre-Yves

  Excellente initiative.
  Vive le roi Michel !

 11. Cleo

  Exista, intr-adevar, cum au remarcat si altii in comentariile lor, 2 mari omisiuni:

  1. Nadia COMANECI

  2. Ion TIRIAC

  De ce acestia nu se afla printre cei decorati? Apropierea lui Tiriac fata de Casa Regala ar aduce si alte beneficii, nu neaparat financiare.

  De asemenea, ar mai trebui decorati: Gheorghe POESCU (fotbalist), Gica HAGI (fotbalist), Mihai Leu, Leonard Doroftei (Box), fetele de la gimnastca, olimpici.

  Mai mult, casa regala ar trebui sa instituie un ordin/premiu/medalie pentru “Tinere talente”, olimpici exceptionali, cercetatori de renume, care, in plins tinerete fac cinste acestei tari.

  O alta idee ar putea fi acordarea unor patronaje urbanistice anuale, de genul “Anul 2011 – Constanta, oras ocrotit spiritual de Casa Regala”, care sa insemne parteneriat primarie-familia regla si acel an familia regala sa reprezinte orasul in lume, si sa participe de cateva ori la evenimente organizate. Ar fi ceva grandios.

 12. Este un gest de mare noblete sufleteasca din partea casei Regale a Romaniei fata de aceste mari valori ale sportului romanesc care ne-au dus renumele pe mapamond.Mai lipsesc marea stea a gimnasticii romanesti Nadia Comaneci si cei mai mari antrenori de pe mapamond Bella si Marta Karoly.Pacat ca astfel de valori au luat calea exilului.Deocamdata ,Romania este pepiniera aurolacilor,mafiotilor si a comunistilor rasati care ne-au distrus tara.Speranta ne este la tinerii cu mintea ascutita care se ridica acum.ei vor apuca poate vremuri mai bune si vor reconstrui o Romanie Altfel.

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 25082960
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate