Cuvântul Principesei Moștenitoare la Ateneul Român / Speech of the Crown Princess at the Romanian Athenaeum

Cuvântul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare la Ateneul Român, la Concertul Regal aniversând 25 de ani de la întoarcerea în țară, 18 ianuarie 2015

Majestatea Sa Regele și mama sa, Regina Elena, au părăsit România în noaptea de 3 ianuarie 1948. Au trecut 42 de ani până când, în binecuvântata zi de 18 ianuarie 1990, am pășit pe pământ românesc, însoțită de Principesa Sofia, sora mea. A fost drumul întoarcerii, drumul unei întregiri personale și istorice.

Astăzi sărbătorim împreună un sfert de secol în care am stat, zi de zi, alături de conaționalii noștri, mai ales alături de cei mai vulnerabili dintre români, continuând legământul strămoșilor noștri.

În 1990, România profundă nu-și cunoștea Coroana, precum un copil care nu și-a întâlnit părinții. Ultimul sfert de veac a dat Coroanei rolul de educator și de model, în domeniile importante ale vieții românești, așa cum ne-a învățat Carol I.

Astăzi, Fundația Principesa Margareta a României, care sărbătorește 25 de ani de la înființare, se bucură de încredere și de prestigiu.

Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcție socială, culturală și educațională, precum și o respectată instituție regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspirație și de exemplu personal.

Toți acești ani au înrădăcinat România, au țesut identitatea și tradițiile ei destrămate. Astăzi, majoritatea românilor poartă Coroanei afecțiune și respect.

Acum un sfert de secol, am fost opriți pe șoseaua București-Pitești cu mitraliere îndreptate spre convoiul regal. Douăzeci de ani mai târziu, Regele se adresa Parlamentului României, în ședință solemnă.

În această seară, la Ateneul Român, sutele de personalități prezente reprezintă simbolic și instituțional întreaga națiune. Acesta este cel mai frumos cadou pentru ultimul sfert de veac românesc.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

***

The Speech of Her Royal Highness the Crown Princess, The Romanian Athenaeum, 18 January 2015

His Majesty King Michael and his mother, Queen Helen, left Romania on the night of the 3rd of January 1948. Forty-two years elapsed from then until the blessed day of the 18th of January 1990, when I first stepped onto Romanian soil, accompanied by my sister, Princess Sophie. It was a journey home, a journey of personal and historical completion.

Today, we celebrate together a quarter of a century in which we have remained at the side of our fellow countrymen, and at the side of Romania’s most vulnerable in particular, continuing the covenant of our ancestors.

In 1990, deepest Romania did not recognise the Crown, like a child that has never met its parents. The last quarter of a century has given the Crown the rôle of educator and model in the most important areas of Romanian life, just as King Carol I taught us.

Today, the Princess Margareta of Romania Foundation, which is celebrating its twenty-fifth anniversary, enjoys trust and prestige.

Under the guidance of King Michael, the Royal Family has built a social, cultural and educational edifice, as well as a respected royal institution, in a time that has need of models, love, inspiration, and personal example.

All these years have replanted Romania’s roots; they have rewoven its unravelled identity and traditions. Today, the majority of Romanians feel affection and respect for the Crown.

A quarter of a century ago, as the royal motorcade travelled along the Bucharest-Pitești highway, we were stopped at gunpoint. Twenty years later, the King addressed a solemn session of Romania’s Parliament.

This evening, at the Romanian Athenaeum, the hundreds of prominent persons here in attendance represent the whole nation, symbolically and institutionally. This is the most beautiful gift to celebrate the last quarter of a Romanian century.

So help us God!

 

13 comentarii

 1. ana alexandra ichim says:

  Your Royal Highness…..I just love you!
  Stiu ca fraza asta intra in zona acelor lucruri”care pur si simplu nu se spun sau nu se fac” ca sa citez pe ASR Principele Radu…dar ingaduiti va rog cu iertare…
  Am crescut cu povestile strabunicii dumneaavoastra care m-au educat spre o lume cu constiinta, cu frumos, cu pasiune……..
  Acum adult fiind, am regasit in Alteta Voastra Regala acelasi duh…sau poate unul mai smerit, mai discret, mai aproape de realitatea mea de om simplu……nu ..nu ca ati fi un om simplu ci pentru ca sunteti Om.Om cu omenie si dragoste de aproapele.Asa ca da Alteta,va iubesc si ma rog sa va poarte Domnul de grija, dumneavoastra si intregii familii si acum la ceas aniversar dar si in fiece zi. Cu respect , cu dragoste, din suflet, o romanca de 33 de ani . Ana

 2. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Carciumaru Constantin UN SIMBOL AL ROMANILOR! !!PĂCAT CA AM RATAT ÎN 1990 UN MOMENT IMPORTANT PENTRU NOI! !!I INSTAURAREA MONARHIE. ….ERAM DEPARTE. ȘI ECONOMIC ȘI IMAGINEA TARII AR FI FOST ALTA.DAR NICIODATĂ NU ESTE PREA TÂRZIU! !!!MONARHIE SALVEAZĂ ROMÂNIA.
  #
  Aurel Socoliuc Restaurarea.-Da eram mult mai departe decit ne putem inchipui.Da Doamne romanului mintea cea de pe urma ,sper sa nu fie pre tirziu.
  #
  Aurel Socoliuc Cu “afectiune si respect”-Multumim pentru spectacolul de inalta tinuta artistica.
  #
  Calinescu Aurelia Principesa Margareta – un model exemplar pentru romani , asemeni Regelui Mihai ; ce bine ar fi sa intelegem cat mai multi cat de favorizati de soarta suntem ca avem iubirea si protectia definitiva si neconditionata a acestor oameni dedicati poporului lor
  #
  Carciumaru Constantin Se vor deștepta și Românii odată? !!!

 3. Constantin-Valeriu Trifan says:

  Alteta Voastra Regala,

  Cei 25 de ani care au trecut de cand ati venit in Tara, greutatile si, as putea spune, umilintele prin care ati trecut, efortul depus, toate acestea constituie o baza solida pentru a construi in continuare.
  Ma rog lui Celui Atotputernic sa Va dea energie in continuare, multa sanatate Regelui Mihai si intregii Familii Regale, spre binele acestei natiuni. Imi vin in minte cateva versuri ale lui Alehandru Vlahuta, pe care le citez:

  Fericit e omul ce lupta cu credinta;
  El stie ca in viata nimic zadarnic nu-i,
  Ca, dincolo de truda si jertfa clipei lui,
  In taina, vremea tese la Sfanta Biruinta.

  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  ADMIRATIE SI RECUNOSTINTA ASR PRINCIPESEI MOSTENITOARE MARGARETA !
  TRAIASCA DINASTIA ROMANA !

 5. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Constantin Butnariu Vreun cuvânt de,, îmi pare rău “! din partea lui Iliescu și a comuniștilor care au sufocat țara asta??!!, Pentru că l-au alungat în “90 înapoi în Elveția???
  #
  Mihai Sestun Astept sa o vad ‘REGINA A ROMANIEI’
  #
  Marius Florin Respect!
  #
  Francesco Di Marco Tanti auguri!
  #
  Bubu Bubu Sa ne traiti Majestate ,sa ne traiti Principesa ,sunteti mandria noastra.
  #
  Cristinna Dumitrescu Putina lume s-a bucurat,foarte multi nu stiu cit au pierdut!
  #
  Viorica Trofin Giulan Mult respect,,,pt. tot ce reusiti sa transmiteti,,,,multa sanatate ,,,”FAMILEI REGALE A ROMANIEI ”

 6. Stoica Ritta says:

  ehe, am fost acolo !!!! Foarte Frumos ce se intampla !!!!

 7. stelian r. says:

  Emotionant, concis / scurt dar cuprinzator cuvantul, minunat spectacolul ! Recunostinta ASR Principesa Mostenitoare Margareta, pentru tot ce a facut pentru copii,varstnici si pentru tinerii valorosi ! Traiasca Familia Regala a Romaniei ! Nimic fara Dumnezeu !

 8. Liliana Sora says:

  O sărbătoare de suflet, o sărbătoare în suflet, un adevărat regal de frumos, pentru frumos , cu momente pline de sensibilitate, de emoție, delicatețe…. O zi, o seară minunată , într-un mediu stilat și rafinat în care oameni , care împărtășesc tot ceea ce are valoare pentru om și pentru viață , investesc cu înțelepciune în prezent pentru a construi viitorul. Frumusețea discreției și arta rafinamentului , ca expresie a unei personalități distinse , îi îmbracă sufletul și viața. Aceasta este ASR Principesa Margareta, un OM, o VOCE, un SIMBOL, un MODEL, care își construiește viața pe baza a ceea ce simte și popularitatea prin fapte și prezență activă, în demnitate și respect , cultivând o imagine de apreciere și modernitate, pentru care adevărata valoare umană este valoarea pe care o dă vieții altora. Dumnezeu să Vă binecuvânteze mulți ani fericiți, împreună cu întreaga Familie Regală.!

 9. FAT VALERIA says:

  Un spectacol deosebit.Felicitari!

 10. vladut mihaela says:

  A fost un concert extraordinar impreuna cu toate personalitatile care au inconjurat-o cu afectiune pe Principesa Mostenitoare Margareta si care s-a incheiat cu Imnul Regal ne-a umplut inimile de bucurie si de iubire fata de Casa Regala . Multumim din suflet Cameratei Regale si dirijorului Horia Andreescu !

 11. Träiascä M.S. Principesa de coroanä Margareta a Romäniei, “Reginä de inimi” – “Die Königin der Herzen”-

 12. Antonela Mihalache says:

  Traiasca familia regala a Romaniei! Sa dea Domnul ca intr-o buna zi, cat mai curand, sa putem trai bucuria si onoarea ca tara noastra sa redevina monarhie constitutionala!

 13. Raluca says:

  Superb! Dumnezeu s-o pastreze pe Majestatea Sa Principesa Margarea a Romaniei la fel de frumoasa si sanatoasa! Traiasca Regele!
  Ponta- o nota falsa. Pacat!

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 35784883
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate