Cugetarea Reginei Elisabeta

VIITORUL ȚĂRII ÎL ȚESE FEMEIA

Într-o fotografie de epocă, realizată sub formă de carte poștală, Regina Elisabeta a României, cunoscută sub pseudonimul literar “Carmen Sylva”, face o cugetare puțin obișnuită pentru vremurile acelea.

Astăzi, o astfel de afirmație ar fi catalogată drept feministă sau militantă pentru egalitatea în drepturi a femeilor. Dar adevărul este că Regina Elisabeta a fost o personalitate publică puternic implicată într-o serie amplă de acțiuni sociale, mult înainte ca societatea românească sau europeană să aibă, pe scară largă, acest fel de preocupări.

Regina a fost o asiduă susținătoare a tradițiilor populare românești, mai ales a meșteșugurilor (precum brodatul, cusutul, țesutul, olăritul). Același lucru se poate afirma și despre Regele Carol I, a cărui “invenție” numită “Domeniul Coroanei” era o îndrăzneață întreprindere economică, bazată pe talentul și îndemânarea diverselor meșteșuguri sau îndeletniciri românești tradiționale.

Regina a fost o susținătoare puternică a serviciilor medicale pentru populație și a grijii pentru cei cu dizabilități de diverse feluri. Ea a fondat societatea “Vatra Luminoasă” dedicată celor lipsiți de vedere, tot ea a susținut deschiderea unor grădinițe de copii publice. Propriul ei copil, Principesa Maria, și-a pierdut viața după ce, la vârsta de 4 ani, s-a îmbolnăvit de o boală contagioasă la grădinița publică la care mergea zilnic.

În fine, regina a avut o ascuțită inteligență și un formidabil spirit de observație. Reflecțiile ei referitoare la politică, la lumea puterii, la mentalități învechite, la obtuzitate în gândire, la drepturile omului sunt uimitoare chiar și pentru cititorul de astăzi, prin modernismul lor, prin angajamentul și forța lor de a convinge.

2 comentarii

 1. Viorica V.M. says:

  .
  Admiratie si recunostinta
  primei Regine a Romaniei moderne
  MS Reginei Elisabeta.
  Vesnica pomenire, in pace si onor!
  .
  Viitorul Omenirii are “infatisarea mamelor”!
  .

 2. Liliana Sora says:

  ”E nevoie de multă gândire pentru a da la iveală o cugetare, aşa cum e nevoie de multe generaţii pentru a produce un gânditor.”spunea Carmen Sylva
  Adevărat ! Iată de ce, pentru Regina Elisabeta a României – poet, scriitor, eseist, patroana artelor şi ambasadoarea valorilor tradiţionale româneşti , cultura a fost şi rămâne cea care ”…te urcă pe culmile gândirii; educaţia te învaţă să cobori până la cei umili.Trebuie să cunoşti foarte bine oamenii pentru a ajunge să ai curajul să fii doar, cu simplitate, tu însuţi. Nu e suficient să observi oamenii; trebuie să-i simţi cu inima. Educaţia ar putea fi socotită drept cea mai înaltă şcoală a inimii.” (din cugetările Reginei)
  Recunoştinţă, cinste şi onoare !

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30643945
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate