Contextul celor trei cercuri

Regalitatea astazi este legata de cele trei cercuri in care functioneaza viata romaneasca: cercul cel mai mic este cel national, unde dinamicile economica, politica, sociala, religioasa, culturala lasa urma in viata publica asa cum au facut-o dintotdeauna, in ultimele doua sute de ani. Unele din aceste dinamici pot veni in contrast cu ideile regalitatii de astazi, desi procentajul de sustinere a prezentei noastre in viata romaneasca este de 66%. Exista cercul de mijloc, cel regional si european, care poate influenta destinul nostru in mod hotarator, intr-o perioada a istoriei. Luati exemplul 1989, caderea Cortinei de Fier si prabusirea URSS, urmate de dizolvarea Pactului de la Varsovia si a CAER-ului. Toate acestea au produs in plan regional si european un sir de evenimente fara precedent in cei aproape 50 de ani de razboi rece. Apoi, este cercul mare, mondial, in care Romania a avut un cuvant mic de spus in istoria ei. In schimb, evenimentele mondiale au avut efecte asupra Romaniei. 11 septembrie 2001 a grabit intrarea noastra in NATO, a marit relevanta Marii Negre, a continuat indiguirea umbrei proiectate de fosta Uniune Sovietica si a dus la relevanta acestei mici coloane vertebrale care este Caucazul, intre cele doua mari: Caspica si Neagra.

Cele trei cercuri pot influenta destinul generatiei noastre a Familiei Regale. In plus, Principesa si cu mine, ca sa luam doar exemplul nostru, suntem doi oameni si destinul este in afara vointei noastre. Actiunea noastra este puternic legata de individ, de persoana, de personalitate. Aceasta aduce date noi in ecuatia publica, diferite de coordonatele unei institutii in sensul politic al termenului.

Obstacolele de astazi in calea unui exercitiu amplu al valorilor regalitatii in societate vin de la societatea insasi. In ultimii nouasprezece ani, dusmanii regalitatii in Romania au fost ignoranta, egoismul, extremismul, saracia, frustrarea, gelozia, intriga si iresponsabilitatea. Aceste stari, care se opun statorniciei si mersului inainte, se cuibaresc in mod egal in lumea politica, in societatea civila, in sanul familiei. Mai putin sunt ele prezente in mediul de afaceri, care necesita instinct si responsabilitate ca sa aiba succes, si in comunitatile locale, unde interesul public si cel comunitar sunt mai putin abstracte, mai personalizate. Asa se ajunge ca bunul-simt si masura sa fie mai prezente la un taran cu scaun la cap decat la un corifeu al societatii civile.

De altfel, ignoranta, egoismul, extremismul, saracia, frustrarea, gelozia, intriga si iresponsabilitatea sunt si dusmanii instinctului binelui national, nu numai ai regalitatii.

Cred ca suntem unica tara din fostul bloc comunist care inchiriem Sala Tronului Palatului Regal din capitala pentru nunti si agape, care tinem Bursa de Valori la etajul unui hotel, care am modificat semnele cele mai intangibile ale identitatii nationale si statalitatii in mod grotesc si irational, care am aplicat in mod brutal la viata de zi cu zi zicalele „cui pe cui se scoate” si „hotul striga hotii”. Din egoism si iresponsabilitate, noi am batjocorit recent idealuri precum lupta impotriva coruptiei si anti-comunismul, prin confiscarea lor si apoi prin abandonarea lor in umilinta.

Destinul generatiei Regele Mihai – Regina Ana a fost scris de o Europa ratacita, apoi de o situatie internationala care a promovat coexistenta pasnica. In anul 1975 s-a produs un fel de punere impreuna a celor doua puteri mondiale, SUA si URSS, fapt care a scazut relevanta Romaniei si Iugoslaviei in regiune. In 1989 s-a prabusit sistemul comunist, iar aceste doua tari sud-est europene au platit cel mai scump. Aceste fapte istorice nu au nici o legatura cu personalitatea Regelui Mihai. Ati remarcat, cred, din acest destin paradoxal, ca gesturile lui politice si profilul lui uman nu i-au hotarat destinul, ci doar i l-au daltuit.

Sa facem o referire la raportul dintre contextul istoric si personalitatea liderului, mai ales al celui regal. Regina Maria, daca ar fi trait in anii 1940, ar fi lasat in istorie o altfel de urma. Ea nu ar fi fost, esentialmente, o alta personalitate. Dar contextul ar fi obligat-o la altfel de performanta. La fel, in cazul Regelui Mihai. Rabdarea, intelepciunea, repugnanta de a purta ranchiuna, au iesit in evidenta altfel in vremea lui Stalin si a lui Hitler. Daca regele Carol I ar fi fost din generatia lui Tony Blair si Nicolas Sarkozy, personalitatea sa ar fi lasat altfel de urme in istorie si ar fi luat altfel de forme in exercitiul public.

Principesa Margareta are un bagaj cultural jalonat de educatia data de Regina-mama Elena si de faptul ca a studiat la Universitatea din Edinburg. Acolo, ea si-a insusit o viziune asupra politicilor lumii, diferita de cea a politicienilor damboviteni. Aceasta are mai putina legatura cu personalitatea ei propriu-zisa si mai multa legatura cu contextul in care s-a format.

Vremurile sunt sub om in doua situatii: atunci cand liderul lasa o urma brutala in istorie sau atunci cand imbogateste, in mod binefacator si inspirat, segmentul sau de istorie, contemporaneitatea lui. Vremurile au stat sub om in timpul lui Stalin, pe care l-au facut posibil sistemul, oamenii si institutiile. Vremurile au stat sub om in timpul lui Mao, pe care l-au creat, ca lider, oameni, realitati si institutii. Dar vremurile „stau“ sub om si in altfel de imprejurari, binefacatoare de aceasta data. Sfarsitul de secol XX sta sub semnul nobil si benefic al papei Ioan-Paul al II-lea, sub profilul inspirat al lui Havel si sub verticalitatea benigna al lui Nelson Mandela.

In mod paradoxal, tot mersul istoric romanesc, din 1947 pana astazi, sta sub semnul lui Mihai I, fara ca Regele sa fi avut putere in acest segment de timp si fara ca el sa fi incercat macar sa-si subordoneze vremurile. Dimpotriva, actiunea celor trei cercuri (intern, european si mondial) il recomanda pe ultimul rege roman ca pe cineva sub vremi si nu deasupra lor, desi adevarul este ca Mihai I s-a asezat mereu deasupra. Prin credinta, rabdare si iubire.

A existat intotdeauna o limita in intelegerea prezentul. Nici astazi nu citeste prea multa lume lucrarile fundamentale, de natura sa schimbe fata lumii. Au existat cazuri in care catastrofe s-au petrecut sub ochii nostri, fiindca liderii au ignorat rapoartele pe care le primeau. Nu ignoranta i-a facut pe cei din anii 20 ai secolului trecut sa nesocoteasca viitorul marxismului, ci faptul ca nu intelegeau proportia a ce se intampla, nici adevarata semnificatie ori gravitatea fenomenului care urma sa se intample. Cei din anii 20 nu beneficiau de experienta noastra, a celor care stim astazi ce poate insemna fascismul sau comunismul. Sunt fenomene care-ti scapa, pentru ca se nasc sub ochii tai si nu stii unde vor duce. Acum privim cu intelepciune aceste lucruri, fiindca sunt parti din trecut. Orice fenomen de proportii planetare sau continentale are un inceput, ca izvorul unui fluviu. Daca te duci in Muntii Padurea Neagra si cauti Dunarea, aproape ca nu dai doi bani pe ea. Doar daca vezi ce se intampla la intalnirea ei cu Marea Neagra sau la trecerea ei prin Viena sau Budapesta incepi s-o canti.

Considerarea corecta a fenomenelor si punerea lor pe raftul potrivit al istoriei vin la timpul lor. Fenomenele sunt tratate cu relevanta pe care le-o da acea epoca si nu alta. Puteti avea, de exemplu, surpriza ca Arghezi sa fie mult mai relevant in 2049 decat este acum, in 2009. Tot asa cum, de exemplu, evenimentele din decembrie 1989 vor fi asezate intr-o cu totul alta lumina in anul 2029.

In Romania, Biserica, Academia si Casa Regala au o legatura identitara, care actioneaza deasupra oamenilor sau a vremilor. Aceste trei institutii nu sunt legate numai de valori comune, ci si de destin comun. Au fost diverse momente, dupa 1947, chiar si dupa 1989, in care diversi oameni au interzis, confiscat, viciat, denaturat, intarziat sau compromis aceasta legatura. Dar exista si lucruri pe care mana omului, chiar a celui dotat cu putere politica sau culturala, nu poate actiona. Aceste trei institutii respecta ierarhia, autoritatea, se conduc dupa o etica specifica si cultiva respectul, loialitatea, adevarul, iubirea, vocatia. Ele sunt, de asemenea, institutii ale vesniciei. Matematica, Altarul sau Coroana nu sunt grabite. Ele au timp de asteptat. In fine, aceste institutii au de-a face cu acelasi tip de inamici: impostura, iresponsabilitatea, raul, tradarea, egoismul.

In anul 1997, cand Regele a militat pentru NATO cu sprijin politic si institutional de la coalitia crestin-democrata a lui Victor Ciorbea, a fost acuzat ca este aproape de taranisti. In timpul guvernarii socialiste a lui Adrian Nastase, Casa Regala a fost identificata de unii drept partener al neocomunistilor care i-au pus regelui mitraliera in fata, in 1991. In anii 2005-2008, Casa Regala a devenit partenerul imoral al liberalilor. Desigur, aceste exagerari nu au atins majoritatea opiniei publice, dimpotriva. Casa Regala nu poate face alta alegere politica decat cea a natiunii.

Familia Regala, odata stabilita in mijlocul societatii romanesti, fie ca tara este republica, fie ca este monarhie, coopereaza, in chip natural, cu oricare dintre partidele ajunse in pozitie de putere politica in mod democratic. Este regula euro-atlantica a oricarei carmuiri statale. De altfel, practica ultimilor zece ani a dovedit-o perfect: crestin-democrati au fost succedati de socialisti, care au fost succedati de liberali. Familia Regala a gasit mai important, din punct de vedere istoric, sa se alature eforturilor de dezvoltare, decat sa categoriseasca sau sa ierarhizeze politicile diverselor guvernari.

Juan Carlos I, devreme in cursul domniei, a conlucrat mai bine de un deceniu cu un partid nu prea monarhist, socialistii spanioli, impreuna cu care a pus mare parte din bazele Spaniei democratice si prospere de astazi. Dar nimeni nu a stat sa-l intrebe pe Regele Juan Carlos daca prefera sau nu aceasta guvernare. Juan Carlos a dat dovada de intelepciune si de o mare arta a domniei, prin conlucrarea cu o grupare politica legata mai putin de monarhie.

Asupra cercului regional si european, Familia Regala poate avea un rol major. In perimetrul Europei o poate face prin insasi identitatea ei, care este europeana, nu doar prin credinta, cultura, principii sau traditie. Daca Regina Ana ar fi trimisa sa reprezinte statul roman, in 75% din tarile Europei Majestatea Sa s-ar duce acasa. Are legaturi de sange cu mai toate tarile europene, de la nord pana la sud si de la vest la est.

6 comentarii

  1. N.N. says:

    Alteta Voastra Regala,
    Ma alatur si eu tuturor celor care va multumesc pentru aceasta serie de eseuri de care fiecare dintre noi chiar aveam nevoie.
    Mi-au atras atentia in mod deosebit doua lucruri. Pe de o parte, vorbiti la un moment de faptul ca suntem probabil unica tara din fostul “lagar” care a “modificat semnele cele mai intangibile ale identitatii nationale si statalitatii in mod grotesc si irational”. Popoare precum cel sarb sau cel bulgar pastreaza in continuare pe stema lor nationala coroana regala in semn de profund respect pentru ceea ce regalitatea le-a oferit lor ca popor. Noi in schimb am avut grija sa “rupem” cu grosolanie atat coroana de pe capul vulturului cat si stema alb cu negru a familiei de Hohenzollern; ziua nationala o serbam in continuare cu ocazia Marii Uniri, si nu cu ocazia obtinerii Independentei, asa cum o fac o mare parte a tarilor europene; vrem sa facem din 24 ianuarie zi nationala, dar de 10 mai ne facem ca suntem obositi dupa serbarile de pe 9 mai, etc.. Oare pana unde se va mai merge in ritmul acesta, Alteta?
    In cel de-al doilea rand, mi-a atras atentia finalul eseului Altetei Voastre, in care reamintiti ca Majestatea Sa Regina Ana s-ar simti ca acasa in peste 75% din tarile Europei. Tot ce imi doresc este ca acest final de eseu sa il citeasca cat mai multi din cei care ma intreaba “Ce avataj ne-ar aduce pe plan extern revenirea la monarhia constitutionala?”.
    Va multumesc!

    Cu profunda stima,
    N.N.

  2. N.N.C. says:

    Draga Alteta,

    In primul rand, La Multi Ani. N-am apucat sa va transmit urarile mele de bine catre o familie asa speciala cum aveti dumneavoastra !

    M-am uitat in ultimele saptamani la blogul dumneavoastra. Am avut cinstea sa polemizez cu dumneavoastra sau cu unii din epigonii dumneavoastra in urma cu cateva luni.

    Totusi, nu-mi dau seama care este mesajul dumneavoastra. Prea multa teorie: “vulturi”, “heraldica”, “binefacere”…”mers istoric” etc

    De asemenea nu inteleg ce vrea de fapt Casa Regala, Familia Regala, Principesa Mostenitoare, Principele Radu de Hohenzzolern (ba nu….de Romania….scuze….Al Romaniei…) …..etc (deja nu mai inteleg cine si cu cine voteaza!)

    Va citesc cu un anumit interes postarile de pe blog. Interesante. Dar ele nu depasesc stadiul filozofarilor ieftine. Toti si oricine pot face treaba asta. Mai rau e cand e sa le pui in aplicare. Vedeti dumneavoastra…?! Tara asta e satula de oameni cu idei. Acestei tari ii trebuie oameni de forta!

    Faceati zilele trecute o comparatie intre Carol I si M.S. Mihai. Ca primul a construit timp de 48 de ani si celalalt a asteptat 48 de ani. Si….? Toata stima pentru Regele Carol I. Pentru cei 48 de ani de munca “nemteasca”. Respectele mele ! Dar….in rest ?
    Ce sa respect? Ca a asteptat 48 de ani? Chiar va doriti sa respect asta ? Eu vreau sa vad rezultatele asteptarii lui! fiindca, deseori uitati, draga alteta, un rege e rege doar daca are un popor, nu?

    De fapt marea problema este “asumarea responsabilitatii”. Regele Mihai a obosit. Asa e?

    Se si vede cu ochiul liber. Ati luat cateva zeci de mii de hectare de padure, cateva castele si….le veti vinde…si veti pleca….

    de fapt in asta a constat tot “patriotismul” afisat !!! Nu ?

    Aici gresiti….un principe, un rege, …., un monarh LUPTA! pentru poporul Lui ! Nu abandoneaza ! Si…in nici un caz nu filozofeaza inutil !

    In final…..Astept de la Familia Regala o asumare a responsabilitatii dezvoltarii tarii ! O implicare activa! Nu mai vreau “poezele” de tip Macedonski. Si nici laude ieftine de tip “dr. Nicoara”.

    Cu drag,
    N.N.C.

  3. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Cu permisiunea Voastra imi exprim si eu o asteptare.Ca anumite persoane care bat campii,insulta si dau “indicatii pretioase” sa dispara nu numai de pe acest blog ,ci sa plece de tot…in Coreea de Nord;sa ceara azil si le va merge bine!Tot cu permisiunea Voastra le si zic:”Lasa-ne!”
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu(laudator “ieftin”al Casei Regale)

  4. Lui N.N.C. - din partea unui tanar says:

    Draga N.N.C. -Cum suna?

    Ciudat nu?! Fara sa va cunosc si sa ma adresez asa… cum ati facut-o dvs. vis-a-vis de Alteta Sa Principele Radu… Nu se folosesc astfel de adresari oficialilor, oricat ati incerca sa spargeti bariera dintre pozitiile dvs. si cineva drag, in statut de persoana oficiala. Nu se cade! Este totusi un site oficial al unui membru al Casei Regale.
    Probabil ca commentul dvs. nu a fost citit de catre Alexandra Arnautu sau de catre dna. Aurelia Marinescu, caci daca ar fi fost citit cu siguranta aceste distinse doamne ar fi fost dezamagite pentru faptul ca in urma publicarilor unor lucrari a lor(de norma si conduita sociala si regala), nu sunt luate in considerare.

    Tot in comentariul dvs. afirmati ca nu intelegeti ce mai vrea Casa Regala astazi? Scuzati-ma, dar e ca si cand ati reprosa faptul ca familia regala s-a intors la ea acasa, din locul din care a fost inlaturata si trimisa in exil cu forta! Lucru care, desigur in democratie, am invatat sa il spunem in mai multe feluri, am invatat sa devenim mai pragmatici sau uneori mai obraznici, prin considerentul ca ne spunem opinia liber exprimata.

    Cuvintele obraznice adresate la persoana Majestatii Sale Regele Mihai cum ca a obosit – este si normal “N.N.C. draga” in primul rand pentru varsta pe care o detine, pentru vremurile grele prin care a trecut, pentru truda cu care si-a intretinut numeroasa familie si pentru neobosita cugetare a destinului poporului roman. Si nici astazi nu se poate bucura pe deplin de soarta poporului, nici chiar dupa inlaturarea sa de la putere, prin care unii oameni ai vremii credeau ca va fi mai bine… nu a fost si nu este nici acum! E nevoie de o clipa sa va imaginati ca ati fi Regele Mihai intr-o piesa de teatru sau intr-un film… si daca ati mai citi pe ici pe colo despre viata sa… si daca ati cunoaste unele lucruri… si daca ati intelege… cred ca in secunda urmatoare ati dori ca rolul dvs. sa se schimbe. Nu cred ca ati fi in stare sa jucati acest rol! Cum mai puteti spera sa il vedeti pe acest OM care a trecut prin atatea si atatea(lururi pe care nu vreau sa le amintesc acum, caci ar fi prea dureroase!). Un rege sau un om, depinde de situatie, inaltat sau subestimat, proclamat sau blamat… cu toate acestea daca l-ati vedea indeaproape, asa cum eu am avut bucuria de a-l vedea, pe Majestatea Sa ati observa multumirea de pe chipul sau. Si a vadit Dumnezeu adevarul despre acele vremi si l-a calauzit Domnul pe unsul Sau… ca sa folosesc si un limbaj psaltiresc… si iata-l astazi printre noi, iar in loc sa ne bucuram de prezenta Sa printre noi, ii aducem acuze sau il judecam… Majestatea Sa Regele Mihai, mai intai de toate este un OM in adevaratul sens al cuvantului! Lucru care l-a transmis si mai departe familiei sale si oamenilor care au avut urechi de auzit si ochi de vazut!

    Si ca sa continui sirul comentariului dvs. si ca sa imi judecati “filosofarea sau laudele ieftine”(precum si a dlui dr. Nicoara O.) va spun ca nu veti reusi, prin afirmatii de genul: “Ati luat cateva zeci de mii de hectare de padure, cateva castele si….le veti vinde…si veti pleca…” sa ne inlaturati, noua celor care credem, credinta noastra utopica in Casa Regala.

    Oare dvs. v-ati asumat vreo responsabilitate a cuvintelor afirmate mai sus? Oare inainte sa scrieti v-ati gandit ca o judecata stramba si un cuvant nepotrivit, poate rani sufletul unui om? Ei, Majestatea Sa a obosit sa asculte astfel de judecati chiar si acum dupa ce s-a aflat adevarul vremurilor trecute. V-a cerut ceva? A venit sa ceara ceva din tara asta ce nu ii apartinea? Castelele au fost locul in care si-a trait copilaria si adolescenta, primii ani ai tineretii, aceste resedinte au fost propria casa, construita din banii familiei sale nu din banii statului… dar ma tem ca dvs. nu veti intelege, decat aceia care au patit la fel, luandu-se casa in mod abuziv.

    Si eu am obosit cu astfel de oameni N.N.C. draga… caci nu ai inteles rostul unui rege, poate o lectura a vechiului testament te-ar ajuta! El nu vine sa isi inmulteasca averile in propria sa tara si apoi sa fuga cu ele in lume… acum la batranete… doar un om cu judecata putina poate afirma asa ceva!

    Dumnezeu sa iti dea intelepciune!

  5. A.T. says:

    Sper sa avem intelepciune necesara de a invata atat din cele spuse de oameni ca dl. Dr. Nicoara cat si de cei ca dl. N.N.C. Sper ca societatea romaneasca contemporana sa poata lua atat din valorile traditionale din perioada interbelica cat si din puterea creatoare care a stat la baza construirii unor obiective industriale moderne, a unor sisteme de irigatii in Baragan, a unor combinate agro-industriale gen COMTIM, etc., din perioada de dupa Al doilea razboi mondial. Sper ca toti mai multi compatrioti sa iasa din starea expectativa si sa ia Atitudine vis-a-vis de degradarea morala fara precedent a societatii si a coruptiei fara limite la cel mai inalt nivel.

  6. Esmyana Martisor says:

    Atidudinea si initiativa destructiva a UNORA din tara noastra are legatura si cu realitatea ca inteligenta NU este respectata si valorificata ci din pacate este doar abuzata,astfel se explica situatia care este astazi atat de tragica si ignorata.Este pentru UNII mai usor sa distruga decat sa construiasca deoarece respectivii se bucura sa necajeasca mereu tot ce e bun si are substanta.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50636758
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate