Conferințele Teatrului Național

Principele Radu la PE in aprilie 2007 (I)

Astăzi am susținut o conferință la Teatrul Național din București, în Sala Amfiteatru, la ora 11. Conferința s-a intitulat “Înțeleapta cârmuire” și a fost urmată de un dialog cu cei prezenți în sală. Detalii puteți găsi pe situl Internet al Teatrului Național.

Seria Conferințelor Teatrului Național a fost începută cu multe decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu. Spre lauda Teatrului Național de astăzi, tradiția a fost reluată. Sper ca șirul acestor evenimente să nu se mai rupă niciodată. Astăzi, duminică 14 noiembrie 2010, a fost prima conferință din stagiunea 2010-2011.

Recent am citit într-o carte publicată în anul 2005 amintirile unei românce care, copil fiind, a luat parte cu părinții ei la conferințele interbelice. Ea își aduce aminte, în carte, despre faptul că Regina Maria era un spectator aproape nelipsit al conferințelor ținute de Ion Marin Sadoveanu, urmate de o oră de declamație a textului autorului despre care vorbea Sadoveanu, în prezența celor mai mari actori ai Teatrului Național.

În Sala Amfiteatru de astăzi au fost prezenți președintele Academiei Române, dl Ion Haiduc, rectorul Universității Naționale de Apărare, generalul profesor Teodor Frunzeti, academicianul Dinu C. Giurescu, academicianul Sorin Dumitrescu, Dinu Zamfirescu, profesorul Nicolae Tanașoca, Teodor Paleologu, Valerian Stan, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Tabără, soții Diana și Valentin Mandache, Valentin Popescu, președintele ANRR, precum și alte personalități din mass-media, artă, societatea civilă în general.

Textul conferinței va fi publicat, iar un film integral al conferinței va fi vândut publicului Teatrului Național, sub formă de DVD.

Domnul Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Național, a fost o gazdă desăvârșită.

Despre conferinţă

“Ceea ce s-a întâmplat la noi în ţară în ultimele şase decenii, din punct de vedere politic şi chiar public, arată limpede că oamenii puterii din România contemporană nu au în ţeles deplin importanţa Statului ca garant, cultivator şi ocrotitor al identităţii, tradiţiei şi continuităţii naţiunii.

Cert, există o diferenţă fundamentală între felul în care s-a performat politic în anii 1948-1989 şi exercitarea democraţiei, după anul 1990. România a trecut de la dictatura comunistă la o democrație ce nu a încetat să se consolideze şi a intrat cu drepturi depline în NATO şi în Uniunea Europeană.

Numai că democrația nu durează doar douăzeci şi patru de ore, şi anume în ziua alegerilor. Democrația are nevoie să fie respectată şi în restul celor patru ani de mandat, zi de zi, clipă de clipă, de către fiecare instituţie publică, de către fiecare reprezentant al ei şi de fiecare dintre cetăţeni.

Provizoratul istoric în care ne aflăm nu se poate rezolva doar prin dinamica politică, un capitol la care stăm aproape prea bine. România provizorie şi instituţiile ei pot fi vindecate doar dacă societatea românească se pune împreună şi face un pas generos şi responsabil înainte. Aşa cum a făcut-o de câteva ori, strălucit, în ultimii o sută cincizeci de ani.

Pentru aceasta, legile şi cadrul democratic nu sunt suficiente. Este nevoie de aportul fiecărei forțe din societatea românească pentru a transforma în practică ceea ce afirmăm demagogic în teorie. Şi, mai presus de toate, avem nevoie de un Stat respectat şi dătător de încredere, cu instituţii profesioniste, care să lucreze complementar şi etic, în armonie unele cu altele”.

http://www.polirom.ro/stiri-si-evenimente/stiri-si-lansari/principele-radu-al-romaniei-va-conferentia-la-teatrul-national-din-bucuresti-.html

http://www.oglindanet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=473:principele-radu-al-romaniei-la-teatrul-naional&catid=142:eveniment&Itemid=37

14 comentarii

  1. Mariana Ganea says:

    cu siguranta o sa particip… din RESPECT pentru ceea ce a fost si este familia regala pentru istoria acestei tari.

  2. Gineta Rossi says:

    MULTUMESC PENTRU INVITATIE! VA DORESC MULT SUCCES!

  3. Monika Lungu says:

    Regret ca nu pot fi acolo. Toate cele bune !

  4. Raluca B. says:

    Alteta, la Cluj nu veniti?

  5. IONESCU MARIUS THEODOR says:

    VA MULTUMESC FRUMOS PENTRU INVITATIE SPER SA POT PARTICIPA VA DORESC MULT SUCEES SI TOTODATA FELICITARI PENTRU NOUA CARTE CE VA APARE LA POLIROM CAND VA AVEA LOC LANSAREA S-A FIXAT CUMVA DATA?
    CU MULT RESPECT SI MULTUMIRI ANTICIPATE,
    AL COROANEI SUPUS CREDINCIOS
    MARIUS THEODOR IONESCU

  6. Petre Țuțea despre Regele Mihai says:

    ,,Manifestul comunist e avanghelia roşie a comunismului. Chiar unul din autori îl numeşte “evnghelia” lor: aşa evnghelie la aşa autori. E cea mai crîncenă manifestare umană din cîte am citit. Nu-i interesează pe Marx şi pe Engels decît distrugerea legică a burgheziei în istorie, nimicirea unei clase, chiar dacă în burghezie un muncitor calificat de la uzinele Ford are salariu cît un secretar de stat sovietic. Da’ n-are importanţă. Să piară burghezia! Ăsta e tot conţinutul Manifestului. Regele Mihai I de Hohenzollern a izbit neamul nemţesc de la Baltica la Creta într-o noapte şi a salvat poporul român de la dezastru. Mihai, regele românilor, a pus pumnul în balanţa forţelor, înclinînd-o în lagărul democraţilor, într-un moment în care nu se ştia în care înclină, nici în senatul francez, nici în cel american. Că am redus războiul cu un an, pentru ca Hitler să nu facă arme speciale, că-n Anglia nu mai rămîneau atunci decît iepurii din vizuini”
    http://www.research.rutgers.edu/~dnicules/romania/cugetari_memorabile.htm

  7. Gabriela C. says:

    sper din toata inima sa se reuseasca schimbarea de atitudine politica agresiva a liderilor nostri, ceea ce ne indoim cu toti romanii ca se doreste schimbare in bine deocamdata.

  8. Radu Ghina says:

    Pt. dl. Ionescu Marius

    Lansarea oficială a volumului “Provizoratul istoric” va avea loc duminică, 21 noiembrie, la ora 17.00, în cadrul Tîrgului de carte Gaudeamus (Complexul Central Romexpo, Standul Dacia). Alături de Principele Radu al României, va prezenta acad. Dinu C. Giurescu.

  9. Adrian says:

    Adrian
    Declaratia actorului Florin Zamfirescu dintr-un interviu în Adevarul:

    Cum vi se par vremurile prin care trecem?

    Acum este rău. Eu sunt disperat. De-aia am şi făcut o fundaţie pentru că eu încerc să-i protejez pe cei pe care îi am aproape. Cred că suntem într-o derivă foarte mare. Ştiu şi de ce: Eu cred în monarhie. Numai monarhia ne-ar putea salva. Contantin Stanislavski (n.r. – actor) spunea că evoluţia unui actor înseamnă să urci treaptă cu treaptă, nu să sari. Ori poporului român îi lipseşte liceul, prin fractura din 1948, când monarhia a fost abolită brutal şi s-a trecut într-un sistem aberant. Trăim într-o democraţie care s-a transformat în vacarm. Nu ştim valoarea relaţiei, nu ştim să ne păstrăm cuvântul dat, nici ce însemnă onoare. La noi nimic nu are termen, se promite orice în alegeri, apoi nu se face nimic. Şi atunci eu cred că numai asta ne-ar salva pe noi, un proprietar de ţară. Preşedintele are un mandat de patru ani şi nu mai are nimic de pierdut, pe când un proprietar de ţară nu poate să-şi fure propria ţară. Vedem că totul se duce de râpă, că se alege praful şi pulberea şi noi suntem preocupaţi că nu e virgulă în Constituţie. Eu aş fi fericit dacă ne-am decreta cu toţii supuşi ai reginei Angliei.

  10. calin alexandru says:

    vreau sa va mai aud pe la tv…

  11. Un plus de informare; says:

    “Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu,
    Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier
    începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante
    ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.
    .
    Adunate într-o colecţie de DVD-uri care-şi propune să pastreze
    aceste mărturii de întelepciune, cultura şi civilizaţie,
    19 dintre conferinţele stagiunilor anterioare pot fi achizitionate
    la agenţia de bilete sau în foaierele sălilor înainte sau după spectacole.
    .
    Colecţia de DVD-uri, însoţite de broşurile continând textele conferinţelor,
    cuprinde urmatoarele titluri:
    – Neagu Djuvara – Războiul de 77 de ani (1914-1991)
    – Mircea Dinescu – Blestemul de a fi pamfletar
    – Nicolae Manolescu – Oare n-avem dramaturgi?
    – Lucia Hossu Longin – Exerciţiul memoriei
    – Dan C. Mihailescu – Cine sunt şi ce vor neointerbelicii
    – Octavian Paler – Cu melancolie, despre barbari
    – Stelian Tanase – Cazul Panait Istrati
    – Theodor Baconsky – Ortodoxia şi Europa unită
    – Adrian Cioroianu – Comunismul românesc între speranţa şi capcane
    – Ileana Malancioiu – Vina tragică
    – Ion Caramitru – Limitele aşteptării
    – Radu Beligan – Profesorii mei
    – Cristian Tudor Popescu – Omul abţibild
    – Robert Turcescu – Înmormântarea unui mit: adio, presa liberă!
    – Ion Vianu – Antigona, o dizidentă
    – Andrei Pleşu – Despre inimă
    – Doina Jela – Memoria înşelătoare
    – Neagu Djuvara – O scurtă experienţă cu Serviciile occidentale de spionaj
    – Constantin Ticu Dumitrescu – Deconspirarea Securităţii, imperativ al democraţiei
    – Vladimir Tismăneanu – Anul revoluţionar 1956
    – Mihai Răzvan Ungureanu – Morala şi simţul public la români acum 200 de ani
    – Adrian Vasilescu – Religia şi vedeta
    – Varujan Vosganian – Elite şi contraelite în România tranziţiei
    – Radu Beligan – Radu Beligan 90
    – Emil Hurezeanu – România în Europa şi Europa în România
    – Ana Blandiana – Băscalia la români, de la aparare la sinucidere
    – Herta Müller – E mereu aceeaşi zăpadă şi mereu acelaşi neică
    – Theodor Paleologu – Actualitatea teologiei politice
    – Sorin Alexandrescu – Cultura vizuală, pro şi contra
    – Solomon Marcus – O culme a culturii româneşti: Traian Lalescu
    – Horia-Roman Patapievici – Despre şansele irosite în istorie
    – Cristian Bădiliţă – Iuda şi Maria Magdalena între damnare şi reabilitare
    .
    Seria conferinţelor va continua şi în această stagiune în fiecare duminică,
    o dată la două saptămâni, cu noi provocări spirituale,
    teme de discuţie şi prelegeri.
    Preţul unui DVD este de 25 lei !”

  12. Radu Simona says:

    Alteta Voastra,
    am fost impresionata de conferinta pe care ati tinut-o in aceasta dimineata la Teatrul National.
    Asa cum spunea domnul Ion Caramitru, nu a fost doar o ocazie de a va asculta ci si de ”a respira liber”. Mi-am imaginat pentru o clipa ca pe fiecare fotoliu gol puteam zari un politician dintre cei care, ”staruitor si mult”, ne marcheaza azi existenta. Oare cat ar fi inteles ei din frazele dumneavoastra despre bunatate, loialitate, simtul datoriei sau puterea exemplului? Mai nimic, s-ar fi simtit ca la teatru, urmarind o poveste spusa intr-o limba necunoscuta lor, cea a bunului simt.
    Va multumesc!

  13. Ionut Sauca says:

    Îmi pare rău ca nu am reușit sa ajung la conferință. Apreciez atitudinea personalitatilor care au fost prezente in auditoriu, e un semn timid ca mesajul ASR este auzit, poate si ascultat de aceștia. Bravo Florin Zamfirescu, pentru declarația de bun simt! Măcar de-am avea mai des astfel de atitudini!

  14. IONESCU MARIUS THEODOR says:

    AM AVUT ONOAREA SA ASCULT CONFERINTA ALTETEI SALE DE LA T.NATIONAL CUVINTE PLINE DE INTELEPCIUNE SI INVATAMINTE MI-A PLACUT MULT ISTORIA STALPULUI DE TELEGRAF DIN RELATAREA ALTETII VOASTRE,IN DECEMBRIE 1947 TARII NOASTRE I-A FOST SFARAMAT DESTINUL AVEM NEVOIE DE CONDUCATORI INTELEPTI BUNI CARMUITORI VA MULTIUMIN SI VA DORIM MULT SUCCES IN TOT CE INTREPRINDETI
    CU DEOSEBIT RESPECT AL COROANEI SUPUS CREDINCIOS
    MARIUS THEODOR IONESCU

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50581158
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate