Comitetul Național pentru Dezvoltare

Astăzi, Academia Română a găzduit o sesiune mai puțin obișnuită. În prezența reprezentanților Bisericii Ortodoxe și ai Casei Regale, domnul Ionel Haiduc, președintele Academiei, a anunțat deschiderea primei reuniuni dedicate unei inițiative deopotrivă instituțională și civică, numită de azi încolo Comitetul Național pentru Dezvoltare.

Am avut plăcerea de a fi invitat alături de Preasfinția Sa Episcopul Ciprian, de Gunter Verheugen, fost Comisar European, de reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Camerei Americane de Comerț, ai Camerei de Comerț București, ai unor organizații civice de prestigiu.

Au fost prezenți lideri ai Senatului României reprezentând toate partidele din Parlament, în frunte cu președintele Camerei superioare, Mircea Geoană, un înalt reprezentant al Instituției Președintelui României, precum și trimiși guvernamentali. Din Comitet mai fac parte miniștri din Guvernul actual, reprezentanți ai FMI, ai patronatelor și sindicatelor, ai unor organizații internaționale cu sediu la București.

Cred că alăturarea Bisericii, a Academiei și a Instituției Coroanei în acest demers s-a făcut pentru a sublinia și încuraja importanța termenului de “dezvoltare” în societatea românească actuală. Societatea civilă, mediul de afaceri și instituțiile perene, ale identității naționale, au nevoie să sprijine puterea politică și administrativă în a consolida România. Întregul demers denotă spirit civic și responsabilitate, ceea ce este încurajator în acest moment de cumpănă instituțională în care ne aflăm. În România, criza economică a agravat și mai mult lipsa de credibilitate politică, iar aceasta a vulnerabilizat cumva democrația.

Faptul că valori precum profesionalismul, competența, asocierea pe temei de breaslă și etica au fost aduse în discuție de o adunare deopotrivă reprezentând instituțiile Statului și societatea civilă este un lucru îmbucurător și rar.

Comitetul Național pentru Dezvoltare nu este, în înțelegerea mea, o instituție și nici nu ar trebui să dorească să se suprapună peste actul guvernării. El nu este, cred, nici o organizație, din moment ce cuprinde în componența lui atâția oameni legați de guvernare, de legislativ și de reprezentativitatea statală.

Este, mai degrabă, o punte de legătură în societatea românească. Un instrument de a conecta instituții internaționale cu instituții și organizații românești, o punte de legătură între părți ale vieții românești. Comitetul ar putea deveni un exemplu de inspirată încurajare a competenței, profesionalismului și neutralității generoase în perspectiva unei dezvoltări fără sincope în următoarele decenii. Un fel de a ordona și face mai eficient efortul închinat progresului.

Comitetul ar putea, dacă are noroc și înțelepciune, să fie o punte de trecere de la teorie la practică. Un far, un îndreptar, un loc al generozității, al simțului datoriei și al bunului simț. Al instinctului binelui național.

Se va vorbi, de aici încolo, despre acest comitet și sper că el va aduce lucruri bune societății românești.

4 comentarii

  1. horia cremene says:

    Comitetul Naţional de Dezvoltare – denumire pompoasă, ca şi patronajul Academiei, obiectivele şi speranţele legate de noul Comitet.
    “Cred că alăturarea Bisericii, a Academiei şi a Instituţiei Coroanei în acest demers s-a făcut pentru a sublinia şi încuraja importanţa termenului de “dezvoltare” în societatea românească actuală”.
    Să-mi fie cu iertare dacă de data asta eu cred altceva: Nu mă pot abţine să nu-mi imaginez ce va ieşi după doar câteva întruniri: iniţiative, propuneri, negocieri (sub paravanul Academiei, Bisericii şi Instituţiei Coroanei), potrivit intereselor firmelor „strecurate” în Comitet prin reprezentaţii lor. Care ar desfiinţa total bunele intenţii ale iniţiatorilor.
    .
    “Comitetul ar putea, dacă are noroc şi înţelepciune, să fie o punte de trecere de la teorie la practică. Un far, un îndreptar, un loc al generozităţii, al simţului datoriei şi al bunului simţ. Al instinctului binelui naţional.”
    .
    Reiau. Am asistat de prea multe ori la piesa asta ca să nu-i prevăd finalul. Sau poate că de data asta va fi altfel. Doamne-ajută.

  2. Oportunitatea de a ințelege clipele istorice says:

    .
    Comitetul Național pentru Dezvoltare.
    Dintr-o prima citire, gasind si Instituția Coroanei
    invitata, asteptarile de la acest forum cresc.
    .
    Noului Comitet Ii dorim sa desfasoare o activitate diversificata;
    exploatand eficient potentialului local si resursele umane romanesti.

  3. Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu says:

    Alteta Voastra,
    Stim din marturile bunicilor ca Regalitatea Romaneasca este preocupata pentru dezvoltarea unor proiecte cu Academia Romana- un reper al elitelor societatii. Manifestarea actuala se inscrie asadar in spiritul traditiei Casei Regale. Aceasta initiativa este un important pas spre creionarea unei elite intelectuale in societatea romaneasca.
    Cu deosebita consideratie, Adriana Mihaela Macsut si Stefan

  4. Nicolae Mocio says:

    Vroiam sa va scriu de pe mail, insa cel mai bine este aici…..sper ca veti citi, nici nu stiu cum sa ma adresez cu caldura, dar trebuie pastrata diplomatia si seriozitatea….. asa ca ma voi adresa sobru: sunt inaltat de sentimentul ca se face ceva pentru Romania, ceva altfel, si se aprinde, poate, o luminita, sper ca de data asta sa fie posibila o schimbare, o speranta spre mai bine…. o orientare, un etalon pe care sa il aibe in fata cat mai multi romani, cand va trebuii sa aleaga, sa traim in sfarsit cu gandul ca acolo sus nu sunt aceia care in loc sa gestioneze ei platesc datorii, care in loc sa asigure demnitatea de a fi ei se “murdaresc” cu “sensul” de a avea!
    Azi de Mos Nicolae va urez sa avesti spor in toate, sa veniti cu puterea lui “a fi” si sa aveti succes pentru 2012!
    Nicolae Mocioc

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50572012
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate